Web Analytics Made Easy - Statcounter

«حسن هانی‌زاده» کارشناس مسائل کشورهای عربی در تشریح دلایل کسری بودجه عربستان و تاثیر آن بر وضعیت اقتصادی و اجتماعی این کشور در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: بودجه سال ۲۰۱۹ عربستان سعودی توسط پادشاه این کشور تصویب شده و به امضاء رسید که بر اساس داده‌های موجود رقمی بالغ بر ۳۵ میلیارد دلار کسری دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این کسری متوجه بودجه جاری عربستان است اما نکته مهم این خواهد بود که عربستان از دو سال گذشته تاکنون در حوزه عمرانی با کسری بودجه معادل ۱۳۵ میلیارد دلار روبه‌رو است و تمام طرح‌های عمرانی به دلیل کسری بودجه از اواخر سال ۲۰۱۵ تاکنون متوقف شده است. کاهش قیمت نفت و ماجراجویی ولیعهد این کشور در منطقه و فرامنطقه که موجب لشکرکشی به یمن و کنشگری مخرب در سایر کشورها شده، دلیل دیگر این کسری بودجه است. 

وی ادامه داد: سیاست‌های سعودی و ولیعهد عربستان باعث شد تا ضربه مهلکی به بدنه اقتصادی این کشور وارد شود و به عنوان مثال ریاض طی هفت سال جنگ سوریه رقمی بالغ بر ۶۰ میلیارد دلار به جریان‌ها و گروه‌های تروریستی کمک کرد تا بتواند نظام سوریه را ساقط کند و نهایتاً عراق را تحت فشار قرار دهد که تمامی این پروژه‌ها با شکست روبه‌رو شد. یکی دیگر از مسائلی که باعث کسری بودجه عربستان شده و کمتر به آن اشاره می‌شود، دادن رشوه‌های سنگین به نهادهای بین‌المللی مانند شورای حقوق بشر سازمان ملل و رسانه‌های غربی است. ریاض از گذشته بر این عقیده بوده که هر طور که می‌خواهد عمل می‌کند و زمانی که وجهه آن مخدوش شد، با پرداخت مبالغ هنگفت چهره خود را تطهیر می‌کند. نمونه اخیر این رفتار را در پرونده قتل جمال خاشقجی (روزنامه‌نگار منتقد سعودی) و همچنین صرف هزینه‌های هنگفت برای ضربه زدن و ایجاد هجمه علیه قطر و ایران شاهد بودیم.

این پژوهشگر مسائل منطقه با بیان اینکه خریدهای تسلیحاتی یکی دیگر از دلایل کسری بودجه عربستان است، گفت: عربستان در سال ۲۰۱۷ و ۲۰۱۸ چیزی حدود ۱۳۵ میلیارد دلار کسری بودجه داشت و یکی از دلایل آن انعقاد قراردهای تسلیحاتی بسیار سنگین با آمریکا، بریتانیا، فرانسه و حتی اسرائیل است. به گونه‌ای که ریاض در صدد خریداری سامانه پدافندی مشابه گنبد آهنین اسرائیل از این رژیم است و مبالغ آن به صورت پنهان و به دور از مانور رسانه‌ای به حساب تل‌آویو واریز شده است. در این راستا بسیاری معتقدند که در آینده شاهد خیزش و اعتراض‌های مردمی در عربستان خواهیم بود اما باید توجه کرد که این اعتراض‌ها در سال‌های اخیر به صورت پنهان انجام شده اما به دلیل بایکوت رسانه‌ای، خبری از این وقایع به بیرون درز نکرده است.

وی افزود: فضای رسانه‌ای و اجتماعی در عربستان به حدی بسته است که حتی امکان ارسال یک تصویر توسط تلفن‌های همراه به بیرون از این کشور وجود ندارد و همین موضوع باعث حصر رسانه‌ای شهروندان شده است. از سوی دیگر، حاکمیت عربستان بدون هیچ مماشاتی اقدام به حذف مخالفان و اعدام آنها در زندان یا ملاء عام می‌کند. این روند موجب ایجاد رعب و وحشت میان مردم شده و کوچک‌ترین شعار علیه آل‌سعود می‌تواند مجازات اعدام را برای معترضان رقم بزند. لذا به نظر نمی‌رسد که در آینده نزدیک شاهد خیزش‌های مردمی در خاک عربستان باشیم و حتی احتمال تزریق مُسکن‌های مالی بر پیکره اقتصادی عربستان وجود دارد.

