Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-01@10:13:20 GMT

فرش اعتماد، میراث ناشناخته هنر قزوین

تاریخ انتشار: ۵ دی ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۲۱۲۶۶۲۲

فرش اعتماد، میراث ناشناخته هنر قزوین

قزوین - ایرنا - فرش ایرانی تجلی بخش هنری بی بدلیل، تمدنی فراموش نشدنی، صنعتی دست نیافتنی و اقتصادی بدون داشتن مرز تعریف شده تا جایی که شاخص نخست صادرات جهانی این صنعت تنها به نام ایران زده شده است.

به گزارش ایرنا، تاریخی برای فرش ایرانی در دست نیست اما براساس کاوش های به عمل آمده این هنر بی بدیل را مربوط به دوران مادها می دانند اما مساله مهم آن است که دنیا ایران و ایرانیان را قرن های متوالی است که به قالی و فرش آن می شناسد و داشتن آن را نیز برای خود مباهات می داند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


براساس اسناد موجود، اوج رشد و شکوفایی تاریخ فرش دستبافت کشور به دوران شاه طهماسب باز می گردد و آثار برجای مانده از این دوران در موزه های جهان نیز حکایت بر این موضوع دارد.
اما باید دانست که این هنر اصیل ایرانی طی نیم دهه گذشته با فراز و نشیب های فراوانی روبرو بوده تا جایی که امروزه این صنعت علاوه بر ایجاد حاشیه های فراوان، دستخوش تحولات گوناگونی نیز شده است.
محدودیت های صادراتی به علت برخی سیاست ها از جمله تحریم، افزایش روزافزون مواد اولیه و به دنبال آن بالا رفتن هزینه های بافت، عدم امنیت شغلی پایدار بافندگان، مورد حمایت قرار نگرفتن این حرفه همانند سایر بخش های صنعتی، وجود دلالان سوء استفاده گر و در نهایت نیز حل نشدن مشکل بیمه بافندگان از جمله معضلات این بخش است.
برگزاری یازدهمین نمایشگاه قالی و فرش دستبافت قزوین باعث شده تا نظر صاحبان شاغل در این حرفه را با سفر رییس مرکز ملی فرش ایران به استان، جویا شویم.

**ساختار فرش با مشکل روبرو است
بازرس اتحادیه فرش دستبافت و ماشینی استان قزوین در این رابطه به ایرنا گفت: ساختار این صنعت در کشور و استان متاسفانه با مشکل روبرو بوده تا جایی که حمایت های لازم نه از بافندگان، فروشندگان و حتی صادرکنندگان نیز به عمل نیامده است.
مهدی شیردست ادامه داد: به عنوان مثال نقش و فرش اعتماد قزوین به عنوان یکی از با اصالت ترین های این هنر امروزه به دلیل سوء مدیریت، نامهربانی و توجه نکردن به بوته فراموشی سپرده شده و بافندگان و عرضه کنندگان این بخش همچنان با مشکلات اولیه و ابتدایی این صنعت مانند بیمه و تامین مواد اولیه روبرو هستند.
وی با اشاره به اینکه این رشته هنری از پایه، یعنی بافندگان با مشکل روبرو بوده تا جایی که مسئولان ذیربط هنوز که هنوز است نتوانسته اند مشکل بیمه آنان را برطرف سازند، اضافه کرد: این در حالی است که حتی فروشندگان قالی را که بافندگان به آنان در فروش محصولاتشان اطمینان حاصل کرده اند نیز باید مورد حمایت جدی قرار گیرند.
به گفته وی، متاسفانه سوء مدیریت ها باعث شده تا گاهی شاهد آن باشیم که بافنده ای برای خرید مواد خام اولیه یک قالی تا 200 میلیون ریال هزینه می کند و پس از 6 ماه تلاش بی وقفه و طاقت فرسا، هنگامی که در فروش آن به مشکل برمی خورد توسط سودجویان محصول کار خود را به 150 میلیون ریال می فروشد.
شیردست اضافه کرد: مشکلات تا جایی پیش رفته که امروز قزوین، با قدمت طولانی خود در این عرصه، شاهد تنها یک صادر کننده فرش است.
وی اضافه کرد: فرش اعتماد قزوین که سالیان سال است به بوته فراموشی سپرده شده در حالی که نقش و طرح آن در گذشته حرف نخست را در این صنعت می زده، امروز نیازمند توجه جدی مسئولانی است که از این حرفه به عنوان سومین کالای صادراتی کشور یاد می کنند.

