Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «رکنا»
2024-04-25@19:19:08 GMT

10 نشانه پیری

تاریخ انتشار: ۲۵ دی ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۲۳۸۲۰۱۶

10 نشانه پیری

رکنا: این 10 نشانه به شما می گوید که مغزتان در حال پیرشدن است.

مغز به طور طبیعی پیر می‌شود و علائمی دارد که باید آن را یپذیرید. اما نشانه‌هایی از پیری زودهنگام مغز نیز وجود دارند که با مشاهده‌ی آنها باید به پزشک مراجعه کنید.

1. پیری طبیعی مغز

بین تغییرات ناشی از پیری طبیعی مغز و اختلالات ادراکی مانند بیماری آلزایمر و سایر فُرم‌های زوال عقل تفاوت بزرگی وجود دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در یک مغز سالم و طبیعی، اصلی‌ترین اتفاقی که می‌افتد این است که با افزایش سن، نورون‌ها کمی کُند عمل می‌کنند. این افت سرعت به این معنی است که برای واکنش نشان دادن نسبت به اطلاعات جدید، به زمان بیشتری نیاز پیدا می‌کنیم.

اما دو نکته اینجا مطرح است:‌ اول اینکه هر کسی متفاوت است، افراد بالای صد سال زیادی هستند که واقعا تند و تیزند! و دوم اینکه مشکلات ادراک و شناخت که باعث می‌شوند عملکردهای روزانه به سختی انجام شوند، مانند نشانه‌هایی که در زیر به آنها اشاره می‌کنیم، نباید به عنوان بخشی از روند پیری محسوب شوند، بلکه باید آنها را علائمی بدانید که ملزم‌تان می‌کنند به پزشک مراجعه کنید.

2. از دست دادن حافظه کوتاه مدت

وقتی پای اختلالات مغز سالخورده به میان می‌آید، بیماری آلزایمر شاخص‌ترین آنهاست که علائم هشداردهنده‌ی نسبتا زودهنگامی دارد. آلزایمر، حافظه‌ی کوتاه مدت را بیشتر از هر قسمت دیگری از مغز تحت تاثیر قرار می‌دهد. بنابراین اولین علامت مهم آلزایمر، از دست دادن حافظه کوتاه مدت است و به همین علت معمولا افراد به آن اهمیت می‌دهند.

این فراموشی می‌تواند هر چیزی را شامل شود، از فراموش کردن تاریخ سالگردها گرفته تا ناتوانی در به یاد آوردن مثلا دستورالعمل پخت یک غذا. مکررا سوال پرسیدن یا فراموش کردن گفتگوهای اخیر نیز در میان این نشانه‌ها وجود دارند.

3. از دست دادن حافظه بلند مدت

اگر مشکلات حافظه‌ی شما به سالها یا دهها‌های گذشته نیز کشیده شود ممکن است با نوع دیگری از زوال عقل درگیر شده باشید. آنهایی که دچار آلزایمر می‌شوند حافظه‌ی بلند مدت‌شان سالم می‌ماند اما سایر انواع زوال عقل می‌تواند برای حافظه‌ی بلند مدت نیز مشکلاتی ایجاد کند. زوال عقل مولتی انفارکت که به علت چند سکته‌ مغزی روی می‌دهد می‌تواند خون رسانی را مختل کرده و منجر به آسیب به بافت مغز شود. سکته‌های مغزی می‌توانند بخشی از مغز را که مسئول حافظه‌ی بلند مدت است دچار اختلال کنند.

4. به یاد نیاوردن کلمات

حتی یک فرد 40 ساله‌ی سالم هم ممکن است گاهی اسم کسی را به خاطر نیاورد. اما مشکل در به یاد آوردن کلمات معمول و روزمره می‌تواند نشاندهنده‌ی مشکلات ادراکی باشد. علت این مشکل، اختلال در بخش‌هایی از مغز است که قواعد زبان را کنترل می‌کنند. این مشکل می‌تواند اولین علامت بیماری آلزایمر، سایر اختلالات نورودژنراتیو، یک ضایعه مغزی و یا آسیب مرتبط با سکته مغزی باشد.

5. اشتباهات در امور دسته چک

از دیگر نشانه‌های اولیه‌ی آلزایمر می‌تواند مشکل داشتن در عملکردهای اجرایی باشد که به ناحیه‌ای از مغز به نام قشر پیش پیشانی مربوط است. عملکرد اجرایی، سطح بالاتری از تفکر است. بنابراین اگر کسی در امور مربوط به دسته چک خود یا در منطق مربوط به تصمیم گیری دچار مشکل باشد یعنی علائم مراحل اولیه‌ی آلزایمر را نشان می‌دهد.

