Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایکنا»
2024-04-30@01:04:20 GMT

دو انتساب ناروا به ائمه(ع) در متنی مجازی!

تاریخ انتشار: ۲۸ آذر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۲۰۲۹۱۵۰

دو انتساب ناروا به ائمه(ع) در متنی مجازی!

روز گذشته و همزمان با سالروز وفات حضرت معصومه(س)، متنی توسط امیر ترکاشوند، نویسنده مقاله«حجاب شرعی در عصر پیامبر(ص)» درفضای مجازی منتشر شد که در آن، دو ادعای عمده و البته به شکل موجز، درباره فرزندان امام موسی کاظم(ع) مطرح می‌کند.

پیوند ازدواج با امر سیاسی

ترکاشوند در بخشی از این متن که به سرعت توسط بعضی کانال‌های مجازی بازنشر شد، می‌گوید:

« دیگر موضوعی که باید {در زندگی امام کاظم(ع)} مورد بررسی قرار گیرد این خواستۀ بحث‌انگیز امام است که خواستار عدم ازدواج دخترانش شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

امروز (مطابق تقویم) سالگرد وفات فاطمۀ معصومه یکی از دختران آن امام است که در شهر قم به خاک سپرده شده و همه می‌دانند که شوهرنکرده و مجرد از دنیا رفت. علتِ این امر، گویا به به همان خواستِ پدر برمی‌گردد. توجه به خواستِ امام کاظم چنان جدی بود که وقتی قاسم بن محمد یکی از آن دختران (به نام اُم سلمه) را عقد کرد شدیداً مورد اعتراض اطرافیان قرار گرفت و وی به رفع سوء تفاهم پرداخت و توضیح داد که اصلاً قصدش روابط زناشویی نبوده و فقط خواسته با پیوند محرمیّت، وی را در سفر حج همراهی کند: «موسی بن جعفر را هجده پسر و بیست و سه دختر بود ... موسی بن جعفر وصیت کرد که دخترانش شوهر نکنند و هیچ یک از آنان شوهر نکرد مگر اُم‌سلمه که در مصر به ازدواج قاسم بن محمد بن جعفر بن محمد در آمد و در این باره میان قاسم و خویشانش جریان سختی پیش آمد تا آنجا که قاسم قَسَم خورد که جامه از وی دور نکرده و جز آن‌که او را به حج بَرَد منظوری نداشته است» (ترجمۀ تاریخ یعقوبی ج2 ص421).

همان‌گونه که از نظر گذشت، اولین ادعای ترکاشوند با استناد به تاریخ یعقوبی، این است که امام موسی کاظم(ع) دختران خود را از ازدواج نهی کرده بود اما نگاهی به وصیت امام موسی کاظم(ع) که در کتاب اصول کافی، منعکس شده است، چیز دیگری می‌گوید.

امام موسی کاظم(ع) در این وصیت‌نامه که برخی از یاران مورد اعتماد ایشان شاهد بیان و نگارش آن بوده اند، می‌فرماید: «...ولا يزوّج بناتي أحد من إخوتهن، من أمهاتهن، ولا سلطان ولا عم إلا برأيه ومشورته، فإن فعلوا غير ذلك فقد خالفوا الله و رسوله، وجاهدوا في ملكه، وهو أعرف بمناكح قومه، فإن أراد أن يزوّج زوّج وإن أراد أن يترك ترك، وقد أوصيتهنّ بما ذكرت في كتابي هذا، وجعلت الله عزّ وجلّ عليهنّ شهيداً...»(اصول کافی، ج 1، ص 316 و 317 ) یعنی هیچ یک از دخترانم را نباید برادران مادری، زورمندان فامیل و یا عموهایشان شوهر دهند بلکه ازدواج آنان باید با نظر و مشورت او{علی ابن موسی‌الرضا} باشد، اگر بدون اجازه او به چنین کاری اقدام کنند، با خدا و رسول خدا مخالفت ورزیده اند و در ملک خدا منازعه کرده‌اند، زیرا او{علی ابن موسی‌الرضا} به مصالح قومش در امر ازدواج آگاه‌تر است، پس هرکس را او تزویج دهد اطاعت کند و هرکسی را او تزویج نکند، فرمان برد.

در مورد این بخش وصیت امام هفتم شیعیان، نکات پرشماری می‌توان بیان کرد که در این مجال، تنها ذکر سه نکته کفایت می‌کند:

1- امام کاظم(ع) دختران خود را از ازدواج نهی نکرده است، بلکه طبق متن وصیت مذکور ایشان از دخترانش می‌خواهد با اجازه و مشورت برادرشان امام رضا(ع)، ازدواج کنند. توجه داشته باشیم که محال است امام شیعیان، بر خلاف سنت و سیره پیامبر(ع) که به ازدواج تأکید داشتند، وصیت کند!، یکی از تفاوت‌های اسلام با برخی قرائت‌های دین مسیحیت این است که رشد معنوی و تکامل ایمان برای دختران، منوط به تجرد نیست بلکه اسلام همه انسان‌ها، اعم از زن و مرد را به ازدواج و تشکیل خانواده دعوت می‌کند.

