Web Analytics Made Easy - Statcounter

تهران- ایرنا- علی رفیعی پس از سه سال با اجرای «خانه برناردا آلبا» به صحنه بازگشت تا به انتظار 20 ساله برای تکمیل سه‌گانه روستایی پایان دهد.

به‌گزارش روز دوشنبه گروه فرهنگی ایرنا، این روزها نمایش «خانه‌ برناردا آلبا» نوشته فدریکو گارسیا لورکا با ترجمه احمد شاملو و طراحی و کارگردانی دکتر علی رفیعی در تالار وحدت روی صحنه رفته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دراماتورژی این اثر سترگ به‌عهده محمد چرمشیر بوده و حمید پورآذری نیز به‌عنوان دستیار با رفیعی همکاری کرده است. به‌بهانه‌ی این اجرای با اهمیت مروری شبه آماری داشته‌ایم بر آثار نمایشی این کارگردان تاثیرگذار تئاتر و سینمای ایران.

** گردهمایی بهترین‌ها
اگرچه در یک دهه‌ گذشته علی رفیعی یکی‌دونمایشنامه را که پیشتر اجرا کرده بود روی صحنه برده اما این نخستین بار است که او «خانه برناردا آلبا» را اجرا می‌کند. رفیعی پس از سه سال یعنی 1394 که «خاطرات و کابوس‌های یک جامه‌دار از زندگی و مرگ میرزاتقی‌خان فراهانی» را به اجرا رسانده بود، به سالن اجرای تئاتر بازگشته است و این تجربه را با بازیگران و عوامل پشت صحنه‌ای به سرانجام می‌رساند که همه از بهترین‌های امروز تئاتر ایران محسوب می‌شوند.
رفیعی پیش از «خانه برناردا آلبا» قرار بود سال گذشته «عروسی خون» دیگر شاهکار لورکا را اجرا کند؛ بازیگران و عوامل هم انتخاب شدند و حتی تمرین‌های نمایش هم آغاز شد ولی بنابر دلایلی که هیچ‌گاه رسانه‌ای نشد پرونده اجرای «عروسی خون» برای مدت نامعلومی بسته شد. این در حالی بود رفیعی که این نمایش را سال 1377 شمسی در تالار وحدت اجرا کرده بود.

** مهر پایانی بر سه‌گانه روستایی لورکا
او همچنین «یرما» متن دیگری از لورکا را هم سال 1392 در تماشاخانه ایرانشهر به معرض دید علاقه‌مندان تئاتر گذاشته بود.
اغلب شارحان آثار لورکا این سه اثر او یعنی «یرما»، «عروسی خون» و «خانه برناردا آلبا» را سه‌گانه روستایی (روستیک تریلوژی) این شاعر و نمایشنامه‌نویس بزرگ اسپانیایی دانسته‌اند و رفیعی این بار با روی صحنه بردن «خانه برناردا آلبا» اجرای این سه‌گانه روستایی لورکا را به‌‌‌پایان می‌رساند. پایان انتظاری 20 ساله برای علاقه‌مندان لورکا و هنر نمایش و به‌خصوص شخص علی رفیعی.

**نخستین گام استوار تراژیک
این کارگردان تراز اول تئاتر ایران با اجرای «آنتیگونه» در سال 1353 شمسی نخستین گام جدی و حرفه‌ای خود را بسیار محکم برداشت. او این تراژدی بی‌بدیل را به تالار مولوی برد که آن زمان سالن تازه‌تاسیس اما بسیار مهم بود. از همان سال تاکنون که او پانزدهمین اثرش را کارگردانی می‌کند، غیر از یک مورد اجرا در تماشاخانه ایرانشهر، مابقی‌ آثارش را یا در‌ تالار وحدت و یا در سالن اصلی تئاتر شهر روی صحنه برده است.
سال ١٣٥٥ پرکارترین سال زندگی تئاتری رفیعی محسوب می‌شود؛ تنها در آن سال سه نمایش «استغاثه پای‌ دیوار شهر»، «خاطرات و کابوس‌های جامه‌دار از زندگی و‌ مرگ میرزاتقی‌خان فراهانی» و «جنایت و مکافات» را کارگردانی کرد.
رفیعی از سال 1355 تا 1371 به فرانسه و دیگر کشورها برای تحصیل‌ مهاجرت کرد. او ‌در‌همین سال‌ها موفق شد مدرک دکترای تئاتر را از دانشگاه سوربن فرانسه اخذ کند. این کارگردان ‌در فرانسه و‌ انگلستان بیکار ننشست و به بازیگری مطرح در سینما و‌ تلویزیون این دو‌ کشور تبدیل شد اما علاقه‌اش به ادامه کار کارگردانی تئاتر او را از تبدیل شدن به یک سوپراستار در سینمای جهان باز داشت تا آنجا که تصمیم گرفت پیشنهادات مهم بازیگری را رد کند.

