Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «الف»
2024-04-24@03:36:33 GMT

ماموریت ناتمام پمپئو

تاریخ انتشار: ۲۵ دی ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۲۳۷۹۵۷۹

از جلسات خصوصی و پشت درهای بسته مقامات برخی کشورهای عربی با پمپئو، هیچ خبری به بیرون درز نکرده اما تاکید پمپئو بر تداوم حضور در منطقه -که بر خلاف تصمیم ترامپ است- به خوبی نشان می‌دهد آنان چه میزان نگران این اتفاق هستند و پمپئو تلاش کرده با وعده‌های غیرواقعی، به این کشورها امید دهد. محور اصلی این سفر وزیر خارجه آمریکا، کاستن از شکاف‌های عمیق کشورهای عربی و متحد کردن آنها در برابر ایران بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

او در همین چارچوب و برای دادن قوت قلب به رهبران دیکتاتور متحد آمریکا، ادعاهایی را علیه ایران مطرح کرد.

این سفر منطقه‌ای پمپئو هر چند به دلیل مرگ یکی از بستگانش نیمه‌کاره به پایان رسید و او نتوانست به کویت سفر کند، اما در تمام کشورهای اردن، مصر، عراق، بحرین، عربستان، عمان و قطر، او علیه ایران سخن گفت. او تلاش کرد تا با هراساندن کشورهای عربی از تهدید ایران، زمینه را برای تشکیل ناتوی عربی فراهم و کشورهای عربی را متقاعد کند از جیب خودشان برای مقابله با ایران هزینه کنند. این اتفاق هنوز رخ نداده است و شکاف‌های موجود بین کشورهای عربی، بزرگ‌ترین مانع برای تشکیل ناتوی عربی بوده است.

هم در مصر جایی که مایک پمپئو سخنرانی کرد و هم در عراق که به پایتخت آن سفر کرد، 90 درصد جمعیت این کشور‌ها نگاه مثبتی به ایالات‌متحده ندارند. مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا پنجشنبه هفته گذشته سخنرانی مفصلی در قاهره ایراد کرد که احتمالا بی‌ربط بود، چراکه مهم‌ترین نقاط صحبت‌های او با مواضع رئیس‌جمهورش ترامپ، فاصله داشت. درحالی که ترامپ پس از خروج آمریکا از برجام و در تابستان 2017 این اقدام را باعث محدود شدن فعالیت ایران در منطقه اعلام کرده و گفته بود: «آنها دیگر توجه زیادی به مدیترانه نمی‌کنند. آنها دیگر کمتر به آنچه در سوریه در جریان است توجه می‌کنند یا آنچه در یمن و جاهای دیگر می‌گذرد. آنها در سه ماه گذشته کشوری کاملا متفاوت شده‌اند.» اما پمپئو در «دانشگاه آمریکایی قاهره» بر خلاف ترامپ، از نفوذ منطقه‌ای ایران صحبت کرد و مدعی شد: «ایران جسورتر از قبل شده و نفوذ خود را در سوریه، یمن و عراق بیشتر کرده است.»

رئیس سابق سازمان سیا همچنین در روزهایی که رئیس‌جمهور آمریکا بارها از بیهوده بودن حضور در خاورمیانه صحبت کرده و مقامات دولت وی نیز به دفعات چین را بزرگ‌ترین رقیب و تهدید برای آمریکا اعلام کرده بودند، از اهمیت بالاتر خاورمیانه برای آمریکا گفت و سیاست توجه به پاسیفیک برای مهار چین را به اوباما نسبت داده و از آن انتقاد کرد. پمپئو تلاش کرد احساسات ضد ایرانی را به‌عنوان بخشی از اتحاد بزرگ آمریکا و جهان عرب (و اسرائیل) علیه ایران و حزب‌الله برانگیزد.

این سخنان پمپئو، موافقی جز چند ژنرال‌، شاه و ولیعهد نداشت. هیچ نظرسنجی دقیقی وجود ندارد تا بتوان براساس آن گفت واکنش‌ها به سخنرانی پمپئو چگونه بوده است اما اخیرا موسسه «زاگبی» که یکی از مهم‌ترین موسسات نظرسنجی در سطح بین‌المللی و از مشاوران کمیته اطلاعاتی سنای آمریکا نیز است، یک نظرسنجی در هشت کشور منطقه صورت داده که نشان می‌دهد افکار عمومی در این کشورها با آمریکا موافق نیستند. برپایه این نظرسنجی اکثر مردم منطقه (به‌جز عربستان سعودی و امارات متحده عربی) سیاست‌های آمریکا را واقعا تایید نمی‌کنند و آن را قبول ندارند.