**فرش دستبافت قزوین می تواند از بی نظیرترین برندهای فرش جهان باشد
کارشناس فرش سازمان صنعت، معدن و تجارت استان قزوین، فرش دستبافت این منطقه با عنوان اعتماد را از بی نظیرترین فرش های جهانی دانست و گفت: براساس تحقیقات استاد ژوله، محقق و پژوهشگر فرش کشور، امروزه موزه معروف متروپلی تن نیویورک دارای یکی از فرش های قزوین است که قیمتی برای آن را نمی توان متصور بود.
زهرا شجاعی تاکید کرد: براساس شواهد موجود، با توجه به علاقه شاهان صفوی، به خصوص شاه طهماسب به بافت فرش، تعدادی از علاقه مندان به این هنر برای نخستین مرتبه در کشور مجتمع قالی بافی به نام اعتماد را در سال 1309 با 400 دار قالی و یک هزار بافنده در شهر قزوین برپا کرده و تمام مراحل تولید فرش نیز در آن به طور کامل به انجام می رسید.
وی در بخش دیگری از سخنان خود میزان صادرات فرش استان به آمریکا در سال گذشته را پنج هزار و 350 کیلوگرم و به ارزش 838 هزار دلار اعلام کرد.
شجاعی در ادامه، مشکل بیمه را اصلی ترین معضل بافندگان استان اعلام کرد و گفت: براساس صدور کارت های عضویت بافندگان استان که هر 2 سال یک مرتبه جهت صدور بیمه نامه صورت می گیرد بالغ بر 6 هزار نفر در سال 93 بود که متاسفانه پس از آن و به دلیل برخی مسایل این تعداد در حال حاضر به یک هزار و 959 نفر کاهش یافته است.
این کارشناس با اشاره به مشکل بافندگان فرش و قالی و ابتلای آنان به انواع بیماری ها از جمله کمر درد، پشت درد و گردن درد و لزوم بیمه شدن آنها، تاکید کرد: بیشتر آمار بافندگان ما را زنان تشکیل می دهند که با توجه به فعالیت آنان در حوزه کار و خانواده، زمان خاصی برای کار برروی دار قالی از سوی این قشر را نمی توان متصور شد.
وی اضافه کرد: متاسفانه از سال 93 با انجام بازرسی های مداوم از سوی بازرسان سازمان تامین اجتماعی به محل کار بافندگان، در صورت هرگونه غیبت، افراد از لیست بیمه بی مورد حذف شدند.
شجاعی در بخش دیگری از سخنان خود به مواد خام و اولیه این صنعت پرداخت و یادآور شد: خوشبختانه موادی مانند پشم و کرک برای بافندگان در داخل تامین می شود اما در بخش ابریشم که کالای وارداتی است، با مشکل روبرو هستیم.

