Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-04-25@05:43:02 GMT

پول می‌گیرم فاتحه می‌خوانم

تاریخ انتشار: ۲۹ دی ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۲۴۲۸۸۱۲

پول می‌گیرم فاتحه می‌خوانم

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها – بهنام عبداللهی: زن‌ها شیون سر می‌دهند، مردها هیچ، مردها نگاه. طوفانی که از شرق می‌وزد و با خود مشت‌ها خاک می‌آورد، دستان همه را به چشمان‌شان می‌برد، چه آن‌ها که گریه می‌کنند، چه آن‌ها که نگاه.

گورستان در ازدحام چادرهای سیاه، صبح پنجشنبه‌اش را می‌گذراند. اما باد شدید شبیه به طوفان، اجازه نمی‌دهد سیاهی، تنهارنگ حاکم بر گورستان باشد، هرکس در گوشه‌ای با دستش تلاش می‌کند گرد و خاک لباسش را بگیرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مرده حالا زیر خاک است. از فریادها و ناله‌هایی که زن‌ها سر می‌دهند می‌شود فهمید او که چند لحظه پیش به خاک سپرده شده، یک مادر بود. فرزندان ریش‌سفید و گیس‌سفیدش نشان می‌دهند که مادر خفته در خاک، پیر بوده.

مادررر... مادر... ر. ببین دوباره بچه‌هایت دور هم جمع شده‌اند مادررر... چرا رفتی... ببین نوه‌هایت هم آمده‌اند، محمدامین بیا مادربزرگت را ببین چه آرام خوابیده، ای وایییی ... این را زنی می‌گوید که دستش را مدام بر سینه‌اش می‌کوبد. و محمدامینی ۴-۵ساله که با بچه‌های دیگر این‌ور و آن‌ور می‌دود.

یکی از ریش‌سفیدها از آن‌طرف معرکه با صدای بلند مردم را به قرائت فاتحه دعوت می‌کند: رحم الله من قرا الفاتحه مع الصلوات. برای چند لحظه گریه و شیون‌های کش‌دار، جایشان را به پچ پچ می‌دهند.

مردی قرآن به‌دست در همین‌حال به جمع اضافه می‌شود. مردی سرتاپا سیاه. اما لباس‌های مشکی که بر تن کرده، رنگ خود را باخته‌اند، پیراهن پر از چروک است، کاپشنش پر از جای نخ و سوزن و بخیه. ریش سفید نامرتبی دارد و کلاهی که کچلی‌اش را پوشانده است. کفش‌هایش پر از خاک است. البته خاکی از طوفان‌های امروز، دیروز و روزهای گذشته.

مردها را کنار می‌زند، چندنفر از زن‌هایی که سرقبر نشسته‌اند بعد از خواندن فاتحه از جایشان بلند می‌شوند و آن مرد بی‌آنکه چیزی بگوید یا به اطرافش نگاهی بیندازد، می‌نشیند. انگشتش را می‌گذارد روی پارچه سیاهی که روی خاک کشیده‌اند و شروع می‌کند به خواندن فاتحه، کمی بلندتر و رساتر از دیگران.

نگاه‌های بهت‌زده نشان می‌دهند او برای جمع غریبه است، اما در عین حال کسی برای شناختنش رغبتی نشان نمی‌دهد. فاتحه‌اش که تمام می‌شود هم به روبه‌رویش و هم به پشت سرش برمی‌گردد و با صدای بلند می‌گوید: خداوند متعال رحمت کند ... مردهای صاحب‌عزا سرشان را به نشانه تشکر تکان می‌دهند.

قرآنی که در دست دارد را می‌گشاید، سوره‌ای کوتاه انتخاب می‌کند و می‌خواند. صدای خنده بچه‌ها بلند می‌شود، گویا آن‌طرف‌تر تجمع مورچه‌ها توجه بچه‌ها را جلب کرده است. چندنفر از جوانان به قصد ساکت‌کردن بچه‌ها از جمع بیرون می‌روند. صدای خنده‌ها می‌خوابد و باز سکوتی غم‌بار حاکم می‌شود.

قرآن را می‌بندد، دوباره می‌گوید: خدا بیامرزد. می‌ایستد و منتظر می‌ماند. یکی از مردها که گویی از پسران مرحومه است، دست به جیبش می‌کند، پول‌هایش را درمی‌آورد، چندبار اسکناس‌ها را جابه‌جا می‌کند. به بغلی‌اش می‌گوید: رضا ۵تومانی داری؟ رضا دستش را به جیبش می‌برد و ۵تومانی را به او می‌دهد: بفرما عموجان.