**بازگشت آقای کارگردان
علی رفیعی سال 1371 به ایران بازگشت و نخستین کارگردانی پس از انقلابش را با «یادگار سال‌های شن» در تالار وحدت تجربه کرد. چه بسا مستمرترین سال‌های فعالیت او سال‌های دهه هفتاد و هشتاد شمسی بوده باشند؛ به‌طور‌ دقیق از سال 1376 تا 1382 رفیعی تقریبا سالی یک نمایش باشکوه روی صحنه برد و دست به خلق تعدادی از بهترین آثار نمایشی پس از انقلاب زد.
اما سال 1387، سال یگانه‌ای برای او و علاقه‌مندانش به‌شمار می‌رود؛ سالی که «شکار روباه» را هم در‌ اجرای عمومی و هم در‌جشنواره به معرض تماشا گذاشت و با آن اثر یک بازیگر درجه یک به تئاتر و سینمای ایران معرفی کرد؛ سیامک صفری، کسی که با ایفای نقش آغامحمدخان قاجار یکی از ماندگارترین نقش‌ها و بازی‌های تاریخ تئاتر ایران را به‌نمایش گذاشت.

** تماشایی که نباید و نمی‌شود از دست داد
حال علی رفیعی پس از این همه سال تجربه‌های سترگ و ماندگار به جادوی صحنه بازگشته و ما را به تماشای مهمانی نور و‌ و رنگ و میزانسن دعوت کرده است؛ تماشایی تماشایی که نباید و نمی‌شود از دستش داد چرا که نیک آگاهیم که آن لحظه‌ها در حافظه تاریخ و در‌ تاریخ تماشا جاودانه خواهد شد.
گزارش از سهند آدم‌عارف
فراهنگ** 9053

منبع: ایرنا

کلیدواژه: فرهنگي تئاتر علي رفيعي خانه برناردا آلبا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۹۸۹۳۶۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فراموشی و آلزایمر روی صحنه تئاتر

به گزارش همشهری آنلاین، فرزین محدث از بازیگران تئاتر، سینما و تلویزیون که این روزها به عنوان مشاور کارگردان و بازیگر در اثر نمایشی موسیقایی «و تو هم برنگشتی» به کارگردانی و آهنگسازی مهیار علیزاده نقش‌آفرینی می‌کند، درباره انگیزه‌های خود برای حضور در این اثر به خبرنگار فرهنگی ایرنا اظهارداشت: متن اثر و نقشی که به بنده پیشنهاد می‌شود، از مهمترین اولویت‌هایم برای حضور در آثار نمایشی است، فرآیندی که از پس عبور آن می‌توان در یک گروه منسجم با حفظ احترام و تحکیم رفاقت‌ها به شرایط مطلوبی رسید.

وی گفت: این مسیری خواهد بود که بی‌تردید تماشاگر هم متوجه آن می‌شود و با یک اثر نمایشی در این حال و هوا ارتباط خوبی برقرار می‌کند، مسیری که برایم در «و تو هم برنگشتی» محقق شد و حضورم در این اثر را تبدیل به تجربه‌ای مطلوب و دوست داشتنی کرد.

