Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-26@18:30:43 GMT

گذار از خلیج فارس به دریای سرخ

تاریخ انتشار: ۲۵ آذر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۹۷۳۰۱۷

گذار از خلیج فارس به دریای سرخ

تهران- ایرنا- اروپا در حالی برای نخستین بار سعی دارد برای حل و فصل تنش ‌ها میان قطر و چهار کشور عربی اقدام کند که سعودی ‌ها در تازه ‌ترین اقدام خود همزمان با اوج گرفتن چالش ‌ها در شورای همکاری خلیج فارس قصد دارند تا با ایجاد یک اتحاد سیاسی با برخی از کشورهای حوزه دریای سرخ، اقدام به همگرایی منافع کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سیر تحولات خاورمیانه با تمامی شتاب و پیچیدگی‌هایی که دارد در طول روزهای گذشته با چند رویداد مهم و تاثیرگذار همراه بود. اوایل هفته قبل نشست پرتنش شورای همکاری خلیج‌فارس در ریاض برگزار شد و طی آن بحران قطر و جنگ یمن باعث شد تا زمینه شکاف میان اعراب منطقه به طور واضح‌ تری نمایان شود. در این نشست امیر قطر حضور نیافت و پادشاه کویت نیز خواستار بازنگری در راهبردهای جاری منطقه به منظور مهار بحران‌ها شد.

از سوی دیگر مذاکرات صلح یمن در سوئد، در حالی با توافق اولیه هیئت‌های یمنی برای توقف درگیری ‌ها در بندر استراتژیک الحدیده به کار خود پایان داد که روز گذشته علی‌رغم اعلام آتش‌بس بار دیگر درگیری‌ها در این شهر اوج گرفت.

بنا بر اعلام منابع خبری، تنها 24 ساعت پس از اعلام توافق هواپیماهای ائتلاف عربی به رهبری عربستان نزدیک به 100 موشک به سمت بندر الحدیده شلیک کرده و طی روز گذشته صدای ممتد تیراندازی در این شهر به گوش می‌رسید. این امر در حالی رقم خورده که یک روز قبل از توافق استکهلم، سنای آمریکا با اکثریت قاطع آرا، پشتیانی آمریکا از نیروهای ائتلاف عربی را در جنگ یمن محکوم کرده و خواستار پایان دادن به حمایت‌های تسلیحاتی به عربستان در این جنگ شد.

** دندان‌های شورای همکاری خلیج فارس ریخته است
سوی دیگر ماجرا اما این بار در دوحه رقم خورد. قطر دیروز میزبان نشست سالانه دوحه 2018 با محوریت چالش‌های منطقه و امنیت جهانی بود که طی آن برخی از مقامات سرشناس بین ‌المللی از جمله محمدجواد ظریف، آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل، وزیر خارجه ترکیه و رومانی و معاون وزیر خارجه بریتانیا از جمله میهمانان این نشست بودند. در همین راستا، محمد عبدالرحمان آل ثانی وزیر خارجه قطر در سخنرانی خود با انتقاد شدید از رویکرد شورای همکاری خلیج فارس، تصریح کرد که دندان‌های این شورا ریخته است و برای حل بحران‌های منطقه نیاز است که اصول حاکمیتی جدیدی در میان کشورهای حاشیه خلیج فارس شکل بگیرد.

همزمان با این مسئله تمیم بن حمد آل ثانی امیر قطر با انتقاد از رویکرد کشورهای عربی تصریح کرد که موضع ما در مورد بحران خلیج‌فارس تغییر نکرده و تنها راه ادامه گفت‌و‌گوها عدم دخالت در امور داخلی سایر کشورها است. این صحبت‌ها بلافاصله با واکنش‌ بحرینی‌ها مواجه شد به طوری که وزیر خارجه این کشور با بیان اینکه امیر قطر دعوت ما برای شرکت در نشست شورای همکاری خلیج فارس را قبول نکرد، گفت: او دعوت به عدم مداخله در امور سایر کشورها می‌کند در حالی که خودش دست از مداخله و توطئه‌چینی بر نمی‌دارد.

** فرار به جلو؟
همزمان با این مسئله و در حالی که ناظران معتقدند شورای همکاری خلیج فارس بیش از هر زمان دیگری در حال فروپاشی است، اروپایی‌ها اعلام کردند که قصد دارند با ورود به چالش‌ میان عربستان و قطر در این مورد به خصوص میانجی‌ گری کنند. در همین رابطه وزیر خارجه رومانی که در دوحه حضور دارد روز گذشته اعلام کرد که کشورهای عضو اتحادیه اروپا قصد دارند با برگزاری یک نشست برای حل و فصل دیپلماتیک بحران در خلیج فارس وارد میدان شوند.

