Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری دانشجو»
2024-04-18@09:05:23 GMT

تبعات طرح استانی شدن انتخابات مجلس

تاریخ انتشار: ۱۸ دی ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۲۲۸۹۴۵۱

تبعات طرح استانی شدن انتخابات مجلس

طرح استانی شدن انتخابات می تواند تبعاتی همچون تحریک گسل‌های قومیتی، مذهبی و سیاسی، کاهش قابل توجه مشارکت مردمی در انتخابات و ناسالم شدن فضای انتخابات را به بار بیاورد

گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، پیام مرادی*؛ شهرستانی شدن انتخابات مدتی است مجددا در دستور کار نمایندگان مجلس شورای اسلامی است و از قرار معلوم پس از طرح و تصویب در کمیسیون شوراها، بزودی در صحن علنی مجلس به رأی گذاشته خواهد شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!
از آنجا که سال‌ها قبل و در ادوار گذشته مجلس نیز طرح‌های مشابهی یا به نتیجه نرسیده یا توسط شورای محترم نگهبان رد شده اند، لذا نخبگان و صاحب‌نظران مرتبط با فضای سیاسی و اجتماعی، با اهداف و محتوای این طرح آشنایی نسبی دارند. با مطالعه این طرح پیشنهادی، نکات و ابهامات بسیار مهمی دیده می‌شود که نمی‌توان از کنار آن‌ها به‌راحتی گذشت.
انتخابات در حقیقت یک مکانیسم مردم‌سالارانه برای تبدیل فضای اجتماعی به مناسبات سیاسی البته در چارچوب محدودیت‌های قانونی است، یعنی برگزاری انتخابات باید به بازتاب عرصه اجتماعی در عرصه قدرت و سیاست منجر شود. به عبارت دیگر، هر مقدار عرصه قدرت و انتخاب کارگزاران مبتنی بر خواست عمومی، واقعیت‌های اجتماع و البته منطبق بر قانون و شرع باشد، قانون و مکانیسم برگزاری انتخابات کارآمدتر است. ناگفته پیداست که انتخابات مجلس شورای اسلامی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است؛ اولا مجلس در رأس امور و نهاد قانونگذار کشور بوده و ثانیا تداوم مردم‌سالاری را از طریق نظارت نمایندگان بر وزرا، دستگاه‌ها و نهاد‌های مختلف ممکن می‌سازد. از نظر اجتماعی، نمایندگان مجلس تنها بخشی از سطح کلان حاکمیت هستند که تا دورترین نقاط کشور در دسترس مردم بوده و رأی و نظر مردم در انتخاب آن‌ها به شکل پررنگی موثر است؛ بنابراین مجلس احساس وجود مردم‌سالاری را تقویت می‌کند و از این جهت نقشی مهم در ثبات سیاسی ـ. اجتماعی کشور دارد.
قانون فعلی انتخابات مجلس شورای اسلامی، دارای اشکالات اساسی است و لازم است مطابق شرایط کشور اصلاح شود. مشکل این است که قانون فعلی انتخابات که به صورت اکثریتی برگزار می‌شود با حذف کامل اقلیت، انتخابات را به یک بازی مرگ و زندگی برای جریانات سیاسی تبدیل کرده و از این رو همه‌ساله در آستانه انتخابات، فضای سیاسی و اجتماعی بشدت رادیکال شده و دوقطبی‌های خطرناک به تقویت شکاف‌های اجتماعی می‌انجامد. از طرفی به شکل گیری انتظارات غیرواقعی، سرخوردگی بدنه اجتماعی نامزد بازنده، کمرنگ شدن جنبه‌های تخصصی و شایسته‌سالاری و تقویت باندبازی‌های بی‌حاصل و نقش پررنگ پول و ثروت منتهی می‌شود. با این حال اصلاح قانون انتخابات نباید به تصویب یک قانون بدتر بینجامد. اگرچه طرحی که در مجلس دنبال می‌شود از نقاط مثبتی هم برخوردار است و طراحان معتقدند تصویبش به بهبود عملکرد مجلس کمک می‌کند، اما اشکالات اساسی دارد که نباید نادیده گرفت.
طرح استانی- شهرستانی شدن انتخابات قرار است چه تغییری ایجاد کند؟ اگر این طرح به قانون تبدیل شود، شما به عنوان شهروند ساکن ورامین، علاوه بر رأی دادن به نامزد‌های شهر ورامین باید به نمایندگان کل استان تهران رأی بدهید. پس از شمارش آرا از میان کسانی که در شهر ورامین نامزد شده اند کسی که بیشترین رأی را دارد لزوما وارد مجلس نخواهد شد! نامزدی انتخاب خواهد شد که اولا در ورامین حداقل ۱۰ درصد آرا را به‌دست آورده و ثانیا در کل استان بیشترین رای را داشته باشد. فرض کنید نامزد «الف» ۱۲ درصد آرای ورامین و نامزد «ب» ۵۰ درصد آرای ورامین را به دست آورده باشد و بقیه نامزد‌ها کمتر از ۱۰ درصد آرا را کسب کرده باشند. طبق قانون فعلی نامزد «ب» وارد مجلس خواهد شد. در حالی که بر اساس قانون جدید، هر ۲ نفر برای ورود به مجلس باید به رأی کل استان چشم بدوزند. ممکن است نامزد «الف» به لطف رأی کل استان، نماینده مردم ورامین در مجلس شورای اسلامی باشد!
