Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-03@04:07:00 GMT

شب یلدا و جیب های پر از خالی

تاریخ انتشار: ۲۶ آذر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۹۹۵۶۰۹

شب یلدا و جیب های پر از خالی

یاسوج-ایرنا- شب یلدا نزدیک است و بازار پر از هندوانه های قرمز و شیرین ،انارهای یاقوتی و آجیل های رنگارنگ شده است با این حال گرانی و وضعیت اقتصادی اشتیاق مردم برای رفتن به استقبال بلندترین شب سال را کم کرده است.

به گزارش ایرنا، کمتر از چهار شب دیگر به اولین شب زمستان و طولانی‌ترین شب سال باقی است اما گرانی دلار و تغییر برخی سیاست‌ ها در عرصه تجارت خارجی چنان بر بازار تاثیر گذاشته که یلدای افسانه ای هم نجومی شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


گرانی بر طبل بی عدالتی می کوبد و شیرینی شب یلدا را به کام مردم تلخ می کند.
افزایش چند برابری قیمت آجیل بر بازار سایه افکنده آنچنان که سفره های بسیاری امسال در بلندترین شب سال بدون آجیل پهن می شوند.
افزایش قیمت انواع آجیل و خشکبار، بازار را در سال جاری نسبت به سال گذشته کسادتر کرده به طوری که تنها بخش کمی از مردم که از شرایط و وضعیت اقتصادی بهتری برخوردارند، سراغ خرید آجیل می روند تا سفره های خود را با چیدن این تنقلات گران قیمت در شب یلدا تزیین و از مهمانان خود پذیرایی کنند.
امسال برخلاف سال های گذشته از عکس های دسته جمعی یادگاری شب یلدا و بارگذاری آن ها در شبکه های اجتماعی خبری نخواهد بود زیرا گرانی آنقدر رخنه کرده که افراد از دورهمی ها و هزینه های آن ترس دارند.
کودکان با دلی سرشار از امید به فردا به این امید دل بسته اند که چهار شب دیگر دست در دست والدینشان به سمت بازار روانه شوند و مایحتاج شب یلدا را خریداری کنند اما نمی دانند که امسال خبری از سفره های پر رنگ و لعاب نیست و باید با سفره کوچک شده یلدا را به سر برند.
با گشت و گزاری در بازار آجیل و خشکبار می توان از نزدیک افزایش قیمت های چند برابری نرخ ها را نسبت به سال گذشته مشاهده کرد که همین امر سبب شده اقشار متوسط و ضعیف جامعه که درآمد کمتر و بنیه مالی ضعیف تری دارند، امکان خرید انواع آجیل را که اصلی ترین تنقلات سفره های عید یلداست را نداشته باشند.
آجیل شب یلدا شامل پسته، بادام، گردو، فندق و در برخی مناطق کشور میوه های خشک، به عنوان سالم ترین تنقلات شناخته شده و دارای فیبر بالا، انواع ویتامین های گروه E و B، روی، کلسیم، فسفر و پتاسیم، منیزیوم، ویتامین A و پروتئین است.
رئیس اتاق اصناف یاسوج می گوید قیمت های سرسام آور انواع آجیل و خشکبار در بازار های استان سبب نارضایتی مردم شده است.
علی ارشدی می افزاید که با توجه به افزایش قیمت اقلام آجیل و خشکبار و کاهش تقاضا نمی توان بازار خوبی را برای شب یلدا متصور بود.
وی از تمامی شهروندان کهگیلویه و بویراحمدی خواست که امسال برخلاف سال های گذشته از خریداری آجیل و خشکبار شب یلدا خودداری کرده و یلدای تلخی را تجربه کنند.
وی بر این باور است که اقشار متوسط و ضعیف جامعه از پرداختن هزینه های گزاف چنین اقلامی با قیمت های نجومی ناتوان هستند و جای آجیل بر سر سفره های یلدایشان خالی می ماند.
وی توصیه می کند شهروندان از سایر تنقلات و موارد مشابه برای شب یلدا استفاده کرده تا جلو جهش قیمت ها در شب یلدا گرفته شود و اندکی بازار به ثبات خودش دست یابد.
در چند ماه اخیر قیمت آجیل و خشکبار در موارد گوناگون از 250 تا 400 درصد نسبت به سال گذشته افزایش داشته است.
