Web Analytics Made Easy - Statcounter

مرحوم حاج آقا رضا حاجی ‌ترخانی در خانواده ای مذهبی به دنیا آمد. پدرش حاج محمدتقی در محله پاچنار تهران سقط فروشی داشت و مادرش از خانواده فیروزآبادی بود. حاج رضا فرزند بزرگ خانواده بود که سه برادر و دو خواهر داشت. یکی از برادران به نام حاج میرزا جواد آقا تهرانی (حاجی ‌ترخانی) (متولد ۱۲۸۳ تهران و درگذشته ۱۳۶۸ مشهد) عالمی ربانی و از معاریف علمای خراسان و حوزه علمیه مشهد بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ایشان در سال ۱۳۵۸ از سوی مردم خراسان به عنوان عضو مجلس خبرگان قانون اساسی برگزیده شد.

حاج آقا رضا حاجی ‌ترخانی در میدان شاپور مغازه عطاری داشت و از کسبه خوش ‌نام، متدین و معتبر تهران بود. با توجه به اینکه مغازه و منزل ‌شان در محله شاپور بود به ایشان حاج ‌آقا رضا شاپوری می گفتند. حاج آقا رضا از افراد خیر محله بودند. توزیع ارزاق و خاکه ذغال بین مستمندان در ایام قحطی بعد از جنگ جهانی، تلاش در جهت ایجاد و کمک به یتیم ‌خانه ‌ ‌ها و مساجد از جمله این اقدامات اجتماعی و خیرخواهانه است. پرورشگاه جعفری، مسجد ارک و … نمونه ‌هایی است که ما خبر داریم و از ایشان به یادگار مانده است ولی ماندگارترین آنها مسجد اعظم قم است.

مرحوم حاج آقا رضا با بسیاری از علما و مراجع زمان خویش در ارتباط بودند، از جمله حضرت آیت ‌اله خوانساری، حضرت آیت ‌اله بروجردی، مرحوم حاج شیخ عباس محدث قمی صاحب مفاتیح ‌الجنان و …

سخنرانی های مرحوم راشد یکی از برنامه ‌هایی بود که در خانه ایشان برگزار می ‌شد. مرحوم بهلول بعد از ماجرای گوهرشاد فراری بود و خانه حاج آقا رضا یکی از محل ‌های اختفای او بود.

حاج محمد تقی حاجی ترخانی پدر حاج آقا رضا حاجی ترخانی (شاهپوری)

حاج آقا رضا حاجی ترخانی (شاهپوری) در جوانی

حاج آقا رضا حاجی ترخانی (شاهپوری)

فرزندان حاج‌آقا رضا

مرحوم حاج ‌آقا رضا حاجی ‌ترخانی (شاپوری) سه دختر و سه پسر داشت.

هر سه پسر، کاظم، علی و محمد تقی که کسب و کار را از مغازه عطاری در کنار پدر آغاز کرده بودند، فعالیت ‌های اقتصادی خود را که عمدتاً در زمینه پخش کالای کشور به ویژه روغن، قند و شکر، سیمان و صنایع قند و شکر بود با مشارکت و در کنار هم ادامه دادند.

جوانی حاج کاظم حاجی ترخانی

حاج علی حاجی ترخانی

شهید محمد تقی حاجی ترخانی

افتتاح شرکت روغن نباتی گل

حاج کاظم حاجی ترخانی در مراسم افتتاح کارخانه روغن نباتی گل

کاظم حاجی‌ترخانی (۱۳۰۰ تا ۱۳۸۷)

کاظم حاجی ‌ترخانی بعد از تحصیلات متوسطه، کسب و کار را در کنار پدر تجربه کرد. و راه ‌اندازی موسسه تاکسیرانی شهر تهران با مشارکت حاج عبداله مقدم تجربه دیگرش بود. سپس با تولید اولین روغن نباتی در ایران در کارخانجات صنعتی تهران به نام روغن نباتی گل با گرفتن نمایندگی، پخش آن در کشور را به عهده گرفت. پخش قند و شکر و تاسیس شرکت قند حبه فادا و تولید اولین قند حبه در ایران، اخذ نمایندگی کارخانجات سیمان و پخش سیمان در کشور، راه ‌اندازی موسسه حمل و نقل به منظور توزیع سیمان و سایر کالاها و … از جمله فعالیت ‌های اقتصادی بوده که با همکاری و مشارکت برادران داشته ‌اند.