اولین اشکال این طرح، تحریک گسل‌های قومیتی، مذهبی و سیاسی است. در استان‌هایی که شکاف مذهبی و قومیتی وجود دارد این طرح، انتخابات را به بحران امنیتی و اجتماعی تبدیل می‌کند. برای مثال شهری با اکثریت اهل سنت در استانی با اکثریت شیعه در تمام دوره‌ها یک نماینده شیعه خواهد داشت یا برعکس در تعداد قابل توجهی از استان‌ها، شهر‌هایی با اکثریت شیعه نمایندگان اهل سنت خواهند داشت! یا در استانی که اکثریت با ترک‌هاست، شهر‌هایی با اکثریت کرد به محل شکل گیری شکاف‌ها و دوقطبی‌های بسیار مضر تبدیل خواهد شد. نادیده گرفتن چنین مخاطرات روشن و خطرناکی که در حوزه‌های پرتعدادی مصداق پیدا می‌کند، در طرح استانی- شهرستانی شدن انتخابات واقعا تعجب‌برانگیز است!
طرح استانی- شهرستانی شدن انتخابات به احتمال زیاد به کاهش قابل توجه مشارکت مردمی در انتخابات منجر می‌شود، چراکه احساس عمومی درباره نقش مردم در اداره کشور کاهش و فاصله نمایندگان با توده‌های مردم افزایش می‌یابد. نوعی احساس تحمیل تصمیم استان بر شهرستان بویژه در شهر‌هایی که اکثریت مردم شهرستان با استان تفاوت مذهبی یا سیاسی یا قومیتی دارند، مردم را نسبت به صندوق‌های رأی ناامید خواهد کرد. جمعیت بیشتر، طبقه اجتماعی و دغدغه‌های متفاوت مرکز استان یا شهر‌های بزرگ استان نقش آن‌ها را پررنگ‌تر کرده و بالطبع نقش مردم در شهرستان‌ها و روستا‌ها کمتر شده و طبیعتا مشارکت‌شان در انتخابات کاهش خواهد یافت.
نکته دیگر اینکه استان‌ها در کشور ما، اختیارات محدود و خاصی دارند و اداره کشور به معنای سیاست گذاری‌ها، برنامه ریزی و تخصیص بودجه، تعیین کارگزاران و سایر تصمیمات کلان کشور در تهران انجام می‌شود. در حقیقت مرز‌های استانی از نظر اجتماعی و سیاسی و نیز نوع مسائل‌شان متمایز‌کننده مردم نیست، بنابراین منطقی نیست که مردم شهرستان اقلید در استان فارس درباره نماینده مردم لار با فاصله چندصد کیلومتری تصمیم بگیرند! چرا که طبیعتا شناخت کافی و دقیقی وجود ندارد!
از سوی دیگر این طرح به ناسالم شدن فضای انتخابات، افزایش اثر پول و لابی‌گری‌های سیاسی در سطح استان‌ها خواهد انجامید. رمزگشایی بازی‌های سیاسی و مناسبات گروه‌ها برای مردم ممکن نیست و شفافیت عرصه انتخابات کاهش می‌یابد.
حامیان طرح البته معتقد هستند با استانی- شهرستانی شدن انتخابات، توانمندی‌های فردی و مسائل نمایندگان سطح بالاتری پیدا خواهد کرد و مجلس به عنوان نهاد قانونگذاری و نظارت بر دستگاه‌های مختلف جایگاه واقعی خود را خواهد یافت. با این حال به نظر می‌رسد هیچ تضمینی برای رسیدن به این هدف وجود ندارد. کافی است به سطح دغدغه‌ها و توانمندی‌های نمایندگان تهران یا دیگر کلانشهر‌ها نگاهی بیندازیم! واقعیت این است که تغییر سطح مناسبات از شهرستان به استان، تضمین‌کننده بهبود عملکرد نمایندگان نیست و نباید به بهانه رفع یک مشکل، مشکلات بزرگ‌تری را خلق کرد. به قول معروف برای درست کردن ابرو نباید چشم را کور کرد!
همانطور که پیش‌تر گفته شد قانون انتخابات مجلس اشکالات اساسی دارد که باید آن را اصلاح کرد. طرح‌های جایگزین بسیار زیادی وجود ندارند و کارشناسان و نخبگان دلسوز برای این نواقص راهکار‌های عملیاتی بسیار دقیق و جامعی ارائه کرده‌اند که اگر گوش شنوایی وجود داشته باشد، می‌توان با پرداختن به آن‌ها از خسارت‌های احتمالی بعدی جلوگیری کرد.   *پیام مرادی- دبیر اتحادیه انجمن های اسلامی دانشجویان مستقل
انتشار یادداشت‌های دانشجویی به معنای تأیید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروه‌ها و فعالین دانشجویی است.