وی با اشاره به افزایش سرسام آور قیمت برخی از اقلام آجیل و خشکبار نسبت به سال گذشته می افزایدکه سال گذشته پسته درجه یک رفسنجان با قیمت 570 هزار ریال توسط مغازه داران خریداری و 650و 680 هزار ریال در بازار کهگیلویه و بویراحمد به فروش می رسید اما هم اینک همان پسته درجه یک با قیمت یک میلیون و 850 هزار ریال خریداری و 2 میلیون و 100 هزار ریال در استان به فروش می رسد.
بادام هندی با قیمت 650 تا 670 هزار ریال توسط مغازه داران خریداری اما هم اینک همان بادام هندی با قیمت یک میلیون و 650 هزار ریال خریداری می شود.
بادام درختی با قیمت 480 تا 520 هزار ریال خریداری اما هم اینک همان بادام هندی با قیمت 950 هزار ریال خریداری می شود.
ارشدی گفت جالب است بدانید که با توجه به کاهش نرخ ارز در روز‌های اخیر، قیمت آجیل و خشکبار تحت تاثیر این موضوع حداقل 10 درصد در بازار کاهش یافته است.
وی یکی از دلایل عمده گرانی آجیل و سایر اقلام به ویژه خوراکی ها را باز شدن مرز و هجوم عراقی ها و دیگر اقشار به ایران می داند که با خرید از بازار های ایران این اقلام در بازار کم شده و مردم ایران مجبور هستند با قیمت های به نسبت بالایی کالای مورد نیاز خود را تامین کنند.
در میان میوه‌های مورد تقاضا برای شب یلدا بیشترین تقاضا برای هندوانه و انار است که در میوه فروشی های بازار یاسوج میوه انار با قیمت 80 هزار ریال تا 100 هزار ریال و هندوانه با قیمت کیلویی 35 هزار ریال تا 40 هزار ریال وجود دارد.
رئیس اتحادیه میوه و تره بار نیز می گوید: قیمت میوه انار و هندوانه به همین صورت در شب یلدا خواهد ماند و افزایش قیمتی در این موارد وجود نخواهد داشت.
یکی از مصرف کنندگان آجیل و خشکبار شب یلدا می گوید تفاوت قیمت ها زیاد و فروشگاه با فروشگاه در کهگیلویه و بویراحمد متفاوت است.
با نوسان قیمت کالاها، مردم سرگردان شده و نمی توانند تصمیم درستی برای زندگی خود بگیرند این امر به لحاظ روانی بر جامعه تاثیر منفی گذاشته و آنها را افسرده و عصبی کرده است.
وی می گوید من خودم خرید چهار کیلو گرم گوشت قرمز را بر خرید پسته بیش از 2 میلیون ریالی ترجیح می دهم و نیازی به این گونه پول پاشی نمی بینم.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت کهگیلویه و بویراحمد نیز با اشاره طرح بازرسی ویژه از بازار استان می گوید: به مناسبت شب یلدا طرح بازرسی ویژه از بازار این استان از پنجشنبه 22 آذر ماه آغاز شد و تا 30 آذر 1397 نیز با جدیت ادامه دارد.
داریوش دیودیده می افزاید: هدف از اجرای این طرح تشدید کنترل قیمت و کیفیت کالاها در راستای جلب رضایت هر چه بیشتر مردم کهگیلویه و بویراحمد است.
وی تاکید می کند: بر اساس این طرح جرائم سنگینی در انتظار فروشندگان متخلف کهگیلویه و بویراحمد خواهد بود.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به اینکه این طرح با همکاری اداره کل تعزیرات حکومتی استان اجرا می شود، یادآوری می کند در این طرح بر قیمت و کیفیت آجیل، خشکبار و نیاز‌های ضروری خانواده ‌ها از جمله اقلام عرضه شده در سوپرمارکت ‌ها نظارت جدی خواهد شد.
دیودیده اضافه می کند در این طرح تمامی فروشندگان کهگیلویه و بویراحمد مکلف به ارائه فاکتور به خریداران و درج قیمت بر روی کالاها هستند.
وی می گوید: قیمت‌ های درج ‌شده بر روی کالاها در کهگیلویه و بویراحمد باید بر اساس فاکتور‌های رسمی باشد.
کهگیلویه و بویراحمد افزون بر 27 هزار واحد صنفی تولیدی، توزیعی و خدماتی دارد.
به گزارش میدانی خبرنگار ایرنا، طبق مشاهدات صورت گرفته قیمت هر کیلوگرم پسته از یک میلیون و 700 هزار تا 2 میلیون و 400 هزار ریال و قیمت بادام درختی یک میلیون و 100 هزار ریال و بالاتر در بازار موجود است.
انتظار می رود دولت با تعیین نرخ مصوب و تشدید نظارت ها در ایام خاص به ویژه شب یلدا و ایام نوروز که مصرف خشکبار در کشور افزایش می یابد از هرج و مرج این بازار جلوگیری کند.
9868/1662