بعد از ورود و اقامت استاد مطهری در تهران، در سالهای قبل از انقلاب یکی از همسفران کاظم حاجی ‌ترخانی به قم در پایان هفته ‌ها استاد مطهری بودند. ارتباط و ملاقات کاظم با مراجع و فضلای قم از برنامه ‌های معمول ایشان در سفرها بود.

سابقه آشنایی و همکاری مرحوم حاج کاظم با شهید مطهری به سالها قبل بر می ‌گردد. در سال ۱۳۳۷ با همکاری مهندس بازرگان، آیت ‌اله مطهری، دکتر یدالله سحابی، مهندس کتیرایی، کاظم حاجی ‌ترخانی و… نهادی اجتماعی اسلامی موسوم به «متاع» تأسیس شد.

نام متاع برگرفته از حروف اول «مکتب تربیتی اجتماعی علمی» است. هدف آن فعالیت ‌های اجتماعی بود. شکل سیاسی نداشت ولی مذهبی بود. حاصل این فعالیت ‌های بی سر و صدا تأسیس چندین موسسه و نهاد دینی اجتماعی مستقل بود که به عنوان نمونه می توان از شرکت سهامی انتشار، شرکت نشر قلم، انجمن اسلامی مهندسین، انجمن اسلامی پزشکان، انجمن‏ اسلامی معلمین، انجمن اسلامی بانوان، دبیرستان کمال نارمک و موسسه اسلامی نارمک نام برد.

حاج کاظم این گونه فعالیت های اجتماعی مذهبی را بر فعالیت ‌های آشکار سیاسی ترجیح می ‌داد.
اولین جلسه «متاع» پس از انقلاب اسلامی، روز ۱۱ اردیبهشت ۱۳۵۸ با حضور آقایان مطهری، مهندس بازرگان، مهندس سحابی، حاج کاظم آقا حاجی ‌ترخانی، مهندس تاج و مهندس کتیرائی در منزل آقای مهندس سحابی واقع در خیابان بهارستان باغ امین ‌الدوله تشکیل شد. و بعد از جلسه در ساعت ۱۲ همین شب ترور استاد شهید مطهری اتفاق افتاد.

حاج کاظم حاجی ترخانی در کنار مهندس بازرگان

حاج کاظم حاجی ترخانی در کنار آیت ا… صافی

علی حاجی‌ترخانی (۱۳۰۳(تهران) تا ۱۳۷۲(دمشق))

علی حاج طرخانی برادر کوچکتر کاظم حاجی طرخانی و برادر بزرگتر تقی حاج طرخانی و فرزند رضا شاهپوری و پسردایی علینقی و تقی خاموشی بود.

علی حاجی ‌ترخانی در زمان دولت مصدق (۳۰ تیر ۱۳۳۱) که شهرداران بوسیله مردم انتخاب می ‌شدند به ‌عنوان اولین شهردار منتخب کرج برگزیده شدند. آشنایی با شهر کرج موجب شد تا بعدها نسبت به خرید اراضی قلعه شنبه و شهرک ‌سازی و کشاورزی در آن اقدام نماید. با تفکیک و قطعه ‌بندی این اراضی، خیابان ‌کشی، لوله ‌کشی آب و تأمین برق، باغچه ‌هایی برای ییلاق خانواده ‌های تهرانی فراهم و “شهرک گلشهر” ایجادشد.

