Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-24@10:27:53 GMT

منطقه پنج ‌انگشتی ابرکوه ، مستعد صنعت گردشگری

تاریخ انتشار: ۲۷ دی ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۲۴۰۹۹۴۸

منطقه پنج ‌انگشتی ابرکوه ، مستعد صنعت گردشگری

یزد - ایرنا - هم اکنون در سایت تکثیر گور خر ایرانی استان یزد واقع در منطقه پنج ‌انگشتی ابرکوه، 23 راس این گونه جانوری زیست می‌کند، به همین علت به منطقه ای بسیار جذاب و مستعد برای توسعه صنعت گردشگری تبدیل شده است.

در منطقه پنج انگشتی ظرفیت های طبیعی زیادی برای بازدید گردشگران داخلی، خارجی و دوستداران طبیعت با توجه به حضور گورخرها فراهم است .

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


به گزارش ایرنا ، ابرکوه درگذشته از زیستگاه‌های مهم حیات‌وحش در فلات مرکزی ایران بود، که تا اواخر دهه 40 تعدادی گورخر، آهو و جبیر در آن زیست می کردند.
حتی در گزارش‌های اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت، کفه(کویر) ابرکوه به ‌عنوان یکی از زیستگاه‌های خوب گورخر در ایران یادشده است.
دشت‌های این شهرستان از یک طرف به تالاب گاوخونی و از جنوب تا بهرام گور فارس و از طرف غرب به کوه های زاگرس و از شرق به کویر ابرکوه – مروست شهرستان خاتم منتهی می شود.
این منطقه با توجه به گستردگی و تنوع زیستگاهی عامل پیدایش تنوع حیات‌وحش و غنای زیستی است.
عموم طبیعت دوستان و علاقه مندان به طبیعت می توانند ، از سایت تکثیرگورخرایرانی که از طبیعت جالب و قشنگ منطقه برخوردار است ، بازدید کنند.
سایت تکثیر گورخر ایرانی منطقه پنج‌انگشتی در محدوده‌ای به مساحت 160 هکتار که در فاصله 60 کیلومتری مرکز شهرستان در مسیر جاده ابرکوه - مروست قرار دارد.
سرپرست اداره حفاظت از محیط ‌زیست در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: متأسفانه در دهه های 40 و 50 این زیستگاه مورد تاخت‌ و تاز شکارچیان قرار گرفت و آسیب جدی به آن وارد شد و جمعیت گورخر به‌ طورکلی منقرض شد و تعداد آهو و جبیر در آن بسیار کاهش پیدا کرد.
حسن تیموری با اشاره به کوهستان‌های غرب ابرکوه که شرق زاگرس محسوب می شود، یادآور شد: منطقه از چشمه‌سارهای متعدد و پوشش گیاهی خوبی برخوردار بود و تعدادی از جمعیت کل بز و قوچ میش در آن زندگی می‌کرد که آسیب جدی به آن وارد شد و با مرور زمان تعداد این 2 گونه جانوری هم کاهش یافت.
وی بیان کرد: همچنین پیامد آن باعث از بین رفتن آهو ، جبیر، یوزپلنگ، کاراکال و پلنگ ، گربه شنی ،گربه پالاس و پرندگان نادری همچون هوبره ، بالابان ، عقاب طلایی و... شد و اواخر دهه 1360 که شروع انتخاب مناطق حفاظت ‌شده بود در شهرستان چیزی باقی نمانده بود.
