Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «صدای ایران»
2024-04-27@12:24:04 GMT

شب چله ثبت جهانی خواهد شد

تاریخ انتشار: ۳۰ آذر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۲۰۵۱۱۶۵

شب چله ثبت جهانی خواهد شد

رئیس سازمان میراث‌فرهنگی می‌گوید: مردم از میراث‌فرهنگی برای ثبت‌جهانی ‌«شب‌چله» مطالبه دارند بنابراین سازمان تلاش می‌کند تا با آماده کردن پرونده‌ی «شب چله»، آن را برای ثبت جهانی آماده کند چون ثبت جهانی اشتراکات فرهنگی، باعث تقویت دیپلماسی فرهنگی می‌شود.

به گزارش صدای ایران از ایسنا، ۲۸ اسفند ۱۳۹۳ - نوزدهم مارس ۲۰۱۵ - معاونت میراث فرهنگی سازمان میراث‌فرهنگی و گردشگری پرونده «شب‌چله» را به عنوان یک میراث ناملموس چندملیتی و برای اشتراک‌گذاری اطلاعات در یونسکو ثبت کرد، تا نخستین کشوری باشد که قصد ثبت جهانی «شب‌چله» را در پرونده‌اش عملی می‌کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



برداشتن نخستین قدم را به راحتی با رجوع به سایت جهانی یونسکو و صفحه‌ «اشتراک‌گذاری اطلاعات برای ترویج پرونده‌های چند ملیتی» می‌توان به چشم دید، اقدامی که می‌توان آن را اقدامی مهم برای ترویج همکاری‌های بین‌المللی دانست.

هر چند از آن زمان تا همین یکی دو ماه گذشته هیچ کشوری هنوز به درخواست ایران جوب نداده بود، اما این بار محمدحسن طالبیان، معاون میراث‌فرهنگی سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری در سیزدهمین نشست کمیته‌ی بین‌دولت‌های حراست از میراث ناملموس در جمهوری موریس در جنوب‌غربی اقیانوس هند آئین «یلدا»، را به همراه چند ائین ملی دیگر به اشتراک گذاشت تا در صورت تمایل، کشورهای عضو این کمیته به پرونده‌های ایران بپیوندند و این آئین‌ها در قالب پرونده‌هایی مشترک، جهانی شوند.

ایران بعد از اشتراک آئین‌هایش با کشورهایی مانند ارمنستان، تاجیکستان و افغانستان، به یونسکو اعلام کرد که «در صورتی که کشوری برای پرونده‌ی «شب‌چله» وارد مذاکره شده و اعلام آمادگی کند، می‌توانیم تا پایان امسال پرونده‌ی «شب‌چله» را به یونسکو بفرستیم.»

به زودی برای جهانی کردن «شب‌چله» اقدام می‌کنیم

علی‌اصغر مونسان، رئیس سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری ۲۹ آذر، در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به مطالباتی که برخی افراد از وی برای ثبت جهانی آئین «شب‌چله» داشته‌اند، اظهار کرد: هیچ کشوری هنوز درخواست ثبت «شب‌چله» را به صورت انفرادی به یونسکو نداده است، ایران در حال آماده کردن پرونده ثبت جهانی این آئین است و به زودی برای ثبت جهانی «شب چله» اقدام می‌کنیم.

او با بیان این‌که بخش زیادی از کشورهای همسایه ریشه‌های فارسی دارند و در ایران فرهنگی جای گرفته‌اند، افزود: اشتراک این آئینِ باستانی نشان از همگرایی کشورها دارد، سازمان میراث‌فرهنگی نیز در ثبت جهانی «شب‌چله» به صورت مشترک با کشورهایی که این آئین را هنوز زنده نگه داشته‌اند، تلاش می‌کند.

معاون رئیس‌جمهور با این وجود اظهار کرد: هر دو سال یک‌بار، کشورها برای ثبت جهانی ائین ناملموس خود به صورت انفرادی سهمیه دارند، سال قبل با ثبت‌جهانی «چوگان‌بازی سوار بر اسب همراه با روایتگری و موسیقی» به صورت انفرادی و «هنر ساختن و نواختن کمانچه» به صورت پرونده‌ی چند ملیتی از سهمیه‌ی دو سال یک بار خود استفاده کرده بود.