موسسه زاگبی در این باره نوشته است: «این مهم است خاطرنشان شود که درصد محبوبیت ایالات‌متحده در مصر و عراق بسیار ناچیز است.» تهاجم و اشغال عراق یکی از دلایل عدم محبوبیت آمریکا در افکار عمومی خاورمیانه است. عامل دیگر مساله فلسطین است.

براساس نتایج حاصل از نظرسنجی این موسسه «پایان دادن به اشغال سرزمین‌های فلسطین مساله شماره اول در اکثر کشورهاست.» پمپئو تلاش کرد در این سفر ایران را به‌عنوان چالش شماره یک نشان دهد. نگرانی اول در این کشورها، آزادسازی فلسطین از اشغال اسرائیل است. دومین مساله مربوط به حل جنگ داخلی سوریه می‌شود و ایران با فاصله مساله سوم است که برای دستور کار عربی پمپئو امیدوارکننده نیست. پمپئو خود را در افکار عمومی بانشاط و آماده رزم نشان می‌دهد اما 92 میلیون نفر از جمعیت 100 میلیونی مصر، خشم و انزجار خود را به او نشان می‌دهند. محبوبیت آمریکا در زمان ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ از 30 درصد به هشت درصد کاهش‌یافته است.

در تمامی هشت کشور خاورمیانه که در تابستان در نظرسنجی زاگبی شرکت کردند، مردم تهاجم و اشغال عراق را قویا منفی می‌بینند، به‌جز چند مورد استثنا، پاسخ‌دهندگان می‌گویند اکثر کشورها نقش منفی در عراق ایفا کردند اما سهم اصلی بین آمریکا و ایران تقسیم می‌شود. عراقی‌ها در نظرسنجی سال گذشته به‌صورت برابر درباره نقش آمریکا در کشور خود اختلاف‌نظر داشتند اما حالا اکثریت آنها می‌گویند دخالت آمریکا منفی بوده است. خارج از عراق و در جهان عرب و ایران، نگاه منفی علیه سلطه آمریکا بر عراق هم در سال گذشته و هم امسال در اکثریت بود.
افکار عمومی خاورمیانه همچنین فکر می‌کنند تهاجم و اشغال عراق در راستای منافع خود آمریکا و در چارچوب امپریالیسم کلاسیک است. وقتی پرسیده شد چه کسانی بیشتر از همه در جنگ عراق سود برده‌اند، بالاترین انتخاب ایالات‌متحده بود. در تونس (87 درصد)، مصر (87 درصد)، فلسطین (53 درصد)، عربستان سعودی (50 درصد) و ایران (44 درصد) گفتند ایالات ‌متحده بیشترین سود را از این جنگ برده است.

خارج از خلیج‌فارس بیشتر مردم در جهان عرب، دخالت آمریکا را در سوریه منفی می‌بینند. زاگبی گزارش داد «ایالات‌متحده درنظر اکثریت قاطع به‌عنوان منفی‌ترین بازیگر در سوریه دیده می‌شود.» در مصر (93 درصد)، عراق (86 درصد)، ترکیه (84 درصد) و ایران (83 درصد) و همچنین اکثریت در عربستان سعودی (67 درصد)، لبنان (63 درصد)، فلسطین (62 درصد) و تونس (59 درصد) نقش آمریکا را منفی می‌بینند.

93 درصد جمعیت صد میلیونی مصر، دخالت آمریکا در مصر را دوست ندارند که کار را برای پیشبرد نئو‌‌امپریالیسم مایک پمپئو سخت می‌کند. «جوئان کول»، کارشناس حوزه غرب آسیا در دانشگاه میشیگان در «کامن دیریمز» در این باره نوشت: «من باید بگویم این نگاه منفی تقریبا جهانی به‌سختی تعجب‌آور است. آیا این به‌خاطر این است که آمریکا در سوریه عمدتا با غیرعرب‌ها یعنی کردهای چپ‌گرا متحد شده است؟

آیا این ناشی از انزجار مردم از تهاجم به عراق در سال 1382 و اشغال این کشور است؟ مردم در جهان عرب از افراط‌گرایانی مانند داعش می‌ترسند، بنابراین شاید شما فکر کنید آنها از نقش بیشتر آمریکا در ریشه‌کن کردن این سازمان تروریستی قدردانی می‌کنند. در هر صورت این اسناد به‌معنی آن است که آنها اظهارات پمپئو را قبول نمی‌کنند که می‌گوید دخالت آمریکا در منطقه مثبت است.»

**شکست پروژه اتحاد علیه ایران
یکی از سوالاتی که موسسه زاگبی در نظرسنجی خود از مردم کشورهای منطقه پرسیده، مربوط به ایران و برنامه هسته‌ای و نفوذ منطقه‌ای آن بوده است.

