Web Analytics Made Easy - Statcounter

«پیرمحمد ملازهی» تحلیلگر ارشد مسائل جنوب آسیا در تشریح دلایل اصرار ایالات متحده مبنی بر فعال شدن عربستان در پرونده صلح افغانستان در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: از زمانی که طالبان قدرت را در افغانستان در دست داشت تا به امروز شاهد آن هستیم که انواع و اقسام سناریوها و راهبردها برای عملیاتی شدن پرونده صلح افغانستان و وادار کردن طالبان به صلح با ارگ، طرح‌ریزی و اجراء شده است اما نتیجه آن مشخص نیست.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بحث اصلی این است که طالبان دولت وحدت  ملی افغانستان را به رسمیت نمی‌شناسد و از این‌رو طرف مقابل خود برای مذاکره را ایالات متحده می‌داند. در این بین از ماه‌های اخیر شاهد فعال شدن واشنگتن در محور سیاسی افغانستان  هستیم و چندین  دور از گفت‌وگوها میان آمریکا و نمایندگان طالبان برگزار شده که نشان از وجود روزنه‌های امید در پرونده صلح افغانستان دارد.

وی ادامه داد: پس از کشمکش‌های فراوان شاهد آن هستیم که طالبان با مذاکره موافقت کرده اما موضوعی که به تازگی، نگاه به پرونده افغانستان را وارد فضای دیگری کرده، فعال شدن عربستان سعودی در پرونده صلح افغانستان است. اصل ماجرا از این قرار است که در چند روز اخیر و طی گفت‌گوهای طالبان با آمریکا شاهد حضور نمایندگانی از پاکستان و عربستان در جلسه‌های مذاکره بودیم و حتی گفته می‌شود نماینده‌هایی از امارات متحده عربی هم در این نشست حضور داشته‌اند. شاید برای بسیاری از مخاطبان و حتی تحلیلگران رخ دادن چنین وضعیتی بسیار عجیب باشد اما در گذشته پیش‌بینی شده بود که ایالات متحده برای وارد کردن پرونده افغانستان به فضای جدید، از بازیگران دیگر استفاده خواهد کرد. البته بسیاری از ناظران بر این عقیده هستند که به دلیل در ارتباط بودن برخی از رهبران طالبان و عربستان با یکدیگر، شاهد ورود ریاض به مذاکرات صلح افغانستان هستیم اما به هر حال شاهد گشوده شدن بازی جدید در این راستا هستیم.

این پژوهشگر مسائل آسیای شبه قاره با اشاره به نقش فرستاده رئیس‌جمهوری آمریکا در پرونده صلح افغانستان، گفت: پر رنگ شدن نقش «زلمی خلیلزاد» در مذاکرات افغانستان، یکی دیگر از دلایل باز شدن پای عربستان سعودی به گفت‌وگو با طالبان است. سیاست خلیلزاد بر  این اساس است که هرطور شده قبل از انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ در آمریکا، باید پرونده صلح با طالبان به یک نقطه مشترک برسد. تیم  ایالات متحده معتقد است که فضای فعلی بهترین زمان برای آرام کردن طالبان و امضاء توافق اولیه است. نکته دیگر اینکه قرار بر این شده تا مذاکرات بعدی صلح افغانستان از قطر به امارات و عربستان منتقل شود و این به معنای ادامه اختلاف سعودی‌ها با دوحه است و از جهتی دیگر آنها به  دنبال کسب اعتبار از طریق این موضوع هستند.

