Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاري آريا - تهران- ايرنا- دبير انجمن علمي مطالعات صلح ايران گفت: دستيابي به صلح مثبت و سازنده در روابط ايران و ايالات متحده آمريکا از گفت وگوي ملي موثر و فراتر از اجماع سازي، از طريق مصالحه سياسي امکان پذير است.

به گزارش گروه دانشگاه ايرنا، مجتبي مقصودي عصر امروز (يکشنبه) در همايش موانع و چالش هاي صلح مثبت و تعامل سازنده در روابط ايران و آمريکا با تاکيد بر لزوم شکل گيري بر گفت وگوهاي ملي موثر تصريح کرد: براي شکل گيري چنين گفت وگوهايي نيازمند اراده جدي هستيم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

گفت وگوهاي ملي ناظر بر دموکراتيزه کردن فرآيند سياست گذاري و تصميم گيري است. در اين فرآيند بايد مردم و گروه هاي مختلف اجتماعي در سياست خارجي ذي سهم باشند.
وي ادامه داد: صلح مثبت واژه اي جديد و فراتر از ادبيات سنتي صلح است. زماني که از صلح مثبت در روابط ايران و آمريکا سخن مي گوييم تنها فقدان جنگ را مد نظر نداريم بلکه منظور ما از صلح به معناي رعايت حقوق حقه ايران از سوي مهمترين قدرت غرب، به رسميت شناختن سهم عادلانه و جايگاه ايران به عنوان يکي از بازيگران مهم در عرصه منطقه اي، تعميق روابط در سطوح مختلف، رفع سوء تفاهمات و حذف سياست هاي محدود کننده تجاري در سطح منطقه است.
مقصودي در ادامه به تامين 10 فرض يا گزاره در ايجاد صلح مثبت در روابط ايران و آمريکا اشاره کرد و گفت: اولين مفروض اين است که مهمترين وظيفه و کارکرد ديپلماسي هر کشور در خارج از مرزها، تامين منافع ملي بر پايه کاربست ابزارهاي نرم مانند مذاکره و رايزني است. ابزار دستيابي به اهداف و منافع ملي نيز از طريق صلح ميسر مي شود.
دبير انجمن مطالعات صلح ايران در بيان دومين گزاره تصريح کرد: جنگ بسيار پرهزينه و پرصدمه است و بايد کمترين استفاده از اين ابزار شده يا آخرين ابزار باشد. بيشترين نيروي آماج حملات نيز مردم خواهند بود. با اين منطق جنگ بايد آخرين ابزار سياستمداران باشد.
مقصودي افزود: سومين گزاره اين است؛ به رغم گذشت چهار دهه از انقلاب، سياست خارجي ايران بر سطوحي از تنش و ستيزه با نظام بين الملل استقلال يافته است. آيا خاتمه اي بر اين مي توان متصور بود؟ از نگاه آينده پژوهي بايد چشم اندازي براي تعاملات مثبت و صلح سازنده براي ايران درنظرگرفت. حتي جنگ ها نيز روزي به صلح مي رسد.
وي در ادامه به نشانه هايي از خاتمه ناگزيرِ جنگ در تاريخ ايران اشاره و تصريح کرد: در بسياري موارد در شرايط سخت مصالحه را پذيرفتيم. از آزادسازي گروگان هاي آمريکايي گرفته تا قبول قطعنامه 598 و خاتمه جنگ. اما چرا بايد به شرايط ناگزير برسيم تا به مصالحه و معامله تن دربدهيم؟
اين استاد دانشگاه در باره مفروض چهارم چنين توضيح داد: انقلابي گري و ستيزه جويي ويژگي جمهوري اسلامي ايران با نظام بين الملل است. مردم با جان و مال خود در هزينه هاي سنگين فرآيند اين ويژگي سهيم شده اند. اگر بپذيريم اکنون در شرايط جنگ سرد هستيم بخش اعظم بودجه کشور به جاي صرف در بخش هاي بهداشت، درمان و آموزش صرف رقابت هاي تسليحاتي و جنگ هاي رقابتي منطقه اي مي شود. از اين رو، جاي مردم و گروه هاي اجتماعي و حق بر توسعه کجاست؟ نمي توانيم بپذيريم که تا ابد و نسل هاي آينده نيز مسئوليت سياستگذاري هاي ما را بپردازند.
دبير انجمن علمي مطالعات صلح ايران در بيان پنجمين گزاره گفت: به رغم تلاش هاي محدود براي کاهش سطح تنش در مناسبات ايران و آمريکا، تاکنون رويکرد حل المساله اي وجود نداشته و تنها به صورت محدود اقداماتي صورت گرفته است.
مفروض ششم از نگاه اين استاد دانشگاه، درپيش گرفتن رويکرد آنتاگونيستي (معاشرت غيراجتماعي انسان ‌ها) نسبت به جهان است. وي در اين باره اظهار کرد: در طول چهاردهه اخير نسبت به هر چه خارج از مرزهاي ايران بوده به ديده شک و ترديد نگريسته ايم. قانون اساسي گوياي اين است. در اين قانون نگاه بدبينانه اي نسبت به خارج و هرآنچه که در خارج است، وجود دارد. به نظر مي رسد در آينده اي نه چندان دور بايد رويکرد تعاملي را پيش گرفت.
مقصودي در توضيح گزاره هفتم گفت: کاربست سياست هاي خياباني و توده اي فرآيند مديريت به ويژه در سياست خارجي را مشکل مي سازد. هرجا که سياست، خياباني شود، مديريت آن دشوار مي شود. نتيجه اين نوع سياست، اشغال سفارت عربستان است. اين نوع از سياست ظرفيت تخريب در روابط را دارد اما ظرفيت بازسازي ندارد. از طرفي با تکثر نيروهايي مواجه هستيم که ظرفيت تخريب گري دارند.
اين استاد دانشگاه در بيان ادامه مفروضات خود گفت: جنگ نهايت سياست گذاري و تصميمات نيست. به طور منطقي هر جنگي بايد به صلح برسد. از اين رو ضرورت بازفهمي، بازانديشي و محاسبه هزينه فايده سياست خارجي در پايان دومين دهه قرن بيست ويکم احساس مي شود. اين مهم از طريق بازبيني و بازفهمي منافع ملي ميسر مي شود. پس از چهار دهه نياز به خوانش جديدي از منافع و سياست هاي ملي داريم.
**9283**1601**
انتهاي پيام /*

