Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-26@11:43:44 GMT

افت قند خون یکی از نشانه های بیماری های مزمن است

تاریخ انتشار: ۲۲ آذر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۹۳۸۴۷۷

افت قند خون یکی از نشانه های بیماری های مزمن است

ساری - ایرنا - فوق تخصص غدد و متابولیسم گفت: برخلاف تصور جامعه که افت قند خون را مربوط به بیماران دیابتی می دانند این علامت می تواند روشن شدن چراغ قرمز برخی بیماری های مزمن همچون نارسایی غده فوق کلیوی باشد و باید آن را جدی گرفت.

دکتر فرهاد مشایخ بخشی روز پنج شنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا افزود: همانطور که قند خون بالا عوارضی نظیر قطع عضو، نابینایی، نارسایی کلیوی، عوارض قلبی و عروقی در فرد ایجاد می کند، افت قند خون هم تهدید کننده جان و سلامت فرد است و در فردی که دیابت ندارد باید بدنبال بیماری های دیگر بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


وی ادامه داد: علاوه بر بیماران دیابتی که گاهی وقتها دچار افت قند خون می شوند افراد با نارسایی پیشرفته قلبی، کبدی، کلیوی و فوق کلیوی نیز دچار این عارضه می شوند.
هورمونهای کورتیزول، گلوکاگون، اپی نفرین و رشد در بدن ترشح می شوند که با اعمال مکانیسم تنظیم متقابل گلوکز از بروز افت قند خون جلوگیری می کنند که در بیماری دیابت و یکسری از بیماری ها با کمبود این هورمونها تعادل قند خون خلل ایجاد می شود.
افت خون زمانی رخ می دهد که میزان قند خون فرد به کمتر از 55 میلی گرم برسد که موجب کاهش قند خون با علائمی مثل طپش قلب، اضطراب، رنگ پریدگی، تعریق، احساس گرسنگی، افزایش ضربان قلب و فشار خون، پرخاشگری و در مرحله پیشرفته تر کاهش سطح هوشیاری و کما در فرد می شود.
فوق تخصص غدد و متابولیسم در تشریح چگونگی تاثیر هورمونها در تنظیم قند خون ، گفت: به طور مثال هورمون کورتیزول که از غده فوق کلیه ترشح می شود یکی از مکانیسم های افزایش دهنده قند خون است و فرد با نارسایی فعالیت این غده اختلال در تنظیم قند خون رخ می دهد.
وی ادامه داد: در این حالت بدن افرادی که دچار نارسایی کبدی یا کلیه هستند کمبود تولید گلوکز درونزا رخ می دهد.
این عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی ساری همچنین انجام یکسری عمل های جراحی مثل 'بای پس معده ' و یا واکنش های خود ایمنی را به عنوان دلایل تاثیرگذار در افت قند خون نام برد.
دکتر مشایخ بخشی گفت: بیماران دیابتی که داروهای محرک ترشح انسولین و یا انسولین استفاده می کنند به عنوان گروه دیگر افرادی هستند که دچار افت قند خون می شوند.
این فوق تخصص غدد به بیماران دیابتی توصیه کرد پس از انجام فعالیت های ورزشی و یا کاهش وزن، نسبت به تنظیم دوز داروهای مصرفی خود با نظر پزشک اقدام بکنند تا دچار افت قند خون نشوند.
وی در برخورد اورژانسی با بیماران که دچار افت قند خون می شوند، گفت: سریعا به این بیماران مایعات حاوی گلوکز و شیرینی خورانده شود تا علائم ناشی از افت قند خون در آنها برطرف شود.
دکتر مشایخ بخشی اضافه کرد: درمورد بیمارانی که دچار کاهش سطح هوشیاری می شوند ضمن تماس با اورژانس و تزریق آمپول گلوکز هیپرتونیک وریدی، جان بیمار را نجات دهیم.
وی همچنین گفت: پس از هوشیاری کامل فرد به بیمار یک وعده غذایی حاوی کربوهیدارت خورانده شود و برای جلوگیری از بروز مکرر افت قند خون با پزشک خود مشورت بکند.
2096/1899