این کارشناس ارشد حفاظت محیط زیست ابرکوه اظهار کرد: با این‌ حال چون بستر و زیستگاه حضور گونه‌های ارزشمند به ‌واسطه سابقه تاریخی بسیار خوب ، مهیا بود، تکثیر گورخر به ‌عنوان تلاشی برای بازگرداندن این گونه به طبیعت و ممنوع شدن شکار در رویشگاه تاغستان ها و تاغزارهای طبیعی ابرکوه به ‌عنوان منطقه شکار ممنوع مورد توجه قرار گرفت.
تیموری ادامه داد: درختان و بوته های تاغ تا دهه 60 عمدتاً برای تهیه زغال قطع و سوزانده می شد و بقایای ناچیز تاغزارها در سال 1380 تحت عنوان کفه تاغستان و کوه های « عیش و اعلی » به عنوان منطقه شکار ممنوع و تحت مدیریت محیط زیست انتخاب شد.
وی اضافه کرد: در این منطقه گونه‌هایی چون گورخر، جبیر و آهو در گذشته وجود داشت، که به دلیل شکار بی رویه، این گونه ها از بین رفتند و امروزه بازگرداندن آنها به دلیل تخریب زیستگاه ها تقریبا امکان پذیر نیست.
به گفته وی اکنون کل و بز، قوچ میش ، جبیر و آهو و پرندگانی همچون باقرقره، زاغ بور ، عقاب طلایی ، هوبره ، کبک ... و گوشت خورانی مانند کفتار ، گرگ ، پلنگ و روباه و شاه روباه و تعداد اندکی آهو و جبیر در منطقه شکار ممنوع کفه تاغستان زیست می کنند.
سرپرست اداره حفاظت از محیط‌ زیست ابرکوه با اشاره به آغاز فعالیت سایت تکثیر و پرورش پنج‌ انگشتی ابرکوه در سال 1389تأکید کرد: هم‌ اکنون 17 رأس گورخر ایرانی بالغ و سه رأس کره ماده و سه رأس کره نر در این سایت نگهداری می‌شوند.
تیموری افزود: دوره بارداری گورخرها 12 ماه و کره گورخرها معمولاً در 48 ماهگی بالغ می‌شوند و اگر شرایط آب و هوایی منطقه خوب باشد و منبع غذایی حیوان به ‌اندازه کافی تأمین شده باشد، گورخرهای ایرانی هرسال قادر به زاد آوری هستند.
وی، بابیان اینکه این شهرستان در گذشته یکی از زیستگاه‌های مهم حیات ‌وحش استان یزد بود، افزود: در نظر است در آینده ، دیگر گونه‌هایی که در دشت ابرکوه منقرض شدند راز احیا کنیم.
همچنین فرماندار ابرکوه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: این شهرستان آثار تاریخی ، طبیعی و مکان‌های جذابی برای بازدید گردشگران داخلی و خارجی دارد و منطقه پنج‌انگشتی ، سایت تکثیر گورخر ایرانی است که فضای طبیعی و بکرآن برای بازدیدکنندگان داخلی و خارجی بسیار جذاب و دیدنی است.
محمد کاظمی نسب اظهار کرد: در این منطقه حفاظت‌شده ، تعدادی گورخر ایرانی از طرف اداره حفاظت از محیط ‌زیست شهرستان نگهداری می‌شوند.
وی یادآور شد: در حوزه گردشگری ابرکوه شاخصه‌های ممتازی در عرصه های تاریخی ، طبیعی و خانه‌های بوم گردی وجود دارد.
فرماندار ابرکوه اظهار کرد: این شهرستان علاوه بر کشاورزی ، دامپروری و صنعت در حوزه گردشگری ( آثار تاریخی ، طبیعی ) از ظرفیت ها و فرصت‌های بالای گردشگری برخوردار است.