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۰۸۲۹۰۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بررسی ابعاد سفر گروسی به ایران/ حل چالش موضوع بازرسان/ خنثی‌سازی سیاست هدفمند تبلیغاتی

به گزارش خبرآنلاین به نقل از ایرنا برگزاری اولین کنفرانس بین‌المللی علوم و فنون هسته‌ای در شهر اصفهان همزمان با سفر «رافائل گروسی»، مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی به ایران در روزهای ۱۸ و ۱۷ اردیبهشت ماه و همچنین دیدار وی با مقامات کشورمان در تهران از جمله تحولات مهم در روند فعالیت‌های هسته‌ای کشور است که محل بروز دیپلماسی هدفند دولت سیزدهم قرار گرفته است؛ امری که نشان می‌دهد ایران توانسته دیپلماسی هسته‌ای خود با آژانس را همپای سیاست خارجی منطقه ای پیش براند.

قضاوتی که شاید به میزان قابل توجهی حاصل این اتفاق باشد که در طول ماه‌های پس از آغاز نبرد «طوفان الاقصی»، اخبار حوزه دیپلماسی هسته‌ای زیر سایه خبرهای مربوط به اوج گیری تنش سیاسی و نظامی تهران و تل آویو قرار داشته و برای بازتاب در رسانه‌های جهان، کمتر فرصت یافته است. این امر امکانی را برای شماری از محافل غربی-صهیونیستی فراهم کرد تا در ادعایی واهی از کوتاه شدن زمان گریز هسته‌ای ایران سخن بگویند و مدیر کل آژانس را برای پیگیری این اتهام بدون سند، تحت فشار مضاعف قرار دهند. چنانکه آخرین نشست شورای حکام آژانس در اسفندماه سال گذشته به محملی برای تکرار ادعاهای پرشمار علیه ایران تبدیل شد و «گروسی» انتقاداتی را پیرامون چندین مساله اختلافی از حل و فصل نشدن موضوع ۲ مکان ادعایی گرفته تا مجوز بازرسان و ممنوعیت های دوربین های آژانس متوجه تهران کرد.

همکاری بر اساس بیانیه سال ۱۴۰۱

با این وجود، نگاهی به رویکرد مقام‌های ایرانی پیش و پس از تندتر شدن مواضع آژانس، قضاوت درباره سیاست مسالمت‌آمیز تهران در تعامل با مقام‌های این نهاد بین المللی را در بوته آزمون می‌گذارد. این مهم را محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی چند روز پیش مورد توجه قرار داد و سفر قریب‌الوقوع مدیر کل آژانس به ایران را فرصتی برای ابهام زدایی از موارد مطروحه پیرامون مسائل اختلافی ایران و آژانس خواند و در عین حال مبنای همکاری جاری دو طرف را همچنان از بیانیه سال ۱۴۰۱ متاثر دانست.

