Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری مهر، گروه فرهنگ- مجید سلیمانی ساسانی؛ پژوهشگر ارتباطات و علوم اجتماعی

در ادبیات علوم اجتماعی، مفاهیمی تحت عناوین «تغییر اجتماعی»[1] و یا «تحول اجتماعی»[2] وجود دارد که تاریخ پیدایش آن را می‌توان هم‌زمان با جلب‌توجه جامعه‌شناسان به تغییرات گسترده اجتماعی جامعه مدرن دانست. این مفاهیم، گستره زیادی از تغییرات و تحولات را مدنظر قرار می‌دهند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به‌گونه‌ای که تغییر اجتماعی، هرگونه تغییرات در سازمان، ساختار و نهاد اجتماعی تا شیوه‌های زندگی را جزو وجوه خود قلمداد می‌کند. بااین‌حال، بُعد اساسی تغییرات اجتماعی را «سرعت» تغییرات دانسته‌اند که این سرعت، نقشی اساسی در تغییرات اساسی‌تر در نظم اجتماعی ایفا می‌کند و به‌نوعی می‌توان گفت که ما به‌سرعت با تغییرات گسترده در نهادهای اجتماعی مانند خانواده و آموزش مواجه هستیم. درحالی‌که از آینده نزدیک نیز کمترین اطلاعاتی نداریم و این مسئله قدرت برنامه‌ریزی را از نهادهای اداره‌کننده می‌گیرد. علاوه بر تغییر، سرعت و حجم تغییرات به‌گونه‌ای است که مفهوم تحول اجتماعی نیز بهره برد. بدین معنا، می‌توان ادعا کرد که تغییرات فرهنگی و اجتماعی آن‌چنان رخ می‌دهد که به مفهوم تحول نزدیک است. از این منظر، تحولاتی اساسی که پیش‌ازاین، بعد از مدت زمان طولانی و در فاصله چندین نسل رخ می‌داد به طرفه‌العینی بروز می‌یابد و این تحول را به‌وضوح می‌توان در گستره عظیمی از زندگی اجتماعی ملاحظه کرد. درواقع، سرعت تغییر معانی و ارزش‌ها، فراتر از تغییرات اجتماعی است و باید سخن از تحولی اجتماعی به میان آورد که ترکیب و توازن میان بخش‌های مختلف جامعه را متحول می‌کند.

هرچند جامعه متجدد بر اساس اصول شهرنشینی و نظم سرمایه‌داری خود و الزامات حاکم بر آن، با تغییر و تحول اجتماعی روبرو بوده است، اما سؤال اساسی را می‌توان در کلیدواژه «سرعت» دنبال کرد. بدین معنا، سرعت تغییر و تحول در زندگی اجتماعی، به نسبت دهه‌های گذشته، بیشتر و بیشتر شده است و رسانه‌ها به‌طور عام و «رسانه‌های اجتماعی جدید» را می‌توان از عوامل مؤثر بر سرعت تغییرات تلقی کرد. زیرا افزایش تغییرات شیوه زندگی نسبت قابل‌توجهی با ظهور گسترده رسانه‌ها (اعم از فیلم‌ها، نمایش‌های تلویزیونی، رسانه‌های مکتوب و اخیراً رسانه‌های اجتماعی) دارد و آن‌ها، منابع اصلی شیوه زندگی در سراسر جهان هستند.

یک گزاره اصلی برای طرح ما می‌تواند این باشد که «رسانه‌های اجتماعی، مهم‌ترین عامل تغییر و تحول اجتماعی و تعیین‌کننده روندهای فرهنگی و اجتماعی هستند». حال این سؤال پیش می‌آید که رسانه‌های اجتماعی واجد چه ویژگی‌هایی هستند که گزاره اصلی ما را تأیید می‌کند؟ در چند عبارت می‌توان پاسخ خود را معطوف به تغییراتی کنیم که رسانه‌های اجتماعی در عرصه‌های «خُرد» و «کلان» اجتماعی بانی آن بوده‌اند. در این صورت، تحول و تغییر روابط و تعاملات اجتماعی را هم می‌توان در عرصه‌های خُردی همچون اقشار، طبقات اجتماعی، گروه‌های کوچک، زندگی روزمره، سبک زندگی و شیوه‌های کنش و کنشگری دید و هم در عرصه‌های کلانی همچون؛ حکمرانی اجتماعی و فرهنگی، مجتمعات وسیع، سازمان‌ها، نهادها و ساختارهای بزرگ. در این صورت، می‌توان تحول و تغییر کلانی که به‌واسطه رسانه‌های اجتماعی در نظام اجتماعی رخ داده است را موردبررسی قرارداد.

