Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-24@05:19:45 GMT

انزوای نخبگان نشانه بازگشت به عصر جاهلیت است

تاریخ انتشار: ۱۶ دی ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۲۲۵۶۰۲۶

انزوای نخبگان نشانه بازگشت به عصر جاهلیت است

عضو حقوقدان شورای نگهبان با بیان اینکه شیعیان امیرالمومنین(ع) نباید کاری را که دیگران برای انجام آن شایسته‌ترند، به هیچ بهانه و توجیهی بپذیرند، گفت: پذیرش منصب بدون شایستگی، خیانت به خدا و پیامبر و جامعه است.

به گزارش ایسنا،‌ محسن اسماعیلی، با بیان اینکه مسئولیت‌ها در نگاه امام علی(ع) یک امانت است، اظهار کرد: بنابراین اگر کسی این امانت کمرشکن را بپذیرد در حالی که می‌داند از نگهداری آن ناتوان است و تواناییِ فردِ دیگری را نادیده بگیرد، در حقیقت به آن امانت خیانت کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

چنانکه پیامبر خدا (ص) نیز فرموده است: «هر کس زمامداری قومی را بپذیرد؛ در حالی که می‌داند در میان آنان کسی شایسته‌تر از او هم وجود دارد، به خدا و پیامبر و مسلمانان خیانت ورزیده است.»

وی در یکصد و چهل و دومین جلسه شرح و تفسیر نهج‌البلاغه با اشاره به اینکه امیرالمومنین (ع) در دو جای نهج‌البلاغه تصریح فرموده‌اند «سزاوارترین مردم به این کار، یعنی خلافت، کسی است که در آن تواناتر و به فرمان خدا درباره آن داناتر باشد»، گفت: دلیل وجوب شایسته‌گزینی آن است که اگر نادان‌ها و ناتوان‌ها بر صدر نشینند و داناها و تواناها خانه‌نشین شوند، خواه ناخواه امور جامعه رو به عقب می‌رود. ناشایسته‌ای که تشنه قدرت و زمامداری است طبعاً از دانایان کمک نمی‌گیرد تا مبادا ضعف خود را آشکار کند. شایسته‌ها نیز معمولاً تن به همکاری با ناشایسته‌ها نمی‌دهند و به این ترتیب روند جامعه خطرناک و رو به عقب می‌شود.

عضو هیات علمی دانشگاه تهران خاطرنشان کرد: این واقعیت را پیامبر خدا چنین تبیین فرموده است «هرگاه امتی زمام امور خود را به دست مردی بسپارد و در میان آنان، داناتر از او وجود داشته باشد، امورشان پیوسته رو به سقوط می‌رود، مگر آنکه به آنچه ترک کرده‌اند، باز گردند»؛ یعنی رو به شایسته‌سالاری بیاورند.

اسماعیلی تصریح کرد: خدا نکند در جامعه‌ای نادان‌ها بر صدر نشینند و قدر ببینند، اما دانایان و نخبگان منزوی و ساکت شوند که این نشانه‌ای از ارتجاع و بازگشت به عصر جاهلیت است. مگر مشکل زمان جاهلیت چه بود؟! در خطبه‌ای که امام علی (ع) زمان جاهلیت و دوران بعثت را توصیف می‌کند، می‌فرماید پیامبر در سرزمینی برانگیخته شد که دانشمندان به حکم اجبار لب فرو بسته بودند، ولی جاهلان محترم بودند و گرامی «عالِمُها مُلجَمٌ وجاهِلُها مُکرَمٌ». پیامبر آمد تا این اوضاع را بر هم زند و لذا بر شایسته‌سالاری تاکید کرد، اما بلافاصله پس از رحلت پیامبر (ص)، این اصل اساسی زیر پا گذاشته شد.

