Web Analytics Made Easy - Statcounter

ایسنا نوشت: هجوم به کوه و جنگل، برداشت بی‌رویه شن و ماسه از کوه‌های جنگلی، مهاجرت‌های اقلیمی و آفت‌ها، کمربند سبز شمالی را در معرض فشارهای متعدد قرار داده تا جایی که جانی در کالبد آن باقی نمانده است؛ نمونه‌ای از این اتفاقات در استان مازندران به وفور دیده می‌شود اما یکی از این کوه‌های جنگلی که به شدت مورد تهاجم قرار گرفته است کوه‌های جنگلی و اراضی مستعد شیب‌دار در اطراف شهرستان‌های نکا و بهشهر است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بخشی از این اراضی به قدری برداشت سنگ و خاک در آن صورت گرفته است که گودالی با عمق حدود 30 تا 40 و در طول حدود هزار متر ایجاد شده است. همچنین در برخی از معادن با پیشروی به حوضه جنگلداری بخشی از جنگل غارت شده است و البته قسمتی از این معادن هم به دلیل اقدام به موقع جنگلبانی برای همیشه تعطیل شده است.

در این راستا سیداحسان ساداتی، عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به نقش جنگل‌ها در توسعه کشور، اظهار کرد: برای وجود توسعه پایدار در کشاورزی، باید اکوسیستم پایداری مانند جنگل وجود داشته باشد، چرا که جنگل موجب حفظ خاک و تامین آب می‌شود، از فرسایش جلوگیری کرده و بستر کشاورزی را نیز فراهم می کند.

وی تصریح کرد: با بارندگی شدید فرسایش خاک اتفاق خواهد افتاد اما با وجود جنگل " باران‌ربایی" رخ داده و  آب حاصل از بارندگی های سیل آسا به سوی سفره های زیرزمینی هدایت می شود.

عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع همچنین خاطرنشان کرد: جنگل به دلیل تصفیه هوا و زیبایی در بحث توریسم و اکوتوریسم موثر بوده، به طوری که مشاهده می‌کنیم نوار سبز شمالی از لحاظ تنوع گونه ها، زیبایی و تنوع زیستی بسیار کم نظیر است.

گونه های گیاهی "شب خُسب" و "ملَچ" در حال انقراض 

ساداتی تصریح کرد: در حال حاضر به دلیل تغییر اقلیم، تعداد موجودات جانوری و ریز گونه‌های گیاهی در حال کاهش است و در همین راستا باید محافظت از آن به صورت جدی تری انجام شود به طوری که گونه های گیاهی "شب خُسب" و "ملَچ" در حال انقراض بوده و اثر زیادی از آن وجود ندارد.

وی به مزیت جنگل های شمال اشاره کرد و افزود: مزیت‌ دیگر در شمال وجود جنگل‌های هیرکانی، تشکیل طبقات ارتفاعی و ایجاد پایداری در مناطق پایین دست است.

برش دادن کوه‌های جنگلی برای ساخت و ساز

عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور در ادامه با اشاره به برداشت شن برای عملیات‌های عمرانی مانند آسفالت کردن خیابان‌ها و ساخت و ساز از کوه‌های جنگلی به ویژه در اراضی شیب‌دار که منجر به برش دادن کوه‌های جنگلی شده است.

وی ادامه داد: یکی از عوامل تخریب جنگل و مرتع، ایجاد زیرساخت‌ها برای مباحث عمرانی و اتصالات گازرسانی است که آثار تخریبی زیادی را به همراه دارد، از آنجایی که اکوسیستم جنگل و مرتع محدود است نباید دست به چنین کاری زد و باید در حراست از جنگل کوشا بود.

وی با اشاره به اینکه آفریده های خدادادی نباید صرفاً برای استفاده از مصالح معدنی، اشتغال تعداد محدودی از افراد و یا منافع مالی عده‌ای مورد تخریب قرار گیرد، تصریح کرد: منطقه‌ای حاصلخیز که چندین سال طول کشید تا خاک آن تشکیل شود را نباید به راحتی مورد تخریب قرار گیرد و باید دانست که اگر کوه برش یابد ایجاد آن غیرممکن است. در همین راستا و به لحاظ زمین شناسی مناطقی که شیب بالایی دارد نباید مجوز برداشت برای آن صادر شود.

عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع در بخش دیگری از سخنان خود در پاسخ به اینکه آیا بهتر نیست به جای از بین بردن کوه و جنگل، مواد مورد نیاز مصالح عمرانی از استان هایی کویری مانند قم یا سمنان تهیه شود، نیز گفت: نمی توان وارد کردن مصالح و شن و ماسه از شهرهای کویری را مبنا قرار دهیم چرا که کوه های آنجا هم به دلیل برداشت بی رویه مورد تخریب قرار می‌گیرند، همچنین این کار عوارض زیست محیطی دیگری را در پی خواهد داشت.

