Web Analytics Made Easy - Statcounter

کارشناس زبان فارسی با بیان اینکه در بحث کارکرد فعل، لهجه اصفهانی پر فعل‌ترین فعل «-ِس» به‌جای کلمه «است» است، اظهار کرد: در لهجه اصفهانی جای فعل «گفته است»، فعل «گفته-ِس» و جای فعل «خورده است» فعل «خورد-ِس» بیان می‌شود و زمانی یک اصفهانی صحبت می‌کند پایان جمله‌های آن به این فعل ختم می‌شود که در زبان معیار به این فعل ماضی نقلی گفته می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ حمید صدری در گفت‌وگو با صاحب نیوز بابیان اینکه لهجه منطقه‌ جغرافیایی و طبقه‌ای اجتماعی هر فرد را مشخص می‌کند و لهجه‌ها شناسنامه و هویت یک فرد است، اظهار کرد: لهجه‌ها زیبایی‌ها و ظرافت‌های خاص خود را دارد و زبان احساس مردم عامه است و در لهجه‌ها احساسات را به‌خوبی می‌توانیم درج و با آن ارتباط برقرار کنیم.

کارشناس زبان فارسی گفت: کلمات، عبارت‌ها و جمله‌ها به‌صورت راحت‌تر از زبان معیار در لهجه‌ها بیان می‌شود و با آسانی بیشتر می‌شود ارتباط ایجاد کرد.

وی با اشاره به آموزش یکسان زبان معیار در کشور و خطر انقراض لهجه‌ها افزود: طبق آمار، پنجاه سال آینده احتمال دارد لهجه‌ها و گویش‌های محلی از بین برود و متأسفانه نداشته باشیم و این انقراض لهجه به دلیل آموزش یکسان زبان معیار در سطح کشور است.

صدری با تأکید بر اینکه زیان معیار دارد جایگزین لهجه‌ها و گویش‌ها می‌شود، لهجه‌های محلی و میراث شفاهی فرهنگی قومیتی در حال از بین رفتن است، بیان کرد: برخی اوقات لهجه‌ها به تمسخر قرارگرفته می‌شود و برخی از خانواده‌ها تصور می‌کنند اگر فرزندشان با لهجه صحبت کند برای خانواده کسرشان است که به‌هیچ‌وجه چنین چیزی نیست.

یک خانواده اصیل فرهنگی لهجه ها را به فرزندان خود آموزش می دهد

وی ادامه داد: یک خانواده اصیل فرهنگی همان‌گونه که اخلاق، آداب‌ورسوم اجتماعی را به فرزند خود آموزش می‌دهد، باید لهجه‌ها، کلمات و اصطلاحات قوم و شهر خود را به فرزندش در کنار زبان معیار آموزش دهد.

کارشناس زبان فارسی با اشاره به تفاوت لهجه و گویش تصریح کرد: گویش‌ها ازنظر ساختمان واژه و نکات دستوری کاملاً با زبان معیار متفاوت است حتی اگر اهل آن گویش نباشید نمی‌توان با آن ارتباط برقرار کرد درحالی‌که در لهجه‌ها چنین نیست و فقط ازنظر دستور زبان و اصول گفتاری تفاوت‌های با زبان معیار دارد.

ثبت ظرافت‌های لهجه اصفهانی در کتاب «سرو ته یک کرباس» جمالزاده

وی بابیان اینکه لهجه شیرین اصفهانی، ظرافت و حس خاصی دارد که در طول زمان‌های متفاوت ایجادشده است، خاطرنشان کرد: محمدعلی جمال‌زاده، نویسنده معروف داستان‌ها کوتاه یکی از شخصیت‌های اصفهانی اما بزرگ‌شده اروپا است و از اصطلاحات، کنایه‌ها و ظرافت‌های لهجه اصفهانی در کتاب «سرو ته یک کرباس» خیلی زیبا استفاده و آن‌ها را به‌عنوان یک هویت فرهنگی ثبت کرده است.

صدری گفت: اولین نکته‌ای که می‌تواند در لهجه اصفهانی به آن اشاره کرد، یک سری آواهایی است در لهجه‌ اصفهانی داریم که در لهجه‌های دیگر نیست و این آواها در زبان معیار به‌گونه‌ای دیگر بیان می‌شود، در لهجه اصفهانی اکثر اوقات «-َ» به «-ِ» تبدیل می‌شود.

وی اضافه کرد: در لهجه اصفهانی جای کلمه «پِدَر» کلمه «پِدِر»، جای کلمه «قَفَس» کلمه «قَفِس» و جای کلمه «نَمَک» کلمه «نِمِک» را می‌شنویم.