در این میان اروپا در حالی برای نخستین‌ بار سعی دارد برای حل و فصل تنش‌ها میان قطر و چهار کشور عربی اقدام کند که سعودی‌ ها در تازه‌ترین اقدام خود همزمان با اوج گرفتن چالش‌ها در شورای همکاری خلیج فارس قصد دارند تا با ایجاد یک اتحاد سیاسی با برخی از کشورهای حوزه دریای سرخ اقدام به همگرایی منافع کنند. به عقیده کارشناسان بروز بحران یمن و قطر به میزان زیادی در روند همکاری‌های عربستان با کشورهای این ناحیه اخلال ایجاد کرده، با این حال عربستان با دعوت از شش کشور منطقه و حتی اردن اعلام کرده که قصد دارد علاوه بر هماهنگی در روندهای سیاسی، زمینه‌های مداخله خارجی در این ناحیه را نیز مهار کند.

این رویکرد همزمان با چالش ‌های متعدد سعودی ‌ها در منطقه همراه است یعنی علاوه بر شکست در راهبردهای منطقه‌ای که در سوریه، یمن، لبنان و قطر نمایان شده، آنها در زمینه سیاست داخلی نیز دچار نوعی بی‌ثباتی هستند. همچنین موج فشارهای فزاینده بر ریاض که با ماجرای قتل جمال خاشقجی شکل گرفته سعودی‌ها را وادار کرده، اکنون که شورای همکاری خلیج فارس در حال فروپاشی است، با ایجاد یک اتحاد سیاسی در دریای سرخ از چالش انزوا خارج شوند.

از همین رو کارشناسان معتقدند ایده مهندسی جدید سعودی‌ها بر منطقه و همزمانی آن با واگرایی منافع متحدان این کشور می‌تواند مقدمه‌ای برای ورود به یک حوزه ناسازگار دیگر تلقی شود چرا که پیش از این ریاض نشان داده که قصد ندارد در حوزه منطقه‌ای حتی با متحدان خود در ائتلاف عربی نیز هماهنگ باشد.

نمونه این مسئله مشکلات به وجود آمده میان عربستان و امارات در یمن است که با وجود ائتلاف این دو کشور برای حمله به یمن، اکنون با فرسایشی شدن جنگ علاوه بر متفرق شدن برخی از کشورهای ائتلاف، میان ابوظبی و ریاض نیز تنش‌هایی مشاهده می‌شود.

از سوی دیگر تحلیل ‌گران خاطرنشان می‌کنند ایران بارها برای حل و فصل چالش‌های منطقه پیشنهاد ایجاد یک مجمع گفت‌و‌گوی منطقه‌ای را ارائه داده است، اما با این حال سعودی‌ها همچنان خواستار ادامه وضعیت فعلی تنش ‌زا با ایران هستند و به صورت مداوم سعی دارند با یارگیری از کشورهای منطقه به وزن‌ کشی سیاسی در خاورمیانه ادامه دهند.

منبع: روزنامه ابتکار؛ 1397.9.25
گروه اطلاع رسانی**9117**2002

منبع: ایرنا

کلیدواژه: سياسي ابتكار خليج فارس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۹۷۳۰۱۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

منظور: با وجود تحریم‌ها آمادگی تامین انرژی پایدار منطقه و اروپا را داریم

رئیس سازمان برنامه و بودجه کشوربا بیان اینکه نیاز به گسترش همکاریهای منطقه‌ای در سطوح مختلف وجود دارد، گفت: جمهوری اسلامی ایران با وجود تحریم‌های ظالمانه، آمادگی تأمین انرژی پایدار مورد نیاز کشورهای منطقه از جمله کشورهای ترکیه، پاکستان و هند و همچنین گاز مورد نیاز کشورهای اروپایی را دارد.