«جوئان کول» در این باره می‌نویسد: «آمارها در رابطه با پروژه اتحاد بزرگ علیه ایران و حمایت از آن در افکار عمومی باعث تعجب من شد. زاگبی از پاسخ‌دهندگان چهار سوال پرسید، درباره اینکه حالا که آمریکا از توافق هسته‌ای ایران خارج‌شده، چه‌کار باید کرد؟ دو سوال درباره روش‌های صلح‌آمیز بود. زاگبی می‌خواست بداند آیا این مردم فکر می‌کنند این شیوه‌ها بهترین اقدام است؟

1- ادامه اجرای توافق هسته‌ای ایران برای محدود‌کردن برنامه هسته‌ای ایران.

2- اعمال فشار به ایران برای مشارکت در یک چارچوب امنیت منطقه‌‌ای به‌منظور کمک به آوردن صلح به منطقه.

61 درصد پاسخ‌دهندگان مصر، گزینه صلح‌آمیز اول یا دوم را مطلوب می‌دانستند. برعکس، تنها 39 درصد خواستار تحریم‌های سخت علیه ایران یا حمایت بیشتر آمریکا از بلوک عربی برای مقابله با ایران شدند. همچنین اکثریت در لبنان، عراق و ترکیه گزینه‌های صلح‌آمیز را مطلوب می‌دانستند.

آمریکا می‌خواهد با کوبیدن بر طبل جنگ علیه ایران، اعراب، ترکیه و اسرائیل را در کنسرت خاورمیانه متحد کند. (درست همان‌طور که انگلیس رهبری کنسرت اروپا علیه ناپلئون را رهبری می‌کرد.) مشکل این است که آمریکا شاید در اکثر خاورمیانه بیش از ایران منفور باشد و این حزب لیکود است که مورد انزجار است و آمریکا یک امپراتور دیده می‌شود که دنبال منافع خود است و عراق را نابود کرده و هرگز نباید در سوریه دخالت می‌کرد. اکثریت در کشورهای پرجمعیت -مصر، ترکیه و عراق- یا می‌خواهند توافق هسته‌ای ایران حفظ شود یا اینکه ایران وارد مصالحه بزرگ دیپلماتیک در منطقه شود. پمپئو آدم بد این جریان است که ظاهرا هیچ شناختی از خود ندارد.»

منبع: روزنامه فرهیختگان

منبع: الف

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۳۷۹۵۷۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تمرکز ایران برای تبدیل شدن به بازیگر اصلی گازی منطقه/ از تمدید قرارداد گاز عراق تا تکمیل ساخت خط لوله صلح

به گزارش تابناک اقتصادی؛ پتانسیل ایران برای تبدیل شدن به هاب گازی در منطقه توسط چندین عامل کلیدی پشتیبانی می شود. اولا، ایران دومین ذخایر بزرگ گاز طبیعی جهان را در اختیار دارد که آن را به یک بازیگر کلیدی در بازار جهانی انرژی تبدیل می کند. ایران با داشتن منابع گازی فراوان، ظرفیت تامین گاز طبیعی کشورهای همسایه خود را دارد و در نتیجه همکاری و یکپارچگی منطقه‌ای را افزایش می‌دهد.

علاوه بر این، موقعیت جغرافیایی استراتژیک ایران، آن را به عنوان پلی بین کشورهای غنی از انرژی در آسیای مرکزی، مانند ترکمنستان، و بازارهای تشنه انرژی در جنوب آسیا و خاورمیانه قرار می دهد.

این موقعیت منحصربه‌فرد به ایران اجازه می‌دهد تا نقش مهمی در تسهیل ترانزیت گاز طبیعی از تولیدکنندگان به مصرف‌کنندگان ایفا کند و در نتیجه همکاری‌های منطقه‌ای و امنیت انرژی را تقویت کند.

در همین رابطه با فرشاد جامع کارشناس انرژی به گفتگو پرداختیم که در ادامه خواهید خواند؛

فرشاد جامع کارشناس انرژی در گفتگو با تابناک اقتصادی با اشاره به پتانسیل ایران برای تبدیل شدن به هاب گازی در منطقه اظهار کرد: در سال‌های اخیر، ایران گام‌های فعالانه‌ای برای تقویت همکاری‌های منطقه‌ای خود در بخش گاز برداشته است. تمدید قرارداد گاز عراق، از سرگیری سوآپ گاز با ترکمنستان و ساخت خط لوله صلح، همگی نشان دهنده تمرکز ایران به تقویت همکاری های انرژی با همسایگان خود است. ایران با تقویت روابط خود با کشورهای همسایه، نه تنها جایگاه خود را به عنوان یک بازیگر کلیدی در بازار گاز منطقه ای تثبیت کرده است، بلکه زمینه را برای همکاری های آتی در این بخش فراهم کرده است.