منبع: ایرنا

کلیدواژه: اجتماعي بهداشت افت قند خون مازندران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۹۳۸۴۷۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ریشه کنی مالاریا در ایران دچار اختلال شد

به گزارش خبرگزاری مهر، پیام طبرسی متخصص بیماری‌های عفونی در آستانه ۲۵ آوریل مصادف با ششم اردیبهشت روز جهانی مالاریا، از مالاریا به عنوان یک بیماری انگلی شایع در جهان نام برد که حذف آن یکی از اهداف سازمان جهانی بهداشت است.

این استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به وضعیت شیوع مالاریا در ایران، گفت: این بیماری در سال‌های دور شیوع گسترده‌ای در کشور داشت اما با بهبود وضعیت بهداشت در مناطق روستایی و آندمیک مالاریا و تلاش کارشناسان بهداشت محیط و شبکه‌های بهداشتی در سالیان اخیر تا آستانه ریشه کنی مالاریا پیش رفتیم.

طبرسی افزود: بیماری مالاریا جزو بیماری‌های بومی محسوب می‌شود اما به مناطق خاصی اختصاص دارد.

به گفته وی، روند ریشه کنی مالاریا در چند سال گذشته به دلیل همسایگی با کشورهای مالاریا خیز در حاشیه جنوب شرقی کشور (افغانستان و پاکستان)، شیوع کرونا و اختصاص تمام ظرفیت شبکه‌های بهداشتی به کنترل کرونا دچار اختلال شد به نحوی که امسال آمار مبتلایان به مالاریا افزایش داشته است.

این متخصص بیماری‌های عفونی خاطرنشان کرد: به طور کلی مالاریا در ایران در یک وضعیت کنترلی نسبتاً خوبی قرار دارد اما در برخی مناطق به خصوص مناطق جنوب شرقی متأسفانه شاهد افزایش موارد ابتلاء در یکسال گذشته بودیم که وزارت بهداشت در تلاش است بیماری را در آن مناطق کنترل کرده و در راستای ریشه کنی و حذف بیماری گام بردارد.

وی با بیان اینکه مالاریا انواع مختلفی دارد، ویواکس و فالسیفارم را دو نوع مهم آن عنوان کرد که ویواکس معمولاً باعث بروز بیماری خفیف‌تری می‌شود اما فالسیفارم معمولاً باعث ایجاد بیماری خیلی شدید و حتی گاهی کُشنده می‌شود.

استاد بیماری‌های عفونی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به انتقال مالاریا از طریق پشه آنوفل، گفت: پشه آنوفل در آب‌های راکد و مناطقی که دارای وضعیت نامناسب بهداشتی هستند، تکثیر می‌یابد.

وی افزود: پس از گزش فرد مبتلا به مالاریا توسط پشه آنوفل، انگل بیماری وارد بدن پشه می‌شود و این پشه با گزش سایر افراد می‌تواند بیماری را به آنان منتقل کند و به این ترتیب باعث گسترش بیماری شود.

طبرسی خاطرنشان کرد: انتقال بیماری فقط از طریق پشه آنوفل است و فرد به فرد صورت نمی‌گیرد. به این معنا که در مناطقی که این پشه وجود ندارد حتی اگر فرد مبتلا به مالاریا وجود داشته باشد بیماری منتقل نمی‌شود.

وی، مناطق آندمیک مالاریا در ایران را محدود به استان‌های جنوب شرقی کشور هم مرز با افغانستان و پاکستان برشمرد که شیوع و عدم کنترل مناسب مالاریا در این کشورها و وجود مراودات با ایران باعث انتقال مالاریا در استان‌های جنوب شرقی کشور شده است.

به گفته این متخصص بیماری‌های عفونی، در سایر نقاط کشور انتقال محلی مالاریا نداریم و اکثر موارد بیماری در استان‌های جنوب شرقی کشور و مسافران به این استان‌ها مشاهده می‌شود. برخی مبتلایان نیز سابقه سفر به کشورهای مالاریا خیز نظیر کشورهای آفریقایی، هند، پاکستان و…، داشتند و در بازگشت به میهن دچار علائم بیماری شدند.