عمو هم پول را به مرد فاتحه‌خوان می‌دهد، او می‌گیرد، تشکر می‌کند و می‌رود. می‌رود چندمتر آن‌طرف‌تر، سراغ داستانی دیگر که شاید چندلحظه پیش دفن شده باشد.

اسمش غلام است. هرچند هیچ ربطی ندارد اما اهالی گورستان وادی رحمت، او را قلی صدا می‌کنند. شاید هیچ‌وقت لازم نبوده صدایش بزنند اما حداقل با این نام می‌شناسندش.

خودش می‌گوید چندسال است که زندگی‌اش را با فاتحه می‌چرخاند. کارش خواندن فاتحه و قرآن است. درآمدی دارد که کفاف یک خانواده ۴نفری را می‌دهد، نمی‌گوید دقیقا چند اما می‌گوید پنجشنبه‌ها و جمعه‌ها بیش‌تر کاسب می‌شود تا روزهای دیگر.

او البته تنها نیست، از گفته‌هایش می‌توان فهمید که در چندسال اخیر تعداد فاتحه‌خوان‌ها افزایش پیدا کرده است. به‌طوری که بعضا می‌رود سر قبری می‌نشیند که یکی از رقبا یا همکارانش هم آنجا نشسته است.

محمدعلی از همکاران جوانش است. کارگر است اما نمی‌گوید کجا و چطور: با درآمدم نمی‌توانم خرج زندگی‌ام را دربیاورم. مجبورم به کارهای غیررسمی روی بیاورم.

محمدعلی می‌گوید یک‌بار برای دفن یکی از بستگانش به گورستان آمده بودند و همانجا با این‌کار مواجه شده است. حوالی اتوبان خانه‌ای دارند که به قول خودش آن هم غیررسمی است.

قلی و محمدعلی با همه پیچ و خم گورستان آشنا هستند. آن‌ها تقریبا هر هفته در ۱۰ها مراسم تشییع جنازه و دفن و کفن و... حاضر می‌شوند. آن‌ها هرهفته مرگ را با چشم خودشان می‌بینند.

قلی قسم می‌خورد که تابحال از هیچ‌مرگی به‌خاطر اینکه برایش ۵هزار تومان سود داشته باشد خوشحال نشده است.

فاتحه‌خوانی یکی از رسوم و اعتقادات مسلمانان است؛ اصطلاحی است که به عمل خواندن قرآن یا دعایی خیر برای روح مرده اطلاق می‌شود. این کار ممکن است در مجلس سوگواری، زیارت مرده یا هر جایی دیگر صورت بگیرد.

فاتحه خوانی معمولاً با خواندن سوره فاتحه الکتاب است اما خواندن سوره‌های دیگر از قرآن نیز متداول است. در برخی فرهنگ‌ها برخی برای مرده یا مردگان خود به منظور این که دیگران برای آنان فاتحه بخوانند، خیرات می‌کنند، بدین صورت که با توزیع شیرینی، میوه، خرما، حلوا و نظایر آن از دیگران تقاضای خواندن فاتحه می‌نمایند. البته حالا کم کم پول جای خیرات را گرفته است.

گورستان عجیب سرد است. بخاطر کمبود جا، قبرها را نزدیک هم قرار می‌دهند. از هر چندمتر صدای گریه و زاری برمی‌خیزد. اینجا هرکسی که می‌میرد، برای فاتحه‌خوان‌ها نان می‌شود. آیا این گریه و زاری‌ها برای فاتحه‌خوان‌ها هم غم‌انگیز است؟ خودشان می‌گویند بله.

کد خبر 4516938

منبع: مهر

کلیدواژه: آداب و رسوم قبرستان مراسم تشییع

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۴۲۸۸۱۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

راهنمای خواندن نماز والدین | بهترین زمان برای خواندن نماز پدر و مادر

در این نوشته میخوانید چطور با خواندن نماز والدین و هدیه آن به روح پدر و مادر، گوشه‌ای از حق آنها را بجای بیاورید.

فلسفه نماز والدین

معروف این است که میگویند بعد از مرگ، دست انسان‌ها از دارِ دنیا کوتاه میشود، شاید این جمله از یک زوایه درست باشد، اما قطعا یک حکم عمومی و فراگیر نیست.

به این دلیل که انسان زرنگ با انجام بعضی از کار‌ها میتواند بعد از مرگ همچنان از دنیا استفاده و برای خودش ثواب کسب کند.

این قبیل کار‌ها که آثار و نتایجش بعد از مرگ آدمیزاد قطع نمیشود، در معارف اسلامی تعبیر به «باقیات الصالحات» میشود.

