Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «شبستان»
2024-04-25@21:31:34 GMT

قطع شریان رسانه ای «بن سلمان»

تاریخ انتشار: ۱۳ دی ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۲۲۳۰۲۷۸

قطع شریان رسانه ای «بن سلمان»

شکست رسانه های دولتی و خصوصی در مقابله با پیامدهای ترور«جمال خاشقجی» و روایت سازی ها برای تطهیر آل سعود از این جنایت باعث شد تا خشم دیوان پادشاهی دامن مدیر شبکه العربیه را بگیرد و از این سمت کناره گیری کند.

خبرگزاری شبستان، گروه بین الملل: «ترکی الدخیل» رسانه ای معروف سمت خود به عنوان مدیر کل شبکه سعودی «العربیه» و «الحدث» را رها کرد و مدیریت آن را به تیم پیشین از جمله «عبدالرحمن الراشد» و «نبیل الخطیب» واگذار کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این اقدام نشانه روشنی بر فرسایش نفوذ «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان و ریزش بازوان حمایتی اش از سمت هایشان است که در نتیجه رسوایی در ترور«جمال خاشقجی» روزنامه نگار منتقد عربستان در کنسولگری این کشور در استانبول رخ داده است.

 

درحالی الدخیل روز سه شنبه(11 دی 1397) مدیریت شبکه العربیه را کناره گیری کرد تا به عنوان سفیر عربستان در ابوظبی مشغول به کار شود که روزی تیم پیشین العربیه را برکنار کرد تا به تنهایی مدیریت این شبکه را براساس دستورها و رویکرد «محمد بن سلمان» شاهزاده سعودی که پس از بازداشت شیخ «ولید ابراهیم» رئیس شورای مدیریت العربیه در اواخر سال 2017 بر آن مسلط شد، برعهده بگیرد.

الدخیل یکی از دوستان نزدیک بن سلمان به شمار می آید و نقش مهمی در نزدیک سازی بین بن سلمان و «محمد بن زاید» ولیعهد امارات و برپایی روابط مستحکم با بن زاید قبل از رسیدن «سلمان بن عبدالعزیز» پادشاه عربستان و فرزندش به حکومت از سالها پیش داشت.

 

 خشم پادشاه بر رسانه ها

ابر سیاه انبوهی در نتیجه جنایت قتل جمال خاشقجی بر عربستان سایه افکند و رسانه های دولتی و خصوصی عربستان در مقابله با پیامدهای آن و کاهش فشار بین المللی بر این کشور و رهبرانش ناکام مانند و همین امر باعث شد تا ریاض به مسئولان رسانه ای تسویه حساب کند.

نخستین ترکش این تسویه حساب به «عواد العواد» وزیر رسانه عربستان اصابت کرد که با تصمیم پادشاه عربستان عزل شد و «ترکی شبانه» مدیر فنی شبکه های «روتانا» جایگزین وی شد. این خشم دامن «ترکی الدخیل» یکی از بازوهای رسانه ای محمد بن سلمان و مدیرکل شبکه های العربیه و الحدث را نیز گرفت.

 

منابع آگاه پیش از این به خلیج آنلاین گفته بودند که الدخیل به علت خشم دیوان پادشاهی کناره گیری خواهد داد، زیرا پوشش رسانه ای وی نسبت به حادثه ترور خاشقجی را پوشش«ضعیف و بد» عنوان کردند.

رسانه های عربستان در بخش دولتی و خصوصی نسبت به ارایه حقایقی که مقامات ترکیه هر روز فاش می کردند، ناتوان ظاهر شدند، تاجایی که رسانه های ترکیه ریاض را مسئول قتل و قطعه قطعه کردن جسد خاشقجی دانستند.

 

رسانه های سعودی روش تردید و شک را در قبال حقایقی واقعی که رسانه های عربی و بین المللی درباره مسئله خاشقجی منتشر می کردند، در پیش گرفتند و همین امر باعث شد تا اعتبار خود را دربرابر مردم داخل و خارج از عربستان از دست دهند تاجایی که در شبکه های ارتباط اجتماعی مایه تمسخر قرار گرفتند.