**بافندگان فرش نباید از تسهیلات کارآفرینی و مشاغل خانگی بهره مند باشند
رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان قزوین در این رابطه به ایرنا گفت: متاسفانه بافندگان ما در این عرصه و برای حمایت از تسهیلات کارآفرینی و مشاغل خانگی بهره مند هستند که به علت پایین بودن میزان آن، این مساله به نفع آنان نیست.
علی پرزحمت، فرش را جزو سه کالای اساسی غیرنفتی در حوزه صادرات دانست و اظهار داشت: بدون شک رفع معضلات موجود در این عرصه می تواند علاوه بر تامین بخش قابل توجه ارز مورد نیاز کشور، اتکا به نفت را نیز کاهش دهد.
به گفته وی، فعالان این عرصه انسان هایی زحمتکش و پرتلاشگری هستند که با حداقل ترین امکانات موجود، آثاری جهانی خلق می کنند.
وی در ادامه با اشاره به قدمت فرش قزوین، گفت: براساس مستندات موجود، فرش منطقه با نام اعتماد در گذشته از آوازه بلند بالایی برخوردار بوده تا جایی که نخستین مجتمع فرش بافی کشور در این استان راه اندازی شده بود.
این مسئول به راه اندازی خانه فرش قزوین نیز اشاره کرد و افزود: خوشبختانه مکان یاد شده برای بافندگان و فعالان این عرصه جهت آموزش و فروش محصولات در نظر گرفته شد که مورد استقبال نیز قرار گرفته است.
پرزحمت در پایان اضافه کرد: متاسفانه یکی از مشکلات یزرگ بافندگان ما بیمه است که باید اقدام های قانونی و فوری در این زمینه به عمل آید.

**فرش 29 منطقه کشور ثبت جهانی شده است
رییس مرکز ملی فرش ایران نیز با اشاره به اینکه فرش 29 منطقه از کشور ثبت جهانی شده و 54 اثر نیز به ثبت ملی رسیده، گفت: سال گذشته میزان صادرات فرش دستبافت کشور 428 میلیون دلار به کشورهای آمریکا، آلمان، کانادا، ژاپن و چین صورت گرفت.
فرشته دستپاک اضافه کرد: صنعت فرش ایران با 2 میلیون و 500 هزار بافند و جمعیتی حدود 6 میلیون نفر، بزرگترین صنعت کشور را به خود اختصاص داده تا جایی که هنر فرش ایرانی از دورترین نقاط روستایی کشور تا شهرهای بزرگ و کوچک تاثیر قابل توجهی را در صنعت کشور از خود برجای گذاشته است.
این مسئول با اشاره به اینکه برای ایجاد هر شغل پایدار براساس آمار سازمان برنامه و بودجه حدود سه میلیارد ریال سرمایه گذاری لازم است، تاکید کرد: این در حالی است که فعالیت در حوزه فرش دستبافت به 100 تا 150 میلیون ریال سرمایه با اشتغالزایی سه نفر و بدون هیچ دردسری میسر خواهد بود.
وی، بیمه و تامین مواد اولیه خام وارداتی این صنعت را از مهمترین مشکلات موجود این صنعت برشمرد و گفت: متاسفانه و به دلایل مختلف بیمه بافندگان فرش کشور از سال 92 با مشکل روبرو شده اما با برنامه ریزی های به عمل آمده و پیش بینی های صورت گرفته در بودجه سال آینده، سعی داریم تا زمینه بیمه شدن 600 هزار بافنده را فراهم کنیم.
دستپاک به ظرفیت های قابل توجه مناطق آزاد کشور هم اشاره کرد و افزود: با تمهیدات در نظر گرفته شد سعی داریم از سال آینده کالاهایی که از برخی کشورها مانند چین به کشور ما وارد می شوند، به ازای آن فرش به آنها صادر کنیم.
رییس مرکز ملی فرش ایران همچنین به برگزاری نخستین نمایشگاه فرش لاکچری در اسفند ماه اشاره و تصریح کرد: این نمایشگاه با حضور کشورهای بافنده فرش از 14 اسفندماه سال جاری به میزبانی منطقه آزاد چابهار برگزار خواهد شد.
شحاعی در ادامه با تاکید بر جنیه های هنری و میراثی فرش دستبافت ایران، گفت: فرش دستبافت معتمدی قزوین یکی از آثار نفیس این هنر است که باید شرایط ثبت ملی و جهانی آن هر چه سریع تر فراهم شود زیرا با ثبت جهانی این اثر می توان به راحتی زمینه شناسنامه دار کردن آن را از سوی سازمان مالکیت جهانی به دست خواهد آمد.
8054

منبع: ایرنا

کلیدواژه: اقتصاد فرش صادرات قزوين

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۱۲۶۶۲۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چرا تنها سایت موزه غرب کشور عاقبت به خیر نشد

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها- آزاده صفی: سال ۲۰۱۸ پس از انتخاب همدان به عنوان پایتخت گردشگری کشورهای آسیایی، مسئولان استانی برای آماده‌سازی شهر و استقبال از این رویداد، دست به احداث، بهسازی و مرمت برخی از آثار و اماکن زدند که طرح پیاده‌راه‌سازی خیابان‌های بوعلی و اکباتان و میدان مرکزی شهر از این دست بود.