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: دبیر اتحادیه انجمن های اسلامی دانشجویان مستقل طرح استانی شدن انتخابات مجلس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۲۸۹۴۵۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پیگیری مسائل تاکستان فارغ از نگاه‌های سیاسی

منتخب مردم شهرستان تاکستان در مجلس شورای اسلامی، گفت: باید با فکر و تعقل جمعی همه گروه‌ها، جناح‌ها و احزاب در راستای توسعه و عمران شهرستان تاکستان حرکت تلاش کنند. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از شهرستان تاکستان، عباس بیگدلی ظهر امروز در نشست خبری که با حضور جمعی از اصحاب رسانه در محل دفتر ارتباطات مردمی برگزار شد، اظهار داشت: در بازه زمانی انتخابات سعی کردیم به دور از حاشیه و برخی بداخلاقی‌های سیاسی صرفا به تشویق مردم جهت حضور حداکثری و ارائه برنامه‌ها بپردازیم.

وی ادامه داد: یکی از اساسی‌ترین برنامه های بنده به عنوان نماینده مردم شهرستان تاکستان در مجلس شورای اسلامی ایجاد هم‌افزایی، اتحاد و همدلی در بین مردم، گروه‌های سیاسی و مسئولین خواهد بود.

منتخب مردم شهرستان تاکستان در مجلس شورای اسلامی یادآورشد: باید با فکر و تعقل جمعی همه گروه‌ها، جناح‌ها و احزاب در راستای توسعه و عمران شهرستان تاکستان حرکت تلاش کنند.

