Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «الف»
2024-04-24@22:08:24 GMT

آیا برجام واقعا ۱۵۰ میلیارد دلار پول به ایران داد؟

تاریخ انتشار: ۲۵ آذر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۹۸۷۸۹۸

به گزارش گروه بین‌الملل باشگاه خبرنگاران جوان، دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا از ابتدای ورود به کاخ سفید دستکم ۳۰ بار این ادعا را تکرار کرده که ایران با برجام ۱۵۰ میلیارد دلار پول به دست آورد. او در آخرین مورد، هفته گذشته گفت: «اوباما و دموکرات‌ها ۱۵۰ میلیارد دلار پول به ایران دادند اما اکنون حاضر نیستند ۵ میلیارد دلار برای ساخت دیوار در مرز مکزیک و افزایش امنیت ما هزینه کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

»

اما آیا واقعا دولت سابق آمریکا پس از برجام ۱۵۰ میلیارد دلار پول به ایران داد؟

ترامپ معمولا در سخنرانی‌های خود درباره ایران دو عدد را زیاد به کار می‌برد: ۱/۷ میلیارد دلار و ۱۵۰ میلیارد دلار. رقم اول (یعنی همان پولی که ترامپ می‌گوید با هواپیما به ایران فرستاده شد) مربوط به بدهی قدیمی آمریکا به ایران است که از زمان شاه مخلوع بابت یک معامله تسلیحاتی ناتمام در آمریکا بلوکه شده بود و آمریکا پس از پیروزی انقلاب اسلامی تا زمان امضای برجام از پس دادن آن امتناع می‌کرد.

اینکه چرا آمریکا پس از ۳۷ سال راضی به پرداخت این پول به ایران شد موضوع دیگری است که پیشتر (اینجا) به آن پرداخته شده است؛ اما عدد مهمتری که ترامپ در مناسبت‌های مختلف اصرار عجیبی به استفاده تبلیغاتی از آن برای انتقاد از دموکرات‌ها و منتفع نشان دادن ایران از برجام دارد، مبلغ ۱۵۰ میلیارد دلار پولی است که او مدعی است دولت اوباما با امضای توافق هسته‌ای در اختیار ایران قرار داد و مهمتر از همه اینکه، با زبان بی‌زبانی می‌گوید که این پول از جیب مالیات‌دهندگان آمریکایی به ایران پرداخت شد.

اما، به نوشته واشنگتن‌پست، نکته مهمی که در اینجا وجود دارد این است که این پول، اصلا پول آمریکا نبود بلکه پولی بود که متعلق به خودِ ایران بود اما بواسطه تحریم‌ها در بانک‌های خارجی بلوکه شده بود. به عنوان نمونه، بخشی از این پول در بانک‌های چین، هند و ترکیه قرار داشت چراکه این کشورها بواسطه تحریم‌های آمریکا نمی‌توانستند پولِ نفت و گازی که از ایران خریده بودند را به این کشور پرداخت کنند.

البته دروغ ترامپ به اینجا ختم نمی‌شود چراکه رئیس‌جمهور آمریکا علاوه بر اینکه القا می‌کند این پول متعلق به آمریکا بوده و از سوی دموکرات‌ها در اختیار ایران قرار گرفته، در میزان آن نیز به شدت اغراق کرده است. به عبارت دیگر، عددی که ترامپ مدام آن را تکرار می‌کند یک برآورد خام حداکثری است که به اذعان وزارت خزانه‌داری آمریکا، بخش اعظمی از آن پول نقد نیست و در واقع، ارزش اسمی پروژه‌های سرمایه‌گذاری است که قابلیت نقد شدن ندارند. به نوشته واشنگتن‌پست، ۱۵۰ میلیارد دلاری که ترامپ مدام از آن سخن می‌گوید در عالم واقعیت تنها رقمی بین ۲۵ تا ۵۰ میلیارد دلار است.

ترامپ همچنین بارها ادعا کرده که ایران این پول را برای حمایت از تروریسم هزینه کرده است اما همانگونه که خبرگزاری رویترز چندی پیش در گزارشی نوشت، ایران بخشی از دارایی‌های آزادشده خود پس از برجام را بابت بدهی‌های خود به کشورهای دیگر پرداخت کرد. به عنوان نمونه، ۲۰ میلیارد دلار آن بابت انجام پروژه‌های زیرساختی به چین پرداخت شد و بخشی از آن نیز به اذعان منابع غربی، در پروژه‌های اقتصادی ایران سرمایه‌گذاری شد. نیویورک‌تایمز نیز اخیرا در رد این ادعا گزارش داد ایران دستکم بخشی از عایدات نفتی خود از جمله پول نفتی که در کشورهای دیگر بلوکه شده بود و بعد از برجام آزاد شد را صرف جبران کسر بودجه خود در بخش‌های مختلف و بخش عظیمی از این پول را برای جذب سرمایه‌گذاری، خرید و نوسازی ناوگان هوایی و دریایی و تحریک رشد اقتصادی کشور هزینه کرد.

با این وجود، در حالیکه خودِ رسانه‌های آمریکایی نیز ادعای ترامپ درباره پرداخت ۱۵۰ میلیارد دلار پول به ایران پس از برجام را زیر سوال می‌برند، وی همچنان اصرار دارد برای فریب افکار عمومی و جلب حمایت هواداران حزب جمهوری‌خواه و همچنین برای تحت فشار قرار دادن نمایندگان دموکرات کنگره جهت همراهی با برنامه‌های خود از جمله ساخت دیوار مرزی با مکزیک، آن را در هر مناسبتی تکرار کند.