 

ناکامی های الدخیل

شبکه «العربیه» با مدیریت الدخیل در آن زمان میزبان شخصیت های سیاسی عربستان بود تا نشان دهد که عربستان مورد توطئه بین المللی قرار گرفته است و همچنین بدون استناد به دلایل موثق به روایت سازی هایی اقدام کرد که کشورهای دیگر از جمله را متهم به این توطئه می کرد.

رسانه عربستان در این زمان در آشفتگی بی سابقه ای در تاریخ خود به سر بردند، به طوری که از آغاز جنایت ترور به اجرای مصاحبه با افراد خانواده خاشقجی و گرفتن تایید کامل آنها برای محمد بن سلمان و تکذیب اتهامات وارده بر بن سلمان به عنوان مسئول جنایت  اقدام کردند.

 

همچنین این رسانه ها سخنان«خدیجه چنگیز» نامزد خاشقجی را تکذیب کردند و سخنان وی را ادعاهای بی اساس دانستند و وی را به جاسوسی برای یکی از کشورها متهم کردند.

اگرچه تفسیرهای رسانه ای الدخیل و العواد طول نکشید و همه روایت های ساختگی آنها فرو ریخت، چرا که عربستان مجبور شد تا به دست داشتن تیم ترور از اعضای دیوان پادشاهی در قتل خاشقجی اعتراف کند.

 

اعتراف رسمی عربستان، رسانه هایش را در موقعیت انکار و خجالت قرار داد، اما رسانه های عربستان به خصوص العربیه تلاش کرد تا افکار عمومی داخلی و جهانی را با انتشار روایت های غیردقیق درباره ترور خاشقجی منحرف کنند. حتی این رسانه ها از جمله العربیه «توران قشلاقچی» رئیس جمعیت خانه رسانه های عرب در ترکیه و مدافع حقوق روزنامه نگاران را که نقش زیادی در بررسی حادثه خاشقجی داشت، با اتهامات بی اساس هدف قرار دادند.

 

برهمین اساس، الدخیل در راس هرم رسانه ای عربستان در تعامل و برخورد حرفه ای با مسئله ترور خاشقجی شکست خورد، همین امر باعث شد تا الخطیب که پس از روی کار آمدن الدخیل در شبکه العربیه، امارات را به طور کامل ترک و به کانادا مهاجرت کند، دوباره به این رسانه برگردد؛ همچنین الراشد نیز پس از مدیریت الدخیل به لندن رفت و با همسرش«ریما مکتبی» در آنجا سکونت می کرد؛ دوباره به تیم پیشین العربیه ملحق شد تا این شبکه را هدایت کنند.

 

یک منبع رسانه ای داخل العربیه در گفتگو ویژه با «عربی 21» با اشاره به بازگشت الخطیب و الراشد به این شبکه گفته است که همه مدیریت پیشین پس از شکست مردان «محمد بن سلمان» در مدیریت العربیه دوباره بازگشتند.

این منبع تاکید کرده است که الدخیل به دلیل شکست در برخورد با بحران خاشقجی مورد انتقادهای گسترده قرار گرفته است و بن سلمان مجبور شد تا ترکی الدخیل را کنار بگذارد و از مدیریت پیشین که در برخورد با حوادث باهوش تر عمل می کردند، کمک بگیرد.

 

وی عنوان کرده است که نخستین پوشش العربیه درباره ترور خاشقجی در ساعت 4 روز نهم اکتبر 2018 یعنی یک هفته کامل پس از آغاز بحران انجام گرفت و در این پوشش، قطر را متهم کردند در پشت ماجرای ناپدیدشدن خاشقجی قرار دارند؛  این درحالی است که الدخلیل ناظر این پوشش رسانه ای بود و دستور مستقیم از وی صادر شد.

