Web Analytics Made Easy - Statcounter

تحقیقات نشان می‌دهد که بازیافت لاستیک‌های فرسوده نه تنها آثار مخربی بر محیط زیست ندارد، بلکه منشاء توسعه صنعتی و سودآوری اقتصادی و تولید محصولات دیگری نیز است.

به گزارش خبرنگار حوزه محیط زیست گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، مدت‌هاست آلودگی هوا به مشکل کلان شهر‌هایی از جمله تهران تبدیل شده که اصلی‌ترین عامل آن خودرو‌ها هستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

خودرو‌هایی که نه تنها تردد آن‌ها در شهر باعث تولید آلاینده می‌شوند؛ بلکه سوزاندن لاستیک‌هایشان نیز به دغدغه‌ای جدید تبدیل شده است.

گاهی اوقات در برخی بیغوله های جنوب تهران، معتادان اقدام به سوزاندن لاستیک های فرسوده می کنند تا سیم مفتول های موجود در لاستیک آن را خارج کنند و از این راه درآمدزایی کنند.

نگاهی علمی به لاستیک و فرسودگی آن

بسیاری از تولیدکنندگان خودرو  تاریخ انقضای تایر‌ها را حدود ۵ تا ۶ سال می‌دانند؛ این بدان معنی است که از زمان تولید لاستیک و خروج آن از کارخانه حدود ۵ تا ۶ سال می‌توان از این محصول استفاده کرد.

برخی از کارشناسان بر این باورند که پس از طی این مدت، چه لاستیک در خودرو استفاده شود و چه در انبار  بدون استفاده بماند، خاصیت اولیه خود را از دست می‎‌دهد و نباید به هیچ وجه از آن استفاده کرد؛ البته باید خاطرنشان کرد که عمر مفید تایر خودرو با شرایط رانندگی و جاده‌ای تغییر می‌کند و برای تشخیص آن می‌توان از تاریخ انقضا یا نشانگر ساییدگی درج شده روی آن کمک گرفت. اما سوال اینجاست که پس از فرسوده شدن تایر خودرو‌ها چه اتفاقی برای آن‌ها می‌افتد، آیا تایر‌ها در ایران بازیافت می‌شوند یا اینکه در گورستان‌های لاستیک رها می‌شوند و یا حتی سوزانده می شوند؟

 

لاستیک‌ها در طبیعت تجزیه نمی‌شوند

 یکی از روش‌های مدیریت اصولی، راه اندازی صنعت بازیافت لاستیک است که می‌تواند جزء صنایع پرسودی به شمار آید. اما در کشور ما این صنعت مورد استقبال و حمایت واقع نشده و تعداد کارخانه‌های بازیافت لاستیک در ایران بسیار اندک است. لاستیک‌ها از مواد پلیمری تشکیل شده‌اند که به راحتی در طبیعت تجزیه نمی‌شوند و خطرات جدی برای محیط زیست و سلامت انسان‌ها به همراه دارد.

اکثر مواقع این لاستیک‌ها توسط افراد ناآگاه در داخل یا اطراف شهر سوزانده می‌شوند تا از سیم‌های فلزی درون آنها استفاده شود. نکته حائز اهمیت این است که در اثر سوزاندن این لاستیک‌ها ترکیبات متعددی از آلاینده‌ها حاصل می‌شوند که تاثیرات بسیار بدی بر محیط زیست می‌گذارند. از مهمترین این آلاینده‌ها می‌توان به اکسید‌های گوگرد، اکسید‌های نیتروژن، اکسید‌های کربن، فلزات سنگین و ... اشاره کرد.

سوزاندن لاستیک چه تاثیری بر سلامت انسان دارد؟

سوزاندن لاستیک علاوه بر اثرات مخرب بر محیط زیست، تاثیرات حاد و مزمنی بر سلامتی انسان دارند که شدت این اثرات سوء وابسته به زمان قرار گرفتن در معرض آلاینده‌ها و غلظت آن‌ها است و از جمله این عوارض می‌توان به تحریکات پوستی، چشمی و تاثیرات سوء تنفسی  اشاره کرد.