او با تاکید بر این‌که سازمان میراث فرهنگی تلاش می‌کند تا با آماده کردن پرونده‌ی «شب چله»، آن را برای ثبت جهانی آماده کند، افزود: می‌دانم که مردم از ما برای ثبت جهانی این آئین مطالبه دارند، اگر بخواهیم پرونده‌های‌مان را به صورت مشترک با کشورهای دیگر در فهرست یونسکو ثبت کنیم، سقف تعداد پرونده‌هایی که می‌توانیم آن‌ها را هر سال به یونسکو معرفی کنیم، برداشته می‌شود و با هر تعداد آئین مشترک که پیشنهاد دهیم، می‌توانیم هر سال  تعدادی از این آئین‌ها را در یونسکو ثبت کنیم.

وی اضافه کرد: بنابراین سعی می‌کنیم با کشورهایی دیگر که ریشه‌های فارسی و نزدیکی‌های فرهنگی داریم، سراغ ثبت آئین‌های مشترک برویم، خوب است تا نشان دهیم که حوزه‌های فرهنگی ایران تا کجاست.

معاون رییس جمهور اضافه کرد: داشتن پرونده‌های مشترک شامل چندین کشور و  ثبت جهانی اشتراکات فرهنگی و میراثی عاملی برای تقویت دیپلماسی فرهنگی می‌شود و کشورها را یکدیگر نزدیکتر می‌کند.

مونسان تاکید کرد: این روند از قدیم بوده و بعد از این نیز ادامه خواهد داشت، خیال مردم را راحت می‌کنیم و حداکثر تلاش‌مان را برای پاسداشت از میراث ملموس و ناملموس کشورمان خواهیم داشت.

منبع: صدای ایران

کلیدواژه: شب چله ثبت جهانی ایران یلدا فرهنگ

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت sedayiran.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «صدای ایران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۰۵۱۱۶۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

میمند فارس شهر ملی شیشه‌گری شود

ایسنا/فارس معاون صنایع‌دستی و هنرهای سنتی وزارت میراث فرهنگی گردشگری و صنایع‌دستی گفت: شهر میمند در استان فارس قابلیت تبدیل شدن به شهر ملی شیشه‌گری را دارد.

مریم جلالی جمعه، ۷ اردیبهشت‌ماه در مراسم بزرگداشت روز ملی شهر میمند و برگزاری جشنواره گل و گلاب گفت: میمند ظرفیت‌های اجتماعی و فرهنگی و اقتصادی زیادی دارد که باید این ظرفیت‌ها در خدمت ارزش‌افزوده و ارزش‌آفرینی شود.

معاون صنایع‌دستی و هنرهای سنتی وزارت میراث فرهنگی گردشگری و صنایع‌دستی افزود: رویدادها زمینه تقویت توجه را ایجاد می‌کنند و تقویت توجه نخستین گام در راستای متمایزسازی و ایجاد وضعیت مطلق است.

جلالی افزود: به‌عنوان معاون صنایع‌دستی وزارت میراث فرهنگی و همکارانم در اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان فارس به دنبال این هستیم که ظرفیت‌های میراث فرهنگی و آنچه ریشه در تاریخ دارد به‌اضافه جاذبه‌های گردشگری در کنار محصولات صنایع‌دستی یک پیوستاری درست کند که به اقتصاد منطقه کمک کند که لازمه‌اش همگرایی خانواده است.

 وی ادامه داد: خانواده چه در سطح کوچک چه در سطوح محله، شهر، شهرستان و استان باید رویکرد اقتصاد هویت بنیان را سرلوحه قرار دهند و ما هم بتوانیم تسهیل گری و رفع موانع کنیم.

جلالی در ادامه خطاب به مسئولان و مدیران حاضر در این جلسه گفت: تمامی مسئولان و مدیران میراث فرهنگی، استانداری و دیگر ادارات دولتی فرزندان این دیار هستند و مانند یک خانواده کار می‌کنند و وقتی خانواده مبنا باشد دیگر فرقی نمی‌کند من چه سهمی دارم. این همکاری و هم‌افزایی و هم‌جوشی باید منجر به این شود که ما معیشت عزت‌آفرین داشته باشیم.

