Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری میزان- سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: از مواضع و اقدامات سازمان ملل به طور کامل برای برقراری مذاکرات یمنی- یمنی که در سوئد در جریان است، حمایت کرده‌ایم و سهم خود را در تلاش برای ایجاد یک تفاهم به انجام رساندیم و این سیاست روشن و قطعی ماست. یمن راه حل نظامی ندارد و متجاوزین باید به خود آیند و از تجاوز و بمباران مداوم مردم این کشور دست بردارند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بهرام قاسمی در گفت‌وگو با خبرنگار گروه سیاسی خبرگزاری میزان، درباره اظهارات اخیر «فدریکا موگرینی» مبنی بر گفت‌وگو‌های چهار کشور اروپایی با ایران درباره مسائل منطقه‌ای گفت: با تجاوز یک کشور منطقه‌ای به  یمن تحت حمایت بی دریغ و وسیع ایالات متحده آمریکا و کمک تسلیحاتی برخی کشور‌های دیگر، فاجعه انسانی گسترده‌ای که مصداق کامل جنایات بشری علیه یک ملت بی گناه تلقی می‌شود، در این کشور رقم خورد.   وی افزود: در همین راستا جمهوری اسلامی ایران با ابزار نگرانی از به خطر افتادن صلح، ثبات، امنیت تمامی منطقه و کشتار بی‌رحمانه زنان، کودکان، بیماران و مردم غیرنظامی در یمن و محاصره کامل آن توسط نیرو‌های متجاوز اعم از نیرو‌های عربستان یا امارات و حمایت تسلیحاتی آمریکا و همچنین با توجه به تعهد و مسئولیتی که در قبال مردم مسلمان، فقیر و درگیر بیماری‌های بسیار و تحت بمباران‌های شبانه روزی یمن دارد، در یک ابتکار عمل سیاسی و با اهداف انسان دوستانه تمامی تلاش‌های خود را برای پایان بخشیدن به این معضل و مصائب این ملت به کار گرفت.
سخنگوی وزارت امور خارجه اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران با توجه به شرایط خطیر از هرگونه اقدام بشردوستانه که بتواند در کاهش آلام مردم این کشور جنگ زده و مساعدت به آنان در حوزه کمک‌های بهداشتی، غذایی، دارو و پزشکی و همچنین کمک به بیماران و قحطی زدگان موثر باشد، دریغ نورزیده و حمایت خود را در تلاشی فراگیر در این مسیر ادامه داده است؛ لذا از مدت‌ها پیش گفت‌وگو‌هایی را با چهار کشور اروپایی آغاز کرد و هدف خود را از این تلاش امداد رسانی و کمک‌های انسانی به مردم یمن قرار داد.   وی ادامه داد: از این رو باید در یک حرکت گسترده‌تر برخی کشور‌هایی که می‌توانستند بر متجاوزین اثرگذار باشند و احتمالا دارای ارتباطات چند سویه بیشتری بودند، تشویق می‌شدند تا بر متجاوزین فشار وارد آوردند تا پس از برقراری آتش بس و یا توقف حملات، تحت نظارت سازمان ملل امکان یاری رساندن به مردم یمن و ارسال دارو، غذا، تجهیزات پزشکی و خارج کردن تعداد بسیاری از مردم که نیاز به عمل جراحی در خارج از این کشور دارند،  فراهم شود لذا در این ابتکار عمل این گونه موضوعات مورد تبادل نظر و گفت‌وگو قرار داشته و دارد و ما بدین منظور و در جهت کمک به آرمان‌های انسانی تلاش کرده و خواهیم کرد.   قاسمی تاکید کرد: امروز نیز از مواضع و اقدامات سازمان ملل به طور کامل برای برقراری مذاکرات یمنی- یمنی که در سوئد در جریان است، حمایت کرده‌ایم و سهم خود را در تلاش برای ایجاد یک تفاهم به انجام رساندیم و این سیاست روشن و قطعی ماست. یمن راه حل نظامی ندارد و متجاوزین باید به خود آیند و از تجاوز و بمباران مداوم مردم این کشور دست بردارند.   سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: آنچه در مورد انجام مذاکرات یمن توسط خانم موگرینی بیان شد، امری درست است و ما در بروکسل با چهار کشور و در ادامه گفت‌وگو‌های قبلی مذاکراتی داشتیم و تا جایی که امکان پذیر باشد و آن را در جهت صلح و امنیت منطقه و بازگشت شرایط بهتر برای مردم یمن بدانیم، ادامه خواهیم داد.   وی افزود: به هر حال مذاکرات امروز یمنی - یمنی، خود می‌تواند در صورت عدم کارشکنی برخی قدرت‌های زیاده جو و زیاده طلب آغاز یک فرایند جدید و مثبت باشد و باید آن را به فال نیک گرفت. اگرچه ناهمواری‌ها و دشواری‌های بسیاری به خاطر قدمت این زخم چرکین توسط متجاوزین ایجاد شده است، اما باید خوشبین بود و تلاش کرد.
قاسمی درباره اینکه این سخن موگرینی که «اجرای کامل برجام پایه مذاکره با ایران در مسائل منطقه‌ای است» چیست؟ گفت: من نمی‌توانم ذهن خوانی خاصی از نگاه خانم موگرینی داشته باشم. مواضع ما روشن است و بار‌ها از سوی وزیر امور خارجه این مواضع برای ایشان توضیح داده شده است. به هر حال یکی از نمونه‌های مذاکرات موفق ما با کشور‌های اروپایی که خانم موگرینی هم در آن سهم برجسته‌ای داشته است، همین مذاکرات هسته‌ای میان ایران و پنج به اضافه یک بوده است که با خروج آمریکا شرایط تا حد بسیاری تغییر کرد، اما مذاکرات ما در این مورد با اروپا ادامه دارد و یا به عبارتی با کشور‌های چهار به اضافه یک، واحتمالا اشاره ایشان به همین مذاکرات است.
اروپا باید هزینه برجام را بپردازد
وی افزود: این خواست تمامی ماست که برجام باید کامل اجرا شود و باید دیگر کشور‌ها بتوانند برای بقای برجام هر آن چیزی را که لازم بود پس از خروج آمریکا از برجام برای ایران تدارک دیده می‌شد را فراهم کنند. این تماس‌ها در جریان است و اراده سیاسی اروپا و دیگران حفظ برجام است، اما آن‌ها باید برای داشتن این تفاهم با ایران هزینه‌های آن را بپردازند. گفتنی است، ایران به تعهدات خود عمل کرده است و در صورتی که دیگران هم به تعهدات خود پای بند باشند و هزینه آن را پرداخت کنند، برجام به عنوان یک اصل می‌تواند بماند. خانم موگرینی این موضوعات و مواضع ما را خوب می‌داند و به نظر می‌رسد در حال تلاش‌هایی هستند. امیدواریم با سرعت عمل بیشتری فرجام کاری که باید انجام دهند، فرابرسد.
قاسمی همچنین در پاسخ به این سوال که آیا طبق اظهارات موگرینی، گفت‌گو‌های منطقه‌ای ایران با اروپا وارد بحث سوریه خواهد شد اظهار داشت: ما همواره با تمامی کشور‌های جهان، سازمان‌های بین المللی، کشور‌های همسایه و حتی در سخنرانی‌های مقامات عالی رتبه و به خصوص وزیر امور خارجه، پیرامون تمام تحولات جهانی، منطقه‌ای اعم از سیاسی و اقتصادی مواضع خود را به روشنی بیان و تبیین و نظرات طرف‌های مقابل را نیز دریافت می‌کنیم.   وی افزود: این امر در بسیاری از مواقع می‌تواند میان طرفین در مورد یک یا چندین موضوع متفاوت و و یا دارای اشتراکاتی باشد؛ لذا این مساله امری طبیعی و درست است، این عین دیپلماسی و سیاست خارجی است.
مشکلی با گفت‌وگو در هیچ زمانی نداشته‌ایم
