Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری مهر- گروه استان ها: یلدا را می توان یک از قدیمی ترین سنت های ایران زمین یاد کرد که پس از عید باستانی نوروز از جمله رسوم ملی ایران محسوب می شود و تقریبا تمام خانواده های ایرانی تلاش می کنند این سنت کهن را پاس بدارند. 

بلندترین شب سال تنها بهانه ای برای کنارهم قرار گرفتن اقوام و بیان خاطرات شیرین زندگی است که همراه به خواندن اشعار ایرانی خصوصا شعرهای حافظ و فردوسی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

یلدا در شهرهای مختلف کشور طبق آداب و رسوم خاصی برگزار می شود و موقعیت جغرافیایی و محصولات تولیدی در هر شهر و روستا باعث شده تا آدابی به این رسم کهن ایرانی افزوده شود تا مردم شبی به یادماندنی تر را طی کنند. 

شهرهای خراسان رضوی نیز از این موضوع مستثنی نیست و آداب و رسوم شب یلدا که از آن به عنوان«چله» یاد می شود در میان اقوام مختلف ساکن در این استان تفاوت هایی دارد که در نوع خود قابل توجه هستند و نسل به نسل منتقل شده اند تا بتوانند سنت های اجدای خود را حفظ کنند.

داستان های فردوسی زیر«کرسی»

از آنجا که هر میهمانی برای رفتن به شب نشینی در شب چله چراغی به همراه خود داشته است، به علت تعدد در چراغ ها عبارت چهل چراغ را برای این شب به کار می برده اند اصطلاح شب چله هم از همین شب چراغ به وجود آمده است.

یکی دیگر از سنت های مردمان خراسان در شب چله  برپایی«کرسی» و خواندن شاهنامه فردوسی در این شب است. در شب چله بازگویی خاطرات، بازخوانی افسانه‌ها، خواندن متون منظوم و منثور همچون خواندن شاهنامه فردوسی و قصه‌هایی که در بین مردم عامه از جایگاه خاصی برخودار بوده مانند داستان امیر ارسلان نامدار بیان می‌شود. این سنت نسل به نسل و سینه به سینه محفوظ مانده و همچنان رنگ و بویی خاص دارد. 

خراسانی‌ها معتقدند که در شب چله، باید از میوه‌هایی با خواص ویژه‌ استفاده کرد تا در سال آینده خواص آن‌ها در بدن باقی بماند. میوه‌های مصرفی در این شب دارای خواص و مزایای خاصی هستند و در حکم واکسنی برای پیشگیری از بیماری و به ویژه سرما خوردگی استفاده می‌شوند.

این میوه‌ها شامل هویج، گلابی، انگور، پرتقال، سیب، انار، زیتون سبز، خربزه و هندوانه، لبو یا چغندر پخته، شلغم پخته، پختیک یا لبوی خشک است. همچنین در این شب از انواع تنقلات مانند انواع تخمه، برگه زردآلو، برگه هلو، گردو، کشمش و بادام  استفاده می‌کنند.

مراسم سنتی کف زنی در جنوب خراسان

آیین سنتی «کف زنی» شب یلدا یکی از رسوم مردم شهرهای جنوب خراسان است که از گذشته در شهرهایی از جمله تربت حیدریه و گناباد به انجام می رسد و مردم این منطقه از یلدا به عنوان  «چله خرد یا کوچک» است که چله بزرگ از روز اول زمستان به مدت ۴۰ روز ادامه خواهد داشت.

اهالی خراسان معتقدند با خوردن هندوانه، لرز و سوز سرما به تنشان تاثیر نداشته و اصلا سرمای زمستان را حس نمی‌کنند و ریش‌سفید خانواده در حالی که با چاقو هندوانه را می‌برد می‌گوید: بلایای خودمان را امروز بریدیم.

در این مناطق علاوه بر پخت حلوا سفیدجوزی، برگزاری مراسم کف زدن نیز انجام می شود و در این مراسم ریشه گیاهی به نام چوبک را که در این دیار به «بیخ» مشهور است، بعد از آنکه  پوستش گرفته و جدا شده چندبار آن را در مقداری آب می جوشانند و سپس در یک ظرف بزرگ ریخته و اعضای خوانده دور هم می نشینند و آن را هم می زنند تا کف کرده و بعد به عنوان شیرینی می خورند. 