غیر از باقیات الصالحات که بدست خود فرد و پیش از مرگش کِشت میشود، بعضی کار‌های دیگر هم هست که بعد از مرگ و توسط باقی ماندگان فرد متوفی انجام شده و ثوابش در آن دنیا به روح مرده میرسد.

نماز والدین که توسط فرزندان خوانده میشود، یکی از همین کارهاست که مطابق روایات ما، اثرات عجیبی در زندگی برزخی پدر و مادر دارد و گرفتاری‌های عجیبی را از پیش پای آنها بر میدارد.

در ادامه این مقاله درباره نماز والدین توسط فرزندان و آموزش کامل آن بیشتر صحبت میکنیم.

محتوای نماز والدین

پایه و اساس نماز والدین بر طلب مغفرت و آمرزش برای خود شخص، و پدر و مادر وی بنا شده است.

نگاهی به مضمون و ترجمه آنچه در نماز والدین میخوانیم نشان میدهد در همه اذکار، بنوعی طلب مغفرت برای پدر و مادر از درگاه خدا است.

ادعیه‌ای که در این نماز میخوانیم از دعا‌های مشهور قرآنی است که در قنوت نماز‌ها و دیگر اوقات نیز میتوان خواند، اما خواندن آنها با همین شکل و دستوری که در منابع از جمله مفاتیح الجنان آمده، اثرات عحیبی برای روح پدر و مادرهایمان در عالم برزخ دارد.

آموزش نماز هدیه به پدر و مادر

نماز والدین در منابع مختلف روایی به اشکال گوناگون بیان شده که شیخ عباس قمی در مفاتیح الجنان به نقل از کتاب مکارم الأخلاق، ترتیب این نماز را اینگونه بیان کرده است:

ابتدا نیت میکنید: «دو رکعت نماز والدین بجا می‌آورم قربه إلی الله» و بعد سوره حمد را میخوانید. بعد از آن ۱۰ مرتبه این ذکر را بخوانید:

رَبِّ اغْفِرْلى وَ لِوالِدَىَّ وَ لِلْمُؤْمِنینَ یَوْمَ یَقُومُ الْحِسابُ

پروردگارا مرا و پدر و مادرم و همه اهل ایمان را روزى که حساب برپا میشود بیامرز

آنگاه به رکوع و سجده رفته و در رکعت دوم بعد از سوره حمد، این ذکر را ۱۰ مرتبه بخوانید:

رَبِّ اغْفِرْلى وَ لِوالِدَىَّ وَ لِمَنْ دَخَلَ بَیْتِىَ مُؤْمِناً وَ لِلْمُؤْمِنینَ وَ الْمُؤْمِناتِ

پروردگارا مرا و پدر و مادرم و هرکه وارد خانه ام شد و مردان مؤمن و زنان مؤمن را بیامرز

سپس به رکوع و سجده رفته و بعد از سلام نماز والدین، بدون آنکه حالت نماز بهم بخورد، یعنی حرفی بزنید یا کاری بکنید ۱۰ بار این ذکر را بخوانید:

رَبِّ ارْحَمْهُما کَما رَبَّیانى صَغیراً

پروردگارا به پدر و مادرم رحم کن، چنان که مرا در کودکى پروریدند

تبریک میگوییم! شما بهمین راحتی نماز والدین را خواندید و انشاءالله خداوند به سبب این نماز، پدر و مادر شما را مورد رحمت واسعه خودش قرار بدهد.

آیا نماز والدین قنوت دارد؟

از جمله سوالات پرتکراری که توسط شما عزیزان مدام پرسیده میشود و در بحث نماز والدین، به یکی از جستجو‌های پرتکرار در گوگل هم تبدیل شده این است که آیا نماز والدین قنوت هم دارد؟

قنوت نماز والدین

ریشه این سوال این است که در کتاب شریف مفاتیح الجنان (به عنوان رایج‌ترین منبع مورد رجوع مردم) چیزی در مورد قنوت نماز والدین نیامده است. اما آیا اینکه مرحوم شیخ عباس قمی نامی از قنوت نیاورده دلیل میشود براینکه نماز والدین قنوت ندارد؟

اگر به متن اصلی مفاتیح الجنان مراجعه کنید میبینید در بیان چگونگی خواندن این نماز، نامی از رکوع و سجده هم نیامده، بنابراین باید نتیجه بگیریم نماز هدیه به پدر و مادر رکوع و سجده هم ندارد؟

اینکه در این متن نامی از قنوت نیامده به این دلیل است که دستور خاص و یا ذکر خاصی برای آن وارد نشده و شما میتوانید از دعا‌های قنوت نماز هرکدام را خواستید بخوانید. همانطور که برای رکوع و سجود نماز والدین هم دستور خاصی نداریم بنابراین شیخ عباس قمی نامی از آنها هم نیاورده است.

