Web Analytics Made Easy - Statcounter

دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا از زمان روی کار آمدن خود در سال 2016، تلاش زیادی به خرج داد تا اروپایی ها را به خروج از توافق هسته ای با ایران(برجام) متقاعد یا وادار کند.

به گزارش تابناک، با این حال، پس از آنکه اروپایی های به خواسته های ترامپ پاسخ منفی دادند، او به صورت یکجانبه از توافق هسته ای با ایران که میراث دولت اوباما بود خارج شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اقدامی که منجر به تضعیف برجام و تردید نسبت به بقای آن شد.

با این حال، اتحادیه اروپا و به ویژه سه کشور آلمان، انگلیس و فرانسه(تروئیکای اروپایی) همچنان بر لزوم حفظ برجام تاکید کرده اند و وعده هایی برای حمایت از ایران در برابر تحریم های آمریکا از جمله مکانیزم ویژه مالی را داده اند. مکانیزمی که تاکنون راه اندازی نشده است و تردید ها نسبت به راه اندازی آن نیز بیشتر شده است.

در همین راستا، به نظر می رسد ترامپ که از عدم حمایت اروپایی ها از برجام ناامید شده به دنبال ایجاد شکاف در میان اتحادیه اروپا جهت ضربه نهایی به برجام است.

در همین زمینه، وبسایت «پولیتیکو» در مطلبی از استراتژی جدید ترامپ برای ایجاد شکاف و تفرقه میان اروپایی ها در مواجهه با برجام پرده برداشته است. در این مطلب آمده است:

اینک ورشو و واشنگتن در مقابل قدرت های اروپایی قرار گرفته اند. این در حالی است که دولت دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا تلاش می کند توافق هسته ای را بکشد و شکاف ها اروپایی در خصوص سیاست خارجی بهره برداری کند.

در میان ضرباتی که ترامپ به روابط دو سوی آتلانتیک زده، هیچ مساله ای به اندازه نزاع بر توافق هسته ای با ایران (برجام) باعث ایجاد شکاف میان آمریکا و متحدان اروپایی اش نشده است. این نبرد شدیدتر هم خواهد شد.

مقام های اروپایی قصد دارند ماه جاری سازوکار مالی ویژه را تصویب و در فرانسه ثبت کنند تا شرکت های اروپایی بتوانند به تجارت با ایران ادامه دهند. به گزارش وال استریت ژورنال به نقل از دیپلمات های اروپایی، این سازوکار مالی طی هفته های آتی در فرانسه ثبت خواهد شد و مدیر آن یک مقام بانکی آلمانی خواهد بود. انگلیس نیز به عنوان سهامدار به این سازوکار ملحق خواهد شد.

به نوشته پولیتیکو وزرای خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا روز دوشنبه در بروکسل درباره آماده سازی نهایی سازوکار ویژه مالی (SPV) به منظور ادامه مراوده تجاری با ایران گفت وگو خواهند کرد. وزرای خارجه اتحادیه اروپا در جلسه خود روی نتیجه گیری های گسترده تر در مورد ایران کار خواهند کرد تا در جلسه سران اتحادیه اروپا که ماه مارس برگزار می شود، به تصویب برسد.

آمریکا اعلام کرده است که روزهای 13 و 14 فوریه (24 و 25 بهمن ماه) در ورشو پایتخت لهستان کنفرانسی تحت عنوان «صلح و امنیت در خاورمیانه» با تمرکز بر فعالیت‌های منطقه‌ای ایران برگزار می کند.

روزنامه وال استریت ژورنال به نقل از یک مقام ارشد اتحادیه اروپا تایید کرد که موگرینی در کنفرانس ورشو شرکت نخواهد کرد. وی اظهار داشت: ابهامات بسیار زیادی در مورد مشارکت بسیاری از اعضای دیگر اتحادیه اروپا در سطح وزرا در این کنفرانس وجود دارد.