علاوه بر این، ایران از روابط خود با بازیگران کلیدی انرژی مانند روسیه برای تحکیم بیشتر موقعیت خود به عنوان یک هاب گاز در منطقه استفاده کرده است. تحریم گاز تحمیل شده توسط روسیه و همچنین محدودیت هایی که برای صادرات گاز ترکمنستان به اروپا ایجاد شده است، فرصتی را برای ایران فراهم کرده است تا تجارت گاز خود را گسترش دهد و مشارکت های انرژی خود را متنوع کند. ایران با باز کردن خطوط واردات گاز با ترکمنستان و کاوش در مسیرهای جدید برای صادرات گاز به هند از طریق روسیه، آمادگی خود را برای سرمایه گذاری بر پویایی بازار و ایجاد اتحادهای استراتژیک در بخش انرژی نشان داده است.

وی ادامه داد: ایران علاوه بر تقویت همکاری های منطقه ای خود، بر توسعه زیرساخت های گاز داخلی خود نیز برای حمایت از اقدامات خود جهت تبدیل شدن به هاب گازی در منطقه تمرکز کرده است. سرمایه‌گذاری در تأسیسات ذخیره‌سازی گاز، خطوط لوله و پایانه‌های گاز طبیعی مایع (LNG) ایران را به زیرساخت‌های لازم برای رسیدگی به تجارت و فعالیت‌های ترانزیتی گاز مجهز کرده است. ایران با مدرن‌سازی زیرساخت‌های گازی خود، نه تنها امنیت انرژی خود را بهبود بخشیده، بلکه خود را به عنوان یک مرکز ترانزیتی قابل اعتماد برای جریان گاز طبیعی در منطقه قرار داده است.

با نگاهی به آینده، چشم انداز ایران برای تبدیل شدن به هاب گازی در منطقه به توانایی این کشور برای حفظ و گسترش تلاش های همکاری منطقه ای خود در بخش گاز بستگی دارد. ایران با تعمیق مشارکت با کشورهای همسایه، تقویت زیرساخت‌های انرژی و بهره‌گیری از مزیت‌های استراتژیک خود، می‌تواند جایگاه خود را به عنوان یک بازیگر کلیدی در بازار گاز منطقه مستحکم کند. از آنجایی که ایران همچنان به دنبال هدف خود برای تبدیل شدن به یک هاب گازی است، این پتانسیل را دارد که چشم انداز انرژی در منطقه را متحول کند، یکپارچگی اقتصادی بیشتر را تقویت کند و توسعه پایدار را در آن سوی مرزها ترویج دهد.

این کارشناس انرژی در پایان گفت: توسعه همکاری‌های منطقه‌ای ایران در بخش گاز در تلاش آن برای تبدیل شدن به یک هاب گازی در منطقه مؤثر است. ایران با بهره گیری از منابع فراوان گاز طبیعی، موقعیت جغرافیایی استراتژیک و روابط دیپلماتیک قوی با کشورهای همسایه، پایه محکمی برای تقویت همکاری و یکپارچگی انرژی در منطقه ایجاد کرده است. از آنجایی که ایران به تقویت موقعیت خود به عنوان یک بازیگر کلیدی در بازار گاز منطقه ای ادامه می دهد، این پتانسیل را دارد که فرصت های جدیدی را برای رشد اقتصادی، امنیت انرژی و توسعه پایدار در منطقه باز کند.

دیگر خبرها

  • تمرکز ایران برای تبدیل شدن به بازیگر اصلی گازی منطقه/ از تمدید قرارداد گاز عراق تا تکمیل ساخت خط لوله صلح
  • توافق الاعرجی با احمدیان درباره توافقنامه امنیتی ایران و عراق
  • توافق مهم امنیتی ایران و عراق + جزئیات
  • دیدار دبیر شورای عالی امنیت ملی و همتای عراقی وی در سن‌پترزبورگ
  • ماموریت چندگانه برای برقراری امنیت پایدار
  • مُهر پایان طوفان الاقصی و وعده صادق بر دوره آمریکایی خاورمیانه
  • راهبرد آمریکا در غرب آسیا چرا و چگونه شکست خورد؟
  • عملیات تلافی‌جویانه الحشدالشعبی در راه است/ اسرائیل رفتنی است
  • حملات تلافی‌جویانه الحشدالشعبی در راه است/ اسرائیل رفتنی است
  • عطوان: حملات تلافی‌جویانه حشدالشعبی در راه است