وی افزود: طالبان در وضعیت فعلی به این نتیجه رسیده است که حکومت وحدت ملی افغانستان نمی‌تواند بیش از این دست به اقدام و مقابله با آنها بزند و از این جهت شاهد ترددهای مشکوک زلمی خلیلزاد به کابل هستیم. طالبان در حال پاسخ گرفتن از سوی ارگ ریاست جمهوری افغانستان است اما همچنان به دنبال مذاکره مستقیم با ایالات متحده است. این بدان معنی خواهد بود که پرونده صلح افغانستان همچنان پیچیده و مبهم است و امیدهای ناچیز نسبت به وقوع صلح یکپارچه در این کشور وجود دارد. تمامی این مولفه‌ها موجب شده تا شرایط تغییر کند اما باید توجه کنیم که این شرایط تنها در حوزه داخلی پیگیری نمی‌شود؛ بلکه در عرصه منطقه‌ای و بین‌المللی هم روندهایی وجود دارد که باعث تغییر جهت و ایجاد سکون در پرونده افغانستان شده است. لذا تحلیل‌ها تنها از ناحیه  داخلی قابل ارائه نیست.

ملازهی در پایان خاطرنشان کرد: کشورهای پاکستان، امارات و عربستان سعودی اعلام کرده‌اند که برای به نتیجه رساندن پرونده صلح آماده هرگونه همکاری برای راضی کردن طالبان و به میدان کشیدن آن است اما چالش پیشروی منطقه جنوب آسیا این است که، سعودی‌ها به دنبال نفوذ ایدئولوژیک خود در منطقه جنوب آسیا و شبه قاره هستند. موضوع دیگر این است که اگر ایالات متحده خواهان خروج از افغانستان باشد، بدون شک منافع زیادی در این راستا به ریاض خواهد رسید و یکی از مسائل بحث شریک‌سازی طالبان در قدرت است. واقعیت این است که طالبان از ایدئولوژی خود کوتاه نمی‌آید و حتی بحث تاسیس دولت موقت را مطرح کرده که نشان از سخن گفتن طالبان از موضع بالا دارد. بنابراین اگر طالبان با کنشگری عربستان موفق شود مناطق پشتون‌نشین را در احاطه کامل خود بگیرد، بدون تردید تهدید امنیتی برای ایران به وجود خواهد آمد.  

منبع: ایلنا

کلیدواژه: طالبان عربستان سعودی قطر امارات متحد عربی دولت وحدت ملی افغانستان زلمی خلیل زاد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.ilna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایلنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۰۴۶۶۲۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ورود انبوه اتباع غیرمجاز افغانستانی به ایران تبعاتی برای سایر اتباع مجاز دارد

به گزارش قدس خراسان،  اصغر بلوکیان در آیین سوگواری مهاجران افغانستانی مقیم مشهد به مناسبت سالروز شهادت امام جعفرصادق(ع) در حسینیه هراتی های این شهر اظهار کرد: حاکمیت کنونی افغانستان باید زمینه‌های امنیتی و معیشتی بازگشت مهاجران مقیم این کشور در ایران را فراهم کند.

مدیرکل امور اتباع و مهاجرین خارجی سازمان ملی مهاجرت افزود: این طور نمی شود که حاکمیت افغانستان خودش را از مسوولیت مهاجران و مردم این کشور سبک دوش کند و تازه گاهی اوقات پارازیت هم بدهد بلکه باید زمینه بازگشت همه اتباع افغانستانی را نیز فراهم کند.

وی ادامه داد: هیچ کس حاضر نیست در غربت بماند البته بازگشت به شرطی است که زمینه زندگی آبرومندانه و امن در افغانستان فراهم باشد و این توقع از حاکمیت کنونی افغانستان زیاد نیست چرا که مردم افغانستان قانع و کم توقعند و اصلا زندگی مصرفی ندارند.

بلوکیان گفت: مساله دیگر این است که چرا سازمان ملل جلوی فجایع افغانستان را قبل از وقوع نمی‌گیرد چون گاهی خود همین نهادهای بین المللی ایجاد کننده بدبختی‌های افغانستان هستند و بعد از وقوع این اتفاقات یک ریال، یک ریال می‌خواهند به رفع مشکل کمک کنند!

مدیرکل امور اتباع و مهاجرین خارجی سازمان ملی مهاجرت افزود: واقعیت این است که ایران دیگر ظرفیت پذیرش اتباع جدید را ندارد، قبلا فردی به عنوان پناهنده و در شرایط خاص به ایران می‌آمد اما این که امروز هرکسی غیرقانونی از مرزها عبور کند و بیاید ایران، قابل قبول نیست.