سخنگوی وزارت خارجه خاطر نشان کرد: ما مشکلی با گفت‌وگو در هیچ زمانی نداشته ایم و همیشه با استفاده از بنیان‌های قوی و ارزش‌های متعالی اسلامی - ایرانی خود در بیان دیدگاه‌های خود پیش قدم و آماده بوده‌ایم. گفتگو موضوع غریبی نیست، ما همواره جزبا یک رژیم خاص با تمامی کشور‌های در سطوح مختلف گفت‌وگو می‌کنیم و سخنان آنان را هم می‌شنوییم. این یکی از ویژگی‌های برجسته جمهوری اسلامی ایران است.   در مورد سوریه صحبت کرده و خواهیم کرد
وی اظهار داشت: در مورد سوریه نیز، همواره هیئت‌هایی که به ایران آمده‌اند یا در سفر مقامات ما به خارج از کشور، در موضوعاتی که مورد برای ما و دیگران مهم بوده و از جمله سوریه صحبت کرده و خواهیم کرد. امروز شاهدیم که بسیاری از کشور‌ها بعد از چندین سال به درستی به مواضع ایران پی برده اند.
سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: در سالیان نخست بحران سوریه بسیاری از کشور‌های به خاطر عدم شناخت و یا سیاست‌های غلط خود نگاه دیگری به این کشور داشتند، اما ایران با شناخت دقیقی که از شرایط منطقه به دست آورده بود، اطمینان داشت که دولت سوریه توانمندتر از آن است که گروه‌های هدایت شده و مزدور تروریستی بتوانند حاکمیت ملی و یا تمامیت ارضی آن را ظرف چند ماه از میان ببرند. امروز کشور‌های بسیاری و بعد از چندین سال و البته با تحمیل خسارات سنگین به مردم سوریه به این نتیجه رسیدند.
مساله سوریه راه حل نظامی ندارد
قاسمی تاکید کرد: ما اعتقاد داریم مساله سوریه راه حل نظامی ندارد و بعد از خروج تروریست ها، سرکوب آن‌ها و شکست حامیان تروریست‌های اشغال کننده بخش‌های از سوریه، تنها راه ممکن گفت‌وگو‌های سیاسی و تعیین سرنوشت این کشور توسط ملت سوریه خواهد بود.   برای مبارزه با تروریسم در سوریه کمک‌های مستشاری بسیاری انجام داده‌ایم
وی اظهار داشت: ما برای مبارزه با تروریسم در سوریه کمک‌های مستشاری بسیاری انجام داده ایم و امیدواریم پایان بحران آن کشور را به طور کامل شاهد باشیم و ببینیم این کشور وارد فاز بازسازی خود می‌شود و آلام و مصائب مردم زجر کشیده این کشور هم به آخر می‌رسد.   حامیان داعش از شرایط جدید خشنود نیستند
وی تصریح کرد: البته مروجین و حامیان داعش و دیگر گروه‌های تروریستی از شرایط جدید خشنود نیستند، اما باید نهایتا این واقعیت را بپذیرند و دست از لجاجت، تخریب، جنگ و کشتار بردارند.   قاسمی ادامه داد: ما در مورد سوریه به کمک دو کشور دیگر یعنی ترکیه و روسیه در روندی به نام آستانه تلاش‌های بسیاری برای بهبود وضعیت و مبارزه با تروریست‌ها داشتیم و هیچ روند موفق دیگری جز روند آستانه نتوانسته است شکل بگیرد و اقدام مناسبی انجام دهد، که البته این خوشحال کننده نیست و خود مایه نگرانی است. چرا که می‌تواند نشانی از بی تفاوتی و بی توجهی سایر دول مهم در تلاش برای تحقق صلح و کمک به مردم سوریه باشد و یا نشانی از تفوق سیاست‌های زیاده خواهانه و سیاست زده گی و پیگیری منافع خود در قبال همه بیدادگری‌ها باشد.   روند آستانه؛ موفق‌ترین حرکت سیاسی منطقه‌ای
وی افزود: لذا در روند آستانه شاهد کارشکنی‌های برخی محافل و دول خاص بودیم، اما خوشبختانه روند آستانه تا این لحظه موفق‌ترین و کارآمدترین حرکت سیاسی منطقه‌ای در جهت بازگرداندن آرامش، مبارزه با تروریسم و کمک به برقراری مجدد حاکمیت و اعاده تمامیت ارضی سوریه بوده است؛ لذا شکست داعش و دیگر گروه‌های تروریستی اقدامی سترگ بوده است و باید جامعه جهانی قدردان تلاش‌های ایران و روند آستانه باشد.
انتهای پیام/

