Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش ایکنا از خراسان رضوی غلامرضا حسنی عصر دیروز، 5 دی ماه، در نشست علمی با عنوان «جمعیت و توسعه با تاکید بر ایران» که در دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد، اظهار کرد: وضعیت تحولات اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی بر مساله جمعیت تاثیر گذاشته است. موضوع مورد توجه در ایران نه کاهش جمعیت و نه افزایش آن است بلکه شدت کاهش و افزایش جمعیت مورد نظر است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: درحال حاضر ۷۱ درصد جمعیت کشور به‌طور بالقوه در سن فعالیت قرار دارند اما باید توجه داشت که این شرایط منجر به ایجاد نگرانی نسبت به آینده می‌شود. در واقع ما نباید رشد منفی در جمعیت داشته باشیم و نبایستی این رشد کمتر از حدی شود که شرایط جایگزینی جمعیت در کشور وجود نداشته باشد.

حسنی ادامه داد: براساس آمارهای بانک جهانی بالاترین نرخ باروری در جهان ۷.۱ درصد است. ایران از لحاظ نرخ رشد جمعیتی در بین ۲۰۰ کشور جهان، رتبه ۱۶۵ را دارد. در حقیقت نرخ رشد جمعیت در ایران ۱.۶۲ است.

استادیار جمعیت‌شناسی دانشگاه فردوسی با بیان اینکه نرخ رشد جمعیت در تمام کشورهای خاورمیانه از ایران بالاتر است، توضیح داد: حتی نرخ رشد جمعیت کشور روسیه از ایران بیشتر است. از سویی دیگر کشورهای دیگری چون آمریکا، فرانسه و انگلستان از ایران نرخ رشد جنعیتی بالاتری دارند. براساس پژوهشی که با تعداد نمونه 5723 نفر روستایی و شهرنشین در استان خراسان ‌رضوی انجام شده، به این نتیجه رسیدیم که نرخ باروری استان در میان زنان ازدواج کرده ۱.۸ درصد است.

حسنی با بیان اینکه براساس سرشماری سال ۱۳۹۵ شاخص‌های جمعیتی ایران تغییراتی کرده و نرخ موالید از ۱.۶۴ تا ۱.۶۵ متغیر است، تصریح کرد: براساس بررسی‌ها امروز، دوباره نرخ موالید کاهش پیدا کرده و از سویی میزان طلاق در ۹ ماهه گذشته افزایش داشته است.

نرخ رشد جمعیت از ۶.۷ در سال ۶۵ به ۱.۶ در حال حاضر رسیده است
وی بیان کرد: نگرانی بسیاری در مورد شدت کاهش نرخ باروری در ایران وجود دارد چراکه نرخ رشد جمعیت از ۶.۷ درصد در سال ۱۳۶۵ به ۱.۶ درصد در حال حاضر رسیده است.

این استاد جمعیت‌شناس با بیان اینکه شرایط اجتماعی، اقتصادی، سطح ساختاری و الگوی رفتاری اگرچه که امری خصوصی است اما در فرایند توسعه به ‌شدت تاثیرگذار است، عنوان کرد: براساس سرشماری سال ۱۳۹۵ نرخ بعد خانوار ۳.۴ است. از سویی دیگر در کل استان‌های کشور نسبت به سطح باروری نوعی همگرایی رخ داده است.

وی با اشاره به میزان تولد نوزادان در سال جاری گفت: براساس آمار ثبت احوال یک میلیون و ۴۶ هزار موالید در سال جاری اتفاق افتاده که نشان می‌دهد باروری در سال جاری کاهش پیدا کرده و طلاق افزایش داشته است. از آنجا که نظام حمایتی از خانواده بسیار پایین است و شرایط کشور بر سطح و تعداد خانواده اثر می‌گذارد؛ این نگرانی در مورد جمعیت کشور تداوم دارد.

دولت قادر به پرداخت هزینه سالخوردگان کشور نیست
حسنی اظهار کرد: رشد جمعیت در روستاهای ایران به منفی 0.6 رسیده و میزان باروری نزدیک به خط جایگزینی است. از سویی دیگر تعداد جمعیت سالخورده کشور ۸ میلیون نفر است. متاسفانه دولت برای پرداخت حقوق بازنشستگان در سال آینده تصمیم دارد تا از صندوق توسعه استفاده کند و قادر به پرداخت هزینه‌های آن‌ها نیست.

وی گفت: کاهش نرخ رشد منجر به مشکلاتی چون کاهش پیوندهای خویشاوندی، کاهش سرمایه اجتماعی و... می‌شود. در واقع شرایط اقتصادی منجر به انتخاب عقلانی برای کاهش باروری می‌شود.

استادیار جمعیت‌شناسی دانشگاه فردوسی با اشاره به سند سیاست‌های جمعیتی ایران توضیح داد: این سند دارای ۱۴ بند است که هدف از آن افزایش نرخ باروری به بالاتر از سطح جایگزینی است. در ۱۳ بند دیگر این سند، تاکید بر اشتغال، فرصت سلامت زنان و کودکان بحث مهاجرت و... می‌کند. شواهد موجود نشانگر این است که اگر جمعیت با توسعه انسانی همراه باشد، رشد و توسعه کشور را به‌همراه خواهد داشت. مشکل جامعه ما در توسعه نیروی انسانی، منابع و سرمایه است و آنچه اهمیت دارد مدیریت این سه منبع بوده تا تناسب جمعیتی را ایجاد کند.