نهایتاً آنکه رسانه‌های اجتماعی، آن‌چنان در حال پیشرفت و به‌اصطلاح اجتماعی کردن فرایندهای ارتباطی و رسانه‌ای هستند که مرزهای اکنون و آینده را از بین برده‌اند. به‌عنوان‌مثال، فیس‌بوک اخیراً وارد حوزه تلویزیون اجتماعی شده است و با خدماتی تحت عنوان «تماشا»[3] به‌راحتی می‌تواند فرایندهای تماشای ویدئو را پیش‌بینی کند و در هرلحظه بداند که مردم به چه چیزی توجه کرده‌اند و یا توجه خواهند کرد و یا حتی چه چیزهایی بیشتر موجب خنده آنان می‌شود. علاوه بر این، رسانه اجتماعی نه‌تنها ابزار «انتشار» را برای کاربرانش فراهم می‌کند، بلکه ابزار «تولید» ویدئو را نیز در اختیار آنان قرار می‌دهد. برنامه‌های آنلاین ویرایش صوت و تصویر در رسانه‌های اجتماعی، با کاربری آسان در اختیار همه قرار دارد و حتی با توجه به محتوای شما، موسیقی مناسب و بدون حق کپی‌رایت در اختیار شما می‌گذارد. همه این امکانات و یا حتی فراتر از آن در رسانه‌های اجتماعی مورداستفاده است و هرروز نیز توسعه می‌یابد. این توسعه نیز فرایندی بس پیچیده است که شناسایی آینده نزدیک و دور رسانه‌های اجتماعی را با مشکلاتی بس عظیم مواجه می‌سازد. اما بدون رویارویی با وجه امروزین رسانه‌های اجتماعی و فهم آن، امکان گفتگو با کلیت آن وجود ندارد. قدم اول این گفتگو نیز جدی گرفتن نقش رسانه‌های اجتماعی و توسعه روزافزونش در روندهای خُرد و کلان فرهنگی و اجتماعی است.

 

[1] Social change

[2] Social Enelation

[3] Watch

کد خبر 4487360

منبع: مهر

کلیدواژه: رسانه دیجیتال فیس بوک مطالعات رسانه ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۹۹۳۲۰۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تصویب نخستین آیین‌نامه سند تحول بنیادین آموزش‌وپرورش پس از ۱۲ سال

وزیر آموزش‌وپرورش امروز پس از ماه‌ها غیبت در حیاط دولت به جمع خبرنگاران آمد تا از تصویب نخستین آیین‌نامه سند تحول بنیادین آموزش‌وپرورش پس از ۱۲ سال انتظار از زمان تصویب این سند در هیئت دولت خبر دهد.

رضا مراد صحرایی با تأکید بر اینکه این سند ائتلاف برای اعتلای تعلیم و تربیت را نشانه‌گیری کرده تصویب این آیین‌نامه نشان داد که در دولت موضوع مهارت‌آموزی به‌عنوان زیرساخت اصلی جهش تولید با مشارکت مردم از طریق دبیرستان‌ها و هنرستان‌ها باید دنبال شود.

وی بابیان اینکه در همین راستا آیین‌نامه تربیت کودکی در دستور کار دولت قرارگرفته اظهار داشت: به‌زودی نیز دو آیین‌نامه دیگر انسداد مبادی بی‌سوادی و توسعه سواد خواندن در کشور و دیگری برنامه ملی اوقات فراغت به دولت خواهد آمد تا به تصویب برسد.

وزیر آموزش‌وپرورش خاطرنشان کرد: این آیین‌نامه در ۱۰ ماده به تصویب هیئت دولت رسید. بر این اساس تا ۵ سال آینده، ۱۰۰۰ هنرستان جدید در کشور ساخته می‌شود و تعداد دانش آموزان در رشته‌های مهارتی در هنرستان به نیمی از دانش آموزان کل کشور می‌رسد. این عدد الآن ۳۹ درصد است. ضمن اینکه  ۸۰۰ هنرستان نیز از طریق تغییر فضای آموزشی موجود ایجاد می‌شود.