 

قطع شریان رسانه ای بن سلمان

منابع آگاه در عربستان به «خلیج آنلاین» تاکید کرده اند که ضعف در پوشش رسانه ای که پس از حادثه ترور خاشقجی بر این رسانه ها حاکم شده است، باعث خشم دیوان پادشاهی شد. به همین دلیل دیوان پادشاهی تصمیم خود را برای اجرای تغییرات کامل در رسانه های این کشور اتخاذ کرده است.

این منابع فاش کردند که ترکی الدخیل در راس این فهرست بوده است، اما وی قبل از هر اقدامی استعفای خود را ارایه داد، زیرا دیوان پادشاهی تهدید کرده بود که او و تعدادی مسئولان ارشد العربیه را به علت ضعف بسیار در پوشش رسانه ای عزل خواهد کرد.

 

در همین حال، برخی از تحلیلگران معتقدند که احتمال دارد که این اقدام سلمان بن عبدالعزیز، برای کاهش نفوذ محمد بن سلمان انجام گیرد، به همین دلیل برای عزل مهمترین مهره وی وارد عمل شد و این امر برای راضی کردن آمریکایی ها و پیشدستی دربرابر هرگونه تحرک کنگره ضد فرزندش پس از پایان تعطیلات سال نو انجام گرفته است.

برهمین اساس، این مسئله نشان می دهد که عربستان شاهد تغییرات اصلاحی است، همانگونه روزنامه «تایمز» از تلاش پادشاه عربستان برای کاهش نفوذ فرزندش خبر داده است.

 

یکی از بازوهای بن سلمان

الدخیل یکی از بازوهای رسانه ای مهم به شمار می آمد و شاید مهمترین آن برای بن سلمان. به طوری که در ژانویه 2015 میلادی وی را به عنوان مدیرکل شبکه العربیه منصوب کرد، اما پس از یک مدت کوتاه از ریاستش، بحث و جدل گسترده ای برانگیخته شد، به طوری که براساس اسناد منتشر شده از سوری رسانه ها اعلام شد که ثروت وی به سرعت موشک افزایش یافته است.

پایگاه «میدل ایست» در گزارشی که «سایمون هندرسون» در یکم دسامبر 2016 میلادی منتشر کرد، از تعدادی اسناد درباره ثروت الدخیل پرده برداشت که نخستین سرمایه گذار در «سرمایه گذاری کاپیتال» در تاریخ 15 فوریه 2015 بوده است.

براساس گزارش این پایگاه، ارزش سرمایه الدخیل نزدیک به 8.4 میلیون ریال سعودی می رسد.

اما سند دوم منتشر شده درباره سرمایه گذاری کاپیتال در 13 آگوست 2015  نشان می دهد که ارزش سرمایه گذار الدخیل به 94 میلیون ریال سعودی افزایش یافته است، یعنی تنها در شش ماه 11 برابر شده است.

ترکی الدخیل در ژانویه 2015  از سوی شیخ «ولید ابراهیم» رئیس شورای اداری مجموعه «ام.بی .سی» به عنوان مدیر شبکه خبری العربیه منصوب شد. الدخیل در آن زمان به عنوان رئیس تحقیقات و پژوهش های مرکز اماراتی «المسبار» بود که یکی از بازوهای رسانه ای امارات متحده عربی به شمار می آمد.

 

از این رو، می توان گفت که ترور خاشقجی عامل مهمی در عزل و نصب ها و استعفاهای امروز در میان مقامات عربستان است، چرا که نتوانستند با هیچ ترفند و حیله ای این لکه ننگ را که بر قامت مقامات سعودی به ویژه بن سلمان نشسته است، پاک کنند؛ پس باید با عزل مسئولان پایین دست از سمت هایشان و یا جابجایی آنها فرصت دیگری را برای تطهیر آل سعود بخرند.

