Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری صدا و سیما»
2024-04-26@11:01:04 GMT

آسیب‌شناسی پژوهش در کشور

تاریخ انتشار: ۲۶ آذر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۹۸۸۷۵۵

به گزارش خبرگزاری صداوسیما، مسعود برومند معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با حضور در برنامه تیتر امشب درباره جایگاه پژوهش در کشور گفت: پژوهش اگر بتواند در زندگی نقش ایجاد کند و باعث رفاه شود و مشکلات را برطرف کند جایگاه بالایی خواهد داشت و اگر زمانی اینگونه تصور شود که نتواند به این سوالات پاسخ دهد پژوهش در کشور جایگاه بالایی نخواهد داشت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



او افزود: در کشور ما دو دیدگاه در این باره وجود دارد: یکی اینکه باید به سمت پژوهش برویم و روی آن متمرکز شویم دیدگاه دوم نیز این است که به پژوهش به عنوان یک کالای لوکس نگاه کرد بنابراین باید گفت پژوهش و فناوری جز الزامات زندگی ماست ولی در عمل آنطور که باید و شاید نیست و باید درباره آن بحث و صحبت شود.

او گفت: بزرگترین مانع برای کاربردی کردن پژوهش ها نگاه و الگوی ذهنی ماست. چهل سال پیش بعد از انقلاب در شرایطی بودیم که متخصص نداشتیم و پزشک و متخصص خارجی داشتیم بنابراین بعد ازانقلاب تمرکز به سمت آموزش نیروی متخصص بود و به سمت آموزش رفتیم. در فرایند نواوری از ایده تا محصول شروع به حرکت کرده ایم و آرام آرام زیرساخت ها برای رسیدن به فناوری آماده شده است.

او گفت: ماهیت علم این است که یافته های علمی جمع می شود و ممکن است از در هر جای جهان از آن استفاده شود. نکته مهم این است که در انتشار مقاله ماهیت پژوهش مهم است ولی ماهیت فرایند این است که باید به نفع مردم باشد.
برومند افزود: همه فعالیت های آموزشی و پژوهشی نشان دهنده این است که پشتوانه پژوهشی وجود دارد اما نکته مهم این است که بدانیم چقدر نوآوری داشته ایم؟ فرایند های اجرایی، ابزارها و منابع انسانی در فعالیت های پژوهشی مهم هستند.

او گفت: در سیستم برنامه ریزی تغییر لازم است بنابراین باید بودجه ها برنامه محور شود و مکانیزم ها به گونه ای باشد که بودجه ها متناسب با نیازها باشد.
برومند گفت: باید راهی پیدا کنیم که دانشگاه ها دغدغه بودجه نداشته باشند.

یکی از بحث های مهم راهبرد صنعتی است بنابراین اگر صنعت به سمت صنعت نوآور پیش برود باید زنجیره تامین داشته باشد پس بسیار مهم است که در وزارت صمت، نیرو و وزارت نفت به این نکته توجه شود که از امکانات برای توسعه این بخش کمک گرفت.

رضا ملک‌زاده معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت درباره چایگاه پژوهش گفت: ما پیشرفت هایی در پژوهش داشته ایم اما تا جایگاه ایده آل هنوز فاصله داریم. بخش عمده ای از زیرساخت ها برای نگهداری نیروها لازم است که هنوز به آن جایگاه نرسیده ایم.

ملک زاده گفت: پیشرفت در علم و فناوری نیاز به سرمایه گذاری دارد. به طور مثال در پزشکی اکثر تولیدات علمی به مصرف می رسد. شرکت های دانش بنیان نیاز به حمایت دارند و باید امکانات و تسهیلات فراهم شود و به جوانان اعتماد شود. ما بزرگترین مرکز پیوند کبد در جهان را داریم اما هنوز این اعتماد لازم برای سرمایه گذاری ایجاد نشده است.
در شش ماهه اول سال 2018 تعداد 55 هزار مقاله داشته ایم که این نشانه تولید علم است که در جهان نیز به مرتبه پانزدهم تولید کننده علم رسیده ایم.