منبع: خبرگزاری میزان

کلیدواژه: بهرام قاسمی وزارت امور خارجه سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلام ایران فدریکا موگرینی حفظ برجام اراده سیاسی اروپا مذاکره با اروپا خروج از برجام فرجام برجام مذاکره درباره منطقه پایه مذاکره

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mizan.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری میزان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۹۳۲۲۸۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

در سفر ابراهیم رئیسی به پاکستان چه می گذرد؟/ از تعریف نقشه راه مشترک برای مبارزه با تروریسم تا تلاش برای توسعه تجارت رسمی دوجانبه / لاهور و کراچی میزبان رئیس جمهور ایران

به گزارش جماران، بامداد دوشنبه سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور سفر دو روزه خود به پاکستان را آغاز کرد. سفری در میانه تحولات متعدد و متنوع منطقه ای از ادامه جنگ غزه تا نخستین رویارویی  نظامی مستقیم جمهوری اسلامی ایران با رژیم اسرائیل و قرار گرفتن دو طرف در آستانه جنگی تمام عیار و البته حاشیه هایی در روابط امنیتی و سیاسی تهران و اسلام آباد.

سفر رئیس دولت جمهوری اسلامی ایران به جمهوری پاکستان قریب به سه ماه پس از حمله ایران به پاکستان با عنوان مبارزه با گروه های تروریستی و همچنین پاسخ نظامی اسلام آباد به این حمله انجام شد. اتفاق هایی که به نظر میرسد دو کشور بلافاصله از عهده مدیریت آن برآمده و اکنون میزبانی اسلام آباد از ابراهیم رئیسی نیز تلاشی برای صحه گذاشتن بر عبور دو طرف از تنش رخ داده و اراده سیاسی آنها برای بهبود روابط در حوزه های سیاسی، امنیتی و البته اقتصادی است.

ابراهیم رئیسی در آغاز سفر پاکستان را از کشورهای مهم جنوب آسیا و دارای روابط دیرینه‌ تاریخی و تمدنی با ایران دانست و تاکید کرد که ایران در راستای سیاست همسایگی و توسعه روابط با کشورهای اسلامی و همسو، علاقمند به ارتقای روابط با کشور پاکستان است.

 رئیس جمهور پیش از ورود به اسلام آباد گلایه خود از عدم توازن در رابطه سیاسی و اقتصادی را بیان کرده و گفت: سطح روابط اقتصادی جمهوری اسلامی ایران و پاکستان به میزان سطح روابط سیاسی نیست و هدف‌گذاری 10 میلیارد دلاری مبادلات تجاری و اقتصادی با توجه به ظرفیت‌های قابل توجه دو کشور تعیین شده است.

رئیسی با گریزی کوتاه به بحران امنیتی پیش آمده میان دو همسایه در چندماه اخیر گفت: ما امنیت پاکستان را امنیت خود می‌دانیم و معتقدیم تثبیت و ارتقای امنیت نقاط مرزی به نفع دو کشور و دو ملت خواهد بود.

دیدار با نخست وزیر، رئیس جمهور و سفر به لاهور(قلب فرهنگی) و کراچی(قلب اقتصادی) و همچنین دیدار با علما، نخبگان، تجار و فعالان اقتصادی از جمله برنامه های رئیسی در این سفر دو روزه است. در این سفر وزیر امور خارجه، وزیر کشور، وزیر دفاع، وزیر مسکن، وزیر صنعت، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و وزیر بهداشت رئیسی را همراهی می کنند.

استقبال از ابراهیم رئیسی و هیأت عالیرتبه از مقامات اقتصادی و سیاسی همراه او از سوی محمد شهباز شریف نخست‌وزیر پاکستان در محل کاخ نخست وزیری انجام شد. نخستین برنامه رئیسی دیداری خصوصی با «محمد شهباز شریف» و آصف علی زرداری ، رئیس جمهور و سپس شرکت در نشست مشترک هیأت‌های عالیرتبه دو کشور بود.  

 از کاشت نهال دوستی تا نامگذاری خیابانی به اسم «ایران»

پس از انجام مراسم استقبال رسمی از رئیسی از سوی محمد شهباز شریف نخست وزیر پاکستان، مقامات ارشد دو کشور با یکدیگر نهال به نشانه دوستی دو ملت در کاخ نخست وزیری پاکستان کاشتند.

ابراهیم رئیسی و  شهباز شریف بعد از ظهر روز دوشنبه در ادامه برنامه‌های دوجانبه از لوح یادبود نامگذاری یکی از خیابان‌های اصلی و بزرگ شهر اسلام‌آباد که از مقابل پارلمان پاکستان آغاز می‌شود، به نام ایران رونمایی کردند.

همچنین در مراسم استقبال شهباز شریف از ابراهیم رئیسی، نخست وزیر پاکستان با اشاره به ضرورت توسعه هرچه بیشتر رابطه دو همسایه شعری از  دهلوی خواند : وداع و وصل جداگانه لذتی دارد / هزار بار برو، صدهزار بار بیا.

تاکید بر وحدت جهان اسلام و نمایش اراده دوجانبه برای مبارزه با تروریسم

مهم ترین محورهای سخنان ابراهیم رئیسی در دیدارهایش با وزیر خارجه، نخست وزیر و رئیس جمهور پاکستان به شرح زیر بود:

اگر همه کشورها و ملل اسلامی با یکدیگر وحدت داشتند، رژیم صهیونیستی نمی‌توانست تا این حد به فلسطینیان مظلوم، بی‌گناه و بی‌دفاع غزه ظلم کند.  صهیونیست‌ها از اختلافات میان کشورهای اسلامی سوءاستفاده می‌کنند، لذا در برابر راهبرد دشمن برای تداوم اختلاف میان امت اسلامی، راهبرد ما وحدت است. ما با کشور دوست و برادر و همسایه مان پاکستان فقط به عنوان دو کشور همسایه مطرح نیستیم روابط دو کشور روابط تاریخی تمدنی و عمیق اعتقادی و دینی است امری که ملت بزرگ ایران را با مردم بزرگ پاکستان پیوند می دهد اعتقادات است این پیوند ناگسستنی است. ظرفیت های بسیاری بین ایران و پاکستان هست که تبادل این ظرفیت ها در جهت منافع دو کشور و ملت می تواند به کار گرفته شود در نشست هایمان با نخست وزیر و دولت تصمیم گرفتیم در حوزه های اقتصادی سیاسی تجاری و فرهنگی و همه سطوح روابط خود را ارتقا بخشیم. هر دو در مبارزه با ناامنی ها جرایم سازمان یافته مواد مخدر و انواع ناامنی ها مصمم هستیم و این نگاه مشترک هر دو کشور است در یک کلمه دفاع از حقوق بشر محور همکاری های دو کشور است چه همکاری های دو جانبه چه منطقه ای و چه بین المللی. ممکن است برخی همکاری های دو کشور را نپسندند مهم نیست مهم ان است که تداوم همکاری های دولت های دو کشور به نمایندگی از مردم آنها ادامه یابد و مصممیم این همکاری ها را در سطح بالا ارتقا ببخشیم. سطح روابط اقتصادی و تجاری دو کشور قابل قبول نیست و  تصمیم گرفتیم این روابط در گام اول ۱۰ میلیارد دلار افزایش یابد. مرز دو کشور که طولانی است را یک فرصت می دانیم و معتقدیم در جهت رفاه دو ملت به ویژه مرزبانان به کار گرفته شود.  سفر کوتاه من و نخست وزیر به مرزها برای بازدید و توسعه بازارچه های مرزی بود و  این کار می تواند افزایش یابد.  گام های برداشته شده کافی نیست و باید این گام ها در جهت امنیت مرز و رفاه مردم دو کشور ادامه یابد. تقویت همکاری‌های ایران و پاکستان به عنوان دو کشور اسلامی مهم منطقه می‌تواند در حل مشکلات منطقه موثر باشد، در مقابل، حضور بیگانگان در منطقه نه تنها کمکی به حل مشکلات نمی‌کند بلکه خود باعث ایجاد مشکلات پیچیده‌تر خواهد شد.

تاکید بر موضع یگانه اسلام آباد با تهران در قبال فلسطین

شهباز شریف نخست وزیر پاکستان نیز در دیدار با ابراهیم رئیسی بر ضرورت توسعه همه جانبه روابط تاکید کرده و از مواضع ایران چه در قبال مردم کشمیر و چه در مقابل ظلم به مسلمانان غزه قدردانی کرد . مهم ترین محورهای سخنان شریف به شرح زیر است:

هر دو کشور نگرانی خود را درباره کشتار مردم غزه اعلام و درباره آن گفت‌وگو کردیم و یکصدا اسرائیل را محکوم کرده و از کشورهای جهان درخواست می‌کنیم که هر چه سریعتر این اقدام نظامی را به پایان برسانند. راه حل عادلانه، تفصیلی و دیرپا برای مسئله فلسطین لازم است. پاکستان پشتیبانی از فلسطین را مشروط نمی‌کند و به همکاری با ایران تا تشکیل کشور فلسطین به پایتختی قدس ادامه می‌دهد. از آیت الله خامنه‌ای رهبر معظم ایران که پشتیبان حق آزادی‌خواهی مردم کشمیر را در نظر داشتند، تشکر می‌کنم. جناب آقای رئیس جمهور! شما در فقه و حقوق دانش دارید؛ ما در زمینه بهبود زندگی مردم کشورهای خود با داشتن اصول برای فروغ آنها همکاری خواهیم کرد. پیشرفت هر کدام از دو کشور ایران و پاکستان باعث پیشرفت متقابل کشور دیگر خواهد شد. ما با توجه  به مرزهای طولانی مشترک میان دو کشور، بر مبارزه قاطع با تروریسم و تلاش برای ارتقای امنیت در مناطق مرزی و همچنین ایجاد رونق اقتصادی در مناطق مرزنشین از طریق گسترش بازارچه‌های مرزی تاکید داریم. گسترش همکاری‌های اقتصادی ایران و پاکستان در حوزه‌های مختلف از جمله انرژی می‌تواند به تقویت همکاری‌های منطقه‌ای و بین‌المللی دو کشور بیانجامد.