وی اضافه کرد: بر اساس این آیین‌نامه ۲ هزار و ۵۰۰ هنرستان به واحدهای تولیدی و کارآفرین تبدیل خواهد شد و معادل ۲ درصد اعتبارات حساب‌های ملی و استانی پیشرفت و عدالت به‌عنوان مشوق در اختیار شرکت‌ها و صنایعی قرار می‌گیرد که هنرستان تأسیس کنند و  تأسیس هنرستان‌های  وابسته به دستگاه‌ها و مراکز غیردولتی و تیزهوشان نیز در این آیین‌نامه دیده‌شده است.

وی خاطرنشان کرد: وزارت صمت هم مکلف به ایجاد هنرستان در جوار شهرک‌های صنعتی شده است. وزارت تعاون، نفت،  صمت، کشاورزی، فرهنگ، گردشگری، راه، بهداشت، وزارت کشور و ورزش حداقل ۵ هنرستان وابسته مبتنی بر ظرفیت‌های خود برای تقویت مهارت‌آموزی ایجاد کنند.

وزیر آموزش‌وپرورش همچنین گفت که ۲۰درصد ظرفیت آموزشی مراکز فنی و حرفه‌ای به آموزش مهارت به سایر دانش آموزان غیر فنی و حرفه‌ای اختصاص می‌یابد و وزارت آموزش‌وپرورش مکلف شده به دانش آموزان دوره دوم متوسطه غیر فنی و حرفه‌ای، ۳۰۰ ساعت آموزش مهارتی دهد.

صحرایی افزود: تغییر کاربری هنرستان‌ها و تصاحب زمین‌های ممنوع است. اگر هنرستانی قابل‌استفاده نباشد، با اجازه وزارت آموزش‌وپرورش امکان تغییر بهره‌برداری از آن‌ها ممکن است.

به گفته صحرایی موضوع تغییر تقویم آموزشی هم در قالب یک طرح در دولت تصویب‌شده و در حال بررسی است اما هنوز قطعی نشده است و مطابق راهکاری از تحول هستند، ۱۰ تا ۲۰ درصد برنامه‌های آموزشی باید متناسب با زیست‌بوم هر استان امکان تغییر داشته باشد. امکان‌سنجی این موضوع در دستور کار شورای عالی آموزش‌وپرورش قرارگرفته و امیدواریم این موضوع به‌زودی به ثمر برسد.

صحرائی با تأکید بر اینکه سند تحول بنیادین اجرایی نخواهد شد مگر با ائتلاف همه دستگاه‌های وابسته به دولت و وزارتخانه‌ها، تصریح کرد: این یک اتفاق مبارک و یک ریل جدید برای تقویت تعلیم و تربیت کشور است.

وی در پاسخ به پرسشی در خصوص درباره پرداخت هزینه کلاس‌های فوق‌العاده قبول‌شدگان آزمون آموزش‌وپرورش در سال گذشته هم با تأکید بر اینکه اگر قانونی در مجلس است که گفته این موضوع غیرقانونی است، همان قانون مبنا است، تصریح کرد:  ما چنین قانونی را نداریم که گرفتن هزینه مهارت‌آموزی غیرقانونی است، این مصوبه هیئت‌امنای دانشگاه است و مصوبات هیئت‌امنا در چارچوب ضوابط هیئت امناها لازم‌الاجرا هستند اینکه سال‌های گذشته این هزینه را نمی‌گرفتند به این معنا نیست که امسال که گرفته‌اند غیرقانونی است.

آرش خلیل خانه

دیگر خبرها

  • زیر تیغ
  • ریل جذب در آموزش و پرورش توسط فرهنگیان جوان انقلابی تغییر کرد
  • واکنش باشگاه پرسپولیس درباره لیست مازاد و تغییرات در تیم
  • تصویب نخستین آیین‌نامه سند تحول بنیادین آموزش‌وپرورش پس از ۱۲ سال
  • نخستین آیین نامه سند تحول بنیادین آموزش و پرورش تصویب شد
  • تغییر اعتماد جامعه به اقشار مختلف
  • چگونه می‌توان قهوه نوشید و بی‌خواب نشد؟
  • تغییر نسل موجب تحول می‌شود
  • معایب دستگاه جوش لیزر
  • افزایش قیمت کارخانه ای خودرو‌؛ کسی گرانی را به گردن نمی‌گیرد