او افزود: برای تولید علم در کشور نیاز است که سرمایه گذار شود. در فناوری باید به جوانان اعتماد کرد و صندوق های مشارکت و وی سی را در کشور تقویت کرد.
وی گفت: ما ضمن اینکه باید در فناوری پیشرفت کنیم در پژوهش نیز لازم است سرمایه گذاری کنیم.

پیمان صالحی معاون نوآوری و تجاری‌سازی فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری دیگر مهمان برنامه گفت: ما در برخی حوزه ها در پژوهش موفق بوده ایم اما در حال حاضر باید به فکر این باشیم که چگونه پژوهش می تواند تولید رفاه در جامعه کند؟ بنابراین ما باید نسبت را به گونه ای توجه کنیم که ضریب تبدیل پژوهش به رفاه و ثروت را افزایش دهیم.

ما علاوه بر تولید مقاله نیرویی هم تقویت می کنیم که بتواند اهداف را پیگیری کند و انجام دهد.

صالحی گفت: حضور شرکت های دانش بنیان در اقتصاد ما اثر گذار شده است بنابراین در کشور برای اینکه به سمت رفاه و ثروت برویم نیاز به سرمایه گذاری است. سرمایه گذاری ها بین ایده های اولیه یکی از مشکلات ماست که باید توجه بیشتری شود بنابراین بخش خصوصی باید به سمت سرمایه گذاری در استارتاپ ها فعالیت کند و استفاده از منابع به سمت تولید فرهنگ سازی شود.
او در ادامه درباره اقتصاد دانش بنیان گفت: اگر بتوانیم همزمان با ارتقای فرهنگ مردم بخش خصوصی را حمایت و از طرف دیگر تصدی دولت را کم کنیم می توان اقتصاد مولد ایجاد کرد.

منبع: خبرگزاری صدا و سیما

کلیدواژه: تیترامشب اسیب شناسی پژوهش فناوری تولید علم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.iribnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری صدا و سیما» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۹۸۸۷۵۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

این شهر بحرانی‌ترین کانون فرونشست زمین در کشور

هادی شریفی در خصوص وضعیت فرونشست دشت‌های استان خراسان‌ رضوی گفت: «زمان ورود جدی مسئولان استانی به بحث فرونشست در استان به سال ۱۳۸۸ و ایجاد کارگروه مشترک با اداره کل راه و شهرسازی بازمی‌گردد که متاسفانه با منحل شدن این کارگروه در سال ۱۳۹۸ تمرکز و محوریتی که در این مبحث و به طور کلی پایش مخاطرات زمین‌شناختی وجود داشت، از بین رفت و از حالت یکپارچه خارج شد.»

به گزارش ایسنا، شریفی با بیان اینکه آخرین مطالعات انجام شده در حوزه پایش فرونشست دشت‌های بحرانی استان خراسان‌رضوی در سال ۱۳۹۸ بوده است، خاطرنشان کرد: بر مبنای پردازش داده‌های رادار، برداشت‌های میدانی و محیطی، بررسی داده‌های ژئوفیزیک، ژئوتکنیک و آب زمین‌شناختی، تصاویر پهپادی و توپوگرافی نرخ نشست برآورد شده و گزارش‌های تفکیکی از نقاط دارای حساسیت زیاد به نهاد‌های ذی‌ربط ارسال شده و علاوه بر آن اطلاعات رقومی کلیه نقشه‌های تهیه شده جهت بهره‌برداری و ارزیابی ریسک اجرای پروژه‌های عمرانی در اختیار ادارات استانی قرار داده شده است.

وی ضمن ارائه نتایج مطالعات میدانی با بیان این‌که در حال حاضر به طور مستمر داده‌های جدید به این پژوهش اضافه شده و نقشه‌ها به‌روز شده است، تصریح کرد: مطابق با آخرین اطلاعات در همه مناطق میزان فرونشست افزایش یافته که بحرانی‌ترین مناطق در محدوده شهر مشهد دشت مشهد-چناران در شمال باختری و منطقه جنوب خاوری یعنی دشت نریمانی از تنگل‌شور تا دشت سرخس است.

