Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-04-19@21:11:34 GMT

فرسايش خاک در سميرم بحراني است

تاریخ انتشار: ۲۷ دی ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۲۴۰۶۴۵۳

فرسايش خاک در سميرم بحراني است

خبرگزاري آريا - اصفهان- ايرنا- رييس اداره منابع طبيعي و آبخيزداري سميرم گفت: موضوع فرسايش خاک در اين شهرستان کوهستاني و مرتفع استان اصفهان، جدي و در مناطقي بحراني است.

به گزارش ايرنا، برآوردها نشان مي دهد سالانه 2 ميليارد تن از خاک کشور دچار فرسايش مي شود که اين موضوع خسارت زيادي را در ابعاد مختلف به دنبال داشته است به طوري که کارشناسان ارزش اقتصادي خسارتها به طبيعت و خاک را 56 ميليارد دلار در سال برآورد کرده اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


عزت الله مرادي روز پنجشنبه در گفت و گو با ايرنا گفت : وضعيت اقليمي، بوم شناسي، توپوگرافي(تصوير برداري يا نقشه برداري)
تغيير الگوي بارش از برف به باران در ساليان اخير در اين شهرستان باعث جدي تر شدن اين موضوع شده يعني فرسايش خاک شده است.
وي اظهارداشت: طبق برآوردها سالانه شش ميليون تن فرسايش خاک در سميرم داريم که موجب هدر رفت خاک حاصلخيز شده و مراتع غني از پوشش گياهي اين خطه شده است.
وي معتقد است اين موضوع علاوه بر از دسترس خارج شدن مواد غذايي خاک و تخريب سرزمين، موجب فقيرتر شدن اراضي و افت توليدات کشاورزي، مرتعي و جنگلي مي شود.
رييس اداره منابع طبيعي و آبخيزداري سميرم ادامه داد: رسوبات حاصله باعث تخريب زير ساخت ها و تجمع رسوب در پشت سدها و در نتيجه پر شدن آنها و کاهش عمر مفيد سدهاي حوضه کارون و تخريب شبکه هاي آبرساني مي شود.
مرادي خاطرنشان کرد: شخم هاي مکرر و غير اصولي، استفاده بيش از حد از کودهاي شيميايي و کاهش ضريب پوشش گياهي مراتع و برداشت بي رويه و افت سطح آبهايي زير زميني از دلايل عمده بالا بودن فرسايش خاک در سميرم است.
رييس اداره منابع طبيعي سميرم با تاکيد بر اينکه مشکل فرسايش خاک در شهرستان سميرم جدي است، تاکيد کرد: راهکار کنترل اين فرسايش تقويت و حفاظت از مراتع و عرصه هاي منابع طبيعي، انجام خاک ورزي حفاظتي و شخم هاي اصولي، پرهيز از شخم در جهت شيب در اراضي کشاورزي به ويژه اراضي ديم و اجراي طرح هاي جامع آبخيزداري و آبخوانداري در مناطق مستعد است.
وي تصريح کرد: همه بايد تلاش کنيم با نگاه اکوسيستمي به سرزمين با تقويت پوشش گياهي و بانک بذر خاک در مراتع و اجراي طرح هاي مديريتي منابع طبيعي، کاهش سرعت رواناب و افزايش زمان تمرکز رواناب ها مشکل فرسايش خاک را کنترل کرده و آن را به حداقل برسانيم.
مرادي يکي از پيامدهاي ناگوار فرسايش خاک را بروز پديده ريزگردها در برخي استان ها برشمرد و افزود: مراتع شهرستان سميرم غني است و از تنوع زيستي و ژنتيکي و بانک بذر خوبي برخوردار است اما هستند بخش هايي مانند منطقه آلاجاباير و خِرقه که با گذشت سال ها به کويري بدون پوشش تبديل شده اند و خاک حاصلخيزي ندارد.
به گفته رييس اداره منابع طبيعي سميرم، حدود 50 درصد مراتع درجه يک و 2 استان اصفهان در شهرستان سميرم وجود دارد بنابراين بايد از فشار چراي دام و چراي زودرس و خارج از فصل جلوگيري به عمل آيد تا ارزش و غناي خاک اين منابع حياتي حفظ شود.
وي اظهار اميدواري کرد با تامين اعتبار مناسب بتوانيم برنامه هاي مديريتي جامع حوزه هاي آبخيز داري، آبخوانداري و مديريت اکولوژيک مراتع و جنگلهاي شهرستان را اجرا کنيم تا علاوه بر کنترل رواناب و جلوگيري از هدر رفت رواناب هاي شهرستان بدون استفاده موثر، فرسايش خاک کنترل شود.
سالانه افزون بر يک و نيم ميليارد مترمکعب از رواناب هاي حاصل از نزولات آسماني، بدون استفاده موثر از حوضه دسترس شهرستان سميرم خارج مي شود که با اجراي طرحهاي آبخيزداري، آبخوانداري و مديريت جامع سرزمين مي توان بخش بزرگي از اين رواناب را کنترل و با تغذيه منابع آبي زيرزميني در مسير احياء قنات ها و چشمه سارها کرد.
در سال جاري اعتباري بالغ بر 20 ميليارد ريال براي اجراي پروژه هاي بيولوژيک، عمراني، حفاظتي و مميزي منابع طبيعي در سطح شهر ستان سميرم در دست اجراست و بخش عمده اي از آنها به پايان رسيده است.
بر همين اساس، تخصيص هر چه زودتر اعتبار مصوب شده 120 ميليارد ريالي سفر استاندار به سميرم به بخش آبخيزداري و منابع طبيعي کمک بزرگي به اجراي طرح هاي آبخيزداري در جاي جاي اين شهرستان است که آثار خوبي نيز در حفظ و حراست از منابع سرزميني بويژه خاک و پوشش گياهي و کشاورزي خواهد داشت.
شهرستان سميرم با چهار محدوده مطالعاتي(دشت) قبر کيخا، سميرم، وردشت و کمه جزو حوضه آبريز کارون محسوب مي شود.
اين خطه داراي 18 هزار هکتار باغ، 17 هزار هکتار زمين زراعي، 455 هزار هکتار عرصه ملي و 330 هزار هکتار مرتع و جنگل هاي طبيعي است. شهرستان سميرم در 160 کيلومتري جنوب اصفهان واقع شده است.
/6026/7147
انتهاي پيام /*

