Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایکنا»
2024-05-06@15:11:23 GMT

حوزه ابواب جدید فقهی تولید کند

تاریخ انتشار: ۲۴ آذر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۹۶۱۸۶۹

حوزه ابواب جدید فقهی تولید کند

به گزارش ایکنا از قم، آیت‎‌الله علیرضا اعرافی صبح امروز 24 آذرماه در آیین تجلیل ار پژوهشگران مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی که در مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) برگزار شد گفت: وحدت حوزه ودانشگاه و هفته پژوهش با این جلسه پیوند خورده است و یکی از عرصه‎های هم افزایی نخبگان حوزوی و دانشگاهی در تقنین و پایه‌ریزی قوانین با شکل و مفهوم جدیدی که در جمهوری اسلامی بوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: در این زمینه شاهد یک حرکت گسترده پژوهشی با گستره قانون در نظام اسلامی بوده‌ایم که با حضور حوزویان و دانشگاهیان همراه بوده که با قانون اساسی آغاز می‌شود و به صدها قانون دیگر می‎انجامد.

مدیر حوزه‎های علمیه کشور بیان کرد: مدیریت حوزه، کار این مرکز را بخشی از متن حوزه می‌دانیم زیرا حوزه و دانشگاه هستند که باید در متن کار خود به این نوع مقولات به خصوص تقنین بپردازند زیرا یکی از مهمترین کانال‎های ارایه خدمت به جامعه، همین حوزه تقنین است.

وی گفت: مقوله قانونگذاری در مفهوم جدید آن، با رویکردهای متنوع و متعارضی همراه بوده است؛ برخی از آنها در مسیر افراط و تفریط قرار گرفته اند؛ در الگوی جمهوری اسلامی ایران به یک مدلی رسیدیم که قابل اجرا و البته قابل اصلاح و تکمیل است.

اعرافی اظهارکرد: تئوری که امروز بر نظام تقنین ما حاکم است، بیشتر بر اساس این الگو است که تقنین می‌تواند نظامی بیابد که نه تنها با شریعت ناسازگار نباشد بلکه با آن سازگار باشد و در امتداد آن به ترویج و تعمیق مبانی فقهی و شریعت کمک کند.

وی گفت: حرکت نظام اسلامی امروز متناسب با سازگاری فقه و شریعت از یک سو و تقنین از سویی دیگر است؛ قانونگذاری می‌تواند با روح دینی و اندیشه شریعت‌مآب و مبتنی بر ارزش‎های فقهی و اخلاقی شکل بگیرد و به شکل کامل با آن سازگار باشد.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی تصریح کرد: بخشی از قوانین ما، همان فقه است؛ برخی دیگز از قوانین در فقه موجود ما نیست ولی اگر با منطق فقاهتی این موضوع را عرضه کنیم گزاره ای شبیه همین گزاره موجود از دل منابع استخراج می‌شود؛ این مساله از نقاطی است که فقه باید در این عرصه حرکت کند؛ نوع سوم از قوانین و مقررات، در پرتوی قواعد عامه فقهی شکل می‎گیرد؛ نوع چهارم نیز عناوین ثانویه از جمله اضطرار و... است؛ تزاحمات، نوع پنجمی است که در این عرصه وجود دارد.

مدیر حوزه‎های علمیه کشور بیان کرد: در سلسله مراتب واجبات و محرمات مسایلی در فقه وجود دارد، ولی کم است؛ امروزه نیاز داریم که نظام اولویت ها و سلسله مراتب محرمات و واجبات و مکروهات و مستحبات را به دست بیاوریم و این مساله در تزاحمات به کار قانون می‌آید.

وی گفت: مساله ولایت فقیه و تشخیص ولایی نیز از جمله این مباحث است که فراتر از عناوین ثانویه و تزاحمات است که بر اساس تشخیص مصالح تغییری در قوانین ایجاد کند.

اعرافی اظهارکرد: در عین حال می‌بینیم که در این نوع تقنین ها به لحاظ فقهی و نظری و کارشناسی خلاهایی داریم؛ مصالح و ارزش‌های والای اسلامی باید در متن قانون متجلی شود؛ در این زمینه نیازمند مدل‌پردازی و تبیین و توصیه‌های مناسبی به پارلمان و نهادهای دیگری که در این موضوعات ورود می‌کنند هستیم که باید با حرکت منسجم حوزه و دانشگاه همراه باشد.

وی گفت: حوزه نیز نیازمند آن است که تطور قوانین و حقوق و ده‌ها مساله را مورد توجه قراردهد؛ فقه در همه ابوابش باید مسیر توسعه و تعمیقش را طی کند ولی در همه ابواب فقه باید به مسایل نو بیاندیشد؛ در ابواب جدید مسایلی داریم که باید فصول جدیدی بیابند و ابواب جدیدی نیز باید در فقه ما توسعه و سامان بگیرد؛ همچنین کتاب ها با هویت جدید در فقه باید نگاشته شود؛ همچنین در این عرصه مبانی فقه و فلسفه فقه را نیز باید دنبال کنیم؛ تطوراتی نیز باید در اصول رخ دهد؛ مباحث مقارن بین فقه و حقوق مورد توجه واقع شود.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه امروزه نیازمند گام‏‌های اساسی هستیم گفت: مدیریت حوزه نیز متناسب با اسناد پایه‎ای که در یک و نیم سال اخیر ایجاد کرده است و سال 98 نخستین سالی خواهد بود که حوزه بر اساس اولین برنامه پنج ساله حرکت خواهد کرد و اسناد کلان جامعه حوزه آغاز به کار خواهد کرد آماده است در این عرصه گام های اساسی بردارد.

