Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-27@06:53:04 GMT

یک درخواست برای «شب‌ چله» ابیانه

تاریخ انتشار: ۱ دی ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۲۰۶۲۱۳۷

یک درخواست برای «شب‌ چله» ابیانه

مدیر پایگاه میراث فرهنگی ابیانه از آغاز فرایند ثبتِ آیین «شب‌ چله» ابیانه‌ای‌ها به درخواست اهالی، با نامِ محلی «کِرنون چِلّا» در فهرست میراث ناملموس خبر داد.

احمد نجیبی در گفت ‌وگو با ایسنا، استقبال مردم ابیانه برای برگزاری آئین شب‌چله در این روستای تاریخی را قابل توجه دانست و افزود: با وجود سرمای شدید و اولین بارش برف امسال در ابیانه در شب چله به دلیل برگزاری این آئین در خانه‌ها، اهالی روستا به ابیانه می‌آیند و « کرنون» سنتی خود را برگزار می‌کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در فصل سرما معمولا ابیانه هم از بُعد گردشگری و هم از بُعد تعداد ساکنان حاضر در روستا با افت حضور مواجه می‌شود اما یلدا یکی از میعادهایی است که ابیانه‌ای ها را به روستای آبا و اجدادی‌شان می‌آورد.

او ادامه داد:‌ هنوز در همه‌ی خانه‌های ابیانه، کُرسی برپا می‌شود و هر چند برخی مواقع کرسی‌ها با منقل برقی کار می‌کنند، اما همه با لباس سنتی ابیانه سر سفره‌ها می‌نشینند. فرقی نمی‌کند که ابیانه‌ای‌ها از کجا آمده باشند و چه شغل یا وضعیت مالی داشته باشند، همه در ابیانه لباس محلی ابیانه که پیش از این به عنوان یکی از منحصر بفردترین پوشاک در ایران در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده، این ائین را برپا می‌کنند.

وی با تاکید بر این‌که «کِرنون» سنت عمومی شب نشینی در ابیانه به خصوص در شب‌های زمستان است، گفت: شب‌چله به عنوان یکی از مفصل‌ترین «کرنون‌»های مردم ابیانه‌ که به کرنون «شاو چلّا» یا «کرنون چلّا» معروف است، آجیل‌های ابیانه با نام محلی «دینارجه» که عموما از محصولات باغات ابیانه مانند مغز هسته زردآلو یا برگ سیب خشک شده و حتی آلو هستند، سر سفره برده می‌شوند، در واقع تنوع این سفره از چنین محصولاتی به دست می‌آید.

او با بیان این‌که در گذشته بر سر سفره‌های «شب‌چله» مردم ابیانه شاهنامه‌خوانی انجام می‌شده است، ادامه داد:‌ هر چند امروز این رسم – شاهنامه‌خوانی - برگزار نمی‌شود، اما نسل جدید که تعداد زیادی از ان‌ها درخواست ثبت ملی این آئین را دارند، قصد احیای شاهنامه‌خوانی در شب‌چله را دارند.

نجیبی اضافه کرد: امیدواریم با ثبت ملی این آئین ارزشمند و با در دست تهیه بودن پرونده‌ی ثبت جهانی «شب‌چله» توسط سازمان میراث فرهنگی و گردشگری، به مرور بتوانیم این آئین ملی را زنده نگه داریم. البته این پرونده ممکن است به صورت یک پرونده مستقل یا الحاق به یک پرونده کلی‌تر تصویب شود.

مدیر پایگاه میراث فرهنگی ابیانه با بیان این‌که تا کنون آئین‌های «نخل‌گردان»، «جغجغه‌زنی»، «گویش ابیانه» و «مهارت دوخت لباس سنتی ابیانه» در فهرست میراث ناملموس ملی به ثبت رسیده‌اند، ادامه داد: در حال حاضر نیز این پایگاه ملی، پنج پرونده‌ی ناملموس مانند «طلوع خوانی»، «شده‌برداری»، «پرسه زنی»، «ذاکری خوانی» و «هوم بابا» را برای ثبت در فهرست میراث ناملموس تهیه کرده که آماده طرح در کمیته ثبت هستند.

روستای تاریخی ابیانه در شب‌ چله

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: روستای ابیانه شب چله

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۰۶۲۱۳۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

واکنش وزارت‌خارجه به درخواست بی‌اساس آرژانتین برای استرداد یکی از مقامات ایرانی

ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه تکرار درخواست غیرقانونی و مبتنی بر دروغ و داستان‌سرایی برخی از قضات آرژانتینی درباره اتباع ایرانی در موضوع پرونده "آمیا" را به شدت محکوم کرد.

کنعانی با یادآوری رسوایی قبلی درخواست استرداد یکی از مقامات ایرانی از دستگاه قضائی انگلیس که منجر به رأی عدم کفایت مستندات ارائه شده برای استرداد او شد، مجددا تأکید کرد که اتهامات مطروحه در پرونده آمیا علیه شهروندان ایرانی فاقد هرگونه اعتبار بوده و از این رو، طرح این‌گونه درخواست‌ها از مقامات قضایی سایر کشور‌ها از هیچگونه جایگاه و اعتبار حقوقی برخوردار نیست.
 
سخنگوی دستگاه دیپلماسی افزود: جمهوری اسلامی ایران از اجرای عدالت و تعقیب اشخاصی که با از بین بردن مستندات، باعث انحرافات جدی در مسیر پرونده آمیا و فرار از مجازات این حادثه شدند، حمایت می‌کند.

سخنگوی وزارت امور خارجه به مقامات آرژانتینی توصیه نمود که از طرح اتهامات بی پایه نسبت به شهروندان کشور‌های دیگر پرهیز کنند و تحت القائات دشمنان روابط دوجانبه ایران و آرژانتین قرار نگیرند.

باشگاه خبرنگاران جوان سیاسی سیاست خارجی

دیگر خبرها

  • آئینی سنتی که همه ساله با اجرای آن باران می‌بارد
  • ۳۲۰۰مترمربع از معابر روستای ابیانه سنگ‌فرش شد
  • اتهامات آرژانتین علیه شهروندان ایرانی فاقد اعتبار است
  • مقامات آرژانتینی از طرح اتهامات بی پایه نسبت به شهروندان کشورهای دیگر پرهیز کنند
  • کنعانی: اتهامات آرژانتین علیه شهروندان ایرانی اعتباری ندارد
  • واکنش ایران به درخواست آرژانتین از سایر کشورها برای بازداشت وزیر کشور
  • واکنش ایران به درخواست بی اساس آرژانتین برای استرداد یکی از مقامات ایرانی
  • کنعانی: اتهامات آرژانتین علیه شهروندان ایرانی فاقد اعتبار است
  • واکنش وزارت‌خارجه به درخواست بی‌اساس آرژانتین برای استرداد یکی از مقامات ایرانی
  • اتهامات علیه شهروندان ایرانی در پرونده آمیا فاقد اعتبار است