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۴۰۶۴۵۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سبزی کوهی؛ نچینیم و نخریم؛ چرا؟

عباس محمدی در خبرآنلاین نوشت: کوه‌های ما بر اثر چرای بی‌رویه‌ دام و طرح‌های معدنی و عمرانی بی‌حساب، در معرض فرسایش شدید هستند؛ با چیدن گیاهانی که به سبزی کوهی یا صحرایی معروف‌اند، به این تخریب‌ها دامن زده می‌شود.

طبق بند ۱۶ ماده‌ ۵۵ قانون شهرداری‌ها، یکی از وظیفه‌های این نهاد‌ها "اتخاذ تدابیر مؤثر و اقدامات لازم برای حفظ شهر از خطر سیل و… " است. بیشتر شهر‌های ایران، از جمله پایتخت، در کوهپایه‌ها شکل گرفته و در معرض خط سیل هستند. نابودسازیِ پوشش گیاهی کوهستان، امکان جذب بارش‌ها را بسیار کم می‌کند و خطر سیل‌های ویرانگر و مرگبار را بسیار افزایش می‌دهد. در چند دهه‌ی اخیر این‌گونه سیل‌ها افزایش چشمگیر داشته که برای نمونه در تهران می‌توان به سیل‌های تجریش، کن، و امام‌زاده داوود اشاره کرد. بدیهی است که به جز خسارت‌های جانی و مالی، خسارت عظیم دیگر، از دست رفتن خاک ارزشمند است که به هیچ قیمتی جبران‌شدنی نیست.

بند ۱۴ همین ماده‌ی قانونی، وظیفه‌ی دیگر شهرداری را "تهیه‌ی مقررات صنفی و پیشنهاد آن به انجمن [شورای]شهر" تعیین کرده است. با برداشت از این اصول قانونی می‌توان گفت که شهرداری‌ها وظیفه دارند از فروش سبزی‌های کوهی جلوگیری کنند تا خطر فرسایش خاک و بروز سیل کم‌تر شود. اگر هم لازم باشد می‌توانند ضمن هماهنگی با اداره‌های منابع طبیعی، لایحه‌ای برای تصویب مقررات لازم به شورای شهر تقدیم کنند.

یادآوری می‌کنم که طبق قانون‌ها و مقررات مختلفِ ناظر بر منابع طبیعی و محیط زیست، بریدن، ریشه‌کن کردن و سوزاندن نهال‌ها، درختچه‌ها و بوته‌ها بدون مجوز از سازمان منابع طبیعی یا محیط زیست ممنوع است و هیچ‌کس مجاز نیست به صورت دلبخواه گیاهان کوه و دشت را بچیند. تا کنون، اداره‌های منابع طبیعی و شهرداری‌ها در جلوگیری از غارت گیاهان کوهی قصور داشته‌اند و به همین علت برداشت تجاری و سنگین گیاهان خودرو و فروش گستاخانه‌ی آن در فروشگاه‌ها و کنار جاده‌ها به امری عادی بدل شده امید است از این پس در این زمینه با جدیت با متخلفان برخورد کنند.

به جز نهاد‌های عمومی و دولتی، مردم عادی هم می‌توانند با به کاربستن پیشنهاد‌های زیر، در حفظ گیاهان کوه و دشت مؤثر باشند:

هیچ گیاهی را از طبیعت نچینیم و به کسانی که سبزی‌های کوه و دشت را می‌چینند، تذکر دهیم که این کار به طبیعت آسیب می‌رساند.

سبزی کوهی یا صحرایی نخریم.

فراموش نکنیم که ادعا‌ها درباره‌ی "خواص" این گیاهان، غالبا غیرعلمی یا اغراق‌آمیز است.

به یاد داشته باشیم که اگر در زمان‌های گذشته علف‌چینی می‌شده، دلیل بر این نمی‌شود که امروز هم چنین کنیم!

از اداره‌های منابع طبیعی و شهرداری‌ها بخواهیم با افراد و فروشگاه‌هایی که سبزی کوهی می‌فروشند، برخورد کنند.

دیگر خبرها

  • ممنوعیت چرای زودهنگام دام در عرصه‌های منابع طبیعی بوئین میاندشت
  • ضرورت استفاده از پسماند کشاورزی برای جلوگیری از فشار کمتر به مراتع همدان
  • رفع تصرف ۱۰ هکتار از اراضی ملی شهرستان جیرفت
  • جلوگیری از ورود دام مازاد به مراتع همدان
  • سبزی کوهی؛ نچینیم و نخریم؛ چرا؟
  • دامداران ضوابط قرق مراتع را رعایت کنند
  • آموزش مدیریت چرای دام در خاتم
  • اجرای پروژه مشارکتی آبخیزداری و آبخوان‌داری با اعتبار ۳۵ میلیارد تومانی در اقلید
  • رفع تصرف اراضی ملی در شهرستان قائم شهر
  • آزادسازی ۳ هکتار از اراضی ملی ساری