معاون اداره‌کل زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی منطقه شمال‌شرق در مورد محدوده اطراف حرم مطهر رضوی بیان کرد: به دلیل انتقال آب بین حوضه‌ای و بستن چاه‌های بهره‌برداری و از طرفی متراکم شدن بخشی از سفره زیرزمینی در سطح به دلیل فرونشست‌های گذشته، با معضل بالا آمدن سطح آب و پیامد‌های ناشی از آن روبه‌رو هستیم.

شریفی با اشاره به اینکه ایران جزء ۳۱ کشور در معرض خشکسالی و کم آبی شدید است، اظهار کرد: کشاورزی سهم زیادی از آب مصرفی در کشور را به خود اختصاص داده و طبق برآورد‌های میدانی سازمان زمین‌شناسی در کل استان خراسان رضوی، دشت‌های مشهد، نیشابور، بردسکن، کاشمر، سبزوار، جوین از بحرانی‌ترین دشت‌های استان هستند که در میان آن‌ها دشت بردسکن دارای فراوان‌ترین عوارض سطحی ناشی از فرونشست و دشت نیشابور دارای بیشترین تاسیسات در معرض خطر ناشی از فرونشست زمین و عوارض سطحی ناشی از آن است.

وی همچنین پیشنهاداتی برای جلوگیری از بحران فرونشست زمین مطرح کرد و گفت: باید تعارف را با یکدیگر کنار بگذاریم و در ابتدا واقعیت کم‌آبی و بحران جدی منابع آب و خشکسالی را بپذیریم و اطلاع‌رسانی در مورد پیامد‌های آن رت به خصوص خسارت‌های ناشی از فرونشست زمین به صورت عمومی و به دور از ایجاد خوش‌بینی کاذب در این حوزه انجام دهیم.

معاون اداره‌کل زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی منطقه شمال‌شرق ادامه داد: به موازات آن اعمال مدیریت یکپارچه حوضه آبریز به عنوان تنها راه مدیریت مناسب منابع آب و نیاز فوری به افزایش بازده آب مصرفی کشاورزی به عنوان ابتدایی‌ترین پیشنهادات ممکن برای جلوگیری از تشدید فرونشست‌های زمین است.

شریفی با بیان این‌که اطلاع‌رسانی مهم‌ترین رکن در مدیریت فرونشست‌ها است، تصریح کرد: به عنوان مثال یکی از راهکار‌های عملیاتی آن نصب تابلو‌های هشداردهنده در محدوده‌های دارای عوارض سطحی ناشی از فرونشست به منظور ایجاد حساسیت و آگاه‌سازی مردم با هدف استفاده از ظرفیت مردمی برای مدیریت بحران در این حوزه خواهد بود.

وی تاکید کرد: بازنگری جدی در ارزش واقعی آب، بازچرخانی آن و تامین آب صنعت از پساب شهری و آب‌های نامتعارف، کاهش هدر رفت شبکه انتقال و توزیع آب، توسعه و تکمیل و احداث شبکه پایش کمی و کیفی آبخوان‌های کشور و نظارت کامل بر مصارف آب، پتانسیل‌یابی، شناسایی و حفظ منابع آبی جدید برای گذر ایمن از بحران‌های خشکسالی پیش‌رو، تدوین دستورالعمل‌های کنترلی و تشویقی افزایش واردات آب مجازی به کشور و کاهش صادرات آب مجازی از کشور، استفاده از روش انتقال آب مجازی به‌جای انتقال آب بین حوضه‌ای، جلوگیری و ممنوعیت حفر چاه جدید، کف‌شکنی و جابه‌جایی چاه‌ها در دشت‌های ممنوعه بحرانی و دارای عوارض فرونشست زمین (مگر در شرایط خاص و برای تامین آب شرب با اجازه شورای عالی آب)، عدم تخصیص آب کارست برای مصارف غیر از شرب، کاهش سهم آب زیرزمینی بخش کشاورزی در یک برنامه زمانی میان مدت، ممنوعیت کامل و کنترل شدید آلوده‌سازی منابع آب و خاک، توقف کامل بازنگری مجدد و بهینه‌سازی طرح‌های احداث سدها، تونل‌ها و شبکه‌های انتقال آب بین حوضه‌ای مگر در راستای تغذیه آبخوان و کنترل سیلاب و به شکل محدود، توسعه بهره‌گیری از دستگاه‌های آب‌شیرین‌کن در مناطق ساحلی و کویری از جمله پیشنهادات و راهکار‌های ممکن برای جلوگیری از فرونشست‌های زمین است.

