Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جماران»
2024-04-30@17:53:16 GMT

نبرد تن به تن درخت و تَبر

تاریخ انتشار: ۶ دی ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۲۱۳۱۴۴۵

نبرد تن به تن درخت و تَبر

جنگل‌های زاگرس با گستردگی در حدود 12 استان کشور با 6 میلیون هکتار مساحت، 40 درصد جنگل‌های ایران را تشکیل می‌دهد که حدود 70 درصد تیپ گونه‌های جنگلی زاگرس را بلوط‌ها شامل می‌ شود.
بر اساس مطالعات پالینولوژی در حدود 14 تا 15 هزار سال قبل کم کم درختان پراکنده بلوط و بنه و از پنج هزار سال پیش جنگل های متراکم و نیمه متراکم بلوط به طور کامل در جنگل های زاگرس جای گرفت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


جنگل های زاگرس به سه بخش شمالی، میانی و جنوبی تقسیم می شود و به لحاظ محافظت از منابع آب و خاک، تولید محصولات فرعی، ذخایر ژنتیکی، مصارف درمانی، توانایی های اکوتوریستی و ارزش های زندگی، دارای اهمیت زیادی است.
این جنگل ها علاوه بر همه طراوت و زیبایی که به طبیعت می بخشد، می تواند منبع اقتصادی بسیار خوبی برای جنگل نشینان باشد و علاوه بر محصولات فرعی مانند مازو، شیره سقز، میوه بنه و سایر ثمره های درختان جنگلی، گردشگری جنگلی حلقه گمشده ای اقتصاد جنگل بوده که هنوز هم تا حدود زیادی ناشناخته باقی مانده است.
جنگل نشیان زاگرس سالهاست در دامن این طبیعت زندگی کرده و معیشت خود را در این جنگل ها و با بهره برداری از محصولات فرعی و بدون آسیب زدن به جنگل تامین می کنند.
این روزها هنگام تردد در جاده های غرب کشور و محورهای مواصلاتی منتهی به جنگل های زاگرس می توان کامیون های بزرگ و کوچک را مشاهده کرد که پیکرهای بی جان درختان جنگلی و غیرجنگلی را به مناطق مرکزی و شمالی ایران حمل می کنند.
به گفته برخی کارشناسان این حوزه، دلالان و قاچاقچیان چوب به دلیل توقف بهره‎برداری از جنگل های شمال کشور، بی رحمانه به جان جنگل های زاگرس افتاده‎اند.
هر چند هنوز آمار دقیقی از میزان تخریب این قاچاقچیان در جنگل های زاگرس در دست نیست اما به گفته مسوولان منابع طبیعی استان کردستان تنها در سه ماهه سوم امسال 225 تُن چوب قاچاق و غیرمجاز در قالب 36 دستگاه کامیون در این استان کشف و ضبط شد و سهم شهرستان مهاباد در آذربایجان غربی در این مدت بیش از 70 تُن است.
طبق نظر کارشناسان منابع طبیعی اغلب چوب‎های قطع شده از درختان سالم بوده اما دلالان و قاچاقچیان با شگرد قرار دادن چوب سالم در لایه زیرین بار خودرو و پوشاندن آنها با چوب‎های خشک و غیرجنگلی سعی در اختفای جرم دارند.
در حالی که برابر قانون حمل هرگونه چوب باغی و جنگلی باید با نظارت منابع طبیعی صورت گیرد اما در برخی موارد این امر رعایت نمی شود و برخی قاچاقچیان بدون بارنامه و اخذ مجوزهای لازم اقدام به حمل چوب می کنند.
تجاوزها به حریم سبز جنگل های زاگرس تا جایی پیش رفته که دوستداران محیط زیست و منابع طبیعی زنگ خطر را به صدا در آورده و از مسوولان درخواست کرده اند که به داد جنگل ها برسند و دست این افراد را از قلع و قمع درختان کوتاه کنند و در برخی موارد خود دست به تعقیب و گریز قاچاقچیان می زنند.
دوست داران جنگل می دانند که خطرهایی مانند خشکسالی، آتش سوزی، تصرف و تخریب جنگل، پدیده ریزگردها و آفت های مختلفی از جمله بیماری درختی قارچ زغالی، آفت سوسک چوب خوار و کرم جوانه خوار بلوط همواره جنگل های زاگرس را تهدید می کند.
جنگل های زاگرس به سبب پتانسیل و قابلیتی که دارند تاکنون توانستند که خود را با این شرایط سازگار کنند اما اینک جنگل های زاگرس پنجه در پنجه حریفی نابرابر قرار دادند و سودجویان و غارتگران این ثروت ملی با قلع و قمع درختان عرصه را بر جنگل های زاگرس تنگ کرده اند.
تخریب جنگل های زاگرس درحالی با این شدت توسط قاچاقچیان انجام می شود که سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری سالانه صدها طرح توسعه و غنی سازی جنگل های زاگرس اجرا می کند و هزاران دستگاه آبگرمکن خورشیدی را در راستای ترویج استفاده از انرژی پاک و جایگزینی سوخت های فسیلی و هیزمی، در اختیار روستاییان حاشیه جنگل های زاگرس داده است.
حفاظت از این جنگل ها نباید تنها بر عهده یک ارگان یا نهاد خاصی باشد بلکه تمامی دستگاه های اجرایی و اقشار مختلف مردم عزم خود را برای زنده نگهداشتن آن جزم کنند و هر چه در توان دارند در این راه دریغ نورزند.
** عبدالله رحمانی، خبرنگار ایرنا
3020/6185/3072
انتهای پیام