نقالی خوانی در شمال خراسان

نقالی خوانی، خواندن ترانه‌های بومی، با مضامین امید، صمیمیت یا عاشقانه، در کنار نوازندگان از جمله آیین‌هایی است که بیشتر در میان کردهای خراسان «کرمانج» مرسوم بوده و در این مراسم قرائت اشعار «جعفرقلی» شاعر کرمانج، خوانندگی و نوازندگی با موضوع شب و تاریکی انجام می شود. 

بردن «شب چلگی» برای عروس ها

از سنت‌های کهن شب یلدا، چله بردن برای خانواده عروس است. رسم چله بردن یعنی در این شب برای عروسی که هنوز به خانه خود نرفته است، از طرف خانواده داماد تحفه‌ای برده می‌شود زیرا آن‌ها اعتقاد دارند که این تحفه در شب یلدا موجب برکت در زندگی آینده عروس و داماد می‌شود.

چله بردن به اینگونه است که خانواده داماد هدایا، انواع میوه‌ها، انواع خشکبار، شیرینی و گردنبند یا دستبندی را فراهم می‌کند و آن‌ها را بر روی سینی‌های بزرگ مسی تزئین می‌کند. قبل از غروب آفتاب خانواده داماد این تحفه را به همراه نواختن دف به خانه عروس می‌بردند و شب را میهمان خانواده عروس می‌باشند.

اصطلاحاً به این سینی مسی پر از تحفه «خونچه» می‌گویند و طبق‌های هدیه معمولاً از جنس مس هستند و روی آن با سفره‌های قرمز گلدوزی شده پوشانده شده‌اند و پر از ظرف‌های میوه، قواره‌های پارچه، خشکبار، کله قند، شیرینی و دستبند یا گردن بند برای عروس می‌باشند و همگی با نوارهای رنگی و گل تزیین شده‌اند.

در قدیم مردان این خوانچه‌ها را بر سر گذارده و با شادی و پایکوبان راهی خانه عروس می‌شدند وخانواده دختر به پاس قدردانی، قطعه پارچه‌ای یا لباسی‌ برای خانواده داماد، در سینی خالی شده هدایا می‌گذارند. 

کد خبر 4491039

منبع: مهر

کلیدواژه: آداب و رسوم خراسان رضوی شب یلدا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۰۴۹۶۸۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

معرفی ساده‌ترین راه‌های از بین بردن لکه چای قدیمی روی لباس

لکه‌های چای روی لباس‌ها می‌توانند یکی از مشکلاتی باشند که همه ما در طول زندگی روزمره با آن روبرو شده‌ایم. زمانی که یک قطره چای روی لباس محبوبمان بریزد، احساس ناامیدی و ناراحتی به ما دست می‌دهد. اما آیا تا به حال به این فکر کرده‌اید که چگونه می‌توانید این لکه‌ها را به راحتی و با استفاده از موادی که در دسترس هستند، از بین ببرید؟ برای از بین بردن لکه چای قدیمی روی لباس در ادامه این مقاله همراه ما باشید.

از بین بردن لکه چای قدیمی روی لباس با جوش شیرین

جوش شیرین به عنوان یکی از راه‌حل‌های موثر و قدرتمند برای حذف لکه‌های چای روی لباس‌ها شناخته می‌شود. این ماده افسانه‌ای توانایی حذف لکه‌ها را در کوتاه‌ترین زمان و با کمترین زحمت فراهم می‌کند.

روش استفاده از جوش شیرین بسیار ساده و موثر است:
ابتدا لباس مورد نظر خود را خیس کنید تا بافت پارچه نرم شود و بهترین شرایط برای جذب جوش شیرین فراهم شود.

سپس یک مقدار کوچک از جوش شیرین را روی لکه چای بپاشید؛ معمولاً حجمی نزدیک به یک قاشق چای‌خوری کافی است.

این کار باعث می‌شود جوش شیرین به بافت پارچه نفوذ کند و باعث حل شدن لکه شود.