محدث افزود: رسیدن به اجرای صحنه‌ای «و تو هم برنگشتی» حاصل یک پیشنهاد ساده برای کار نبود چرا که روند ایده تا اجرای پروژه مسیر طولانی را طی کرد؛ مسیری که از دوستی با مهیار علیزاده به واسطه محمدرضا مقدسیان آغاز شد و در نتیجه معاشرت‌های متعددی که از پس این آشنایی اتفاق افتاد به فرآیندی رسید که علیزاده موضوع فراموشی و آلزایمر و علاقه‌اش به اجرای یک اثر موسیقایی نمایشی با این موضوع را مطرح کرد.

این بازیگر تئاتر بیان کرد: سپس من، مهیار علیزاده، ساغر رجبی و محمدرضا مقدسیان جلسات متعددی را درباره شیوه اجرایی و ایده برگزار کردیم. مسیری که ابتدا قرار بود در قالب کنسرت نمایش روی صحنه باشد اما تبدیل به یک اثر نمایشی شد که طبیعتا به واسطه حضور علیزاده و علاقه‌مندی‌هایش، موسیقی نقش موثری در آن ایفا می‌کند.

وی درباره ویژگی‌های حضور در اثر نمایشی موسیقایی «و تو هم برنگشتی» اظهارداشت: همواره به عنوان یک بازیگر در مواجهه با هر اثری که به ایفای نقش می‌پردازم، تلاش می‌کنم به معایب و محاسن آن، آگاهی پیدا کنم و اگر چنین مسیری را تجربه نکنم قطعا دروغ بزرگی به خودم گفتم.

محدث گفت: با این وجود، می‌توانم بگویم حضور در اثر نمایشی موسیقایی «وتو هم برنگشتی» فارغ از نظرات متفاوتی که هر مخاطبی می‌تواند پس از تماشای آن داشته باشد برایم دربرگیرنده تجربه‌های ارزشمندی بود که فراموششان نخواهم کرد. طبیعتا رفاقت و دوستی با مهیار علیزاده، حضور در کنار هنرمند بسیار ارزنده و صاحب نامی همچون استاد محمد شمس لنگرودی و جمعی از بهترین‌های تئاتر ایران فرصت مغتنمی است که شاید دیگر برایم چنین فرصتی فراهم نمی‌شد.

بازیگر اثر نمایشی موسیقایی «و تو هم برنگشتی» که در این اثر علاوه بر بازیگری به عنوان مشاور کارگردان نیز حضور دارد، با اشاره به فضای طراحی شده بیان کرد: آنچه در صحبت‌هایمان به نتیجه رسیدیم مبتی بر این نکته بود که بتوانیم در عین یک کارگردانی ساده در یک فضای ساده، اثر ساده اما مینی مالیستی و شاعرانه‌ای را مهیا کنیم که در زمینه بازیگری هیچ یک از هنرمندان کار پیچیده‌ای انجام نمی‌دهند.

وی افزود: در این اثر، بازیگران نقش‌های ساده و شاعرانه‌ای دارند اما باید برای رسیدن به فضای ذهنی هر کدام از شخصیت‌ها، آنان را باور کنند و حالا اینکه ارائه چنین فضایی توانسته با مخاطب ارتباط برقرار کند یا خیر؟ پرسشی است که باید در آینده به آن پاسخ داد.

مقصودم از پذیرفتن نقش در یک اثر نمایشی، زیست در جهان آن شخصیت و تجربه یک زندگی متفاوت روی صحنه استمحدث درباره بازخورد و واکنش مخاطبان پس تماشای این اثر که در فضایی عاشقانه روایت می‌شود، اظهارداشت: بازخوردی که از مخاطبان در این شب‌ها دریافت می‌کنم، مرا یاد واکنش‌های مخاطبان پس از نقش‌آفرینم در فیلم «شاعر زباله‌ها» می‌اندازد. اثر سینمایی که سال‌ها پیش بازی کردم و در تلاش هستم که دچار تکرار نشوم، دوست دارم مخاطبی که مرا با اثری مثل «تهران، پاریس، تهران» می‌بیند، وقتی «و توهم برنگشتی» را تماشا می‌کند متوجه تفاوت و تمایز نقش‌ها بشود. نکته‌ای که بسیار روی آن تمرکز دارم و امیدوارم در انجام آن موفق بوده باشم.