یک نکته کلی در مورد قنوت که باید بدانید و خیلی جا‌ها (از جمله همین مورد) میتواند راهگشایتان باشد این است که قنوت، جزو مستحبات نماز است و حتی اگر شما در نماز‌های واجب هم آنرا نخوانید مشکلی در نماز ایجاد نمیکند (هرچند بدلیل ثواب فراوانی که دارد، بهتر است آنرا همیشه بخوانید).

حالا در نماز‌های مستحبی مانند نماز والدین هم قاعده همین است. شما میتوانید قنوت نخوانید هرچند خواندن آن مستحب است و ثواب نماز را یقینا بیشتر میکند.

خواص و آثار نماز والدین

تا اینجای کار، حتما در ذهن شما این سوال مطرح شده که نماز هدیه به پدر و مادر چه آثار و خواصی دارد؟

جستجو‌های رایج اینترنتی در این زمینه، جواب‌های متنوعی پیش روی شما قرار میدهد از جمله اینکه:

 باعث آمرزش مهمان‌هایی میشود که به آن خانه وارد میشوند.
 پدر و مادر آرزو میکنند ایکاش زنده شوند و بیایند زانوی فرزندشان که این نماز را خوانده ببوسند.
 این نماز خاصیت ضد افسردگی دارد
 و…

اینها نتایجی است که با جستجوی اینترنتی به آنها دست پیدا کردیم، اما مراجعه به منابع روایی، در این خصوص چیز واضح و مشخصی بیان نکرده است.

مرحوم شیخ عباس قمی در مفاتیح نیز در خصوص آثار نماز والدین چیزی نگفته و فقط روش خواندن آن را بیان کرده است.

هرچند آثار و خواصی که در منابع اینترنتی برای این نماز ذکر شده، مغایرتی با آموزه‌های اسلامی ندارد و به لطف و رحمت پروردگار، خواندن این نماز میتواند این آثار را هم شامل شود، اما چون وظیفه ما ارائه آموزش‌های دینی مطابق منابع معتبر است، موارد ذکر شده را مستقلا رد یا تایید نمیتوانیم.

بهترین زمان برای خواندن نماز پدر و مادر

نماز و ادعیه مستحبی را هروقت دلتان خواست میتوانید بخوانید و ثواب خودش را هم دارد، اما همانطور که خودتان میدانید، برخی ادعیه و نماز‌های مستحبی اگر در وقت خاصی خوانده شوند؛ اثرات آن بیشتر از سایر اوقات است.

در مورد وقت نماز والدین هم همینگونه است. شما هرجا و هروقت که فرصت داشتید این نماز را بخوانید، اما نظر مشهور این است که بهترین زمان برای خواندن نماز والدین، شب جمعه و بین نماز مغرب و عشاء میباشد.

همچنین خواندن این نماز در اماکن مقدس مانند حرم ائمه معصومین علیهم السلام، حرم امامزادگان، مساجد و… یقینا ثواب بیشتری دارد.

امیدواریم به پرسش‌های شما در زمینه نماز والدین پاسخ مفید داده باشیم؛ در آخر این مقاله از خدا بخواهیم پدر و مادر همه ما و شما را بیامرزد!

tags # دعا سایر اخبار آیا انسان می‌تواند در فضا تولید مثل کند؟ | رابطه جنسی و زایمان در فضا چگونه است؟ بعد از فضا چه چیزی وجود دارد، جهان کجا تمام می‌شود؟! (تصاویر) مرکز واقعی جهان کجا است؟ فضانوردان چگونه در فضا دستشویی می‌کنند؟ | سرنوشت مدفوع انسان در فضا چه می‌شود؟

دیگر خبرها

  • کنایه سید جواد هاشمی به حواشی آهنگ خواندن با هودی + ویدئو
  • نمی‌توانم چاق‌شدن زنم را تحمل کنم، طلاق می‌گیرم!
  • ببینید | کنایه سید جواد هاشمی به حواشی آهنگ خواندن با هودی
  • آرتتا: پوچ جای پدرم است، از او درس زندگی می‌گیرم
  • راهنمای خواندن نماز والدین | بهترین زمان برای خواندن نماز پدر و مادر
  • تصاویر فاتحه خوانی رئیسی بر مزار اقبال لاهوری | ویدئو
  • ببینید | اشک و بغض حمید محمدی هنگام خواندن یک خبر بد روی آنتن زنده