صنایع پتروشیمی در مقوله ساخت و ساز وارد شوند

وی با اشاره به اینکه صنایع به ویژه پتروشیمی در کشور باید نگاه خود را تغییر دهند تا برای تامین مواد خام، نیازی به نابودی طبیعت نباشد، اظهار کرد: این نیازمند تحول اساسی در صنعت ساخت و ساز است تا آسیب کمتری به طبیعت در بر داشته باشد.

این استاد دانشگاه همچنین در پاسخ به اینکه چرا بسیاری از معادنی که در کوه‌های جنگلی مانند بهشهر و غیره در حال فعالیت هستند با مجوز دولتی بوده و چگونه مطالعه‌ای روی این امور صورت نگرفته است، خاطرنشان کرد: دستگاه‌های نظارتی باید در امر صدور مجوزها دقت بیشتری به خرج دهند. بسیاری از افراد آگاهی ندارند که صدور مجوز معدن چه آثار تخریبی بر روی محیط زیست دارد.

مازندران اسیر مهاجرت های اقلیمی

ساداتی با تاکید بر اینکه ما باید فرهنگی ایجاد کنیم که مردم خود حافظ طبیعت باشند، گفت: اداره کل منابع طبیعی قرق‌بان هایی دارد اما نمی تواند همه جا را تحت نظارت خود بگیرد، مازندران به دلیل خوش آب و هوایی و مناطق جنگلی، مهاجرت های زیادی از استان های دیگر به خود دیده است.

عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات جنگل ادامه داد: اهمیت اکوسیستم، مرتع و جنگل در قالب دوره‌های آموزشی از طریق مستند، فیلم، تیزر، رسانه‌ها و دانشگاه ها می‌تواند به مردم یادآوری کند که  حافظ طبیعت باشند.

به گزارش ایسنا، همانطوری که در تصاویر مشاهده می شود، فعالیت برخی معادن و شرکت‌ها با مجوز در اطراف شهرهای نکا و بهشهر موجب تخریب و نابودی بسیاری از درختان، حفر گودال‌های بسیار عمیق و نابودی اکوسیستم آن منطقه شده است.

نکته اینجا است که با وجود اینکه مازندران همواره مورد توجه برخی بلایای طبیعی مانند سیل و سیلاب است، آیا وجود این درختان و کوه جنگلی مانعی در برابر آن نمی‌شد و حال با نابودی بخش عظیمی از آن خطر سیلاب مردم آن شهرستان‌ها را به خطر نمی‌اندازد؟

همچنین سوال دیگر اینکه، آیا نابودی کوه‌های جنگلی و قطع درختان مستعد برای تهیه مصالح و ... شبیه وضعیت بهشهر و نکا به صرفه‌تر است یا اینکه احتمال افزایش خطر برای آن منطقه افزایش یابد؟

 ایسنای مازندران، ضمن پیگیری این موضوع، آمادگی دارد تا پاسخ مسئولان مربوطه نسبت به این گزارش را در قالب گفت‌وگو منتشر کند.

 

      

منبع: اکوفارس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ecofars.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اکوفارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۰۵۷۱۱۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بازگشت ۳۷۰ هکتار از اراضی جنگلی مازندران به طبیعت

به گزارش جام جم آنلاین مازندران،موسی مقیمی معاون حفاظت اداره کل منابع‌طبیعی و آبخیزداری مازندران- منطقه ساری  اظهار کرد: در بحث حفاظت طی ۱۲ ماهه سال گذشته طی ۱۱۵فقره انجامدعملیات آزادسازی مساحت ۳۷۰ هکتار از جنگل‌های استان مازندران به طبیعت برگشت.

وی افزود: در بحث رفع تبصره براساس تبصره ذیل ماه ۵۵، ۸۵۶ فقره به مساحت ۲۱۴ هکتار از اراضی جنگلی صورت گرفت.

معاون حفاظت اداره کل منابع‌طبیعی و آبخیزداری مازندران- منطقه ساری با اعلام اینکه کشفیات چوب الات در طول ۱۲ ماهه یک‌هزار و ۵۰۰ فقره بوده است، گفت: در این زمینه خودروهای توقيف شده هم پس از سیر مراحل قضایی و قانونی آزاد شدند.

دیگر خبرها

  • انهدام باند قاچاق و تهیه زغال از چوب آلات جنگلی در گلبهار
  • احیای جنگل‌های هیرکانی گلستان با تولید و کاشت سه میلیون نهال
  • پارک های جنگلی، اکوسیستمی ارزشمند اما بحرانی
  • توقیف چوب جنگلی قاچاق در آمل
  • آزادسازی اراضی ملی بابل با حکم دادگاه
  • بازگشت ۳۷۰ هکتار از اراضی جنگلی مازندران به طبیعت
  • پاکسازی پارک جنگلی النگدره و ناهار خوران گرگان به همت طبیعت دوستان
  • محصولات مرتعی نیشابور، سرمایه‌ای رو به نابودی
  • برخورد قاطع دستگاه قضا با متعرضین اراضی ملی و منابع طبیعی
  • رئیس دادگستری مازندران به متعرضین منابع طبیعی هشدار داد