6. مشکل در رانندگی

افرادی که زوال عقل دارند ممکن است متوجه نشوند که پشت فرمان اتومبیل مشکل دارند اما خانواده و دوستان می‌توانند مشکلات بالقوه‌ی این افراد را ببینند. هر چند یک سری عوامل فیزیکی نیز می‌تواند منجر به افت عملکرد در رانندگی شود (مثلا گرفاتگی مفاصل یا مشکلات بینایی)، اما آلزایمر و سایر انواع زوال عقل نیز می‌تواند با تاثیر بر حافظه و مهارت‌های تصمیم گیری، مشکلاتی در رانندگی ایجاد کنند. بنابراین اگر فرد بزرگسالی علائمی از مشکلات در رانندگی را داشت، مثلا فراموش کردن اینکه چگونه مکان آشنایی را پیدا کند، باید برای بررسی‌های بیشتر به پزشک مراجعه کند.

7. تغییر در شخصیت و خلق و خو

احساس افسردگی و یا حتی بی‌علاقگی و واکنش نشان ندادن نیز می‌تواند نگران کننده باشد. منفعل‌تر شدن و یا ابتلا به افسردگی در فرد سالخورده می‌تواند علامتی از اختلال ادراک و شناخت باشد.

این اتفاقات می‌توانند ناشی از تغییراتی در لوب فرونتال مغز، آمیگدالا و سایر قسمت‌ها باشند که توسط آلزایمر یا سایر بیماری‌های مغزی ایجاد شده

8. مشکلات تعادلی

وقتی پای سایر انواع زوال عقل به میان می‌آید، برخی از علائم فیزیکی نیز ممکن است بروز کند. مثلا در زوال عقل مولتی انفارکت، اختلالی در عملکرد ذهنی ممکن است همراه با نشانه‌های جسمی مانند از دست دادن تعادل باشد. یا مثلا در زوال عقل اجسام لویی که یک بیماری پیشرونده است، ضایعات پروتئینی به طور غیرنرمال در مغز جمع می‌شوند و اغلب همراه با برخی از ویژگی‌های پارکینسون می‌باشد.

9. از دست دادن حس بویایی

ضعیف شدن حس بویایی نه تنها می‌تواند از علامت‌های اولیه‌ی پارکینسون باشد، بلکه ناحیه‌ای از مغز که مسئول بویایی است تحت تاثیر آلزایمر نیز قرار می‌گیرد. پزشکان می‌توانند با تست توانایی بیمار برای تشخیص بوهای معمولی مانند قهوه، سیگار و توت فرنگی، او را از جهت آلزایمر بررسی کنند.

10. مشکل شنوایی

ضعف شنوایی، علت‌‌های متفاوتی می‌تواند داشته باشد، از عفونت گرفته تا سوراخ شدن پرده‌ی گوش، و آلزایمر هم می‌تواند یکی از این علت‌ها باشد. پلاک‌های جمع شده در مغز که ناشی از آلزایمر است می‌تواند عملکرد مرکز شنوایی را مختل کند.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید

تغییراتی ادارکی مانند ازدست دادن حافظه یا احساس سردرگمی که زندگی روزمره‌تان را دچار اختلال می‌کند نباید به عنوان روندی طبیعی از پیری تلقی شود. این اصلا واقعیت ندارد که ضعف قابل توجه عملکرد مغز در افراد سالمند طبیعی است.تغییر در توانایی‌های ادراک و شناخت که زندگی روزمره را تحت تاثیر قرار می‌دهند، دلیل موجهی برای مراجعه به پزشک هستند.

ضعف حافظه و تفکر که دیگران هم متوجه آن هستند و تفاوت زیادی در عملکرد نسبت به قبل ایجاد کرده‌اند باید توسط پزشک بررسی شوند تا معلوم شود دلیل آن چیست.اخبار 24 ساعت گذشته رکنا را از دست ندهید

 

حوادث اختصاصی رکنا را اینجا بخوانید:

فیلم هواپیمای مرگ لحظاتی قبل از سقوط در کرج+ فیلم فیلم لحظه ی اعدام قاتل ملیکا در ملا عام + جزییات من مهندس پرواز را از میان لاشه هواپیمای در آتش بیرون کشیدم + فیلم لحظه حادثه و گفتگو علت سقوط هواپیما در کرج چه بود؟ + فیلم سانسور شده قاتل ملیکای پنج ساله اعدام شد / بامداد امروز در ملاعام + عکس 10 روز شوهرم را تعقیب کردم تا اینکه مچ او را در خانه یک زن بیوه گرفتم / شوهرم تلافی چندش آوری کرد ! مریم زارعی نژاد تنها زن شهید حادثه سقوط هواپیما در کرج + جزئیات فیلم لحظه اقدام شیطانی یک وکیل با دختر جوان در آسانسور + عکس زمان واریز یارانه دی 97 مشخص شد مهم ترین اخبار 24 ساعت گذشته رکنا کارگردان معروف به دستیارش تجاوز کرد +عکس این مرد را می شناسید؟ / او یک ماهه بود که در حرم امام رضا(ع) رها شده بود + فیلم و عکس زن بخت برگشته زیر دندان های تمساح گرسنه تیکه پاره شد+ عکس دستگیری شبانه 500 خلافکار خطرناک تهرانی + فیلم و عکس سپاه این سلطان را در مشهد دستگیر کرد