این بیانیه که «گروسی» چندی پیش، اجرای مفاد آن را مورد تردید قرار داد، در پی سفر او در اسفندماه سال ۱۴۰۱ به تهران منتشر شد که بر مبنای آن، ایران و آژانس ذیل موافقتنامه‌ جامع پادمانی، روند حل‌وفصل مسائل اختلافی مربوط به ۴مکان ادعایی شامل سایت «جابرابن حیان کرج»، «مریوان»، ورامین (تورقوزآباد) و سایت «شیان» و همچنین نحوه راستی‌آزمایی آژانس بر اساس ملاحظات جاری را در قالب یک نقشه راه ترسیم کردند.

این در حالی بود که کمی پیش از صدور این بیانیه، پرونده اختلاف بر سر سایت «جابرابن حیان کرج» در ایستگاه آخر قرار گرفته بود و کمتر از ۳ ماه بعد از این بیانیه یعنی در خرداد ماه سال ۱۴۰۲ نیز پرونده سایت «مریوان» بسته شد تا شمار موضوعات بر سر مکان‌های مورد ادعا از ۴پرونده به ۲پرونده ادعایی مرتبط با کشف ذرات اورانیوم غنی‌شده در «تورقوزآباد» و «ورامین» کاهش پیدا کند.

حل چالش موضوع بازرسان

حضور «گروسی» در ایران همچنین فرصتی را برای این مهم فراهم می کند تا دو طرف دغدغه‌های خود پیرامون موضوع بازرسان آژانس را با یکدیگر در میان بگذارند. مدیر کل در حالی روی خود را از تصمیم سال گذشته ایران مبنی بر عدم صدور مجوز به چند بازرس اروپایی آژانس برگردانده و آن را منافی روند راستی آزمای آژانس می خواند که از مجموع ۴۰۰ بازرس آژانس، حدود ۱۲۰ بازرس در چارچوب موافقت نامه جامع پادمانی برای بازرسی و راستی‌آزمایی فعالیت های هسته‌ای به کار گرفته شده‌اند و با کمترین ممانعتی از سوی سازمان انرژی اتمی جهت فعالیت های راستی آزمایی خود مواجه نیستند. از این رو فعالیت حدود یک سوم کل تعداد بازرس‌های آژانس در ایران نمی‌تواند مغایرتی با کارکرد این نهاد نظارتی در بررسی فعالیت‌های صنعت هسته‌ای کشور داشته باشد.

خنثی سازی سیاست هدفمند تبلیغاتی

بنابراین در چنین شرایطی که محافل غربی- اسرائیلی سیاست تبلیغاتی هدفمندی را برای تدارک یک جنگ دیپلماتیک فرسایشی میان تهران و وین در پیش گرفته اند، گفت‌وگوی چهره به چهره مقام‌های ایران و آژانس و برگزاری کنفرانس بین المللی اصفهان می تواند، به یکی از مجموعه فاکتورهای موثر در پیشبرد تعامل سازنده تهران و آژانس و پذیرش خواست‌ها و خط قرمزهای ایران در جریان این همکاری تبدیل شود و حتی مذاکرات رفع تحریم‌ها را نیز متاثر از خود سازد؛ امری که در ادامه نشان از این واقعیت دارد که جمهوری اسلامی ایران اجرای راهبرد صلح آمیز هسته‌ای خود را صرفا با هدف تحقق نیازهای ملی و با تکیه بر قوانین و استانداردهای آژانس ذیل سرفصل مفهوم پادمان هسته‌ای و موافقتنامه «ان پی تی» پیش می‌راند.

311311

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1903001

دیگر خبرها

  • بررسی ابعاد سفر گروسی به ایران/ حل چالش موضوع بازرسان/ خنثی‌سازی سیاست هدفمند تبلیغاتی
  • عادی سازی روابط با اسرائیل، شرط امضای توافقنامه دفاعی آمریکا و عربستان
  • پیام ویژه آمریکا خطاب به عربستان درباره سازش با اسرائیل
  • توافق نزدیک عربستان با آمریکا؛ آل‌سعود هسته‌ای می‌شود؟
  •  دولت بایدن و عربستان در آستانه یک توافق امنیتی
  • عربستان و آمریکا به توافق نزدیک شدند؟
  • آمریکا و عربستان در مسیر توافق هسته‌ای غیرنظامی؟
  • بلومبرگ: عربستان فعالان منتقد اسرائیل را دستگیر می‌کند
  • منابع آگاه: دولت بایدن و عربستان درحال انجام بررسی‌های نهایی درباره یک توافق هستند
  • احتمال توافق ریاض-واشنگتن بدون عادی‌سازی روابط با اسرائیل