امضای 8 سند همکاری، توافق نامه و یادداشت تفاهم بین دو کشور

در ادامه برنامه های ابراهیم رئیسی در اسلام آباد، مقامات دو کشور پس از برگزاری نشست مشترک هیئت‌های عالی‌رتبه در حضور رئیس جمهور ایران و نخست وزیر پاکستان 8 سند همکاری در بخش‌های مختلف تجارت، علم  و فناوری، کشاورزی، بهداشت، فرهنگ و مسائل حقوقی و قضایی به امضاء رساندند.

«ایجاد مناطق آزاد تجاری در گذرگاه‌های مرزی مشترک»، «همکاری در بخش سینما و رسانه»، «همکاری در بخش بهداشت دامی»، «همکاری‌های امنیتی»، «همکاری در بخش تعاون و رفاه اجتماعی»، «همکاری در بخش استاندارد» و «همکاری در بخش حقوقی و معاضدت قضایی در امور مدنی و تجاری» از مهم‌ترین اسناد همکاری میان دو کشور بود که از سوی وزرای راه و شهرسازی، دادگستری، فرهنگ و ارشاد اسلامی، جهاد کشاورزی و روسای سازمان‌های مناطق آزاد و ویژه اقتصادی و استاندارد با همتایان پاکستانی به امضا رسید.

حضور رئیسی در قلب فرهنگی پاکستان

سید ابراهیم رئیسی و اعضای هیات همراه صبح امروز به همراه وزیر مسکن پاکستان اسلام‌آباد را به مقصد لاهور مرکز ایالت پنجاب پاکستان ترک کرد. شهر لاهور امروز به مناسبت سفر رئیس جمهوری اسلامی ایران تعطیل اعلام شده  و مسئولان دولت ایالتی برای تسهیل تردد هیات ایرانی همزمان فعالیت تمامی مراکز آموزشی، ادارات‌ دولتی و خصوصی را نیز تعطیل اعلام کردند. برنامه رئیسی در قلب فرهنگی پاکستان، بازدید از آرامگاه اقبال لاهوری شاعر و فیلسوف پاکستانی ، حضور در مسجد تاریخی پادشاهی، بازدید از برخی اماکن فرهنگی و حضور در نشستی در یکی از  قدیمی ترین دانشگاه های این کشور اعلام شده است.

تاکید رسانه ها بر هدف تنش زدایی از روابط در سفر رئیسی

نخستین سفر رئیس جمهور ایران به پاکستان مورد توجه رسانه های بین المللی نیز قرار گرفت.

رسانه آلمانی «دویچه‌وله» در این باره نوشت : ایران و پاکستان به عنوان دو کشور همسایه با اکثریت مسلمان به دنبال بهبود روابط پس از حملات نظامی بی سابقه در اوایل سال جاری هستند. دفتر «شهباز شریف» نخست وزیر پاکستان، اعلام کرده  که هر دو کشور در مورد پیشبرد روابط دوجانبه تکاپوی دیپلماتیک از خود نشان داده و بر لزوم تلاش های مشترک برای مبارزه با تروریسم توافق دارند. آسوشیتدپرس پاکستان درباره سفر رئیسی به پاکستان نوشت : هدف اصلی از سفر رئیسی به اسلام آباد در وهله اول کاهش تنش‌های بین دو کشور است. «آصف علی زرداری» رئیس جمهوری پاکستان در شبکه اجتماعی «ایکس» در پیامی درباره این سفر نوشته است: «ما از مسیر روابط دوجانبه ابراز خرسندی و توافق کردیم که گفت وگو و همکاری خود را برای تقویت روابط موجود بیشتر تقویت کنیم.  پاکستان و ایران به دین، تاریخ و فرهنگ مشترک پیوند خورده اند. روزنامه «هندوستان تایمز» در گزارشی نوشت که سفر رئیس جمهوری ایران در حالی به پاکستان انجام می‌شود که تنش ها میان کشورش و اسرائیل افزایش یافته است. روزنامه «واشنگتن پست» نیز هدف اصلی دیدار روسای جمهور دو کشور ایران و پاکستان را به منظور رفع شکاف دیپلماتیک بین دو کشور وتقویت همکاری های اقتصادی و امنیتی دانست.