ورود مواد حاصل از سوزاندن لاستیک در محیط باز هوا، خاک، آب سطحی و آب زیرزمینی را آلوده می‌کند؛ بنابر این ضروری است که پیش از انجام چنین اقدامی مراقبت‌ها و تدابیر لازم جهت کنترل آلودگی‌های مورد بحث اتخاذ گردد.

دفن تایرها در گورستان لاستیک

همچنین مکان‌هایی به نام گورستان لاستیک نیز وجود دارند. گورستان لاستیک به جایی گفته می‌شود که در آن تایر‌ها روی هم انباشته یا زیر زمین دفن می‌شوند. هنگامی که لاستیکها در این گورستانها رها می‌شوند با تولید گاز متان باعث ایجاد آتش‌سوزی می‌شوند و علاوه بر آلودگی هوا، محیطی مناسب برای رشد حشرات موذی ایجاد می‌کنند.

دفن تایر‌ها در زیر زمین و تولید گاز توسط آن‌ها منتهی به پدیده‌ای به نام حباب‌زایی شده که این حباب‌های گازی موجب آلوده شدن منابع زیرزمینی مانند آب می‌شوند. به همین دلیل دفن لاستیک در بسیاری از کشور‌ها از جمله ایران ممنوع اعلام شده‌ است!

بهترین راهکار برای خلاص شدن از شر لاستیک‌های فرسوده چیست؟

به گفته کارشناسان حوزه محیط زیست یکی از روش‌های بازیافت لاستیک، تولید پودر لاستیک است که علاوه بر کمک به حفظ محیط زیست، درآمد مالی مناسبی برای سرمایه‌گذار دارد. امروزه فرآیند‌های بازیافت به صورت جدی مورد توجه کشور‌های جهان قرار گرفته است.

نتیجه تحقیقات نشان می‌دهد که بازیافت لاستیک‌های فرسوده نه تنها آثار مخربی بر محیط زیست ندارد؛ بلکه منشاء توسعه صنعتی و سودآوری اقتصادی، فرآوری و تولید محصولات دیگری نیز است. علاوه بر این از بازیافت لاستیک‌های فرسوده، پودر لاستیک حاصل می‌شود که کاربرد‌های گسترده‌ای دارد و از آن می‌توان در صنایعی مانندصنایع جاده سازی (پوشش سطح جاده‌ها به جای آسفالت)، صنایع ساختمانی (فونداسیون و پایه‌ها، استفاده از آن درکار‌های عمرانی)، صنایع تولید لاستیک و پلاستیک (فوم‌های قابل انعطاف، پوشش استخرها)، صنایع خودروسازی (تولید تایر، روکش کاری تایر، کفپوش)، صنایع دریایی (ضربه گیر‌های اسکله و لنگرگاه‌ها)، ورزش (پوشش زمین‌های ورزشی دومیدانی)، کشاورزی و سیستم‌های آبرسانی، کفپوش لاستیکی و چمن مصنوعی و از طرفی از تایر‌های فرسوده می‌توان در ساخت تایر‌های جدید استفاده کرد.

افزایش بهبود آسفالت با لاستیک بازیافت شده

از لاستیک بازیافت شده می‌توان در تولید آسفالت گرم استفاده کرد؛ به این صورت که در آن تکه‌های لاستیک به آسفالت اضافه می‌شوند و این کار باعث بهبود خواص آسفالت شده و آن را به آسفالت پلیمری تبدیل می‌کند. متخصصان معتقدند که با این کار آسفالت دوام بیشتری یافته و زود ترک نمی‌خورد.

با توجه به آنچه که در بالا ذکر شد؛ انتظار می‌رود که مسئولان طرح بازیافت لاستیک را جدی بگیرند و با توسعه آن مانع سوزاندن لاستیکهای فرسوده از سوی افراد سودجو و آلودگی محیط زیست شوند.

گزارش از علی زحمتکش

انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: محیط زیست آلودگی هوا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۹۳۶۹۰۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بهترین گاز برای کولرهای گازی چیست؟

کولرهای گازی معمولاً از گازهای مبرد خاصی برای خنک کردن هوا استفاده می‌کنند. در سال‌های اخیر، گازهای مبرد غیر CFC (کلروفلوروکربن) و HFC (هیدروفلوروکربن) معمولاً برای استفاده در کولرهای گازی انتخاب می‌شوند؛ به دلیل اثرات زیست محیطی کمتری که دارند.

