Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فرارو»
2024-04-27@00:07:40 GMT

ماجرای کور کردن متروی نیاوران!

تاریخ انتشار: ۲۶ آذر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۲۰۰۰۵۷۰

شهروند نوشت: شاید برای مردم عادی به‌خصوص در شهرهایی غیر از تهران، «اطلس مال» اسمی کم‌آشنا باشد که اگر به ذهنشان فشار بیاورند، یادشان می‌آید که نام آن را در تبلیغات سریال محبوب پایتخت دیده‌اند.

برای اهالی منطقه پاسداران تهران و البته کسانی که اخبار شهری پایتخت را مرور می‌کنند، ماجرای اطلس‌مال به کلی متفاوت است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اهالی نیاوران تهران چند ‌سال پیش کم‌کم متوجه شدند که در زمین بسیار وسیعی که متعلق به شهرداری بود و مدیریت شهری به بعضی‌ها وعده تبدیل شدنش به پارکینگ طبقاتی و به بعضی دیگر درآمدنش به قامت فضای فرهنگی را داده بود، ساخت‌وساز شروع شده است.

کمی که گذشت اهالی از روی تابلوی مشخصات پروژه فهمیدند قرار است شرکت اطلس ایرانیان در آن زمین مجتمع تجاری بنا کند. از همان موقع تا الان هر چند وقت یک بار اسم اطلس‌مال همراه با خبر یا نشانه‌ای از تخلف شنیده می‌شود، از تخلف شهرداری در واگذاری زمین پروژه تا تخلفات خود مدیران پروژه مانند قطع و خشک‌کردن یک‌شبه درختان.

دیروز هم خبری به نقل از معاون حمل‌ونقل و ترافیک شهرداری تهران روی خروجی خبرگزاری اسکان‌نیوز قرار گرفت و به سرعت شروع به دست‌‌به‌دست شدن از سوی کاربران شبکه‌های اجتماعی کرد. گویا محسن پورسید آقایی به اسکان‌نیوز گفته: «ساخت مجتمع تجاری اطلس‌مال در زمان شهرداری باقر قالیباف مانع عبور خط سه متروی تهران از زیر آن شده و این خط در ایستگاه نوبنیاد به‌بن‌بست رسیده است.

دادن مجوز به اطلس‌مال در خیابان پاسداران و فرورفتن پایه‌های این ساختمان ۱۹طبقه که 6 طبقه هم پارکینگ دارد، در عمق زمینی ‌که باید در آن تونل مترو ساخته می‌شد، ادامه‌یافتن این خط به سوی نیاوران را کور کرده و پس ‌‌از قالیباف هرچه تلاش‌شده، مسیر جایگزینی برای آن پیدا نشده است.

اگرچه اسکان‌نیوز این خبر را به‌عنوان افشاگری تازه‌ای درباره دوران شهرداری قالیباف منتشر کرده، اما اصل این خبر و قرارداشتن پروژه اطلس‌مال بر سر راه خط سه متروی تهران در‌ سال93 از طرف سایت معماری‌نیوز منتشر شده بود. این سایت خبرهای دیگری هم داده بود که هیچ وقت تکذیب نشد، مانند این‌که یکی از برنامه‌های شهرداری برای زمین پروژه اطلس‌مال براساس طرح تفصیلی شهر تهران، ساخت ایستگاه مترو و بناکردن پارکینگ طبقاتی روی آن بوده است.

در تیرماه‌ سال 93 هم در گزارش شورای‌عالی معماری و شهرسازی با امضای پیروز حناچی که آن موقع معاون وزیر راه و شهرسازی بود، درباره این پروژه اینطور آمد: «تغییر کاربری در هیچ مرجع قانونی مصوب نشده است، مالکیت پارکینگ متعلق به شهرداری بوده و حقوق مکتسبه برای هیچ طرف ثالثی وجود ندارد، تخلف شهرداری در تغییر کاربری زمین مذکور محرز است. با توجه به این موارد و در عین حال، رعایت منافع بلندمدت شهروندان، شورای‌عالی شهرسازی مصوب کرد در صورتی پروانه ملک با پهنه‌ای که شهرداری به مالکان اطلس‌مال واگذار کرده، قابل اقدام است که شهرداری تهران به همان میزان پارکینگ جدید در همان ناحیه شهری از منابع درونی خود تملک و تامین کند.»

اما چنین اتفاقی نیفتاد و بعد از آن هم اعضای شورای شهر تهران چندین بار درباره این پروژه تذکر دادند. مثلا یک بار محسن‌ هاشمی، رئیس شورا در جلسه علنی شورای شهر گفت: «زمانی که از تخلف در پروژه ایران‌مال وابسته به بخش خصوصی صحبت می‌کنیم، از تخلفات پروژه اطلس‌مال که مربوط به برخی نهادهاست، هم صحبت کنیم.»

اما در مورد این‌که پروژه اطلس‌مال متعلق به چه شخص یا نهادی است، مدیر روابط عمومی شرکت ایران‌اطلس گفته بود: «مالک و مجری پروژه شرکت باغ فردوس ایرانیان است که 40‌درصد سهام این شرکت به موسسه صندوق بیمه تامین اجتماعی روستاییان، کشاورزان و عشایر کشور تعلق دارد، یعنی در حقیقت مالک 40‌درصد پروژه اقشار روستایی، کشاورزان و عشایر کشور هستند و 60‌درصد سهام نیز متعلق به گروه شرکت‌های ساختمانی ایرانیان اطلس است. »

منبع: فرارو

کلیدواژه: قالیباف اطلس مال

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت fararu.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فرارو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۰۰۰۵۷۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بازآفرینی بلدیه تهران پس از ۵۰ سال + تصاویر

بر اساس اعلام مدیرعامل سازمان عمرانی مناطق شهرداری تهران قرار است بلدیه تهران پس از ۵۰ سال در محدوده میدان امام خمینی(ره) بازآفرینی شود. - اخبار اجتماعی -

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، صبح امروز بازدید خبرنگاران از 3 پروژه شهری از جمله مجتمع ورزشی امامزاده یحیی، میدانگاه سبزه‌میدان و خانه بلدیه (خانه شهر) انجام شد.