مزاحمی به نام آمریکا در مسیر توسعه رابطه اقتصادی دوجانبه

رسانه پاکستانی DAWN نیز در گزارشی درباره اهمیت سفر رئیس جمهور ایران نوشت: سفر رئیسی به پاکستان با تشدید تنش ها در خاورمیانه پس از حمله موشکی و پهپادی بی سابقه ایران به اسرائیل در تلافی حمله هوایی اسرائیل به ساختمان کنسولگری ایران در دمشق انجام شد. با وجود آنکه گفته می شود اسرائیل یک حمله به پایگاه نظامی در اصفهان را اجرایی کرده اما ایران آن را کم اهمیت جلوه داده و نشان داده که برنامه ای برای تشدید تنش ندارد. در جریان این تبادل حمله میان ایران و اسرائیل، پاکستان از همه طرف‌ها در خاورمیانه خواست  تا "حداکثر خویشتنداری را به خرج دهند و به سمت کاهش تنش حرکت کنند".

سفر رئیسی همچنین از آنجایی که پاکستان و ایران به دنبال بهبود روابط پس از حملات موشکی در ژانویه هستند، مهم است. تهران در همان هفته ای که عراق و سوریه را هدف قرار داد، حملاتی را علیه یک گروه ضد ایرانی در پاکستان انجام داد. پاکستان با حمله به "اهداف شبه نظامی" در استان سیستان و بلوچستان پاسخ داد. هر دو کشور در گذشته یکدیگر را به پناه دادن به شبه نظامیان متهم کرده اند. پاکستان همچنین روی یک پروژه گازی مشترک با ایران برای حل بحران طولانی مدت انرژی که رشد اقتصادی آن را تضعیف کرده ، حساب باز کرده است. خط لوله 7.5 میلیارد دلاری گاز ایران و پاکستان که برای تغذیه نیروگاه های پاکستانی در نظر گرفته شده بود، در مارس 2013 با هیاهوی زیادی افتتاح شد. با این حال، این پروژه بلافاصله پس از تحریم های بین المللی علیه ایران دچار رکود شد. تهران بخش خود را از این خط لوله 1800 کیلومتری ساخته است که در نهایت میادین گازی پارس جنوبی خود را به نوابشاه متصل می کند. در ماه فوریه، دولت موقت پاکستان ساخت 80 کیلومتری خط لوله را تصویب کرد تا از پرداخت میلیاردها دلار جریمه به ایران به دلیل سال‌ها تاخیر جلوگیری کند. واشنگتن هشدار داده است که پاکستان ممکن است با تحریم های آمریکا مواجه شود و گفته که واشنگتن از اجرایی شدن این پروژه حمایت نمی کند.

برنامه مشترک برای مقابله با تروریسم

وب سایت عرب نیوز در باره تفاهم های صورت گرفته در این سفر نوشت: وزرای کشور پاکستان و ایران روز دوشنبه تصمیم گرفتند «سازمان های تروریستی» را در کشورهای متبوع خود ممنوع کنند.  پاکستان و ایران علیرغم تعدادی از پیمان‌های تجاری، سابقه روابط پرتنشی داشته‌اند و اسلام‌آباد از نظر تاریخی به عربستان سعودی و ایالات متحده نزدیک‌تر است. پاکستان و ایران  اغلب بر سر بی ثباتی در مرزهای مشترک خود با هم اختلاف دارند، و هر دو کشور به طور معمول یکدیگر را به عدم مقابله جدی با گروه های شبه نظامی متهم می کنند.  تنش ها در ژانویه زمانی که پاکستان و ایران حملات هوایی را مبادله کردند، افزایش یافت. از آن زمان، هر دو طرف به توافق های موجود میان دو طرف برای کاهش تنش مراجعه کرده و روابط دوجانبه را احیا کرده اند.

محسن نقوی وزیر کشور پاکستان و احمد وحیدی همتای ایرانی وی روز دوشنبه در اسلام آباد دیدار و درباره مسائل دوجانبه و موضوعات مورد علاقه طرفین گفتگو کردند. براساس گزارش های رسیده هر دو طرف به طور اصولی تصمیم گرفتند که فعالیت سازمان های تروریستی را در کشورهای مربوطه خود ممنوع کنند.دو طرف در مورد یک برنامه اقدام مشترک برای مقابله با تهدید تروریسم که یک مشکل مشترک است، با بهبود بیشتر حمایت متقابل و تبادل اطلاعاتی به توافق رسیدند.