پایان پیام/44

منبع: شبستان

کلیدواژه: حماسه 9 دی 9 دی مجلس گرامیداشت حماسه 9 دی مراجع و علماء خراسان جنوبي شیراز فتنه 88 اردبیل انقلاب اسلامی محمد بن سلمان العربیه عربستان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۲۳۰۲۷۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

«به افق فلسطین» به عبارتی برنامه جبهه فلسطین بود

صبح امروز نشست خبری عوامل برنامه به افق فلسطین در اداره کل سازمان صدا و سیما برگزار شد که گنجی مدیر گروه سیاسی شبکه افق، حسین قاسمی تهیه‌کننده، سید حسین حسینی مجری، مهدی آقا موسی تهدانی مجری، مرتضی مقیمی سردبیر، حمید انصاری و سعید زاهدی برادر شهید محمدرضا زاهدی از حاضران این نشست خبری بودند‌.

حسین قرایی مدیر کل روابط عمومی رسانه ملی گفت: ضمن تشکر از اهالی رسانه، در این نشست خبری دوست داشتیم برادر شهید زاهدی حضور داشته باشد. دربرنامه به افق فلسطین حدود ۱۹۰ روز روی آنتن بود و این نشان از توانمندی کارگردان و تهیه‌کننده و مجریان کار است. همچنین تماس‌هایی که در این چند ده روز داشتیم می‌توانیم در اختیار شما قرار دهیم. در خصوص برنامه به افق فلسطین باید بگویم در روز بین ۴هزار الی ۷ هزار تماس با ۱۶۲ گرفته می‌شود و بنظرم این آمار جذابیت متفاوتی برایمان دارد که در دو الی سه ماه اخیر سال ۱۴۰۳ قفل محرمانگی آن‌ها را شکستیم.

زاهدی برادر سردار شهید محمدرضا زاهدی گفت: بنده به نوبه خودم از عوامل شبکه افق، صداوسیما، خبرنگاران و عموم ملت تشکر می‌کنم و عرض خاصی ندارم.

علی گنجی مدیر گروه سیاسی شبکه افق گفت: برنامه به افق فلسطین اساسا یک تجربه شیرین برای فعالان رسانه‌ای سازمان داشت و ما یک شبکه تلویزیونی را به یک شبکه خبری فعال کردیم. علاوه بر اینکه یک سری زیر ساخت‌ها در شبکه خبری فعال نبود صفر تا صد آنچه پس از طوفان الاقصی اتفاق افتاد را در برنامه از یک شب به هر شب تغییر دادیم.

وی ادامه داد: ما برای یک مجموعه تلویزیونی هر شب آنتن رفتن آن هم در یک برنامه تحلیلی کار سخت و طاقت فرسایی است و ما تقریبا تمام شبکه‌ها را درگیر کردیم. تغییر و تحولات کار طبیعی است و مهم این بود که فلسطین را برای گوش و چشم مردم خود به تصویر بکشیم و هم برای دیگر کشورها. خیلی از برنامه‌های ما برای شبکه‌های دیگر ترجمه و بازنشر می‌شد؛ مخصوصا شبکه که عملیات وعده صادق اتفاق افتاد برای اولین بار در شبکه افق اتفاق افتاد که بچه‌های شبکه افق توانستند حدود ۷ ساعت برنامه تحلیلی سیاسی را به طور زنده نگه دارند.

وی تاکید کرد: برنامه به افق فلسطین به عبارتی برنامه جبهه فلسطین بود. ما تلاش می‌کردیم اثر گذار باشیم اما از من برنامه ساز تلویزیونی به همراه همکاران تلاشمان این بود که مظلومیت فلسطین را تا جایی که توانایی داریم نشان دهیم.

سید حسین حسینی مجری برنامه به افق فلسطین بیان کرد: نقد منصفانه شاید یکی از بهترین راه ها برای بهتر کردن کیفیت برنامه است. ما امروز در مرکز یک ساعت پاسخگوی روابط عمومی بودیم و از افراد می‌پرسیدم که از کجا تماس می‌گرفتند. در بخش‌هایی از برباره اینکه چقدر موفق شدیم به شبهات پاسخ دهیم صحبت کردیم و تلاش کردیم بی طرفانه با مخاطب صحبت کنیم. سعی کردیم هر آنچه که رخ داده است را از مهمانان سوال کنیم و برخی از آن‌ها هم در شبکه معاند پخش شد اما قصد و نیتمان این بود که اگر مخاطب در معرض شبکه‌های معاند هست این طرف را هم ببنید و سعی کردیم منبع اخبارمان هم بی طرفانه باشد اما از طرفی باید از مخاطب سوال کنیم که این برنامه چقدر کافی بود.