مسعود حق‌لطفی؛ مدیر عامل سازمان عمرانی مناطق شهرداری تهران اظهار کرد: مجتمع ورزشی امامزاده یحیی در منطقه 12 و در محدوده بافت فرسوده قرار دارد که احداث این پروژه پیش از این در اختیار شهرداری منطقه بود که با هماهنگی ایجاد شده فرآیند احداث این پروژه به سازمان عمرانی معاونت فنی عمرانی شهرداری تهران سپرده شد.

وی تصریح کرد: بر اساس برنامه‌ریزی انجام شده مجموعه آبی، توپی، بیلیارد و ... در مجتمع ورزشی امامزاده یحیی در نظر گرفته شده و ان‌شاءالله این مجموعه در زمان معین و مشخص به بهره‌برداری خواهد رسید.

حق‌لطفی در پاسخ به این سؤال چرا پارکینگی برای مجتمع ورزشی امامزاده یحیی(ع) پیش‌بینی نشده ادامه داد: با توجه به اینکه قرار است از این مجموعه ورزشی اهالی این محله و منطقه استفاده بکنند پارکینگی برای آن پیش‌بینی نشده است.

وی تصریح کرد: مجتمع ورزشی امامزاده یحیی در منطقه 12 در زمینی به مساحت 1100 متر و شامل 2 بلوک است که بلوک اول دو طبقه ساخته و مجموعه مختلف ورزشی در این مجتمع در نظر گرفته شده است.

مدیرعامل سازمان عمرانی مناطق شهرداری تهران با بیان اینکه سازمان عمرانی مناطق شهرداری تهران به عنوان بازوی اجرایی معاون فنی عمرانی شهرداری تهران در پروژه‌های بزرگ‌مقیاس ورود پیدا کرده است، افزود: از جمله این پروژه‌ها می‌توان به پردیس شماره سه و چهار، ساختمان شهرداری منطقه 6، احداث سوله‌های بحران، احداث شتاب‌نگاره‌ها برای مدیریت بحران، احداث میادین میوه و تره‌بار و همچنین احداث مراکز نگهداری برای مجموعه سازمان رفاه و خدمات اجتماعی شهرداری تهران جهت نگهداری معتادان متجاهر، اشاره کرد.

وی افزود: یکی از پروژه‌های مهمی که در دستور کار سازمان عمرانی قرار دارد،‌ همان خانه بلدیه است. این پروژه در محدوده میدان امام خمینی در حال اجرا است.

حق لطفی در ارتباط با هزینه اجرای این پروژه گفت: پیش بینی ما از احداث و تجهیزات و بهره‌برداری از این مجموعه رقمی حدود 30 میلیارد تومان است.

مدیر عامل سازمان عمرانی مناطق شهرداری تهران در رابطه با جزئیات احداث ساختمان شهر (ساختمان بلدیه) اظهار کرد: ساختمان بلدیه‌ای در سال 1303 در همین محدوده ساخته و در سال 1305 به بهره‌برداری رسید که بهره‌برداری آن فراتر از شهرداری بود و اقداماتی در حوزه اقتصاد و دارایی انجام می‌شد.

وی ادامه داد: در سال 1348 ساختمان بلدیه تهران تخریب و جای آن را به پارکینگ اتوبوس‌های بین شهری داد و در ادامه از سال 96 بازآفرینی بلدیه یا خانه شهر در دستور کار شهرداری تهران قرار گرفت.

حق‌لطفی با اشاره به اینکه در حال حاضر این پروژه 80 درصد پیشرفت فیزیکی دارد، اضافه کرد: ان‌شاءالله قبل از روز تهران و در شهریورماه امسال این پروژه به بهره‌برداری می‌رسد.

مدیرعامل سازمان عمرانی مناطق شهرداری تهران درباره کاربری خانه شهر (بلدیه) تهران اظهار کرد: رویکرد و کاربری در این مجموعه فرهنگی و تاریخی است البته قرار است بخشی از روابط عمومی شهرداری تهران در این مجموعه جهت نگهداشت این ساختمان حضور پیدا کنند.

وی درباره نحوه دسترسی به خانه شهر (بلدیه) گفت: بر اساس برنامه‌ریزی انجام شده پارکینگی برای این مجموعه پیش‌بینی نشده است و افراد می‌توانند از مترو که به این مجموعه متصل شده است استفاده کنند.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • حواله خودروی جانبازان هم‌قیمت خانه در نیاوران
  • تکمیل متروی گلبهار به مشهد در اولویت قرار گرفت
  • ماجرای سازه جدید در عمارت تاریخی که شهرداری قالیباف به انجمن مداحان واگذار کرده بود
  • ماجرای مبهم حذف طرح زوج و فرد در تهران چیست؟
  • بازدید مدیرعامل سازمان عمرانی شهرداری تهران از سه پروژه
  • ماجرای حذف طرح زوج و فرد از طرح ترافیک تهران چیست؟
  • بلدیه تهران بعد از ۵۰ سال بازآفرینی شد
  • بازآفرینی بلدیه تهران پس از ۵۰ سال
  • بازآفرینی بلدیه تهران پس از ۵۰ سال + تصاویر
  • پیگیری مهم‌ترین خواسته تهرانی ها | آن ۷۹۲ واگن چینی کی به متروی تهران می رسد؟