کاظمی نسب بابیان اینکه در دولت تدبیر و امید نگاه ویژه‌ای به حوزه گردشگری شده است، اظهار کرد: در ابرکوه به‌ عنوان نقطه محروم و کمتر توسعه‌ یافته شاهد رونق گردشگری بیشتری در چهار سال گذشته هستیم .
وی تصریح کرد: ابرکوه ظرفیت‌های خوبی در حوزه گردشگری دارد و به‌واسطه وجود آثار شاخص طبیعی و تاریخی بی‌نظیر و یا کم‌نظیر است به‌ عنوان یکی از 14شهر نمونه گردشگری کشور انتخاب ‌شده است.
کاظمی نسب ادامه داد: این شهرستان با 162 هکتار بافت تاریخی ظرفیت‌های زیادی برای تبدیل قطب گردشگری استان یزد در سطح ملی دارد.
فرماندار ابرکوه یادآور شد: تاکنون از 400 اثر تاریخی و طبیعی شناسایی شده، 143 اثر آن در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
کاظمی نسب خاطرنشان کرد: ثبت درخت سرو 4500 ساله این شهر در فهرست آثار جهانی از جمله مطالبات مردمی و مسئولان منطقه است.
رئیس میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی ابرکوه هم به ایرنا گفت: منطقه پنج ‌انگشتی در فاصله 60 کیلومتری مرکز شهرستان و در کنار جاده‌های تاریخی ادویه و شاخه‌ای از جاده ابریشم قرار دارد.
مجاهد کرباسی افزود: در این منطقه از آثاری تاریخی که در اطراف کوه پنج ‌انگشت وجود دارد، می‌توان به جاده تاریخی ادویه، بخشی از مسیر راه شاهی تاریخی، کوه کلات، شاخه‌ای از جاده ابریشم، دخمه‌های تاریخی معروف به دخمه شاه وار، قلعه هارونی و آثار تاریخی متعدد و ارزشمند دیگر اشاره کرد.
کرباسی ادامه داد: کوه پنج ‌انگشتی ابرکوه از نظر طبیعی دارای فسیل‌ها و سنگواره‌هایی است که نمایانگر گذشته طبیعی این منطقه است.
وی اظهار کرد: کوه یادشده از منظر طبیعی در بین 2 منطقه نمکزار و کوهستانی قرار دارد و بخش شمالی آن درگذشته نه‌ چندان دور باتلاقی و نمکزار طبیعی بود و بخش جنوبی آن کوه‌های زنجیر مانند زاگرس قرار دارد.
کرباسی تأکید کرد: این دیوار طبیعی در تاریخ ایران اهمیت زیادی داشته است، به‌ نحوی‌که تنها از معبرها و شکاف‌های دره‌های این کوه‌ها امکان ارتباط شمال و جنوب ممکن بود.
این مسئول یادآور شد: یکی از این گذرگاه‌ها که در نزدیک منطقه پنج‌ انگشتی قرار دارد و بارها در شاهنامه فردوسی از آن نام‌ برده شده، «تنگه پوزه سیاه» است.
سه اثر طبیعی، منزلگاه امام رضا (ع)، خانه آقازاده که تصویر آن بر اسکناس20 هزار ریالی چاپ‌ شده ، مجموعه دهکده توریستی قلعه تیجرد ، خانه‌های قدیمی ، قلعه‌های تاریخی ، مسجد جامع ، کوه گنبد عالی و سرو 4500 ساله از آثار تاریخی شاخص منطقه است.
مرکز شهرستان 53 هزار نفر ابرکوه در 140 کیلومتری جنوب غربی شهر یزد و در مسیر جاده اصلی یزد - شیراز قرار دارد و فاصله این شهر تا شیراز 300 کیلومتر و تا اصفهان 280 کیلومتر است.
7540/ 2047/