معاون اداره‌کل زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی منطقه شمال‌شرق، خاطرنشان کرد: توجه جدی به تجارت آب مجازی و تعیین و درج میزان آن بر روی همه محصولات اصلی مصرفی در جهت توسعه فرهنگ کاهش مصرف آب، توسعه و حمایت از صنایع ساختمانی کم‌آب‌بر، لزوم نظارت و تایید سازمان زمین‌شناسی کشور در مطالعات مکان‌یابی کلیه طرح‌های کلان کشور و اجباری شدن تدوین پیوست مخاطرات فرونشست و گسل‌ها در طرح‌های مکان‌یابی کشور برای پرهیز از سرمایه‌گذاری در مناطق ناامن و پرخطر و کاهش خسارت اقتصادی ناشی از فرونشست زمین در کشور، توسعه کشور بر مبنای آمایش سرزمین، تجمیع سازمان‌های مرتبط با مدیریت بحران خشکسالی برای گذر ایمن کشور از شرایط بحرانی پیش‌رو از دیگر راهکار‌های ممکن برای جلوگیری از فرونشست‌های زمین است.

به نقل از روابط‌ عمومی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور، شریفی در تبیین نتایج پروژه انجام شده تطبیق گسل‌های شهری شهر مشهد با گسل‌های یکپارچه استان خراسان رضوی توسط سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی، خاطرنشان کرد: طبق نقشه یکپارچه گسل‌های استان که با همکاری زنده‌یاد دکتر نادری تهیه شده، از تعداد ۱۷ هزار و ۴۲۸ گسل فعلی در استان، ۵۵ گسل فعال و ۴۵ گسل فعال احتمالی است.

وی خاطرنشان کرد: در مورد شهر مشهد طبق نقشه نهایی طرح دقیق‌سازی گسل‌های شهر مشهد، گسل طوس و گسل کشف‌رود در شمال مشهد؛ فعال و گسل جنوب مشهد علیرغم نداشتن فعالیت لرزه‌ای تاریخی و دستگاهی به دلیل طول زیادی و قرار گرفتن به موازات گسل فعال سنگ بست شاندیز و از طرفی قرارگیری در لبه پهنه بلند مرتبه‌سازی بسیار حائز اهمیت است و ممکن است با فعالیت هر یک از گسل‌های فعال شمال و جنوب مشهد فعالیت لرزه‌ای داشته باشد.

دیگر خبرها

  • بررسی کاربرد فناوری‌های نوین درجلوگیری از آسیب‌های طبیعی به بنا‌های تاریخی
  • درآمدهای نفتی باعث ایجاد تورم می‌شود؟
  • پرداخت ‌خدمات مالی به متقاضیان صندوق پژوهش و فناوری زنجان
  • پژوهش موتور محرک توسعه کشور و آزمایشگاه موتور محرک پژوهش است
  • این شهر بحرانی‌ترین کانون فرونشست زمین در کشور
  • دهمین کنفرانس بین‌المللی وب پژوهی برگزار می‌شود
  • اولویت‌های پیشنهادی مجلس برای شکوفایی اقتصادی کشور منتشر شد
  • کتاب اولویت های پیشنهادی مجلس دوازدهم منتشر شد
  • اولویت‌ های حوزه حمل و نقل و مسکن بررسی شد
  • کتاب اولویت‌های پیشنهادی مجلس دوازدهم منتشر شد