وی توضیح داد: اگر سالخوردگی در کشور وجود دارد باید مسایل مربوط به آن را چون کشور ژاپن رفع کرد. حتی در استان سیستان و بلوچستان کاهش نرخ باروری داشته‌ایم. امروز امید به زندگی زنان در ایران ۸۰ سال و مردان به ۷۶ سال رسیده است. در دنیا آنچه که اهمیت دارد آینده‌پژوهی است. مشکل اساسی ما این است که آموزش‌وپرورش دانش‌آموزان را برای حال تربیت می‌کنند نه آینده.

حسنی بیان کرد: یکی از علل موفقیت سیاست تنظیم خانواده در گذشته این بود که در دانشگاه، رسانه، خانواده همنوایی در مورد این مساله وجود داشت و هرکس به سهم خود در آن مشارکت می‌کرد. البته این کاهش جمعیت بیش از حد انتظار بود. امروز باید سیاست‌های جمعیتی در راستای بازسازی ساختار جمعیتی کشور در آینده تغییر کرده و به حد جایگزینی برسد. ایران در منطقه دارای چالش‌های بسیاری است و باید جمعیت، قدرت و امنیت در کنار یکدیگر قرار گیرند و نیاز است تا این سطح جایگزینی تامین شود اما باید توجه داشت که مسایل جمعیت امروز ایران به‌دلیل مدیریت نادرست جمعیت کشور است.

انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: خبرگزاری قرآن ایکنا خراسان رضوی اجتماعی جمعیت ایران قرآن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۱۳۵۵۴۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جوانی جمعیت نجات دهنده کشور از آینده هولناک کهنسالی است

به گزارش خبرنگار حوزه استان های خبرگزاری تقریب، حجت الاسلام «سید ابوالفضل حسینی» در خطبه های نماز جمعه امروز مصلای شهدای خوشنام شهر آق قلا، اظهار کرد: یکی از مؤلفه های قدرت یک کشور نیروی انسانی جوان، پر انرژی و اثرگذار است، کاهش جمعیت جوان، باعث کاهش نیروی مولد و خلاق جامعه است و برای جوانی جمعیت باید برنامه ریزی کرد.
 
به گفته وی؛ یکی از متغیرهایی که در بهداشت روانی می تواند نقش سازنده و مؤثر داشته باشد رفتارهای مذهبی از جمله کارکردهای مذهب در بهداشت روانی و پروراندن رویکردی پیشگیرانه نسبت به آسیب ها است.
 
امام جمعه اهل تشیع شهر آق قلا با عنوان اینکه شهید مطهری، نه یک فرد؛ بلکه یک مکتب، یک گفتمان و یک جریان بود، تصریح کرد: این شهید بزرگوار می ‌توانست و می ‌تواند برای خواص و نخبگان فکری جبهه انقلاب، یک الگو و اسوه باشد و امام راحل عظیم‌ الشأن (ره) و رهبر حکیم انقلاب، یکی از اصلی‌ ترین‌ترین ویژگی‌های شخصیتی شهید مطهری را «بصیرت» دانسته‌ اند.
 
وی افزود: معلمان قشر بسیار زحمتکش و شریفی هستند؛ اما باید توجه داشته باشیم که معلمی فقط به تدریس مباحث تخصصی در مقاطع مختلف تحصیلی نیست؛ بلکه معلم علاوه بر آموزش دروس تخصصی باید در ارتقای سلامت روحی و روانی متعلّمین خود یعنی جامعه تلاش کند چرا که معلمی در حقیقت شغل انبیا است.
 
حجت الاسلام حسینی با اشاره به دیدار کارگران با رهبر معظم انقلاب به مناسبت هفته کار و کارگر، اظهار کرد: معظم له درباره تأمین امنیت شغلی و معیشتی این قشر زحمتکش جامعه تأکید زیادی کردند.
 
وی ادمه داد: در تمام مصاحبه‌ها و سخنرانی ها، مهم‌ترین بحثی که بر آن تأکید می‌شود، امنیت شغلی نیروی کار است و کارگران با بحث امنیت شغلی دست و پنجه نرم می‌ کنند.
 
انتهای پیام/
 

دیگر خبرها

  • بیشترین نرخ بیکاری متعلق به این استان کردنشین است
  • کمبود آمبولانس بزرگترین چالش اورژانس کشور است
  • بیماران«ای‌ال‌اس» با امانت دادن تجهیزات به یکدیگر زنده‌اند
  • اعلام آمادگی ایران برای همکاری دفاعی و امنیتی با هند
  • ایران و هند همکاری‌های دفاعی و نظامی را گسترش می‌دهند
  • فریز تخمک، راهی برای حفظ قدرت باروری دختران
  • کنعانی تحریم‌های سه‌کشور آمریکا، انگلیس و کانادا را به شدت محکوم کرد
  • جوانی جمعیت نجات دهنده کشور از آینده هولناک کهنسالی است
  • دست رد پاکستان به سینه آمریکا درباره رابطه با ایران
  • جمعیت جوان اصلی‌ترین مولفه قدرت و ثروت واقعی هر کشور