وی درباره غیبت شریفی مقدم مجری این برنامه گفت: خانم شریفی مقدم چون برنامه صبح‌گاهی شبکه دو داشتند برایشان سخت بود که سر برنامه بمانند، مخصوصا زمانی که سه ساعت برنامه داشتیم.

گنجی مدیر گروه سیاسی شبکه افق گفت: خیلی از حواشی ‌ای که حول کار ما شکل می‌گرفت طبیعی ما کسی را داشتیم که جای دیگر مدیر بود اما از جایی به بعد گفت می‌شود همکاری نداشته باشیم؟ خیلی این حواشی دخلی به ما نداشت زیرا یک کار حرفه‌ای بود. برنامه به افق فلسطین تقریبا جهادی بود برای مثال کسی که جزء عوامل نبود به ما کمک می‌کرد و در تلاش بود.

وی ادامه داد: در برنامه آیتم‌ها و ارتباطات اسکایپی که می‌گرفتیم متفاوت بود. واقعا بچه‌ها صبح تا شب تلاش می‌کردند و ما درگیر کار هستیم و تلاش کردیم مردم را راضی کنیم ک تحلیل دقیق داشته باشیم. زمانی که تیم جابه‌جا شد خانم شریفی یک هفته ده روز همکاری داشتند اما پس از آن شرایطشان تغییر کرد و نتوانستند حضور داشته باشند.

حسین قاسمی تهیه‌کننده به افق فلسطین گفت: ارتباطات کارشناسان حاضر در برنامه از طریق خود شبکه انجام می‌شد. شبکه افق بچه‌های سیاسی دارد و ارتباط خوبی با کارشناسان سیاسی دارد و از این جهت ممنوعیتی نداشتیم. درباره عملیات وعده صادق بله از قبل اطلاع داشتیم و آن شبی که قرار بود عملیات را داشته باشیم به ما اطلاع دادند که آماده باشید و همه شبکه‌ها حاضر شدند.

گنجی مدیر گروه سیاسی شبکه افق بیان کرد: تیم به افق فلسطین پنج بار تغییر داشت اما کسی متوجه آن نشد و بچه‌ها همان بچه‌های قدیم هستند. ما از بازیگران و هنرمندان و چهره‌های‌مختلف میهمان داشتیم تا بگوییم شرایط فلسطین دغدغه افراد مختلف است‌. 

در پاسخ به سوال باشگاه خبرنگاران جوان مطرح شد؛ 

باشگاه خبرنگاران جوان: با توجه به توضیحاتی که داده شد و هفت ساعت پای کار بودن عوامل برنامه، کنداکتور برنامه برای آینده چیست؟ آیا برنامه همچنان ادامه دار خواهد بود؟ 

علی گنجی مدیر گروه سیاسی شبکه افق گفت: تلاشمان بر این است که آنچه بر کف میدان رخ می‌دهد را تحلیل کنیم و زمانی که به عنوان برنامه ساز گفتیم برنامه بس است ضبط را متوقف می‌کنیم. همچنین از ریاست عالی سازمان و معاونت سیما تشکر می‌‌کنم زیرا به شدت تلاش می‌کردند کار باشد و استدلال‌هایی داشتند که خیلی خوب بود و شاهد جریانات درست پس از آن بودیم.

وی ادامع داد: قصد داریم برای آینده برنامه آیتمی داشه باشیم و شاید آیتمی با نام به افق مقاومت داشته باشیم که به مقاومت در عراق و دیگر مکان‌های دیگر بپردازیم. همچنین تا زمانی نه اطلاع رسانی که برای عام مردم باشد برنامه خواهد بود.