با استفاده از انگشتان خود به آرامی و با فشار کم، محل لکه را بمالید تا جوش شیرین به طور کامل به بافت پارچه نفوذ کند و لکه حل شود. پس از این مراحل، لباس را با استفاده از آب یا مواد شوینده معمولی بشویید تا همه اثرات لکه از بین برود و لباس به طور کامل تمیز شود.

توصیه می‌شود که حتماً مقدار جوش شیرین را به اندازه کافی انتخاب کنید تا سطح لکه به طور کامل پوشش داده شود و جوش شیرین به راحتی بتواند به بافت پارچه نفوذ کند.

همچنین، صبر کافی داشته باشید تا جوش شیرین تاثیر خود را روی لکه اعمال کند و لکه به طور کامل حل شود.

تمیز کردن لکه چای با استفاده از سرکه

 

 

استفاده از سرکه برای از بین بردن لکه چای قدیمی روی لباس می‌تواند یک راه حل موثر باشد؛ اما باید احتیاط کافی را در انتخاب و استفاده از آن داشته باشید. سرکه علاوه بر اینکه بوی نامطبوعی به لباس می‌دهد، اسیدی قوی است که ممکن است سبب تغییر رنگ لباس شود.

در زیر یک روش کاربردی برای تمیز کردن لکه چای با استفاده از سرکه توضیح داده‌ایم:

ابتدا سرکه را با کمی پودر لباسشویی و آب مخلوط کنید تا یک خمیر تهیه شود.

بهتر است مواد را به نسبت مساوی مخلوط کنید تا خمیر مناسبی برای پاکسازی لکه‌ها به دست آید. قبل از استفاده از خمیر، آن را روی بخشی از لباس که در معرض دید نیست امتحان کنید تا اطمینان حاصل شود که خمیر رنگ لباس را تغییر نمی‌دهد یا آن را سفید نمی‌کند.

اگر خمیر به رنگ لباس آسیب نرساند، می‌توانید ادامه دهید.

نیمی از خمیر را روی پارچه و نیمه دیگر را در پشت پارچه استفاده کنید. سپس با استفاده از یک برس، مسواک یا قلمو، بخشی که لکه در آن قرار دارد را به آرامی و با فشار کم بسابید تا لکه از بین برود.

در نهایت، لباس را کاملاً آبکشی کنید تا خمیر از بین برود و هیچ اثری از لکه‌ها باقی نماند.


در صورتی که لکه‌ها پس از استفاده از سرکه همچنان باقی ماندند، می‌توانید از ترکیبی از پودر لباسشویی، سرکه و آب استفاده کنید و با استفاده از مسواک یا برس، لکه‌ها را به آرامی بسابید و پارچه را به طور کامل آبکشی کنید.

نابودی لکه چای قدیمی لباس با استفاده از ماست

ماست خاصیت اسیدی دارد و می‌توان از آن برای از بین بردن لکه چای قدیمی روی لباس استفاده کرد. 

برای استفاده از این روش، لکه را خشک کرده و سپس مقداری از ماست را روی آن قرار داده و صبر کنید تا ماست به طور کامل خشک شود. سپس ماست را آرام‌آرام از روی لباس بردارید و سپس با یک پارچه تمیز یا اسفنج مرطوب، لکه را تمیز کنید تا هیچ اثری از آن باقی نماند. در صورت وجود بقایای لکه، از صابون و آب گرم برای پاک کردن بخش‌های دیگر استفاده کنید.

روش غیر خانگی از بین بردن لکه چای قدیمی روی لباس

یک روش غیر خانگی برای تمیز کردن لکه چای قدیمی روی لباس، استفاده از پودر شوینده سدیم بورات است.

این ماده شیمیایی اکسیدکننده می‌تواند به طور موثر لکه‌های قدیمی چای و قهوه را از بین ببرد. برای استفاده، ابتدا دو قاشق غذاخوری از پودر شوینده سدیم بورات را در یک فنجان آب حل کنید.

سپس محلول را به آرامی روی لکه بریزید و حدود 10 دقیقه منتظر بمانید تا ماده فعال شود.

پس از این مدت، لباس را به خوبی شستشو داده و لکه را به طور کامل از روی آن پاک کنید. علاوه بر این، می‌توانید از مواد لکه بر مناسب که در بازار موجود هستند و می‌توانند لکه را به طور موثری از بین ببرند، استفاده کنید.