معاون صنایع‌دستی و هنرهای سنتی وزارت میراث فرهنگی گردشگری و صنایع‌دستی تأکید کرد: صنایع‌دستی و هنرهای سنتی هوش و استعداد تاریخی ماست و یک پیوستار کامل است؛ یعنی یک هوش و حکمتی بوده به‌طوری‌که از گلی که می‌روییده گلاب در ظرف مسی درست می‌شود و بعد شیشه درست‌شده و ترکه‌بافی برای نگهداری شیشه درست‌شده و این توسعه است و ما باید سوار بر آن اقتصاد هویت بنیان را رونمایی کنیم.

وی با اشاره به اینکه صنایع‌دستی و هنرهای سنتی فردای روشنی دارد، اضافه کرد: میراث فرهنگی ما تنها میراث، ملموس نیست بلکه در برگ این گل‌ها قصه‌ها و لالایی‌هایی نهفته است و روایت‌هایی که در دنیای امروز ارزش‌افزوده دارد.

 معاون صنایع‌دستی وزارت میراث فرهنگی گردشگری و صنایع‌دستی تصریح کرد: قصه میمند خریدار دارد و ما باید ان را روایتگری کنیم تا دنیا این قصه‌ها را خریداری کند.

وی به ذکر مثال‌هایی به تکمیل سخنانش پرداخت و گفت: یک روزگاری جمشید و اردشیر و شاپور کشورگشایی می‌کردند و جهان‌گشایی قدرت بود، یک روزگاری جهان دانی و اطلاعات قدرت بود و امروز جهان آرایی قدرت است و به همه دلیل ایران قدرت سوم را ایجاد کرده است و می‌تواند حرف در جهان داشته باشد چون روایت‌هایی زیبایی دارد.

جلالی با بیان اینکه شیشه‌گری یکی از مهارت‌های اصیل میمند در کنار گلاب‌گیری بوده و صنعت شیشه‌گری می‌تواند به دلیل بازیافت و دوست دار محیط‌زیست بودن، به ترویج گلاب‌گیری کمک کند ابراز امیدواری کرد که عزم مسئولان محلی مبنی بر ایجاد کارگاه‌ها بتواند شاخص‌های شهر ملی شیشه‌گری را برای میمند فراهم کند و ما هم تلاش می‌کنیم این پرونده کامل شود و بتوانیم در آینده‌ای نزدیک شهر ملی شیشه‌گری را در میمند داشته باشیم.

به گزارش ایسنا، معاون صنایع‌دستی وزیر میراث فرهنگی گردشگری و صنایع‌دستی و مدیرکل میراث فرهنگی گردشگری و صنایع‌دستی استان فارس و هیات همراه روز جمعه با سفر به شهرستان فیروزآباد ضمن حضور در مراسم روز ملی میمند از کارگاه‌های شیشه‌گری، گلاب‌گیری همچنین مزارع گل محمدی و تعدادی از اقامتگاه‌های سنتی و بومگردی شهر میمند بازدید کردند.

انتهای پیام 

دیگر خبرها

  • تدوین آئین‌نامه تاسیس و اداره موزه‌های دانشگاه‌ها و مراکز آموزشی و پژوهشی کشور
  • تهدیدی برای شهر باستانی جیرفت
  • آلاچیق عشایر شاهسون اردبیل قابلیت ثبت جهانی دارد
  • مافیای «بافت تاریخی» به زمین می‌خورد؟
  • آئینی سنتی که همه ساله با اجرای آن باران می‌بارد
  • میمند فارس شهر ملی شیشه‌گری شود
  • هفتاد اثر موزه شوش، مرمت شد
  • آنچه در آئین افتتاحیه هفته فرهنگی سنندج گذشت + فیلم
  • گشایش نخستین دوره المپیاد فرهنگی، ورزشی و علمی شهید عجمیان + فیلم
  • آیین‌نامه طبیعتگردی منتشر شد