منبع: ایرنا

کلیدواژه: اقتصاد شب يلدا آجيل و ميوه كهگيلويه و بويراحمد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۹۹۵۶۰۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تخفیف نفت ایران چقدر است؟

خبرگزاری فارس در مطلبی مدعی شد که تخفیف نفت ایران کمتر از ده درصد است.

این خبرگزاری نوشت: درحالی یکی از نماینده‌های سابق مجلس ادعا کرده ایران نفت خودش را به حراج گذاشته است که حتی رسانه‌های غربی نیز به کاهش رقم تخفیف و در نتیجه افزایش درآمد‌های نفتی ایران اذعان کرده‌اند.

«ما نفت نمی‌فروشیم بلکه مال دزدی را به حراج گذاشته‌ایم»، این اظهارنظر غلامعلی جعفرزاده ایمن‌آبادی نماینده سابق مجلس و البته ردصلاحیت شده در دوره فعلی است که در روز‌های گذشته در فضای مجازی به خصوص در رسانه‌های فارسی‌زبان وایرال شده است.

وی در توجیه ادعای خود ادامه می‌دهد که بعد از جنگ اوکراین و اعمال سقف قیمت ۶۰ دلاری برای صادرات نفت روسیه، روس‌ها نفت خود را زیر قیمت ۶۰ دلار می‌فروشند و برای نفت ایران این قیمت پایین‌تر است.

اما آنچه این فارغ‌التحصیل رشته عمران در گرایش خاک در تحلیل بازار جهانی نفت توجه نکرده؛ این است که سیاست سقف قیمتی غرب در مقابله با روسیه کاملا شکست خورده به طوری که در رسانه‌ها و موسسات غربی نیز بار‌ها به این موضوع اذعان شده است.

اذعان موسسات غربی به شکست سقف قیمت ۶۰ دلار

به عنوان مثال خبرگزاری رویترز در ماه مارس سال جاری میلادی در گزارشی تیتر می‌زند: «فقط کاهش قیمت نفت می‌تواند ولادیمیر پوتین را متوقف کند» و می‌نویسد که اکنون نفت اورال روسیه بشکه‌ای ۷۱ دلار صادر می‌شود که بالاتر سقف قیمت ۶۰ دلار است، رقمی که البته در ماه سپتامبر به حدود ۸۴ دلار رسید. در واقع فقط اگر قیمت جهانی نفت کاهش یابد، اروپایی‌ها می‌توانند خوش‌شانس باشند.

همچنین بررسی قیمت نفت صادراتی روسیه به هند نیز نشان می‌دهد که در همه ماه‌های بعد از دسامبر ۲۰۲۲ (به جز ژانویه ۲۰۲۳) این رقم بالاتر از سقف قیمتی ۶۰ دلار به ازای هر بشکه بوده و حتی در ماه اکتبر سال گذشته به بیش از ۸۴ دلار افزایش یافته است.

این اتفاق درحالی رقم می‌خورد که هند نسبت به چین در همراهی بیشتری با سیاست‌های تحریمی غرب قرار دارد، دو کشوری که در شرق آسیا اکنون جایگزین بازار نفت روسیه در اروپا شده‌اند.