وی با اشاره به نخستین جمله از خطبه شقشقیه «أَمَا وَاللَّهِ لَقَدْ تَقَمَّصَهَا فُلَانٌ وَ إِنَّهُ لَیَعْلَمُ أَنَّ مَحَلِّی مِنْهَا مَحَلُّ الْقُطْبِ مِنَ الرَّحَی» (آگاه باشید که به خدا سوگند، فلانی جامه خلافت را به تن کرد؛ در حالی که می‌دانست جایگاه من نسبت به خلافت نظیر جایگاه محور سنگ آسیاب به آن است.) که با بکار بردن ادات تنبیه، سوگند جلاله و استفاده از حرف «لام» و کلمه «قَد» برای «تاکید» توسط امیرالمومنین(ع) همراه است، گفت: هشدار و سوگند امام برای این است که بگوید زیر پا گذاشته شدن اصل اساسی شایسته‌سالاری پس از رحلت پیامبر(ص)، آگاهانه انجام شد و از نگاه اسلام به زمامداری به عنوان امانتی کمرشکن به نگاه دنیاطلبانه عدول شد.

اسماعیلی در ادامه در پاسخ به یک شبهه اظهار داشت: ممکن است کسی بپندارد که قصد امام در نخستین جمله خطبه شقشقیه، تاکید بر افضلیت و احقّیت خود و تبیین جایگاه منحصر به فردش نسبت به حکومت بوده است، اما چنین نیست؛ زیرا این مطلب از واضحات بوده و کسی حتی خلفا و طرفداران آنها منکر آن نبوده‌اند. آنها نیز اذعان و اعتراف می‌کردند که علی (ع) برتر است، اما توجیه می‌کردند که مثلاً به علت جوانی یا شوخ بودن او یا کینه افراد و قبایل از سلحشوری‌های امام در جنگ‌های زمان پیامبر مانع از موفقیت او می‌شود.

وی در تشریح نکته اصلی تاکید امام در نخستین جمله خطبه شقشقیه، گفت: به نظر می‌رسد هشدار و سوگند امام برای تاکید بر این نکته اصلی بوده که تصدی خلافت در حالی بوده است که می‌دانستند من برای این کار شایسته‌ترم. این گناه و بدعت و انحراف بزرگ است که امیرمومنان برای تبیین و اثبات آن خود را نیازمند این همه پافشاری دیده است.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: محسن اسماعیلی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۲۵۶۰۲۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تاکید امام جمعه پلدشت برنقش حجاب و عفاف در تحکیم خانواده

به گزارش خبرگزاری صداوسیمای استان آذربایجان غربی،  امام جمعه شهرستان پلدشت در جلسه حجاب و عفاف شهرستان که در محل فرماندهی انتظامی شهرستان پلدشت برگزار شد گفت ترویج بی عفتی و بی حجابی   بزرگترین ضربه به بانوان جامعه  بوده و بنیان خانواده را سست و از هم گسسته می کند و مهمترین عامل برای استحکام خانواده ها حجاب و عفاف است .

حجت الاسلام طالبی خاطر نشان کرد  در بحث حجاب و عفاف بایستی تمامی مسئولین و نهادها و سازمان ها در کنار پلیس باشند تا چرا که حجاب و غفاف از توطئه های دشمن برای تضعیف فرهنگ جامعه . و بی عفتی و بی حجابی جامعه را به فساد و بی بند باری می کشاند و عقوبت الهی را در پی دارد .

سرهنگ جباری سرپرست فرماندهی انتظامی شهرستان پلدشت هم در این جلسه  خطاب به افراد محدودی که به کشف حجاب و هنجار شکنی در جامعه مبادرت می ورزند گفت : با چنین افرادی  طبق قانون برخورد خواهد شد .

 

 

دیگر خبرها

  • تاکید امام جمعه کیش بر التزام به حجاب و عفاف و رعایت قوانین کشور
  • شعار سال، یک دستور عملیاتی است
  • تاکید بر بهره گیری از توان نخبگان دانشگاهی در حل مشکلات استان کرمانشاه
  • مخبر: کشور در وضعیتی است که چشم انداز روشنی برای توسعه دارد
  • مخبر: نخبگان سرمایه‌های اصلی کشور هستند/ نظام سلطه جرات مقابله نظامی با ایران را ندارد
  • تاکید بر اهمیت تربیت نیروی کارآفرین
  • نخبگان سرمایه‌های اصلی کشور هستند
  • تبدیل مددگیرنده به مددکننده راهبرد موفق کمیته امداد
  • تاکید امام جمعه پلدشت برنقش حجاب و عفاف در تحکیم خانواده
  • کانکت پلاس پلی برای بازگشت نخبگان و تأسیس شرکت دانش بنیان