رسیدگی به امور این اراضی یکی از زمینه ‌های فعالیت حاج ‌علی ‌آقا بود. (آن شهرک ییلاقی بیرون کرج، امروزه بخشی از منطقه ۵ شهر کرج را تشکیل می ‌دهد.)

در ماه های اول انقلاب علی حاجی ‌ترخانی به عضویت اتاق بازرگانی منصوب شد. و یکی از نمایندگان امام خمینی بود که اسفند ۱۳۵۷ مسوولیت حفاظت از اموال هژبر یزدانی را به عهده گرفت. با تاسیس بنیاد مستضعفان اموال هژبر به این نهاد واگذار شد.

و همانگونه که قبلا ذکر شد فعالیت ‌های بازرگانی و اقتصادی سه برادر عمدتا با مشارکت هم انجام می شد. در صنایع قند و شکر فعالیت حاج ‌علی ‌آقا در امور قند بردسیر و قند ارومیه بیشتر بود.

محمدتقی حاجی ‌ترخانی (۱۳۰۸ تا ۱۳۵۸)

محمد تقی حاجی ‌ترخانی یکی از چهره ‌های معروف مبارز و از معاریف بازار تهران بود. او در ترویج و اشاعه فرهنگ و نهاد های اسلامی نقش بسزایی داشت به طوری که به عنوان یک فرد خیر و پیشقدم در کارهای عام ‌المنفعه زبانزد عام بود. در بنیانگذاری مسجد قبا که یکی از سنگرهای اصلی مبارزات اخیر ایران بود سهم بسزایی داشت و به ‌واسطه اینکه عضو اصلی هیات امنای مسجد قبا بود، ارتباطات بسیار نزدیکی با آیت‏الله مفتح داشت.

محمدتقی حاجی  ‌ترخانی که از مبارزین سرسخت دوران رژیم پهلوی بود در مقابل منزلش واقع در خیابان شریعتی، خیابان شهرزاد، کوی معقول هدف گلوله قرار گرفته و در راه بیمارستان به شهادت رسید.

کشیک اورژانس بیمارستان ایرانمهر تهران با بیان اینکه حاج  ‌طرخانی را بلافاصله بعد از ترور به بیمارستان رسانده بودند، گفت با این وجود وی در راه جان سپرده بود.

بنیاد حاجی‌ترخانی

بنیاد حاجی‌ترخانی یک میراث معنوی بجای‌مانده از مرحوم حاج رضا شاپوری و فرزندان ایشان است .

فرزندان آن خیر گرانمایه به ترتیب حاج کاظم، حاج علی و شهید حاج محمد تقی حاجی‌ترخانی بودند که در سالهای عمر پربرکت خود و در ادامه فعالیتهای خیرخواهانه پدر بزرگوارشان میراثی ماندگار از مجموعه موقوفات، مساجد و اماکن مذهبی و اقدامات و فعالیت‌های خیریه را به یادگار گذاشتند.

شرکت‌داری و فعالیت در بازار سرمایه

سرمایه گذاری در شرکت ها ازطریق تجهیز منابع در اختیار بنیاد اعم از موقوفات، خیریه ها و نظایر آن جهت کارآفرینی و تولید اشتغال و ثروت و بهره‌گیری از عواید آن در راستای توسعه فعالیت‌های موقوفات و موسسات خیریه در همین راستا بنیاد اقدام به ایجاد شرکت سازندگان آینده پایدار گلشهر با عنوان بازوی اجرائی موقوفه گلشهر در طرحهای توسعه و عمران نموده است.

مسجد اعظم قم

مسجد اعظم قم یکی از قدیمی ترین، بزرگترین و بی گمان زیباترین بناهای تاریخی فقیه برجسته حضرت آیت الله العظمی حاج آقا حسین طباطبایی بروجردی درقم است که همه روزه پذیرای جمعیت زیادی از زوار برای برپایی نماز می باشد.