این دانشجوی زبان فارسی با اشاره به اینکه این فرایند آوای است که در لهجه اصفهانی وجود دارد و زمانی که کلمات در زنجیره‌ای به دنبال هم بیان شود، زیبا و دل‌نشین می‌شود، افزود: نمونه دیگر تحول آوایی در حرف «-ُ» که به «واو» تبدیل می‌شود می‌توان دید مانند کلمه «شوما» به‌جای کلمه «شما» و کلمه «کوجا» جای کلمه «کجا» گفته می‌شود.

استفاده مکرر از فعل «-ِس» به‌جای «است» در لهجه اصفهانی

وی بابیان اینکه در بحث کارکرد فعل، لهجه اصفهانی پر فعل‌ترین فعل «-ِس» به‌جای کلمه «است» است، اظهار کرد: در لهجه اصفهانی جای فعل «گفته است»، فعل «گفته-ِس» و جای فعل «خورده است» فعل «خورد-ِس» بیان می‌شود و زمانی یک اصفهانی صحبت می‌کند پایان جمله‌های آن به این فعل ختم می‌شود که در زبان معیار به این فعل ماضی نقلی گفته می‌شود.

صدری ادامه داد: لهجه اصفهانی در دستور زبان هم شیوه‌های خاص خود را دارد در کسره به «ی» تبدیل می‌شود مانند کلمه «آدام خوب» کلمه «آدمی خُب» گفته می‌شود.

وی با اشاره به کمتر استفاده کردن نشانه‌های جمع مانند «ها» در لهجه اصفهانی، بیان کرد: جای «ها» از «ا» استفاده می‌شود مانند کلمه «درختا» که جای کلمه «درخت‌ها» و کلمه «بچا» که جای کلمه «بچه‌ها» بیان می‌شود.

این کارشناس زبان فارسی گفت: تفاوت‌های بسیار زیادی در این لهجه وجود دارد که جملات را زیبا و دل‌نشین می‌کند و به دلیل اینکه اصفهان یک مرکز فرهنگی بوده است این ریشه‌هایی از این لهجه‌ها در شهرهای اطراف دیده می‌شود.

انتهای پیام/

منبع: دانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۹۳۹۳۴۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کودک ۶ ساله اصفهانی در کانال آب غرق شد

آفتاب‌‌نیوز :

عباس عابد افزود: عصر امروز حادثه غرق‌شدگی در کانال آب در روستای قاسم آباد شهرستان تیران و کرون به مرکز اورژانس اصفهان گزارش شد.

وی با بیان اینکه یک واحد امدادی ۱۱۵ به محل حادثه اعزام شد، افزود: کودک شش ساله غرق شده در این کانال جان خود را از دست داد و تلاش برای نجات او بی نتیجه ماند.

کانال‌های انتقال آب کشاورزی به دلیل شیب زیاد و جلبک گرفتن آن لغزنده و پر شتاب هستند و افرادی که به هر دلیل وارد کانال شوند، نمی‌توانند نجات پیدا کنند.

سه هزار و ۵۰۰ استخر ذخیره آب کشاورزی در استان اصفهان وجود دارد؛ بر همین اساس دستورالعمل ایمن‌سازی استخر‌ها با نصب حفاظ و تابلو استخر ممنوع به دستگاه اجرایی مربوطه ابلاغ شده است.

منبع: خبرگزاری ایرنا

دیگر خبرها

  • چطور پیامک‌های جعلی را بشناسیم؟
  • (ویدئو) سانسور‌های عجیبِ صدا و سیما؛از دست زدن تک انگشتی تا حذف کلمه «جان» بعد از نام همسر
  • کودک ۶ ساله اصفهانی در کانال آب غرق شد
  • الساندرو دل پیرو و شوخی با لهجه جیمی کرگر / زیرنویس فارسی
  • اسوههای زندگی را با این کتاب بشناسیم
  • اولین خرید فصل جدید استقلال مشخص شد؛ فوق ستاره‌ای با لهجه اسپانیایی
  • مروری بر سانسورهای عجیب در صدا و سیما/ از دست زدن تک انگشتی تا حذف کلمه «جان» بعد از نام همسر (فیلم)
  • ممنوعیت استفاده از کلمه «اسرائیل» در رسانه‌های عراقی
  • اصفهانی ها عزادار شهادت امام ششم شیعیان
  • استاد موسیقی شمال خراسان را بهتر بشناسیم