منبع: جماران

کلیدواژه: جام ملت های آسیا منع به کارگیری بازنشستگان بودجه 98 جلیقه زردها ثروت دستگاه های اجرایی دوستداران محیط زیست زیبایی گردشگری جام ملت های آسیا منع به کارگیری بازنشستگان بودجه 98 جلیقه زردها امام خمینی س سید مصطفی خمینی سید احمد خمینی سید حسن خمینی انقلاب اسلامی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamaran.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جماران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۱۳۱۴۴۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رخ نمایی مرال قرمز ایرانی در ارتفاعات جنگلی رودبار

دریافت 16 MB

به گزارش خبرگزاری مهر، حمزه عشوری اظهار کرد: تصاویر زیبا و ارزشمندی از یک رأس گوزن قرمز (مرال) نر در ارتفاعات جنگلی شهرستان رودبار توسط یک کارگروه زبده از تشکلهای مردمی حافظان هیرکانی (حسین آقایی و مهرداد بخشی پور) با همراهی یکی از محیط بانان حفاظت محیط زیست گیلان به ثبت رسید.

وی افزود: جنگل‌های هیرکانی گیلان از عرصه‌های طبیعی و بی نظیری است که هنوز می‌توان غرش پلنگ ایرانی و بانگ گوزن قرمز (مرال) را در آن شنید. آموزش جوامع محلی، برخورد قاطع با شکارچیان غیرمجاز و تعامل با جوامع بومی و محلی و تلاش شبانه روزی محیط بانان سبب شده تا امنیت در زیستگاه برای این گونه‌های حیات وحش تأمین شود و مشاهده و تصویر برداری از گونه‌های ارزشمند هم نشان از این امنیت دارد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان گیلان خاطرنشان کرد: مشاهده گونه‌های ارزشمند همچون مرال، پلنگ و خرس قهوه‌ای در این استان نشان از این دارد که زیستگاه‌ها برای این حیوانات امن است.

گفتنی است، مرال یا گوزن قرمز که به آن «گاوکوهی» نیز گفته می‌شود از گونه‌های باشکوه جنگل‌های پهن برگ هیرکانی شمال ایران است و یکی از نمادهای تنوع زیستی جنگل‌های هیرکانی و از گونه‌های حمایت شده در زیستگاه‌های استان گیلان است.

کد خبر 6090941

دیگر خبرها

  • ضوابط صادراتی جدید محصولات جنگلی اعلام شد
  • زخمِ کاری «قطع درختان» مرثیه‌ای بر پیکر سبز سنندج
  • درختان ماه روی زمین کاشته می‌شوند
  • کاشت بیش از ۵ میلیون اصله نهال در بوشهر + تصویر
  • اجرای طرح سرشاخه کاری درختان گردو در زارچ
  • ضرورت استفاده از هوش مصنوعی و پهپاد‌ها برای حفاظت از جنگل‌ها
  • نجات زاگرس با الگوی ۳ کشور اروپایی | مرگ یک پنجم مساحت جنگل‌های زاگرس | جنگلداری اجتماعی چگونه زاگرس را احیا می کند؟
  • ثبت تصویر گوزن قرمز ایرانی در ارتفاعات جنگلی رودبار + فیلم
  • رخ نمایی مرال قرمز ایرانی در ارتفاعات جنگلی رودبار
  • احیای جنگل‌های هیرکانی گلستان با تولید و کاشت سه میلیون نهال