مرحوم علی دوانی درباره این مسجد می نویسد: «معمار مسجد آقای حاج محمد حسین لرزاده، معمار معروف بود. امور مسجد از ابتدای کار توسط آیت الله بروجردی، به آقای حاج رضا شاپوری از تجار و شخصیت های معروف تهران و آقای حاج ابوالقاسم صاحب جمع واگذار شد، و این مردان کاردان و متدین که مورد نظر خاص آیت الله فقید بودند، به خوبی از عهده این خدمت مقدس بر آمده اند»

همچنین آیت الله سید حسین موسوی کرمانی در این باره نقل کرده اند که:

حاج آقا رضا شاپوری که از تجار خیلی محترم و معتبر تهران بود، از وقتی که کلنگ مسجد اعظم زده شد تا روز آخر، بالای سرکارگرها بود و بر ساخت مسجد نظارت می کرد. او از تجار متدین تهران بود، مانند سرعمله، لباده می پوشید و از ساعت ۷ صبح تا ۲ نیمه شب، در مسجد اعظم بود. تمام امور مسجد اعظم دست حاج آقا رضا شاهپوری بود. او مردی متدین و مقدس بود. کلنگ مسجد اعظم را که زدند، ایشان تمام کارهایش را در تهران به پسرش (حاج کاظم حاج طرخانی) که باجناق میرزا عبدالله مقدم بود، واگذار کرد و به قم آمد و تمام وقتش را برای ساخت مسجد اعظم گذاشت وخانه ای در کوچه «حرم» خرید و تا آخر عمرش در قم ماند. تجار تهران که به قم می آمدند و حاج آقا رضا را در مسجد اعظم می دیدند، می گفتند که ما به مقام ایشان غبطه می خوریم.

موقوفه گلشهر

ساتین

منبع: ساتین

کلیدواژه: اخبار کرج افراد مشهور ایرانی ثروتمندترین خانواده های جهان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت saten.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ساتین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۰۸۱۴۵۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اقدام حیرت‌آور زاکانی در مقابل پارک قیطریه با یک بنر! | تصویر

اواخر سال گذشته بود که ایده ساخت یک مسجد در بوستان قیطریه رسانه‌ای شد؛ ایده‌ای که از سوی چهره‌های سیاسی، کارشناسان و افکار عمومی با مخالفت روبه‌رو شد اما علیرضا زاکانی، شهردار تهران تاکید کرد که؛ « حتماً در پارک‌ها مسجد می‌سازیم و درختی هم قطع نمی‌شود.» او با اشاره به قطع درختان در این پارک هم گفته بود: «فقط ۱۵ - ۱۰ نهال آنجاست که قرار شد بردارند و آن طرف تر بکارند.» حال تصویری از نصب بنر جدید شهرداری تهران، در مقابل پارک قیطریه در فضای مجازی دست به دست می‌شود که بر روی آن نوشته شده است: «زنده باد درخت»/ ‌viral pic

دیگر خبرها

  • اقدام حیرت‌آور زاکانی در مقابل پارک قیطریه با یک بنر! | تصویر
  • خطیب نماز جمعه تهران: صهیونیست‌ها اگر دوباره غلطی کنند سیلی محکم‌تر خواهند خورد
  • پاسخ ایران نسبت به رژیم صهیونیستی تنبیهی بود، زدند و ما محکم زدیم
  • اگر دوباره صهیونیست‌ها غلطی کنند سیلی محکم‌تر خواهند خورد
  • سرلشکر سلامی با خانواده شهید حاجی‌رحیمی دیدار و گفت‌وگو کرد +عکس
  • سرلشکر سلامی با خانواده شهید حاجی‌رحیمی دیدار و گفت‌وگو کرد
  • سریال مشاور و روایتی از باز کردن کلاف‌های پیچیده زندگی
  • دیدار فرمانده سپاه شهدای آذربایجان غربی با مادر و خانواده طلبه مجاهد مرحوم حاجی حسینلو در خوی 
  • توقف قطار تهران گرگان بر اثر سیلاب
  • روزی که پل شریدر فیلمساز معروف آمریکایی به تهران آمد