این بازیگر در بخش دیگری از سخنان خود گفت: دیگر به دنبال رزومه جمع کردن نیستم زیرا بر این باورم که در قاب تئاتر، بازیگری هستم که می‌توانم نمره قابل قبولی را با وجود تمام نقاط قوت و ضعف‌هایم از تماشاگر دریافت کنم. اما مقصودم از پذیرفتن نقش در یک اثر نمایشی، زیست در جهان آن شخصیت و تجربه یک زندگی متفاوت روی صحنه است.

وی خاطرنشان کرد: به دنبال یک پشتوانه زیستی در تجربه‌های کاریم هستم و اثر نمایشی موسیقایی «و توهم برنگشتی» یک اثر شاعرانه است که علاقه داشتم در فضای تئاتر تجربه‌اش کنم. تجربه‌ای که خودم از آن راضی هستم و امیدوارم مخاطبان هم چنین باوری داشته باشند.

محدث اظهارداشت: حتی اگر اثری را انتخاب کنم و در آینده به این باور برسم که انتخاب اشتباهی بوده است، از تجربه‌ مفیدی که در آن کار وجود داشته بهره خواهم بود. بنابراین ترسی از اشتباه کردن ندارم، زندگی را در اشتباهات اتفاق افتاده می‌بینم؛ پس با تقدیر و طبیعت «فرزین محدث» به مقابله نمی‌پردازم بلکه از آن لذت می‌برم.

به گزارش ایرنا، اثر نمایشی موسیقایی «و تو هم برنگشتی» با روایت یک عاشقانه متفاوت به نویسندگی ساغر رجبی و کارگردانی و آهنگسازی مهیار علیزاده و نقش‌آفرینی محمد شمس لنگرودی، امیرحسین فتحی، فرزین محدث، یلدا عباسی، ساغر رجبی، مریم مشهور و آرش الیگودرزی (خواننده - بازیگر)، وصال علوی (خواننده - بازیگر) ساعت ۲۱:۳۰ در تماشاخانه ملک تهران روی صحنه می‌رود.

فرزین محدث بازیگردان و مشاور کارگردان، محمدرضا مقدسیان مشاور پروژه، رها جهانشاهی مجری طرح و مدیر تولید، فاطمه تقوی دستیار کارگردان و برنامه‌ریز، مرتضی فربد طراح صحنه، علی کوزه گر طراح نور، شقایق محمودی طراح لباس، کاوه عابدین صداگذار، علیرضا لاجورد، سعید شجاعی و علیرضا ترابی (ساخت تیزر، عکاسی و گرافیک) از دیگر عوامل اجرایی این اثر هستند.

علیزاده درباره این پروژه نمایشی موسیقایی متفاوت نوشته است: «زمانی که همه چیز در حال نابودی است، گذشته به سمتت هجوم می‌آورد…؛ «و تو هم برنگشتی» درامی در ستایش زندگی و نشان دهنده نحوه تقابل انسان مدرن با گذشته، امروز و آینده خود است.»

کد خبر 846884 منبع: ایرنا برچسب‌ها موسیقی - چهره - ساز - آلبوم - اجرا مجموعه فرهنگی تئاتر شهر تئاتر

دیگر خبرها

  • تئاتر کمدی «هشتگ، بچه شهرستانی‌ام» به روی صحنه می‌رود
  • فراموشی و آلزایمر روی صحنه تئاتر
  • تئاتر کمدی «هشتگ، بچه شهرستانی ام» به روی صحنه می‌رود
  • «دروغ پارلمانی» در پردیس شهرزاد بازگو شد
  • صحرا فتحی «هواخوری» را به صحنه می‌آورد
  • سی و پنج سال پیش دچار جادوی تئاتر شدم/شمع شب چراغ روشن شد
  • «هواخوری» صحرا فتحی به صحنه می‌آید
  • «دروغ پارلمانی» به شهرزاد آمد/ با دروغ همه چیز به دست میاد!
  • ۶ سال زندگی با «در انتظار گودو»!/ بازی با زمان بر صحنه تئاتر
  • نمایش «آلاء» به تونس می‌رود