در حین اجرای این عملیات، اشیای تاریخی از میدان مرکزی شهر همدان کشف شد که سر و صدا و حواشی بسیاری را به همراه داشت. پس از کشف این اشیا اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان به همراه شهرداری همدان وعده ساخت سایت‌موزه را در این مکان دادند.

حواشی گریبانگیر همیشگی سایت موزه همدان

از سال ۱۳۹۶ تا سال ۱۴۰۱ که از طراحی تا بهره‌برداری سایت موزه به طول انجامید، این موزه که روزی قرار بود به عنوان یک اثر شاخص در مرکز شهر همدان خودنمایی کند و تاریخ این کهن‌شهر را به رخ گردشگران بکشد همچنان درگیر حواشی فراوان بود و حتی حواشی، پس از بهره‌برداری نیز دست از سر سایت موزه برنداشت و تا امروز نیز ادامه دارد.

احداث سایت موزه با همکاری سه مجموعه میراث‌فرهنگی، شهرداری و راه و شهرسازی و کشمکش بین این دستگاه‌ها از جمله معضلاتی بود که چند سال گریبانگیر پروژه بود و مدت‌ها پروژه را در سکوت عمرانی نگاه داشت و خبری از اجرای آن نبود.

در سال ۹۷ که سایت موزه گرفتار کشمکش اداری بود عباس صوفی؛ شهردار وقت همدان گفته بود که برای به نتیجه رسیدن پروژه و ساخت بنا، باید میراث‌فرهنگی و راه و شهرسازی، بودجه مورد نیاز را در کار تزریق کنند تا شهرداری بتواند عملیات عمرانی را ادامه دهد.

محمدحسین مرادی؛ معاون وقت بازآفرینی شهری و مسکن اداره‌کل راه و شهرسازی استان همدان نیز در این زمینه گفته بود این اداره وظیفه‌ای در قبال تأمین بودجه و اعتبار پروژه احداث سایت‌موزه میدان مرکزی همدان ندارد.

همان زمان کامران گردان؛ رئیس وقت شورای شهر همدان نیز درباره پروژه گفته بود که سه‌گانگی در سه نهاد میراث‌فرهنگی، راه و شهرسازی و شهرداری همدان از دلایل عمده طولانی شدن روند این پروژه است.

احمد ترابی؛ معاون وقت میراث‌فرهنگی همدان نیز همان زمان از رکود در روند ساخت پروژه سایت موزه میدان مرکزی همدان خبر داده و گفته بود این پروژه در همان مرحله‌ای که بوده، قرار داشته و پیشرفتی نکرده است و تنها آثار و اشیا تاریخی کشف شده به موزه اداره‌کل میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری منتقل شده است.

سایت موزه همدان قبرستان وعده‌های بی عمل مدیران

جدا از رکود طولانی پروژه و کشمکش بین دستگاه‌های مربوطه، وعده و وعیدهای بسیاری برای اتمام پروژه داده شد و سال‌ها سایت موزه میدان مرکزی همدان به قبرستان وعده‌های بدون عمل مدیران تبدیل شد و سرانجام اداره‌کل راه و شهرسازی از این پروژه کنار گذاشته شد و میراث‌فرهنگی و شهرداری اتمام پروژه را عهده‌دار شدند.‌

پس از آن نیز «افتتاح سایت موزه همدان در ماه‌های آینده» بارها تیتر رسانه‌ها شد و خلاصه این پروژه، پس از طی کردن هفت‌خان رستم شهریورماه ۱۴۰۱ و در سکوت خبری و ناباوری فعالان میراث‌فرهنگی و گردشگری افتتاح شد و در نهایت مدیریت آن به شهرداری واگذار شد.

