Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تقریب»
2024-04-24@23:27:39 GMT

بایسته‌های جریان‌شناسی سینمای ایران

تاریخ انتشار: ۲ دی ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۲۰۷۶۲۰۷

بایسته‌های جریان‌شناسی سینمای ایران

به گزارش حوزه فرهنگ و هنر خبرگزاری تقریب، دکتر رفیع الدین اسماعیلی در سلسله جلسات آموزشی دوره سواد رسانه به تحلیل سینمای ایران پرداخت. در این نشست به ادامه مباحث جریان شناسی سینمای ایران پرداخته شد.
اسماعیلی درباره جریان شناسی سینمای ایران چهار جریان مطرح را بیان نمود که عبارتند از جریان فمینیستی، روشنفکری التقاطی، روشنفکری عامه پسند و سینمای انقلاب اسلامی.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


او با توضیح سینمای روشنفکری التقاطی گفت: هر کدام از جریان‌های سینمایی واجد نوعی ساختار شالوده‌ای هستند که بازتاب آن در عاملان انسانی، نمادها، تولیدات سینمایی آن جریان تبلور می‌یابد. گاهی یک شخص خود را منتسب به جریان خاص می‌داند، ولی مخاطب با نگاه به فیلم‌های اشخاص قضاوت می‌کند که او در چه جریانی فیلم می‌سازد.
 

وی با اشاره به برخی کارگردانان فعال در خرده جریان سینمای روشنفکری التقاطی اظهار داشت: برخی از کارگردانان این خرده جریان بسیاری از ارزش‌های اسلامی را زیر سوال می‌برند، گاهی به صورت عمدی و گاهی تحت تاثیر فضای سکولار برخی مدیران فرهنگی دست به چنین کاری می‌زنند. یکی از عوامل اثرگذار در این جریان وجود عرفان‌های جدید در جهان و کشور است.
مسئول انجمن سواد رسانه دفتر تبلیغات اسلامی با معرفی کارگردانان این خرده جریان عنوان کرد: فرمان آرا با فیلم بوی کافور، عطر یاس، خانه‌ای روی آب و یک بوس کوچولو، داریوش مهرجویی با فیلم هامون، پری، سنتوری و نارنجی پوش، عباس کیارستمی با طعم گیلاس و تهمینه میلانی با واکنش پنجم، زن زیادی و تسویه حساب جزء کارگردانان اصلی این جریان به حساب می‌آیند.
وی با توضیح گروه سوم از خرده جریان سینمایی کشور به سینمای روشنفکری «عامه پسند» پرداخت و افزود: این خرده جریان برگرفته از متفاوت شدن نگاه جریان روشنفکری به مخاطب است؛ این جریان به خصوص در دهه ۵۰ و ۶۰ به دنبال جذب مخاطبین مشخص «به اصطلاح روشنفکر» بودند. در دهه‌های بعد این نگاه هم کم رنگ شد و مخاطب عام اهمیت یافت. اصغر فرهادی در دهه ۸۰ مهمترین کارگردان این جریان بود.
 
رئیس موسسه شناخت با اشاره به ویژگی این بخش از سینمای روشنفکری ایران پرداخت و با عنوان نام کارگردانان این نگاه تصریح کرد: المان‌هایی مثل رقص، موسیقی، دوستی دختر و پسر و ... از عناصر این سینما است. این خرده جریان به خصوص در دوره اصلاحات فعالیت زیادی داشت. اصغر فرهادی با فیلم شهر زیبا، درباره الی و جدایی نادر از سیمین، پوران درخشنده با فیلم شمعی در باد، رویای خیس و هیس دختران فریاد نمی‌زنند، رسوال صدر عاملی با فیلم دختری با کفش‌های کتانی، من ترانه ۱۵ سال دارم از کارگردانان این جریان به حساب می‌آیند.
وی ادامه داد: سیروس الوند با فیلم دست‌های آلوده و پرتقال خونی، عبدالرضا کاهانی با اسب حیوان نجیبی است و بی خود و بی جهت، علی عطشانی در امتداد شهر و دموکراسی تو روز روشن، کمال تبریزی با گاهی به آسمان نگاه کن و طبقه حساس، مسعود کیمیایی با اعتراض و متروپل و مهدی صباغ زاده با آدم برفی و مارال از جمله کارگردانان خرده جریان روشنفکری عامه پسند به شمار می‌روند.
دکتر اسماعیلی به جریان سینمای انقلاب اسلامی پرداخت و گفت: این جریان به چهار بخش تقسیم می‌شود، خرده جریان‌های سینمایی دفاع مقدس، ملی، فطری و عامه پسند که ارتباط آن‌ها نسبت به یکدیگر عموم و خصوص من وجه است.
وی در پایان به کارگردانان این جریان اشاره کرد و اظهار داشت: ابراهیم حاتمی کیا با دیده بان، مهاجر و از کرخه تا راین، رسول ملاقلی پور با پرواز در شب و نینوا، جمال شورجه با فیلم عملیات کرکوک، شب دهم و حماسه مجنون، ابوالقاسم طالبی با نغمه، دست‌های خالی و قلاده‌های طلا، مسعود ده نمکی با اخراجی‌ها ۱ و ۲، پرویز شیخ طادی با روز‌های زندگی و مجتبی راعی با انسان و اسلحه و طوفان در این جریان قرار می‌گیرند./882/پ202/س