به گزارش ایسنا، به نقل از سازمان برنامه و بودجه، معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور در دومین روز حضور خود در بانکوک برای شرکت در هشتادمین جلسه سالیانه اسکاپ، با «آلیس جابانا»، معاون دبیرکل سازمان ملل متحد و مدیر اجرایی اسکاپ، دیدار و گفتگو کرد.
 داود منظور در این دیدار که در محل کمیسیون اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل متحد برای آسیا و اقیانوسیه (اسکاپ) در بانکوک برگزار شد، با تأکید بر لزوم گسترش همکاریها و نقش نهادهای توسعه‌ای مانند اسکاپ در ارتقای توسعه کشورها، گفت: استفاده از ظرفیت نهادهای وابسته به سازمان ملل در راستای توسعه همکاری‌های منطقه ای، تکمیل کریدورها و مقابله با خشکسالی، حائز اهمیت است.
وی با بیان اینکه نیاز به گسترش همکاریهای منطقه‌ای در سطوح مختلف وجود دارد، گفت: جمهوری اسلامی ایران با وجود تحریم‌های ظالمانه، آمادگی تأمین انرژی پایدار مورد نیاز کشورهای منطقه از جمله کشورهای ترکیه، پاکستان و هند و همچنین گاز مورد نیاز کشورهای اروپایی را دارد.
معاون رئیس‌جمهور با حائز اهمیت خواندن موضوع نشست امسال اجلاس اسکاپ، بر ضرورت افزایش نقش اقتصاد دیجیتال در آینده اقتصاد جهان تأکید کرد و گفت: جمهوری اسلامی ایران ضمن علاقه‌مندی به استفاده از تمامی ظرفیت‌های سازمان ملل در مسیر توسعه پایدار، آمادگی دارد در حوزه دیجیتال‌سازی هم همکاری داشته باشد.
رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور در ادامه با اشاره به مسئله‌محور بودن برنامه هفتم توسعه، گفت: در تأمین منابع مالی مورد نیاز برای رشد اقتصادی، به استفاده از منابع بین‌المللی هم توجه داریم.
وی نقش جمهوری اسلامی ایران در پشتیبانی از فعالیت‌های مرکز سازمان ملل متحد برای توسعه مدیریت اطلاعات بلایا در آسیا و اقیانوسیه (اپدیم) به عنوان یکی از مؤسسات منطقه‌ای زیرمجموعه اسکاپ مستقر در تهران مستقر را اساسی دانست و گفت: ما ضمن استفاده از همه ظرفیت‌های اپدیم، تجربیات موفقی در کاهش بلایا داریم که می‌توانیم آنها را با سایر کشورها به اشتراک بگذاریم.
دکتر منظور افزود: از جمله تجربیات موفق کشورمان، تجارب حاصل شده در مهار و مدیریت منابع آب و شیرین‌سازی آب است که با توجه به تأثیر تغییرات اقلیم بر بروز خشکسالی های پیاپی و کاهش منابع آب، همکاری مشترک به‌ویژه با کشورهای همسایه، اهمیت دوچندان دارد.
رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور با اشاره به کمبود منابع آب به‌عنوان یکی از چالش‌های مهم در سطح جهان، گفت: ما آماده همکاری در زمینه مدیریت منابع آب با سازمان ملل متحد هستیم.
دکتر منظور با بیان اینکه خوشحال میشویم در منطقه به کشورهای مختلف به‌ویژه کشورهای محصور در خشکی در جهت حمل کالا کمک کنیم، گفت: اسکاپ میتواند نقش بیشتری را در این زمینه بازی کند و جمهوری اسلامی ایران نیز آمادگی دارد با تشکیل گروه کاری مشترک با کشورهای منطقه تحت مدیریت اسکاپ، نقش خود را در این زمینه ایفا کند.
وی با تأکید ضرورت افزایش نقش اقتصاد دیجیتال در اقتصاد کشورها و همکاری با اسکاپ در حوزه اقتصاد دیجیتال، علاقه‌مندی جمهوری اسلامی ایران برای همکاری بیشتر با اسکاپ و کمیته‌های مربوطه را اعلام کرد.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • وزیر دفاع روسیه: مسکو هرگز ناتو را تهدید نکرده است
  • رئیس سازمان برنامه و بودجه: آمادگی تأمین انرژی پایدار مورد نیاز کشور‌های منطقه و اروپا را داریم
  • واگذاری استقلال به هلدینگ خلیج فارس جفا به مردم محروم منطقه است
  • منظور: با وجود تحریم‌ها آمادگی تامین انرژی پایدار منطقه و اروپا را داریم
  • دیدار وزرای دفاع کشورهای عضو شانگهای در آستانه
  • سمینار «خلیج‌فارس؛ بازیگران منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای» برگزار می شود
  • وزش باد شمال شرقی در خلیج فارس و دریای عمان از امشب
  • خلیج‌فارس و تبعات تغییر اقلیم
  • تلاش عربستان و امارت در موازنه بین ایران و رژیم صهیونیستی
  • فصل تازه همکاری های امنیتی تهران - اسلام آباد