به گزارش روزیاتو، برخی از گازهای مبرد شایع برای استفاده در کولرهای گازی عبارت‌اند از:

R-410A: این گاز مبرد از جمله گازهای مبرد برای کولرهای گازی است. این گاز به عنوان جایگزین برای گازهای CFC مانند R-22 استفاده می‌شود.

گاز مبرد R-32 نیز به عنوان یک گاز مبرد کم زیان برای محیط زیست برای کولرهای گازی شناخته شده است. این گاز به عنوان یک گزینه پایدار و کم موثر در زیان محیط زیست مورد استفاده قرار می‌گیرد.

R-134a: این گاز مبرد معمولاً در کولرهای خانگی و خودروها استفاده می‌شود. این گاز یک گاز غیر CFC است که برای محافظت از محیط زیست مناسب است.

R-22: این گاز مبرد قدیمی‌تر است و در برخی کولرهای گازی قدیمی هنوز استفاده می‌شود، اما به دلیل اثرات زیان‌بار بر محیط زیست، استفاده از آن کاهش یافته است.

علایم کمبود گاز کولر گازی

کمبود گاز در کولرهای گازی ممکن است باعث کاهش عملکرد و کارایی آنها شود. برخی از علایم و نشانه‌های کمبود گاز در کولرهای گازی عبارتند از:

۱.کاهش عملکرد خنک کردن: اگر کولر گازی شما دچار کمبود گاز شود، ممکن است هوا که توسط آن خنک می‌شود، نسبت به قبل کمتر خنک شود.

۲.افزایش مصرف برق: کمبود گاز موجب افزایش مصرف برق کولر گازی می‌شود زیرا دستگاه برای حفظ دمای مطلوب باید بیشتر کار کند.

۳.صدای ناهنجار: کمبود گاز می‌تواند باعث تولید صداهای ناهنجار و غیرمعمول در کولر گازی شود.

۴.رطوبت زیاد: کمبود گاز ممکن است باعث افزایش رطوبت در داخل اتاق شود و محیط را ناخوشایند کند.

۵.عدم تنظیم دما: اگر کولر گازی شما دچار کمبود گاز شود، ممکن است دمای تنظیم شده برای خنک کردن هوا به درستی اعمال نشود.

گاز کولر گازی سمی است؟

بله، برخی از گازهای مبرد که در کولرهای گازی استفاده می‌شوند، می‌توانند به صورت مستقیم یا در صورت نشت یا نادرستی دستگاه، سمی باشند. برای مثال، گازهای مبردی که در گذشته استفاده می‌شدند مانند CFCs (کلرفلوروکربن‌ها) شامل موادی بودند که به اتمسفر آسیب می‌رساندند و برای محیط زیست آلوده‌کننده بودند. به همین دلیل، استفاده از گازهای مبرد که به محیط زیست کمتر آسیب می‌رسانند، مانند HFCs (هیدروفلوروکربن‌ها) و HCFCs (هیدروکلروفلوروکربن‌ها)، توصیه می‌شود.

به عنوان یک کاربر، باید از احتمال نشت یا نادرستی گاز کولر گازی خود آگاه باشید. در صورت نشت یا خروج نادرستی گاز، می‌تواند به شما و محیط زیست آسیب بزند. بنابراین، در صورتی که مشکوک به وجود نشت یا مشکل در کولر گازی خود هستید، بهتر است یک تکنسین متخصص را برای بررسی و تعمیر دستگاه فراخوانی کنید.

همچنین، در هنگام شارژ مجدد یا تعویض گاز کولر گازی، تأیید کنید که تکنسین از گازهای مبرد ایمن و بر اساس استانداردهای محیط زیست استفاده می‌کند و از نگرانی‌های مرتبط با سمی بودن گازها آگاه باشید.

معرفی انواع گاز کولر گازی

۱- گاز فریون چیست؟

فریون به عنوان یکی از مواد شیمیایی خنک کننده به شمار می‌‌آید که در حالت عادی خاصیت آن به صورت گازی می‌باشد. این گاز فریون در قسمت کمپرسور فشرده خواهد شد و پس از فشرده شدن به مایع تبدیل می‌گردد. پس از آن خاصیت خنک کنندگی درون گاز به وجود می‌آید و به بهترین نحو ممکن هوا را سرد می‌کند.