رابطه حسنه با تهران برای اسلام آباد یک ضرورت است

الجزیره در گزارشی درباره وضعیت روابط ایران و پاکستان در میانه سفر رئیس جمهور ایران به این کشور نوشت: ایران و پاکستان سابقه روابط ناخوشایند هم دارند و هر دو یکدیگر را به ناتوانی در مهار گروه‌های مسلح متهم می‌کنند. تنش های مرزی در ژانویه زمانی که ایران حملات هوایی را در مرز پاکستان انجام داد تشدید شد. رسانه دولتی ایران گفت که این حمله دو پایگاه گروه مسلح جیش العدل را هدف قرار داده است. پاکستان نیز با شلیک موشک به خاک ایران و فراخواندن سفیر خود از تهران به تلافی آن اقدام کرد. اما دو همسایه تصمیم گرفتند تنش ها را کاهش دهند و تهران دیپلمات ارشد خود ( وزیر خارجه ) را به اسلام آباد فرستاد تا روابط را بهبود بخشد. دو کشور توافق کردند که با "خطر تروریسم" به ویژه در منطقه مرزی مقابله کنند. نکته جالب توجه این است که این تبادل حمله در روزهایی که در پاکستان دولت موقت در راس کار بود صورت گرفت. محمد فیصل، دانش آموخته دکترا در دانشگاه فناوری سیدنی که متخصص سیاست خارجی پاکستان است، گفت: بنابراین آنچه ایرانیان نشان داده بودند این بود که پس از روی کار آمدن دولت جدید، می‌توان دیداری برای ترمیم روابط و بازسازی اعتماد داشت.

چرا رابطه پاکستان و ایران حیاتی است؟

تحلیلگران سیاست خارجی در پاکستان علیرغم تنش های مرزی از تعامل مجدد با ایران حمایت کرده اند. پاکستان با هند و افغانستان دارای مرزهای مشکل است. ملیحه لودی، دیپلمات کهنه کار پاکستانی به الجزیره می گوید که داشتن یک رابطه عادی و باثبات با ایران برای پاکستان از اهمیت بالایی برخوردار بوده و همچنان هست.

اسلام آباد و تهران به دنبال تقویت تجارت دوجانبه هستند که در حال حاضر بیش از 2 میلیارد دلار است. محمد فیصل در این باره به الجزیره می گوید:  تجارت غیررسمی قابل توجهی بین دو کشور از جمله گاز مایع (LPG) و نفت خام وجود دارد. ایران همچنین برق استان بلوچستان و دیگر مناطق مرزی پاکستان را تامین می کند.

در اردیبهشت 1392، شریف و رئیسی اولین بازارچه مرزی در گذرگاه مرزی مند-پیشین را افتتاح کردند. علاوه بر این، این دو همسایه روابط فرهنگی و مذهبی نزدیکی دارند و سالانه ده‌ها هزار نفر از اقلیت شیعه پاکستانی برای زیارت به ایران می‌روند.

با این حال، برخی از کارشناسان پاکستانی معتقدند که پیوندهای فرهنگی مشترک و یک مرز طولانی - 900 کیلومتر (559 مایل) - به مبادلات مردم با مردم و روابط تجاری عمیق تبدیل نشده است. برهمین اساس تجارت دو کشور بیشتر خارج از حوزه رسمی است و سفر به گردشگری مذهبی محدود می شود.

رئیس جمهور ایران در آستانه سفر خود برای تجارت دوجانبه 10 میلیارد دلار هدف گذاری کرد و گفت: سطح روابط اقتصادی دو کشور با سطح روابط سیاسی برابری نمی کند. در اگوست گذشته، آنها هدف تجاری دوجانبه را 5 میلیارد دلار تعیین کرده بودند.

واکنش پاکستان به تنش‌های ایران و اسرائیل چگونه بوده است؟

در 14 آوریل، یک روز پس از حملات ایران به اسرائیل، وزارت خارجه پاکستان بیانیه ای صادر کرد و خواستار کاهش تنش شد. این بیانیه این رویدادها را «پیامدهای فروپاشی دیپلماسی» خواند. در بیانیه این وزارتخانه آمده است: «این اتفاق ها  بر پیامدهای «وخیم» در مواردی تأکید می‌کند که شورای امنیت سازمان ملل قادر به انجام مسئولیت‌های خود در حفظ صلح و امنیت بین‌المللی نیست. پاکستان بر ضرورت تلاش های بین المللی برای جلوگیری از خصومت های بیشتر در منطقه و برقراری آتش بس در غزه تاکید دارد. اکنون تثبیت وضعیت و بازگرداندن صلح بسیار ضروری است. ما از همه طرف‌ها می‌خواهیم حداکثر خویشتنداری را به کار گیرند.»

پاکستان اسرائیل را به رسمیت نمی شناسد و کانال های ارتباطی مستقیم با آن ندارد. در سال‌های اخیر، حدس و گمان‌های فزاینده‌ای در مورد فشار کشورهای شورای همکاری خلیج فارس بر پاکستان برای ایجاد تغییراتی در سیاست خود درباره فلسطین وجود داشته اما به نظر نمی رسد که این فشارها بر موضع اسلام آباد تاثیری گذاشته باشد.

دیگر خبرها