وی در پایان خاطرنشان کرد: سعودی‌ها در ادوار گذشته تاکنون از ابزارهای گوناگون به عنوان تسکین دهنده‌های مقطعی استفاده می‌کردند تا بتوانند به صورت کوتاه‌مدت مانع اعتراض‌ها و خیزش‌های اجتماعی با بسترهای مختلف فرهنگی، سیاسی، اقتصادی و حقوق بشری شوند. به عنوان مثال زمانی که مشکل اقتصادی باعث نارضایتی مردم می‌شود و دستگاه‌های امنیتی از این موضوع با خبر می‌شوند، بلافاصله شاهد آن هستیم که پادشاه عربستان برای آرام کردن اوضاع و جلوگیری از هرگونه اعتراض دستور واریز مبالغ قابل توجه به حساب شهروندان را صادر می‌کند. در این میان به تازگی بحث فروش سهام کمپانی نفتی آرامکو (شرکت عربستانی – آمریکایی) از سوی حاکمیت عربستان مطرح شد که موجب ناراحتی ایالات متحده شده است. حتی اسنادی مبنی بر آغاز فروش سهام عربستان در وال استریت وجود دارد که وخامت وضعیت اقتصادی سعودی‌ها را به تصویر می‌کشد.   

منبع: ایلنا

کلیدواژه: عربستان سعودی وال استریت ملک سلمان آرامکو محمد بن سلمان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.ilna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایلنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۰۳۵۸۸۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سهم ۱۹ درصدی آموزش عالی از کل بودجه عربستان/ دولت به دانشگاه‌ها آزادی عمل می‌دهد

به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه ایسکانیوز، نظام آموزش عالی عربستان یکی از سریع‌ترین نظام‌ها از نظر رشد در خاورمیانه بوده و دارای دانشگاه‌هایی در کلاس جهانی است. ۷ دانشگاه این کشور در رتبه‌بندی کیو اِس (QS) در زمره برترین دانشــگاه‌های جهان قرار گرفته است.

بیشتر بخوانید: جای خالی دانشگاهیان در تدوین اسناد بالادستی آموزش عالی

عربستان ۲۰ درصد از ذخایر نفتی جهان را دارد. به همین دلیل، درآمدهای نفتی اصلی‌ترین منبع مالی تامین آموزش عالی در این کشور هستند. برنامه گسترش آموزش عالی در عربستان با هدف رهایی از وابستگی تاریخی به درآمد نفت و حرکت به سمت اقتصاد دانش بنیان از برنامه‌های جدی دولت است. برای این منظور، دولت ۵۰ میلیارد دلار، معادل با ۱۹ درصد بودجه ۲۵۴ میلیارد دلاری خود را خرج آموزش می‌کند.

نقش دولت در آموزش عالی عربستان

مؤسســات آموزش عالی در عربستان به دو شکل دولتی و خصوصی اداره می‌شوند. تحصیل در مقطع کارشناسی در دانشــگاه‌های دولتی این کشور نه تنها رایگان بوده، بلکه دولت به همه دانشجویان عادی و دانشجویان بورسیه تحصیلی خارجی حقوق ماهانه پرداخت می‌کند.

در حال حاضر ۴۲ دانشگاه در عربستان فعال هستند که از این تعداد ۱۲ دانشگاه خصوصی و ۳۰ دانشگاه دولتی فعالیت دارند. در کنار این دانشگاه‌ها، ۷ کالج نظامی و ۱۳ کالج خصوصی و دولتی را نیز می‌توان در زمره دانشگاه‌هایی دانست که رشته‌های خاصی را ارائه می‌دهند.

حمایت دولــت از آموزش عالــی در عربســتان دو جنبه مالی و قانون‌گــذاری دارد. آموزش عالی عربســتان به ناچار در بخش قابل توجهی از بودجه و زیرساخت‌های خود به دولت متکی بوده است. با این حال، در ســالهای اخیر، بخش تجاری خصوصی در عربســتان ســعودی نیز مقادیر قابل توجهی پول و منابع را برای حمایت از رشد ظرفیت تحقیقاتی در دانشگاه‌های دولتی، ازجمله تأمین مالی کامل برای پروژه‌های تحقیقاتی در رشته‌های مختلف اختصاص داده اســت. البته موقوفات و کمکهای بشردوســتانه مختلف یک پدیده جدید در آموزش عالی عربســتان اســت که می‌توان گفت به‌ نوعی از اعمال مذهبی تأثیر می‌پذیرد و بنابراین، حداقل تا حدی، یک پیشــرفت طبیعی در تکامل آموزش عالی دولتی نیز به‌ شمار می‌آیند.