پاکسازی لکه چای قدیمی از روی لباس با مایع ظرفشویی 

مایع ظرفشویی می‌تواند به شما در انجام این کار کمک کند؛ زیرا سبب شل شدن ساختار مولکولی لکه می‌شود.

برای استفاده از مایع ظرفشویی، کافیست مقداری از آن را روی لکه چای بریزید و به مدت کوتاهی صبر کنید.

در نهایت مایع را با کمک یک پارچه‌ای که اندکی مرطوب است از روی لباس تمیز کنید. معمولاً مایع ظرفشویی به خوبی لکه را از بین می‌برد و لباس را تمیز می‌کند.

تمیز کردن لکه چای قدیمی با استفاده از آبلیمو

برای از بین بردن لکه چای قدیمی روی لباس، می‌توانید از آبلیمو استفاده کنید.

آبلیمو یک ماده اسیدی مشابه سرکه است که می‌تواند به شما در از بین بردن لکه چای کمک کند؛ اما قبل از استفاده از آبلیمو بهتر است در قسمتی از لباس یا گوشه‌ای که دیده نمی‌شود، یک آزمایش کوچک انجام دهید.

برای این کار، کمی آبلیمو را روی قسمت مورد نظر بریزید و صبر کنید تا ببینید آیا لباس زرد نمی‌شود یا خراب نمی‌شود.

اگر لباس به هیچ وجه آسیب ندید، می‌توانید ادامه دهید.

حالا کافیست کمی آبلیمو را روی لکه چای بریزید و صبر کنید. معمولاً پس از گذشت مدت زمان کوتاهی، لکه شروع به از بین رفتن می‌کند.

اگر شکر در چای خود استفاده کرده‌اید، باید بدانید که احتمالاً لکه جدیدی روی لباس شما ظاهر خواهد شد. این لکه با ترکیب آبلیمو و شکر ایجاد می‌شود و ممکن است سخت‌تر باشد.

بنابراین، اگر لکه حاوی شکر است، بهتر است از روش دیگری استفاده کنید.

مهمترین نکات تمیز کردن لکه‌های چای از روی لباس

 

 

 وقتی قصد پاکسازی لکه‌های چای از روی لباس را دارید، بایستی به یکسری نکات توجه نمایید که از مهمترین آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

جنس لباس: نوع جنس لباس بسیار مهم است. لباس‌هایی که از پنبه، پشم یا الیاف طبیعی ساخته شده‌اند، نیازمند مراقبت و شستشوی دقیق‌تری هستند.

روش شستشو: روش شستشوی لباس باید به گونه‌ای باشد که لکه‌ها به طور کامل از بین بروند. استفاده از اسکاچ سیمی توصیه نمی‌شود؛ زیرا ممکن است باعث آسیب به پارچه لباس شود.

همچنین اگر لباس شما رنگی است، از مواد سفید کننده مانند وایتکس استفاده نکنید؛ زیرا این مواد رنگ لباس را تغییر می‌دهند.

از شستن لباس با آب داغ نیز خودداری کنید؛ زیرا ممکن است کیفیت لباس را تحت تأثیر قرار دهد.

شستشو با دست: شستشوی دستی برای از بین بردن لکه چای قدیمی روی لباس بهترین روش است.


دیگر خبرها

  • عروسی‌هایی بدون تالار و تشریفات
  • چه کسی بر صندلی ریاست مجلس دوازدهم تکیه می‌زند؟
  • روایت خزعلی از جنبش تعهد به خانواده
  • صعود هوادار با بردن مس سونگون
  • آتش و فراموشی؛ روایت استاد فلسطینی از زندگی خانواده او در غزه
  • ضبط مناظره‌های تلویزیونی در صدا و سیمای مرکز فارس آغاز شد
  • آغاز ضبط مناظره‌های تلویزیونی در صدا و سیمای مرکز فارس
  • مردم با شرکت در انتخابات دور دوم مجلس به تکلیف دینی و سیاسی خود عمل کنند/ احزاب لیست مشترک بدهند
  • یولیا زوتوا: عروس ایرانی ها شدم و بسیار خوش شانس هستم
  • معرفی ساده‌ترین راه‌های از بین بردن لکه چای قدیمی روی لباس