انتهای پیام 

منبع: تقریب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.taghribnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تقریب» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۰۷۶۲۰۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بررسی دستاوردهای ایران در مرکز شرق شناسی روسیه 

   به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ از مسکو، جمعی از اندیشمندان ، ایران‌شناسان ، مورخان و شرق‌شناسان روسیه و حوزه اوراسیا ، سفرای ایران و روسیه در مسکو و تهران و دیپلمات‌های ارشد ، در همایشی علمی- بین‌المللی به میزبانی انستیتو شرق‌شناسی روسیه ، که به صورت حضوری و برخط برگزار شد، عملکرد جمهوری اسلامی ایران در حوزه‌های مختلف و نقش کشورمان در صحنه تحولات منطقه‌ و جهان را واکاوی کردند.
النا دونایووا، شرق‌شناس و مدیر اجرایی همایش در گفت‌وگو با خبرگزاری صداوسیما با بیان اینکه مؤسسه شرق‌شناسی در این نشست دو روزه عملکرد جمهوری اسلامی ایران در ۴۵ سال گذشته را مورد واکاوی دقیق قرار خواهد داد افزود: ایران‌شناسان ، مورخین و سیاستمداران حاضر در این نشست معتقدند که جمهوری اسلامی توانسته است بسیاری از ایده‌های انقلاب سال ۵۷ از جمله در زمینه حمایت از مستضعفان جهان و ایستادگی در برابر استکبار را محقق کند.
رئیس انستیتو شرق‌شناسی آکادمی ملی علوم روسیه در آغاز این نشست گفت: امروز این کنفرانس در شرایط بسیار ویژه‌ای برگزار می‌شود که تاریخ و تحولات دنیای معاصر در مقابل چشمان ما در حال شکل گرفتن هستند و بسیاری از برنامه‌ها و تحولات با سرعت زیادی در حال رخ دادن هستند.
علی‌اکبر علی‌اکبروف ، با اشاره به رخدادهای اخیر در منطقه گفت : در این تحولات، نه تنها روسیه،‌ بلکه ایران هم نقش آفرین است.
کاظم جلالی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در روسیه نیز گفت: انقلاب اسلامی ایران،‌ نخستین انقلاب از نوع خود بود که استقلال از ساختار موجود دنیا را مطرح کرد و آغازگر روند تحول به سمت نظام چندقطبی بود.
کاظم جلالی با اشاره به زمینه‌های شکل‌گیری و اهداف انقلاب اسلامی گفت: به دنبال انقلاب اسلامی، لرزه عظیمی در دنیا ایجاد شد که موجب شد، اقدامات برای مقابله با ساختار قدرت جهانی شکل گیرد.
وی تاکید کرد : آنچه در جهان اتفاق می‌افتد مبنی بر تضعیف هژمونی قدرت مرکزی با محوریت ایالات متحده آمریکا نشأت گرفته از انقلاب اسلامی ایران است و امروز کشورهای زیادی، این مسیر را طی‌ می‌کنند که دلیل آن ماهیت زشت هژمونی آمریکا در دنیا است.
الکسی ددوف ، سفیر فدراسیون روسیه در تهران نیز در پیامی به این کنفرانس علمی گفت : جمهوری اسلامی ایران دارای اهمیت راهبردی برای سیاست خارجی روسیه در تحولات منطقه‌ای و بین‌المللی است و اطمینان دارم که این کنفرانس، سهم مناسبی را در توسعه روابط دوجانبه خواهد داشت.
مسعود احمدوند رایزن فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در فدراسیون روسیه نیز در سخنانی در این کنفرانس ، ضمن تبیین ویژگی‌‌‌های شاخص انقلاب اسلامی ایزان ، گزارشی از روند مناسبات فرهنگی بین ایران و روسیه را ارائه کرد.
تحولات اخیر در صحنه منطقه‌ای ، از جمله عملیات تنبیهی جمهوری اسلامی ایران علیه رژیم صهیونیستی از دیگر موضوعات مطرح شده در این نشست بود.
ولادیمیر یف‌سیئف ، مدیر انستیتو همگرایی کشورهای مشترک المنافع در گفت‌وگو با خبرگزاری صداوسیما گفت : حمله تحریک آمیز اسرائیل در دمشق، تخطی از قوانین بین المللی بود که به طور اساسی وضعیت را تغییر داد.
وی افزود : جمهوری اسلامی ایران قدرت خود را نشان داد ، برای اولین بار اسرائیل را در خاک خود هدف قرار داد و با قاطعیت کامل به اسرائیل و متحداتش از جمله آمریکا فهماند که قدرت غالب نیستند. اکنون نظم جدیدی در جهان شکل گرفته که بازیگران آن دیگر آمریکا و اروپا نیستند.
پرفسور ویچسلاو کرینیتسکی ، رئیس مرکز مطالعات خاورمیانه نیز گفت : وضعیت کنونی بین ایران و اسرائیل وخیم تر شده است ، اما ادر اصل آمریکا ، کشورهای غربی و رژیم اسرائیل مسئول وخامت اوضاع در منطقه هستند.
این شرق‌شناس روسی افزود : حدود هفت ماه نسل‌کشی و جنایت در غزه و لگدمال کردن انسانیت ، حمله به اماکن دیپلماتیک و ترور مستشاران نظامی ایرانی و دهها اقدام خشونت‌بار دیگر ، از اقدامات رژیمی است که افسار پاره کرده و باید در یک نقطه متوقف می‌شد.
پرفسور ویچسلاو کرینیتسکی گفت : ایران با توانایی و مقتدرانه توانست موازنه‌ای هوشمندانه ایجاد کند.
همایش علمی- بین‌المللی «چهل و پنج سالگی جمهوری اسلامی ایران» به مدت دو روز ادامه خواهد یافت.