مدیر حوزه‎های علمیه کشور بیان کرد: درختواره و نظام جامع رشته‌های حوزه از سطح دو تا چهار و سطج پنج نخبگانی محدود در حوزه تدوین شده است؛ 14 حوزه کلان دانشی در این عرصه تعریف شده است؛ در یک سال آینده نیز سرفصل‌نویسی و منبع یابی 200 رشته ای که قرار است در نظام آموزشی حوزه جابگیرد تدوین و ارایه شود.

وی گفت: فقه آخرین حوزه دانشی است و به همین دلیل راه برای اصلاح نظام واره فقه ناظر به قانون باز است و قطعا با همکاری این مرکز می توانیم کارهای اساسی انجام دهیم؛ نیازمند ظرفیت های عظیم مرجعیت و نهادهای دیگر هستیم تا رشته های جدید متولد شود؛ مهمترین اضلاع حوزه انقلابی آن است که حوزه ما در زیرساخت معرفی خود تولیدات مناسبی داشته باشد تا به نیازهای امروز جامعه و نظام پاسخگو باشد.

اعرافی اظهارکرد: فقه معاصر نیز در متن حوزه جای می گیرد؛ این روند پایه گذاری شده و باید تسریع شود؛ فقه معاصر و... باید در این قلمرو توسعه یابد؛ حوزه آزاد باید به این مقوله بپردازد؛ در بخش پایان نامه ها و مجلات نیز باید تطورات گسترده ای ایجاد شود.

وی گفت: مرکز تحقیقات اسلامی مجلس باید مباحث تقنینی ناظر به فقه را متناسب با نظریات جامعه تولید کند و حداقل دو جلد کتابی که در متن متون حوزه قرار بگیرد داشته باشیم؛ البته یک کار جدی از سوی آیت‌الله شب‌زنده‌دار در یک شورا انجام می‌شود که اولین اثر آن نیز تولید شده است؛ در قالب فقه و بانکداری نیز کارهای خوبی در حال انجام است ولی باید در عرصه فقه و تقنین یک متن قوی را تولید کنید و در دسترس حوزه قرار دهید.

انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: اعرافی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۹۶۱۸۶۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آماده حمایت جدی از ناشران و مخاطبان این حوزه هستیم

به گزارش حوزه فرهنگ و هنر خبرگزاری تقریب به نقل  از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، جلسه شورای سیاستگذاری سی و پنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران روز یکشنبه ۱۶ اردیبهشت ماه در محل برگزاری این نمایشگاه با حضور محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد.

اسماعیلی در این جلسه ضمن تشکر از دست‌اندرکاران برگزاری نمایشگاه بین المللی کتاب تهران گفت: اصحاب فرهنگ و ادب دوره کم نظیری به لحاظ آمار، کمیت و کیفیت را تجربه خواهند کرد.

وی افزود: خوشحال هستیم بخش مهمی از کار در اختیار تشکل های صنفی و فعالان با سابقه این حوزه قرار گرفته است. این کار متعلق به جریان فرهنگ و ادب کشور است و وظیفه ما حمایت از این فرایند است.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی تصریح کرد: ایران به لحاظ حوزه فرهنگی قابل مقایسه با بسیاری از کشورهای دنیا نیست؛ تقریبا روزی در وزارت فرهنگ نداریم که رویدادی را در حال برگزاری نداشته باشیم و جشنواره‌های مختلف محلی استانی ملی و منطقه ای برگزار نشود.

اسماعیلی با بیان اینکه نمایشگاه بین المللی کتاب تهران صحنه‌ پرشوری از دوره رونق و شکوفایی حوزه فرهنگی کشور خواهد بود، گفت: طی یکسال اخیر (از نمایشگاه قبلی تا الان) تلاش کردیم بخش مهمی از نیازها را مورد توجه قرار دهیم و به همه ضعف ها اذعان می کنم اما در عین حال دوستانمان تلاش کردند وضعیت را به شکلی قابل اتکا و افتخار درآورند.

وی با اشاره به تولید کاغذ در کشور افزود: در حوزه تولید کاغذ، جشن خود کفایی کاغذ کتب درسی را داشتیم و در آستانه تکمیل کارخانه پیشرفته در حوزه کاغذ هستیم که در ماه های آینده به بهره‌برداری خواهد رسید و ظرفیت تولید کاغذ تحریر را به بیش از صد هزار تن خواهیم رساند.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • ایران رتبه چهارم علم گیاهان دارویی و طب سنتی دنیا
  • ایران در رتبه چهارم تولید علم دنیا در حوزه گیاهان دارویی
  • رتبه چهارم ایران در تولید علم دنیا در حوزه گیاهان دارویی
  • نیروی جوان کیفیت جمعیت هر کشور را معرفی می‌کند
  • صبر و مهربانی از صفات الزامی برای پاسخگویان به مسائل شرعی است
  • آماده حمایت جدی از ناشران و مخاطبان این حوزه هستیم
  • مصرف کولر‌ها در ایران معادل مصرف برق یک کشور ۱۲۰ میلیون نفری است
  • بر سر سفره بزرگ فقهی، کلامی و عقلی امام صادق (ع)نشسته‌ایم
  • افزایش تولید با ورود بخش خصوصی به توسعه میادین نفت و گاز
  • شهرک تخصصی کفش در قم ایجاد می‌شود