آخرین اظهارنظر او در این باره که پس از تهدید به تعطیل کردن دولت در صورت مخالفت کنگره با اختصاص بودجه برای ساخت دیوار مرزی با مکزیک صورت گرفت، واکنش سناتور «تیم کین» را نیز به همراه داشت. وی در پاسخ به این ادعای ترامپ که اوباما و دموکرات‌ها ۱۵۰ میلیارد دلار به ایران پول دادند، اما حاضر نیستند ۵ میلیارد دلار برای امنیت ملی آمریکا و ساخت دیوار مرزی پول بدهند، در توئیتر خود نوشت: «توافق هسته‌ای حتی یک پنی هم به ایران پول نداد؛ بلکه تنها پول‌های خودِ ایران را که در بانک‌ها بلوکه شده بود، آزاد کرد. اما او (ترامپ) اکنون می‌خواهد ۵ میلیارد دلار از جیب مالیات‌دهندگان آمریکایی برای ساخت دیوار هزینه کند.»

منبع: الف

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۹۸۷۸۹۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

گفت و شنود/ بعدش چی؟!

این جماعت مدعی اصلاحات باید از فاجعه‌ای که با برجام بر سر ملت آوار کرده‌اند شرمنده باشد! ولی آنچنان با برجام گره خورده‌اند که انگار یک روح در دو بدن هستند!

به گزارش مشرق، روزنامه کیهان در ستون گفت و شنود خود نوشت:

گفت: چه خبر؟!

گفتم: روزنامه اعتماد نوشته است به جای تنش با رژیم صهیونیستی، باید با آمریکا مذاکره کنیم و میوه‌های برجام را بچینیم!

گفت: پیشنهادی راهبردی و هوشمندانه است! یعنی از این بهتر نمیشه! فقط باید مراقب بود که دشمنان این مغز را ندزدند!

گفتم: مرد حسابی! اولاً؛ آمریکا غیر از خونریزی و غارتگری علیه ایران و همه ملت‌های مسلمان چه ویژگی دیگری داشته است؟! تازه‌ترین نمونه آن قتل‌عام و شهادت ۳۴ هزار انسان مظلوم در غزه است که با دستور و حمایت مستقیم آمریکا صورت گرفته است و ثانیاً؛ برجام غیر از دوبرابر کردن تحریم‌ها و بر باد دادن دارائی‌ها و امکانات کشورمان چه میوه دیگری داشته است که برویم و بچینیم؟!

گفت: این جماعت مدعی اصلاحات باید از فاجعه‌ای که با برجام بر سر ملت آوار کرده‌اند شرمنده باشد! ولی آنچنان با برجام گره خورده‌اند که انگار یک روح در دو بدن هستند!

گفتم: بازرس بهداشت در بازدید از تیمارستان یکی از بیماران را دید که خیلی عادی حرف می‌زند. به رئیس تیمارستان گفت؛ چرا او را مرخص نمی‌کنید؟ رئیس گفت؛ دیوانه است و از بیمار پرسید؛ اگر مرخص شوی چه می‌کنی؟ گفت؛ شیشه منزل مردم را می‌شکنم! سال بعد بازرس احساس کرد حال بیمار بهتر شده. پرسید اگر مرخص شوی چه می‌کنی؟ گفت؛ برای تفریح به دل طبیعت می‌روم. بازرس با خوشحالی گفت؛ آفرین! بعد چه می‌کنی؟ گفت؛ سنگ‌های قشنگ را جمع می‌کنم و شیشه منزل مردم را می‌شکنم!... سال بعد پرسید مرخص شوی چه می‌کنی؟ گفت؛ دوچرخه می‌خرم و به دل جاده می‌زنم. پرسید؛ بعدش چی؟ گفت؛ با کش لاستیک دوچرخه تیر کمان درست می‌کنم و می‌زنم شیشه خانه مردم را می‌شکنم!

دیگر خبرها

  • طرح سرویس مخفی آمریکا برای محافظت از ترامپ در صورت زندانی شدن
  • آمریکا : مذاکره مستقیم برجامی با ایران نداریم؛ نه در نیویورک و نه در هیچ کجای دیگر / درباره روش‌های ارتباطمان با ایران نظری نمی‌دهیم
  • آمریکا: در حال مذاکره مستقیم با ایران نیستیم
  • واکنش رسمی آمریکا در خصوص مذکرات احیای برجام | مذاکره مستقیم در حال انجام است؟
  • آمریکا: در حال مذاکره مستقیم با ایران درباره برجام نیستیم
  • گروسی: ایران به دنبال دستیابی به سلاح هسته‌ای نیست
  • گروسی: ایران باید بیشتر با آژانس همکاری کند/ قصد دارم به زودی به ایران بروم
  • پولیتیکو: ۳ دولت اخیر آمریکا در مقابل ایران ناکام شدند
  • کنعانی: در برجام آمریکا زیر میز دیپلماسی زد نه ایران/ اقدام ایذایی در اصفهان اقدامی بی‌ارزش بود
  • گفت و شنود/ بعدش چی؟!