۲- گاز های مبرد چیست؟

گازهای مبرد از دیگر گازهایی به شمار می‌آیند که دارای ویژگی‌ها و مدل‌های متفاوتی هستند. نامگذاری این نمونه گازها بر اساس شرایط گوناگون انجام می‌‌شود. طبق قرارداد بین ‌المللی نام هر یک از گازهایی که با استفاده از حرف بزرگ R نوشته می‌شود و پس از این نام اعداد و ارقام دیگری می‌آید، نشان دهنده این است که ترکیبات شیمیایی گاز ها چه می‌باشد.

۳- گاز مبرد R12 چیست؟

این گاز R12 به رنگ سفید می‌باشد و در زمینه‌های متفاوتی روی کولر گازی مورد استفاده قرار می‌گیرد. در بسیاری از چیلرهای صنعتی که بزرگ هستند و همچنین در خودروها این گاز کاربرد زیادی دارد. در مورد این گاز باید بدانید که ترکیبات خاصی روی آن به کار گرفته شده است. حساسیت این گاز در برابر آب با حجم بالا از جمله مهمترین ویژگی‌های آن شناخته می‌شود. امکان زنگ زدگی دستگاه کولر گازی بعد از نصب این گاز وجود دارد

۴- گاز مبرد R11 چیست؟

استفاده کردن از این نمونه گاز R11 که مربوط به کولر گازی می‌باشد در بسیاری از کولر گازی‌ها مرسوم است. این گاز اشتعال پذیری بسیار کمی را به خود اختصاص داده است. به همین دلیل این گاز را به عنوان یکی از گازهای غیر سمی کولر گازی می‌‌شناسند. علاوه بر کولر گازی ها باید بدانید که این نمونه گاز در بسیاری از چیلر ها مورد استفاده قرار خواهد گرفت.

۵- گاز مبرد R22 چیست؟

در صورتی که شما بدانید اهمیت گاز برای کار کردن کولر گازی چقدر مهم است، بدون شک بهترین گاز را برای کولر گازی خریداری خواهید کرد. به جرات می‌توانیم بیان کنیم که این نمونه گاز برای کولر گازی به عنوان محبوب‌ترین و پر استفاده ترین گاز R22 شناخته می‌شود. علاوه بر اینکه روی کولر گازی‌ها این گاز را مورد استفاده قرار می‌دهند گاز R22 روی یخچال‌ها استفاده گسترده‌ای دارد.

نکته‌ای که در مورد این گاز R22 وجود دارد این است که برای لایه اوزون خطرات زیادی خواهد داشت. استفاده از این گاز به تدریج به مسئله مربوط به گرمایش جهانی خط شده است. در صورتی که شما به این مسئله دقت نداشته باشید مشکلات زیادی را تجربه خواهید کرد.

با توجه به چنین مسئله، افراد از گازهای دیگر استفاده می‌‌کنند تا با استفاده از این گاز از گرم شدن زمین جلوگیری نمایند. با تمامی این موارد که بیان کردیم این گاز R22 به عنوان یکی از بهترین گازهای کاربردی برای کولر گازی شناخته می‌شود و کاربرد زیادی دارد.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • قیمت گذاری دستوری، باعث افزایش قیمت لاستیک می‌شود
  • قیمت گذاری دستوری بیشتر باعث افزایش قیمت لاستیک می شود
  • کمبودی در توزیع لاستیک خودرو‌های سواری نداریم
  • مجوز افزایش دوباره «قیمت لاستیک» به فاصله شش ماه/ سازمان حمایت از مصرف کننده خبر دارد؟
  • تردد حدود ۳۰۰ سواری پیکان فرسوده در همدان
  • تردد حدود ۳۰۰ سواری پیکان فرسوده در همدان 
  • فناوری پایدار: دروغی بزرگ!
  • معرفی ۲۴۰۰ متقاضی تعویض خودروی فرسوده به محیط زیست کردستان
  • بازار لاستیک ترمز برید
  • بهترین گاز برای کولرهای گازی چیست؟