در ادامه این نشست خبری سید حسین حسینی مجری برنامه به افق فلسطین بیان کرد: آقای جبلی مجوز ویدئوی وایرالی را دادند اما نه به هر قیمتی. برخی از برنامه‌های سیاسی موسمی هستند و زمانی که شرایط تغییر می‌کند این برنامه‌ها هم تغییر می‌کنند. بنابراین حضور مجری سیاسی هم کمتر می‌شود لذا همکاران من که در حوزه فرهنگی و اجتماعی دارند شانس بیشتری برای حضور در برنامه‌های تلویزیونی دارند. پس تنها فصلی بودن برنامه‌ها می‌تواند دلیلی بر حضور مجریان سیاسی باشد.

 

مهدی آقا موسی تهرانی مجری برنامه به افق فلسطین گفت: تماس‌هایی که در روابط عمومی داشتیم دور از تصور من بود، ریز بینی به شدت بالا است و حتی واکنش‌های رفتاری و بدنی‌ای که داریم هم دقت می‌شود. روایت میدان برای شخص خودم دوست داشتنی و جذاب است و سعی می‌کنم مدل یک قصه و دراماتیک که جاهایی نقطه فراز و فرود داشته باشد به مردم منتقل کنم.

وی ادامه داد: تعدادی از کنش‌ها و وضعیت‌هایی که در رسانه‌ها رخ می‌دهد از من سوال می‌پرسند و باید بگویم رفقا ما می‌توانستیم زمانی که چنین وعده‌ای رخ می‌دهد صبر کنیم و فردا صبح راجع به این موضوع صحبت کنیم. در به افق فلسطین لحظه زنده ماجرا را نشان می‌دادیم و این رکایت زنده کاملا واضح بود و چیزی که فردا می‌خواستیم راجع به آن صحبت کنیم سخت بود.

وی درباره تصویر ریزش ساختمان پلاسکو گفت و ادامه داد: این‌ها مواردی است که بهتر است در لحظه نشان داده شود.

حمید انصاری دبیر برنامه به افق فلسطین گفت: از دوستان متشکرم که در این ۲۰۰ روز پای کار بودند. یکی از مزیت‌هایی که به افق فلسطین داشته است این پای کار بودن رسانه‌ها در برنامه به افق فلسطین بود.‌ شاید یک دیتا بیس از افراد و کارشناسان و نمایندگان مجلس داشتیم اما پشتوانه همکاران رسانه‌ای در این برنامه کاملا مشهود بوده است. تفاوتی که 

وجه کارشناسی میهمان پررنگ‌تر شده است و در ماه‌های ابتدایی کمتر کسانی که خودشان میدان را لمس کرده اند را مشاهده می‌کردیم و بعد کارشناسی و تحلیلی آن متفاوت بود.

وی ادامه داد: این را هم بگویم که ادعای بزرگی است اینکه برنامه به افق فلسطین بتواند بگوید ما بازوی رسانه‌ای بوده‌ایم. مسائلی که داشتیم بدون هیچ محدودیتی از کارشناسان پرسیده می‌شد. درباره پرداختنن برنامه به مناسب‌های روز بسته به روز و کارشناس دارد زیرا ممکن است کارشناسی داشته باشیم که برای مثال نتوانیم به یک جنگ آنقدر بپردازیم

باشگاه خبرنگاران جوان فرهنگی هنری رادیو تلویزیون

دیگر خبرها

  • العربیه: مصر به اسرائیل پیشنهاد ازسرگیری مذاکرات در مقابل تعلیق عملیات رفح را داد
  • ملک سلمان، پادشاه عربستان بستری شد
  • پادشاه عربستان به بیمارستان رفت
  • کار پادشاه عربستان به بیمارستان کشید؟ | دلیل بستری شدن ملک سلمان
  • پادشاه عربستان بستری شد
  • ملک سلمان را به بیمارستان بردند
  • پادشاه سعودی به بیمارستان منتقل شد
  • خبرگزاری مهر خلاء رسانه ای در شهرستان های تهران را پر کرده است
  • نئوم، بن‌سلمان را دست به دامن چینی‌ها کرد!
  • «به افق فلسطین» به عبارتی برنامه جبهه فلسطین بود