بودجه دانشگاه‌های دولتی عربستان از سوی دولت تامین می‌شود و دانشجویان هیچ شــهریه‌ای پرداخت نمی‌کنند. بودجه هنگفــت دولت برای آموزش عالی در برنامه ۱۰ ساله توسعه ملی، در رایگان بودند تحصیلات دانشگاهی این کشور تاثیر بسزایی دارد. البته این حمایت مالی زیاد، به کنترل قوی دولت عربستان بر دانشگاه‌ها منجر شده است.

افزایش هزینه‌های آموزش عالی در عربستان به ۴۲ میلیارد دلار

افزایش ۸ میلیونی جمعیت عربستان در یک دهه گذشته، به تغییر آرمان‌ها و نیازهای آموزشی این کشور منجر شده است. همچنین تمایل آشکاری در دولت و جامعه برای افزایش نرخ مشــارکت در آموزش عالی، به ویژه در میان فارغ‌التحصیلان دبیرستان وجود دارد. چرا که اقتصاد دانش بنیان نیاز به نیروی کار با تحصیلات عالی در عربستان را افزایش داده است. در این راستا، تعداد تخمینی دانشجویان در نظام آموزش عالی این کشور به طور قابل توجهی رشد کرده است و به تقریبا ۸۰۰،۰۰۰ نفر در سال ۲۰۱۱ رســید. پذیرش این تعداد دانشجو برای دولت عربستان پرهزینه بود و پیشبینی میشد تا سال ۲۰۱۵ به مبلغ ۴۲ میلیارد و ۴۰۵ میلیون دلار برســد. افزایش سریع هزینه‌ها، همراه با بی‌ثباتی قیمتهــای نفت، عامل اصلی بــود که دولت عربستان را بر آن داشت تا به فکر منابع جایگزین برای تأمین مالی آموزش عالی باشد.

نظام جدید آموزش عالی عربســتان به دانشــگاه‌ها این آزادی را می‌دهد که به دنبال منابع مالی برای افزایش منابع خود باشند. همچنین به آن‌ها نوعی استقلال دانشگاهی می‌دهد تا بتوانند تخصص‌های جدیدی را متناسب با الزامات بازار کار ایجاد کنند.

دولت عربستان با هزینه‌کرد متوسط ۸ درصد از تولید ناخالص داخلی در پنج سال گذشته در بخش آموزش، یکی از بزرگترین نرخ‌های رشــد بودجه آموزش عالی را در جهان داشته است. در ســال ۲۰۲۰ دولت ۵۱/۵ میلیارد دلار یا ۱۹ درصد از کل بودجه را به آموزش اختصاص داد، درحالیکه در سال ۲۰۱۹ معادل با ۱۷/۵ درصد بود. این حمایت مالی دولت به معنای رشد چشمگیر نظام آموزشی این کشور در ادوار اخیر بوده است. بودجه آموزش عالی حدود ۹ درصد کل، معادل ۲۵ میلیارد دلار است.

انتهای پیام/

عاطفه نظارتی‌زاده کد خبر: 1228898 برچسب‌ها آموزش عالی

دیگر خبرها

  • سهم ۱۹ درصدی آموزش عالی از کل بودجه عربستان/ دولت به دانشگاه‌ها آزادی عمل می‌دهد
  • فروش نسخه‌های جدید اف-۱۵ آمریکایی به عربستان؟!
  • آمریکا به دنبال فروش نسخه‌های جدید اف-۱۵ به عربستان است
  • کاخ سفید برای تأمین کسری بودجه دست به دامن افزایش مالیات می شود؟
  • شرط آمریکا برای توافق امنیتی با عربستان ؛ پای اسرائیل در میان است
  • نگاهی به توافق امنیتی جدید عربستان و آمریکا/ واشنگتن و ریاض در انتظار چراغ سبز اسرائیل
  • تنیس روی میز انفرادی گرند اسمش | ماجراجویی ادامه دار نوشاد عالمیان در عربستان
  • آرامکو به دنبال استخدام آقای خاص
  • چگونه می‌توان با بیماری هلندی مقابله کرد؟
  • تولد توافق امنیتی جدید عربستان و آمریکا در انتظار چراغ سبز اسرائیل/ آیا آمریکا مجوز غنی سازی را به عربستان سعودی می دهد؟/ ریاض در یک قدمی پیروزی بزرگ قرار دارد