اظهارات:
۱- النا دونایوو - شرق‌شناس و مدیر اجرایی همایش
۲-کاظم جلالی - سفیرجمهوری‌اسلامی ایران در روسیه
۳-مسعود احمدوند - رایزن فرهنگی سفارت ایران در روسیه
۴-پرفسور ویچسلاو کرینیتسکی - رئیس مرکز مطالعات خاورمیانه
۵-ولادیمیر یف‌سیئف - مدیر انستیتو همگرایی کشورهای مشترک المنافع

 

دیگر خبرها

  • بزرگداشت روشنفکری که متفاوت بود
  • تهدید زوال باغ ملی گیاه‌شناسی بر اثر توسعه شهری نامتوازن
  • برگزاری یازدهمین کنفرانس ملی ماهی شناسی ایران در بندرعباس
  • جلد دوم کتاب «تاریخ تحلیلی جامعه شناسی دیوان سالاری در ایران» چاپ و رونمایی شد
  • حکمت الله ملاصالحی مؤسس فلسفه باستان شناسی است
  • نشست علمی«تبلیغ دین؛ آسیب ها و بایسته ها» برگزار می شود
  • عده‌ای با پُز روشنفکری مانع تحقق جوانی جمعیت هستند/این قشر به آیندگان ظلم می‌کنند
  • هر جا نامی هست، داستانی دارد
  • بررسی دستاوردهای ایران در مرکز شرق شناسی روسیه 
  • اولین گام سقوط روشنفکری