بیگدلی خاطر نشان کرد: استنباط ما این است که مردم شهرستان تاکستان چشم انتظار تغییر یک نگاه هستند و آن نگاه دوری از درگیری‌ها و تنش‌های سیاسی در سطح شهرستان است.

وی در ادامه، افزود: ضمن اینکه صادقانه و صمیمانه از خدمات، اقدامات و فعالیت موثر نمایندگان شهرستان در ادوار گذشته مجلس شورای اسلامی و نماینده فعلی تاکستان در راستای توسعه و پیشرفت شهرستان تقدیر و تشکر می‌کنیم، اما باید تلاش کرد تا با هم‌افزایی و وحدت در میان مردم، مسئولین و سیاسیون در سطح شهرستان و بخش‌های تابعه ایجاد و در جهت توسعه شهرستان تاکستان حرکت کنیم. 

منتخب مردم تاکستان در مجلس شورای اسلامی عنوان کرد: در این مسیر، خبرنگاران و اصحاب رسانه دارای رسالت خطیری بوده و باید به عنوان بازوان اطلاع رسانی باید در کنار ما و همراه باشند.

بیگدلی با اشاره به دغدغه های مردم شهرستان در حوزه‌های مختلف گفت: وقتی مشکلات و معضلات شهرستان تاکستان را در ابعاد مختلف مورد بررسی قرار می‌دهیم، به این نتیجه می‌رسیم که ریشه بیشتر مشکلات در درگیری‌ها و اختلافات سیاسی که از گذشته به جای مانده، ختم می‌شود.

وی ادامه داد: تلاش خواهم کرد ضمن پیگیری مطالبات مردم، به هیچ وجه وارد مسائل حاشیه ای و سیاسی نشده و به تکالیف و وظایف قانونی خود در سطح ملی، استانی و شهرستانی بپردازم.

بیگدلی در پاسخ به سوال خبرنگار تسنیم مبنی بر به جایگاه خبرنگاران و رسانه ها این چنین افزود:خبرنگاران و اصحاب رسانه به عنوان حلقه وصل میان مسئولین و مردم، دغدغه ها و مشکلات مردم منطقه را احصا و در غالب پیشنهاد و انتقاد به نماینده ارائه دهند.

منتخب مردم تاکستان در مجلس دوازدهم در پایان تاکید کرد: از روز 13 اسفندماه تاکنون نشست‌های متعددی در قالب نشست هم‌اندیشی با گروه‌ها، احزاب، اقشار مختلف مردم، مدیران کل ادارات استان و مدیران دستگاه‌های اجرایی شهرستان داشته‌ایم و در جهت رشد د توسعه شهرستان تاکستان از هیچ تلاشی دریغ نخواهیم کرد.

 انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • مشارکت بالا در «دور دوم انتخابات مجلس» به نفع کشور و نظام است
  • گوشت کیلویی ۷۰۰ هزار تومان قابل انکار نیست
  • رأی اعتراضی مردم این استان به اصولگرایان است یا اصلاح طلبان؟
  • عملیات وعده صادق معادلات سیاسی و نظامی را تغییر داد
  • نقوی حسینی: «پشم» مقدرات مجلس آینده را تعیین می‌کند!
  • اولویت مجلس دوازدهم معیشت و اقتصاد خواهد بود
  • آذربایجان شرقی تنها استانی که در انتخابات اسفند ۱۴۰۲، اصلاح طلبان در آن پیروز شدند
  • چهره‌های با سابقه در فهرست ۹۰ نفره دور دوم انتخابات مجلس/در کدام کلان شهرها انتخابات به دور دوم کشیده شد؟
  • پیگیری مسائل تاکستان فارغ از نگاه‌های سیاسی
  • مهمترین «انتخابات دور دوم» ادوار مجلس با ۴۵ کرسی تاثیرگذار