2- امام کاظم(ع) در وصیت به این مشورت، هیچ اجباری به دختران خویش نکرده است و متخلفان از وصیت خود را به خون و خونریزی وعده نداده است!، این صرفاً یک توصیه ایمانی برای آنان که می‌خواهند به راه پدرشان مؤمن باشند، تلقی می‌شود.

3- این تدبیر امام هفتم شیعیان در شرایطی رخ داد که ازدواج با امر سیاسی پیوند خورده بود؛ در وضعیت سیاسی آن روزگار که شیعیان، سخت تحت فشار قرار داشتند و نفوذ شخصیت‌های غیرصالح به خاندان علویان می‌توانست ضربات جبران‌ناپذیری به نهضت شیعی وارد آورد، این تصمیم، قابل درک و تبیین است.

دلایل پذیرش ولایتعهدی توسط امام رضا(ع)

دومین ادعای ترکاشوند در متنی که از نقل شد، ادعای ائتلاف و صلح امام رضا(ع) با دستگاه خلافت عباسی است!، ترکاشوند با ساهت دوگانه‌ای میان امام رضا(ع) و برادرش احمد ابن موسی(ع) می‌نویسد:  «سومین موضوع در زندگی خانوادگی امام کاظم به تفاوت چشمگیر میان فرزندان حضرت برمی‌گردد: از یکسو احمد بن موسی (مشهور به شاهِ چراغ، شیراز) همانند پدر در راه مبارزه با خلفای عباسی جنگید و کشته شد و از سوی دیگر علی بن موسی الرضا (امام هشتم‌مان، شاهِ خراسان) با همان خلفا صلح و ائتلاف کرد و ولایتعهدی‌شان را پذیرفت. این نیز موضوعی مهم است که محققان باید در اصل و فرعش به تحقیق بپردازند چنانکه پرداخته و به نتایجی رسیده‌اند.»

این ادعا در حالی مطرح می‌شود که امام رضا(ع) شدیداً مخالف پذیرش جایگاه ولایتعهدی بودند و به اجبار از مدینه به خراسان هجرت کردند، هنگامی که فشار برای پذیرش ولایتعهدی به امام رضا(ع) افزایش یافت، ایشان از جایگاه تحمیلی ولایتعهدی برای ترویج معارف قرآن و اهل بیت(ع) و رسوایی چهره نفاق خلافت عباسی بهره برد و هیچ مشارکتی را در قدرت سیاسی و امر و نهی به مناصب حکومتی نپذیرفت؛ اصرار امام بر مرزبندی با دستگاه خلافت تا آنجا ادامه داشت که ایشان پس از تحمل مدت‌ها اذیت و آزار و حتی یک دوره زندان در سرخس، سرانجام به دست عمال عباسی در آخرین روز ماه صفر سال 203 هجری در مرو به شهادت رسید.

 بازخوانی پیام حضرت آیت‌الله خامنه‌ای به اولین کنگره بین‌المللی امام رضا(ع) و تدقیق در نظریه شهید مطهری درباره ولایتعهدی امام رضا(ع) می‌تواند برای علاقه‌مندان روشنگر و قابل توجه باشد.

به قلم مجتبی اصغری

انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: خبرگزاری بین المللی قرآن ایکنا امام کاظم حضرت معصومه امام رضا ولایتعهدی امام رضا ترکاشوند

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۰۲۹۱۵۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تصویری از در آغوش کشیدن کاظم صدیقی توسط آقای وزیـر

 در تصاویر به ثبت رسیده از نماز جمعه روز گذشته تهران، همنشینی کاظم صدیقی و وزیر ارشاد دولت رئیسی شکار دوربین عکاسان شده است.

دیگر خبرها

  • گردهمایی منطقه ای ائمه جمعه در بهمئی
  • گردهمایی ائمه جمعه استان فارس در سپیدان
  • شعر «موسی عصمتی» در فضای مجازی ۱۰ میلیون بازدیدکننده داشت
  • روایت هجرت اجباری ابوالرضا(ع) از مدینه به عراق
  • نور محبوسی که خاموش نشد
  • عکس جالب کاظم نوربخش سلمان سریال «نون خ»
  • برپایی نمایشگاه «در آستان بقیع»/ تصاویری از حرم‌های مطهر ائمه(ع) قبل و بعد از تخریب
  • برگزاری بیش از ۷۰۰ برنامه کشوری در دهه کرامت
  • ائمه معصومین(ع) سرآمدان گفت‌وگو بودند/نباید به مقدسات توهین شود
  • تصویری از در آغوش کشیدن کاظم صدیقی توسط آقای وزیـر