دیپلمات های اروپایی در روزهای اخیر گفتند که فرانسه احتمال وزیر خارجه خود را به این کنفرانس اعزام نمی کند. انگلیس و آلمان هم هنوز تصمیمی در این مورد نگرفته اند. وزیر خارجه لوکزامبورگ نیز اظهار داشت که به دلیل برنامه های قبلی، در این کنفرانس شرکت نخواهد کرد. یک دیپلمات اروپایی گفت که اتحادیه اروپا «به ائتلاف ضدایرانی نخواهد پیوست.»

به نوشته پولیتیکو، امتناع اتحادیه اروپا و سه کشور آلمان، فرانسه و انگلیس از همراهی با اقدام ترامپ در خروج از برجام رئیس جمهوری آمریکا و دولتش را عصبانی کرده است.

دیپلمات های اروپایی از اظهارنظر عمومی درباره این کنفرانس خودداری کرده و سوالات مربوطه را به همتایان لهستانی خود ارجاع دادند. اما دیپلمات ها و مقام ها در محافل خصوصی رنجش خود را از لهستان بیان کرده و اقدام این کشور را تلاش آشکار ورشو برای گرم گرفتن با ترامپ به بهای وحدت اتحادیه اروپا توصیف کردند.

محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در واکنش به اعلام برگزاری این کنفرانس، به لهستان و شرکت کنندگان کنفرانس در توئیتی یادآوری کرد: کسانی که در آخرین نمایش ضدایرانی توسط آمریکا شرکت کرده بودند، یا مرده اند، یا بی آبرو شده و یا به حاشیه رانده شده اند؛ و ایران قوی تر از همیشه است.

وی با بیان اینکه دولت لهستان نمی تواند این ننگ را پاک کند، افزود: درحالی که ایران، لهستانی ها را در جنگ جهانی دوم نجات داد، این کشور اکنون میزبان یک سیرک درمانده ضد ایرانی می شود.

برخی تحلیلگران در لهستان می گویند که دولت این کشور از طرح های ترامپ غافلگیر و به طرز غیرمعقولی به درون این نزاع کشیده شده است. انتظار می رود لهستان در نشست روز دوشنبه وزرای خارجه اتحادیه اروپا طرح های مربوط به کنفرانس ورشو را توضیح دهد.

«مارسین زابوروفسکی» کارشناس اندیشکده «ویزگراد اینسایت» در ورشو اظهار داشت: «ما در جایگاه پیمانکار فرعی سیاست خارجی آمریکا هستیم.» مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا اولین بار در مصاحبه با شبکه تلویزیونی فاکس نیوز خبر برگزاری کنفرانس ورشو را اعلام کرد که این باعث شد مقام های لهستان برای همراه شدن با برنامه آمریکا به تقلا بیافتند. زابوروفسکی افزود: «این کار به طرز افتضاحی اعلام شد.»

دیپلمات های لهستان همچنین در تهران فراخوانده شدند تا پاسخگو باشند. زابوروفسکی ادامه داد: ایران یک منبع بالقوه برای تنوع بخشیدن به واردات انرژی از روسیه است. حالا این مساله کاملا لطمه دیده است.

پولیتیکو نوشت: دولت لهستان شاید بیشتر از هر کشور دیگری در اتحادیه اروپا از ترامپ حمایت کرده است. مقام های لهستانی حتی طرح احداث یک پایگاه نظامی دائمی آمریکایی به نام «فورت ترامپ» را به ترامپ ارائه کرده اند. رئیس جمهوری آمریکا گفته که این ایده را بررسی می کند.

منبع: تابناک

کلیدواژه: ترامپ ایران برجام اروپا ورشو

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tabnak.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تابناک» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۴۳۳۳۲۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بی‌میلی اروپایی‌ها برای کمک بیشتر به اوکراین

به گزارش قدس انلاین، به نوشته فایننشال تایمز اخیرا اوکراین متحدان غربی خود را برای دریافت هفت سامانه ضد هوایی بیشتر همچون پاتریوت یا اس-۳۰۰ در واکنش به تشدید عملیات‌های هوایی و موشکی روسیه تحت فشار گذاشته است.

