Web Analytics Made Easy - Statcounter

 

دبیر انجمن صنفی شرکت های هواپیمایی با بیان اینکه چند ایرلاین ایرانی با سوخو تفاهم نامه امضا کرده اند، گفت:اما با توجه به اینکه خرید سوخو مجوز اوفک می‌خواهد، امکان خرید آن وجود ندارد.

مقصود اسعدی سامانی در گفتگو با خبرنگار مهر درباره تاییدیه سازمان هواپیمایی کشوری برای خرید هواپیمای سوخو از سوی شرکت های هواپیمایی ایرانی اظهار داشت: موضوع خرید هواپیما را شرکت های هواپیمایی باید دنبال کنند و سازمان هواپیمایی از نظر کارشناسی هواپیماها را تایید یا رد می کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

وی افزود: برای خرید هواپیمای نو از هر شرکت سازنده ای، کارشناسان سازمان هواپیمایی کشوری باید اظهار نظر کنند. همانگونه که برای خرید ایرباس، کارشناسان صنعت هوانوردی به فرانسه رفته و پس از تایید آنها، قرارداد خرید از این شرکت امضا شد. این روند یک عرف جاری و در زمره قوانین هواپیمایی کشوری است.

دبیر انجمن صنفی شرکت های هواپیمایی تصریح کرد: تاکنون دو مرحله نمایندگان شرکت سوخو به ایران آمدند و با ایرلاین های ایرانی مذاکره کرده و هواپیماهای خود را به شرکت های هواپیمایی کشورمان معرفی کردند. حتی با برخی از شرکت ها تفاهم نامه هم امضا کرده اند اما با توجه به اینکه مجوز اوفک (اداره کنترل دارایی های خارجی وزارت خزانه داری آمریکا) برای خرید سوخو نیاز بوده امکان تبدیل تفاهم نامه به قرارداد خرید تاکنون وجود نداشته است.

اسعدی سامانی تاکید کرد: بخش زیادی از هواپیماهایی که در دنیا تولید می‌شود بالای ۱۰ درصد قطعات آنها تولیدات آمریکاست. هواپیمای سوخو نیز ۴۰ درصد قطعاتش تولید آمریکاست. در صورتی که بالای ۱۰ درصد قطعات هواپیماها تولید آمریکا باشد فروش آن به ایران نیازمند مجوز اوفک خواهد بود.

وی ادامه داد: بنابراین روسها برای فروش هواپیمای سوخو به ایران نیازمند تبدیل قطعات هواپیماها به محصولات غیرآمریکایی هستند. اجرای این کار نیاز به سرمایه گذاری سنگینی از سوی روسها دارد تا بتوانند بخش زیادی از قطعات آمریکایی را حذف و به جای آن قطعات روسی در سوخو نصب کنند یا اینکه این قطعات را از طریق منابع غیرآمریکایی تامین کنند.

به گفته این فعال صنفی صنعت حمل و نقل هوایی، حذف قطعات آمریکایی از هواپیماهای سوخو زمانبر بوده و بیش از ۲ سال زمان نیاز دارد تا روسها بتوانند هواپیمای تمام روسی تولید کنند در حالی که ما نیاز فوری به تامین ناوگان هوایی داریم.

وی خاطرنشان کرد: بنابراین برای تامین ناوگان هوایی کشور چاره ای جز خرید هواپیماهای دست دوم و از واسطه ها نداریم.

انتهای پیام/

منبع: اتاق خبر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.otaghnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اتاق خبر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۹۸۹۸۸۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

واکنش تند بیروت به فرود یک هواپیما با عبارت حک‌شده «تل‌آویو»

بعد از فرود یک هواپیمای اتیوپیایی در فرودگاه بین‌المللی رفیق حریری در بیروت که روی آن عبارت «تل‌آویو» حک شده بود، سازمان هواپیمایی لبنان فورا شرکت صاحب این هواپیما را مجبور کرد تا عبارت مذکور را پاک کند و دیگر چنین موضوعی تکرار نشود. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، صبح امروز سازمان هواپیمایی لبنان در بیانیه‌ای اعلام کرد که یک هواپیمای اتیوپیآیی که عبارت «تل آویو» روی آن حک شده بود و متعلق به شرکت خطوط هوایی اتیوپی است در فرودگاه بین‌المللی «رفیق حریری» در بیروت به زمین نشست که این مسئله واکنش لبنان را به همراه داشت.

در بیانیه سازمان هواپیمایی لبنان آمده است که هنگام توقف هواپیما در جایگاه مخصوص آن در فرودگاه بیروت نیروهای حراست فرودگاه متوجه حک عبارت تل‌آویو روی بدنه این هواپیما شدند که خیلی کوچک حک شده بود و از مسافت دور نمی‌توانستیم آن را تشخیص دهیم.

در ادامه این بیانیه تاکید شده است که لبنان از شرکت خطوط هوایی اتیوپی خواست تا در این زمینه توضیح دهد و مسئولان این شرکت اعلام کردند که آنها معمولا نام فرودگاهی که هواپیما برای اولین بار بعد از خرید در آن فرود می‌آید را روی هواپیما حک می‌کنند و همین مسئله درباره این هواپیما نیز صدق می‌کند و مسئولان شرکت قبل از پرواز هواپیما به سمت فرودگاه بیروت متوجه این موضوع نبودند.

بر اساس بیانیه سازمان هواپیمایی لبنان، طرف لبنانی از شرکت مذکور اتیوپی خواست تا بسیار سریع عبارت حک شده روی بدنه این هواپیما را قبل از برخواستن آن از فرودگاه بیروت پاک کند و شرکت مذکور نیز این درخواست را انجام داد و اقدام به پاک کردن عبارت تل‌آویو از روی بدنه هواپیما کرد.

سازمان هواپیمایی لبنان همچنین از شرکت مذکور اتیوپیایی خواست بررسی‌های بیشتری انجام دهد تا آرم یا عبارت‌های دیگری که مرتبط با رژیم صهیونیستی است بعد از این روی هواپیماهای این شرکت قبل از فرود آنها در فرودگاه بین المللی بیروت حک نشده باشد.

در ماه مه 2023، لبنان اعلام کرد که شرکت هواپیمایی TUS AIR قبرسی را از پرواز در حریم هوایی لبنان یا فرود در فرودگاه بین المللی این کشور منع کرده است، زیرا برخی از سهام آن متعلق به یک شرکت اسرائیلی است.

وزیر خارجه لبنان: اسرائیل نباید قدرت حزب الله را دست کم بگیردتاکید وزیر خارجه لبنان بر توقف حملات رژیم صهیونیستی به غزه

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • ◄ برگزاری دوره آموزش مهمانداری در هواپیمایی سپهران
  • امکان خرید بلیت نیم‌بها از سامانه‌های حمل‌ونقل ریلی و هوایی برای معلولان شدید
  • ◄ بانوی مهمانداری که رئیس هواپیمایی ژاپن شد!
  • قتلگاه نیروهای آمریکایی در تهران کجا بود؟
  • تامین سوخت سه هزار و ۴۴۰ هواپیما از آبادان
  • خرید و فروش استقلال و پرسپولیس در چه زمانی امکان‌پذیر است؟
  • ۹۵ درصد قطعات نیروگاهی کشور ساخت داخل است/ آمادگی برای فصل گرما
  • شمش خم کن چیست؟
  • واکنش تند بیروت به فرود یک هواپیما با عبارت حک‌شده «تل‌آویو»
  • فرود اضطراری بوئینگ ۷۳۷ در آفریقای جنوبی