منبع: ایرنا

کلیدواژه: اقتصاد صنعت گردشگري شهرستان ابركوه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۴۰۹۹۴۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

انتصاب مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان اصفهان

سید عزت‌الله ضرغامی وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی، در حکمی امیر کرم‌زاده را به‌عنوان مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان اصفهان منصوب کرد. 

در حکم ضرغامی خطاب به کرم‌زاده آمده است:

بنا به پیشنهاد معاون امور مجلس، حقوقی و استان‌ها و نظر به‌مراتب تعهد و تجارب ارزنده جنابعالی، به‌موجب این حکم به‌عنوان مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان اصفهان، منصوب می‌شوید.

انتظار دارد با تکیه بر ظرفیت‌های فرهنگی، تاریخی، اجتماعی، سیاسی و دینی استان اصفهان، در اجرای راهبرد‌های کلان وزارتخانه مبتنی بر تغییر، تحول، توسعه و فناوری و تحقق اهداف و مأموریت‌های ذیل اهتمام جدی داشته باشید.

حفاظت و صیانت از میراث فرهنگی، تاریخی و احیا و حفظ بنا‌های تاریخی، پایگاه‌ها و موزه‌ها، فرهنگ‌سازی عمومی در جامعه در حوزه میراث‌فرهنگی از طریق معرفی، ترویج و اشاعه ظرفیت‌های تمدنی، تاریخی، فرهنگی، مذهبی و آئینی، به‌کارگیری روش‌های نوین و خلاقانه مدیریتی در راستای مرجعیت یافتن آن مرکز در حوزه میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی، تحول و دگرگونی شایسته در گردشگری و جذب توریست با ایجاد ظرفیت‌های جدید، مشارکت واقعی و مؤثر بخش خصوصی، تقویت بوم‌گردی‌ها، تور‌های گردشگری، افزایش کمیت خدمات‌دهی هتل‌ها و رستوران‌های سنتی و بین‌راهی، نظارت مستمر و کارآمد بر حوزه گردشگری، برنامه‌ریزی و اجرای برنامه‌های نو و مبتکرانه در راستای رونق کسب و کار، حمایت از تولید و صنایع‌دستی، ایجاد و احداث بازارچه‌ها و فروشگاه‌ها و آموزش و پرورش هنرمندان بااستعداد، تعامل و ارتباط مؤثر، کارآمد و مستمر با مسؤولان و سازمان‌های دولتی و انقلابی و سازمان‌های مردم‌نهاد، تشکل‌ها، صنوف و انجمن‌های مردمی و غیردولتی، گسترش، همبستگی و انسجام درون‌سازمانی میان همکاران و مدیران در راستای افزایش انگیزه برای خدمت صادقانه به مردم و ارتقای بهره‌وری، طراحی نظام کارآمد، درآمدزایی صرفه‌جو و چابک بر اساس سیاست‌ها و دستورالعمل‌های ابلاغی و حفظ و مراقبت از بیت‌المال، پاکدستی و فسادستیزی، تسهیل دسترسی مردم به مسؤولان و پاسخ‌گویی به افکار عمومی و شفافیت در همه کار‌ها را مورد تأکید قرار می‌دهم.

از سوابق کرم‌زاده، مدیرکلی میراث‌فرهنگی استان سمنان، مدیرکل توسعه و ترویج صنایع‌دستی کشور، سرپرست مجموعه فرهنگی و تاریخی سعد آباد تهران، معاون اقتصادی و سرمایه‌گذاری صندوق حفظ و احیا بنا‌های تاریخی کشور، معاون شرکت توسعه ایران‌گردی و جهان‌گردی کشور، معاون دفتر تسهیلات و تامین منابع وزارت میراث‌فرهنگی، معاون دفتر مطالعات و آموزش گردشگری کشور، مشاور اقتصادی معاونت صنایع‌دستی کشور، معاون سرمایه‌گذاری میراث‌فرهنگی استان زنجان، دو سال پیاپی کسب عنوان مدیر نمونه و رتبه اول جشنواره شهید رجایی استان سمنان در حوزه دستگاه‌های فرهنگی، علمی و آموزشی و کسب رتبه اول اداره‌کل میراث‌فرهنگی استان سمنان در ارزیابی‌های سازمان استخدامی کشوری در بین ادارات کل میراث‌فرهنگی استان‌ها را می‌توان نام برد.

کرم‌زاده دانش آموخته مدیریت بازرگانی و مدیریت صنعتی در مقطع دکتری است.

باشگاه خبرنگاران جوان اصفهان اصفهان

دیگر خبرها

  • با هزینه کم به 3 شهر ترکیه سفر کنید
  • اجرای طرح احیا باغات و بافت تاریخی شهر شاهدیه
  • خبرنگاران با چشم خود اثرات فرونشست بر آثار تاریخی اصفهان را دیدند/ ترک سه انگشتی در دیوار مسجد علیقلی آقا/ آثار تاریخی اصفهان فرو می ریزد؟ (فیلم)
  • محوطه تاریخی نوشیجان در فهرست موقت یونسکو ثبت می‌شود
  • افت ۲۵ متری سفره‌های آبخوان منطقه کاشمر
  • ۵۶ پروژه نیمه‌تمام در ابرکوه منتظر تامین اعتبار
  • «نوشیجان» در فهرست موقت یونسکو ثبت می‌شود
  • تور اصفهان‌گردی ویژه هفته فرهنگی اصفهان در منطقه ۱۴ برگزار می‌شود
  • سعدی؛ میزبان رویداد هنری گل، مرغ و خوشنویسی شد
  • انتصاب مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان اصفهان