این استاد بیماری‌های عفونی دانشگاه علائم بیماری مالاریا را شامل تب، لرز و تعریق برشمرد و گفت: مسافرانی که به مناطق مالاریا خیز عزیمت کردند اگر در بازگشت دچار علائمی نظیر تب، لرز و تعریق شدند در اسرع وقت باید به مراکز بهداشتی یا پزشک متخصص عفونی مراجعه کنند تا از نظر مالاریا مورد بررسی قرار گیرند.

به گفته طبرسی، تشخیص دقیق بیماری از طریق آزمایش خون، تهیه لام خون محیطی و مشاهده اجزای انگل در آزمایشگاه انجام می‌شود. در مراکز بهداشت نیز تست سریع مالاریا برای تشخیص بیماری انجام می‌شود.

این متخصص بیماری‌های عفونی با اشاره به وجود درمان‌های مؤثر برای مالاریا تاکید کرد: در صورت تشخیص زودرس، بیماری بدون عارضه درمان می‌شود اما حتماً دوره درمان باید تکمیل شود.

به گفته وی، در صورت عدم شناسایی به موقع، شدید شدن بیماری و افزایش میزان درصد انگل در خون فرد متأسفانه بیماری خطرناک و کشنده شده و با عوارض زیادی همراه خواهد بود.

این استاد دانشگاه تاکید کرد: افرادی که از مناطق غیرآندمیک به مناطق آندمیک مالاریا سفر می‌کنند باید نکات ایمنی و حفاظتی را برای پیشگیری از ابتلاء به بیماری رعایت کنند.

طبرسی به افرادی که قصد سفر به استان‌های جنوب شرقی ایران و یا کشورهای مالاریاخیز دارند تاکید کرد قبل از سفر به این مناطق می‌توانند با رعایت چند نکته مهم و ساده از ابتلاء به مالاریا پیشگیری کنند.

وی خاطرنشان کرد: این افراد با هماهنگی مراکز بهداشتی می‌توانند داروی پیشگیری از ابتلاء به مالاریا مصرف کنند.

طبرسی، استفاده از محافظ‌های فیزیکی، پشه بند، پمادهای دفع کننده پشه، توری برای پنجره و درها، استفاده از پوشش برای مناطقی از بدن که در معرض گزش پشه است را از جمله نکاتی برشمرد که می‌توانند خطر گزش پشه آنوفل و ابتلاء به بیماری را کاهش دهند.

وی در خاتمه سخنان خود، کنترل مالاریا را وابسته به وضعیت بهداشتی محیط دانست و یادآور شد که هرچه تلاش شهرداری‌ها و متولیان بهداشت محیط جامعه در راستای بهبود وضعیت بهداشتی محیط بیشتر باشد، منجر به کاهش مخزن‌های این پشه خواهد شد و در نتیجه کنترل و ریشه کنی بیماری مالاریا موفق تر خواهد بود.

کد خبر 6088353 حبیب احسنی پور

دیگر خبرها

  • آنچه باید درباره سندرم ناخن زرد بدانید
  • آنچه باید سندرم ناخن زرد بدانید
  • سندرم ناخن زرد چیست؟
  • هشدار شبکه دامپزشکی جغتای در خصوص بیماری تب نزله‌ای بدخیم
  • ریشه کنی مالاریا در ایران دچار اختلال شد
  • بی‌خوابی نشانه چه بیماری‌هایی است؟
  • درد قفسه سینه نشانه چه بیماری است؟
  • کوتاه شدن قد و علائم قوز پشتی؛ نشانه‌هایی که احتمال ابتلا به پوکی استخوان را گوشزد می‌کند
  • شوکه‌کننده: ابتلای ستاره اتلتیکو به یک بیماری خطرناک
  • به ازای هر ۸۴۰ تولد یک نوزاد دچار شکاف لب می‌شود