وی اضافه کرد: ورود انبوه اتباع غیرمجاز افغانستانی به ایران تبعاتی برای سایر اتباع مجاز دارد و طبیعی است حجم خدمات برای اتباع قانونی مقیم ایران کاهش پیدا خواهد کرد.

بلوکیان گفت: کمبود فضای آموزشی برای اتباع مجاز یکی از مشکلاتی است که در پی ورود اتباع غیرقانونی به ایران ایجاد می‌شود چون تعداد اتباع مجاز و ظرفیت مدرسه‌ها برای این اتباع، محدود و از پیش تعیین شده است و حضور اتباع جدید خدمت رسانی برای این افراد را با مشکل مواجه می‌کند.

مدیرکل امور اتباع و مهاجرین خارجی سازمان ملی مهاجرت به ارائه خدمات درمانی به اتباع خارجی مقیم ایران نیز اشاره و اضافه کرد: تقریبا هفته‌ای ۳۰۰ پرونده از استان‌ها برای دریافت مجوز ارائه خدمات به بیماری‌های خاص اتباع خارجی به سازمان ملی مهاجرت ارسال می‌شود اما وقتی انبوه اتباع غیرمجاز وارد ایران شوند نمی‌توانیم این گونه خدمات خاص را به همه اتباع بدهیم و این موضوع برای اشتغال، دانشگاه، بیمه و سایر موارد نیز صدق می‌کند.

وی ادامه داد: الان سطح علم، سواد و حرفه آموزی مهاجران افغانستانی مقیم ایران بالاست و قابل مقایسه با مثلا دهه ۶۰ نیست لذا باید از این ظرفیت‌ها استفاده شود.

بلوکیان گفت: ظرفیت‌های علمی، اقتصادی و سرمایه گذاری افغانستان باید به کشورشان بازگردند و حاکمیت کنونی افغانستان باید از این افراد برای آبادانی کشورش استفاده کند، چرا افغانستان باید همین طور خرابه و بدون فناوری بماند و بقیه کشورها پیشرفت کنند؟

مدیرکل امور اتباع و مهاجرین خارجی سازمان ملی مهاجرت افزود: جامعه افغانستان در همه حوزه‌ها نخبه دارد، چرا فرزند مسلمان و نخبه افغانستانی تلاش کند خود را به اروپا، کانادا و استرالیا برساند و جایی و برای کسانی کار کند که آنها عامل ایجاد مشکلات در افغانستان هستند، حتی گاهی سفارتخانه‌های خارجی و برخی در پوشش سازمان‌های مردم نهاد برای جذب نخبه‌های افغانستانی در دیگر کشورها فراخوان می‌دهند.

منبع: خبرگزاری ایرنا

دیگر خبرها

  • ورود انبوه اتباع غیرمجاز افغانستانی به ایران تبعاتی برای سایر اتباع مجاز دارد
  • انحراف آب هیرمند توسط طالبان به شوره زارهای افغانستان | افغانستانی‌ها آب شیرین را تلخاب می کنند! | واکنش معاون رئیس‌جمهور به این اقدام عجیب طالبان
  • انحراف آب هیرمند به شوره زارهای افغانستان حقیقت دارد | سلاجقه: برای مسدود کردن انحراف آب با طالبان گفت‌وگو می‌ کنیم | طالبان آب شیرین را تلخاب می کند!
  • داعش در افغانستان به طور جدی سرکوب شده است
  • طالبان: حضور داعش در افغانستان به صفر نزدیک شده است
  • تدابیر جدید عربستان برای جلوگیری از ورود بدون مجوز به مکه در موسم حج
  • رایزنی ایران و افغانستان بر تقویت ترانزیت از مسیر چابهار
  • برگزاری آزمون ورود دختران به دوره مامایی در افغانستان
  • برگزاری آزمون ورود دختران به دوره مامایی در شمال افغانستان
  • درخواست یک مقام طالبان برای به بهره‌برداری رسیدن مسیر چابهار-افغانستان