منبع: رکنا

کلیدواژه: پزشک زندگی روزمره سکته مغزی احساس دسته چک غذا تصاویر دختر مرد سوپر مارکت دوربین مدار بسته عکس سقوط هواپیما فیلم سقوط زن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.rokna.net دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «رکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۳۸۲۰۱۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چرا اولین داروی آلزایمر فروش نرفت؟

ایتنا - اولین دارویی که روند آلزایمر را کند می‌کند، بیش از یک سال است که در ایالات متحده به بازار آمده، اما فروش آن کم بوده است. همچنین ماه‌ها طول کشید تا سیستم‌‌های بیمارستانی بزرگ استفاده از این دارو را آغاز کنند و برخی شرکت‌های بیمه هم آن را تحت پوشش قرار ندادند.
پزشکان می‌گویند برخی بیماران احتمالا به دلیل تاثیر محدود و عوارض جانبی احتمالی داروی لکمبی (Leqembi) در مصرف این دارو تردید دارند زیرا سال‌ها طول می‌کشد تا بهترین شکل مصرف این دارو و عوارض آن مشخص شود و برای بهبود روش‌های تشخیص آلزایمر نیز باید پیشرفت‌هایی صورت بگیرد و نیازمند تحقیقات بیشتر است.

بیش از شش میلیون نفر در آمریکا و میلیون‌ها نفر در سراسر جهان به بیماری آلزایمر مبتلا هستند که شایع‌ترین نوع زوال عقل است. برای این بیماری هیچ درمانی وجود ندارد اما لکمبی می‌تواند پروتئین چسبنده مغز به نام آمیلوئید را که عامل اصلی بیماری آلزایمر است، از بین می‌برد.

تحقیقات نشان می‌دهد افراد دارای علائم خفیف این بیماری با مصرف این دارو می‌توانند پیشرفت بیماری‌ را تا چند ماه به تاخیر بیندازند. هرچند برخی کارشناسان می‌گویند این تاخیر ممکن است آنقدر نامحسوس باشد که بیماران متوجه نشوند.

 
سازمان غذا و داروی ایالات متحده تابستان ۲۰۲۳ مصرف داروی لکمبی را برای بیماران در مراحل اولیه به طور کامل تایید کرد. شرکت ژاپنی ایزای (Eisai)، سازنده این دارو، هم ابتدا انتظار داشت که تا پایان ماه مارس، ۱۰ هزار بیمار از این دارو به شکل تزریق با سرم استفاده کنند اما مدیران این شرکت کمی بعد این پیش‌بینی را کاهش دادند؛ البته می‌گویند فروش رو به رشد است.

دکتر علی‌رضا عطری، متخصص مغز و اعصاب که مشاور حقوقی شرکت ایزای است، می‌گوید: «این رویکرد بسیار مرحله‌ای و گام به گام است. هرچه بیشتر درباره آن یاد بگیریم‌، آن را بیشتر گسترش و بسط خواهیم داد.»

به گفته پزشکان، برای شناسایی سریع بیماران و شروع درمان قبل از پیشرفت بیماری، باید اقدام‌های بیشتری انجام شود که روندی مبهم است. از طرفی ممکن است برخی بیماران واجد شرایط استفاده از داروی لکمبی نباشند، زیرا با داروهایی که برای جلوگیری از سکته مصرف می‌شود، تداخل دارویی دارد. وقت گرفتن از متخصص مغز و اعصابی هم که این دارو را تجویز می‌کند، احتمال دارد چند ماه‌ طول بکشد.

دیگر خبرها

  • پیش‌بینی یک بیماری ۱۲ سال قبل از بروز علائم
  • پیش بینی آلزایمر ۱۲ سال قبل از بروز علائم با آزمایش چشم
  • آزمایش چشم آلزایمر را ۱۲ سال قبل از بروز علائم پیش بینی می کند
  • یک نشانه مهم زوال عقل در سالمندان را بشناسید
  • یک نشانه مهم زوال عقل در سالمندان
  • فراموشی و آلزایمر روی صحنه تئاتر
  • نسخه آبی گوشی ردمی 13C 5G به زودی عرضه می‌شود
  • چرا اولین داروی آلزایمر فروش نرفت؟
  • کاوشگر بین ستاره ای پس از ۵ ماه با زمین تماس گرفت
  • چگونه خطر ضعف حافظه را کاهش دهیم؟