همچنین رویترز با استناد به گزارش بانک مرکزی روسیه اشاره می‌کند که روس‌ها تقریبا همه نفت خود را بالاتر از سقف قیمت فروخته‌اند و اعمال سقف قیمت تنها باعث شده که نفتکش‌های بیشتری به ناوگان سایه روسیه بپیوندند.

تخفیف نفت ایران چقدر است؟

اما در کنار اذعان همه موسسات خارجی بر ناکارآمدی سیاست سقف قیمت، باید توجه داشت که در حال حاضر مقصد اصلی صادرات نفت ایران پالایشگاه‌های خصوصی چین است و عمده فروش نفت روسیه از اروپا به هند تغییر پیدا کرده و در بازار چین نیز روس‌ها در بازار رسمی پالایشگاه‌های دولتی این کشور حضور دارند، در نتیجه رقابت ایران و روسیه به دلیل تفکیک بازار‌ها به حداقل ممکن رسیده است.

هر چند در شرایط تحریم و به دلیل ایجاد ریسک، هزینه صادرات نفت ایران در قالب تخفیف بیشتر می‌شود، اما این رقم به هیج وجه به معنای حراج نیست، به گونه‌ای که حتی خبرگزاری رویترز نیز در یک عقب‌نشینی منطقی، رقم تخفیف هر بشکه نفت ایران را در حدود ۵.۵ الی ۶.۵ دلار و حتی در برخی معاملات به میزان ۴.۵ تخمین می‌زند.

با توجه به قیمت ۸۳ دلاری نفت ایران، این میزان تخفیف کمتر از ۱۰ درصد و حتی نزدیک ۵ درصد از بهای نفت کشور می‌باشد که در شرایط بازار امری طبیعی است کمااینکه کشور‌های غیرتحریمی نیز در برهه‌هایی حاضر به ارائه تخفیف برای افزایش فروش و درآمدزایی نفتی شده‌اند.

درآمد ۳۶ میلیارد دلاری ایران از فروش نفت

نکته جالب اینکه این نماینده اسبق مجلس ادعا می‌کند که درآمد سالانه نفت ایران ۲۲ میلیارد دلار است درحالیکه این رقم باید بیش از ۴۰ میلیارد دلار باشد. البته کافی است که به آمار گمرک ایران مراجعه کنیم که بر مبنای آن درآمد نفتی کشور در سال ۱۴۰۲ معادل ۳۵ میلیارد و ۸۷۰ میلیون دلار بوده است. ظاهرا آقای نماینده سابق علاوه بر مراجع خارجی، حتی آمار داخلی را نیز به درستی بررسی نمی‌کند.

طبیعتا وقتی مستندات قوی ادعای نماینده سابق را درباره فروش نفت رد می‌کند، همراهی با وزیر سابق نفت بیژن زنگنه در یکی از اجلاس‌های اوپک نمی‌تواند برای مخاطبان جهت پذیرش حرف قانع‌کننده نیست.

هر چند همین نشست و برخاست‌های سیاسی است که می‌تواند بر موضع‌گیری‌ها اثر بگذارد و یا شاید این نماینده سابق وضعیت صادرات نفت در دولت قبل را به دوران حاضر تعمیم داده است.

دیگر خبرها

  • قیمت امروز خودرو در بازار | نوسان در قیمت خودروهای داخلی و خارجی
  • قیمت جدید دام زنده اعلام شد
  • نوسان قیمت طلا و سکه در بازار رشت تا ساعت ۱۳:۰۰
  • نرخ ارز امروز ۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۳ +جزئیات
  • تخفیف نفت ایران چقدر است؟
  • سیب‌زمینی کیلویی چند؟
  • تشکیل ۳۰۳۵ پرونده تخلف در استان خراسان شمالی
  • آخرین قیمت طلا، سکه و دلار تا پیش از امروز ۱۲ اردیبهشت
  • مصرف این ۴ ماده غذایی برای مردان ضروری است
  • نرخ ارز امروز ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ +جزئیات