باوجود اینکه انتظار می‌رفت افتتاح این مکان شاخص در میدان دیدنی همدان، میدان‌داری کند و به رونق گردشگری منجر شود اما حاشیه‌های بعد از افتتاح آنقدر قوی شد که تمام حواشی ساخت سایت موزه را از ذهن‌ها پاک کرد.

سایت موزه، محل وقوع معضلات اجتماعی در میدان مرکزی شهر

خلاصه اینکه پس از افتتاح هم گره از بخت تنها سایت موزه غرب کشور باز نشد و هر روز حاشیه‌هایش بیشتر از قبل شد و این حواشی تا جایی پیش رفت که حالا این موزه در میدان مرکزی شهر همدان به محلی برای وقوع انواع معضلات اجتماعی تبدیل شده است.

تأمین نیروی متخصص مانند موزه‌دار و راهنمای گردشگری، مهمترین مشکلات سایت موزه است که پس از گذشت یکسال و نیم از افتتاح، هنوز محقق نشده و گویا عزمی بر رفع این مشکل بزرگ نیز وجود ندارد. از طرفی شهرداری همدان فاقد این نیروهای متخصص است و از طرف دیگر میراث‌فرهنگی با کمبود شدید نیروی انسانی مواجه است و این معضلات وضعیت سایت موزه را به کلافی سردرگم تبدیل کرده است.

با وجود اینکه استقبال از سایت موزه در ایام خاص مانند تعطیلات و مناسبت‌ها چشمگیر است و گردشگران تمایل بالایی به بازدید از آن نشان می‌دهند اما این مکان همچنان فاقد استانداردهایی مانند راهنمای گردشگری و موزه‌دار است و آنطور که باید در معرفی تاریخ همدان به گردشگران موفق عمل نکرده است.

جای خالی راهنمای گردشگری و موزه‌دار در تنها سایت موزه غرب کشور

در سایت موزه میدان مرکزی شهر همدان که با عنوان عریض و طویل تنها سایت موزه غرب کشور شناخته شده است آثاری از دوران ماد، اشکانی و پایه ستون‌های دوره هخامنشی تا دوره اسلامی وجود دارد که نشان می‌دهد حدود ۳ هزار سال در لایه‌های مختلف آن زندگی وجود داشته و تاکنون نیز مهمترین میدان شهر همدان باقی مانده است.

بنابراین این موضوع می‌تواند اصلی‌ترین دلیل و ادعا باشد که این حجم از تاریخ و تمدن هنوز در شهر زنده است و اگر آنها را به تماشای مخاطبان بگذاریم در جذب گردشگر تأثیرگذار خواهد بود، اما متأسفانه هنوز عزمی بر مدیریت صحیح این مکان در همدان شکل نگرفته و سایت موزه به محلی برای وقوع معضلات اجتماعی تبدیل شده است.

کد خبر 6090742

دیگر خبرها

  • خودروهای عضلانی جذابی که ناشناخته ماندند، از فورد فالکون کبرا تا کرایسلر والیانت (+عکس)
  • همایش بین‌المللی معماری دست‌کند کشور در لرستان برگزار می‌شود
  • روستای فهرج یزد در مسیر جهانی شدن + فیلم بنای ناشناخته پیش از اسلام
  • استولتنبرگ: اعتماد اوکراین به ناتو خدشه‌دار شده است
  • خراسان جنوبی گنجینه ناشناخته سرمایه گذاری /اکسپو سکوی پرتاب توسعه
  • با حل مشکلات مردم اعتماد عمومی را افزایش دهید
  • تبدیل ۲۱.۶ درصد مجوز کاغذی به پروانه الکترونیکی در اردبیل
  • دستگاه قضا با حل مشکلات مردم اعتماد عمومی را افزایش دهد
  • چرا تنها سایت موزه غرب کشور عاقبت به خیر نشد
  • جلب اعتماد نیروی کار منجر به رشد بهره‌وری می‌شود