با این وجود در پاسخ به این فشارها تنها آلمان چندی پیش اعلام کرد یک سامانه پاتریوت را در اختیار اوکراین قرار می‌دهد.

فایننشال تایمز نوشت، چند منبع مطلع گفتند چند رهبر دیگر اتحادیه اروپا در یک نشست در هفته گذشته در شهر بروکسل شخصا از پدرو سانچز، نخست وزیر اسپانیا و «کریاکوس میتسوتاکیس»، همتای یونانی او خواستند تعدادی از سامانه‌های پدافند هوایی خود را در اختیار اوکراین بگذارند.

این رهبران اتحادیه اروپا تلاش کردند این دو نخست وزیر که ارتش‌های کشورهایشان هر کدام بیش از ۱۲ سامانه پاتریوت و سامانه‌های پدافند هوایی دیگر نظیر اس-۳۰۰ دارند را قانع کنند که نیاز اوکراین به این سامانه‌ها بیشتر از نیاز کشورهای آنها است چون با تهدید روبرو نیستند.

یکی از این منابع اظهار کرد: «ما همگی می‌دانیم چه کسی آنها را دارد. ما همه می‌دانیم که آنها کجا هستند و ما همه می‌دانیم که چه کسی واقعا به آنها نیاز دارد.»

به نوشته فایننشال تایمز، اخیرا متحدان اوکراین در نشست روز دوشنبه وزرای امور خارجه و دفاع ۲۷ عضو اتحادیه اروپا در شهر لوکزامبورگ فشارهای خود را برای اعطای این سامانه‌ها به اوکراین بیشتر کردند.  دمیترو کولبا، وزیر امور خارجه و رستم اومروف، وزیر دفاع اوکراین از طریق ویدیو کنفرانس در این اجلاس شرکت کردند.

این رسانه گمانه‌زنی کرد که کی‌یف علاقه ویژه به دریافت سامانه‌های در حال فرسودگی اس-۳۰۰ یونان نشان داده چون از قبل تعدادی از این سامانه‌ها را داشته و تجربه کار به آنها را دارد.

یک دیپلمات اتحادیه اروپا گفت: «کشورهایی هستند که نیاز فوری به سامانه‌های پدافند هوایی خود ندارند. صادقانه از هر یک از این کشورها خواسته شد که درباره اعطای هر آنچه که می‌توانند، تصمیم بگیرند.»

همچنین خوزه مانوئل آلبارس، وزیر امور خارجه اسپانیا روز دوشنبه در پاسخ به پرسش خبرنگاران درباره اینکه آیا کشورش حاضر به ارسال سامانه های پاتریوت برای اوکراین است، گفت: «ما به خوبی از نیاز اوکراین به سامانه‌های ضدهوایی به ویژه سامانه‌های پاتریوت مطلعیم. اسپانیا همواره هر کاری که در توانش بوده برای کمک به اوکراین انجام داده است.»

جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز در پاسخ به پرسشی درباره احتمال اعطای سامانه‌های پاتریوت از سوی اسپانیا به اوکراین گفت: «ما از همه کشورهای عضو خواسته‌ایم هر آنچه می‌توانند به منظور افزایش ظرفیت پدافند هوایی اوکراین انجام دهند.»

چند مقام نیز گفتند لهستان و رومانی نیز که سامانه‌های پاتریوت دارند در سطحی پایین‌تر تحت فشارند تا کمک‌هایی را برای کی‌یف بفرستند اما این دو کشور به دلیل هم‌مرز بودن با اوکراین موقعیت آسیب‌‍‌پذیرتری دارند.

«دونالد تاسک»، نخست وزیر لهستان روز دوشنبه گفت کشور او «این گزینه را ندارد» که سامانه‌ای برای اوکراین بفرستد چون باید خودش از یک انبار تسلیحات حیاتی در جنوب شرقی خاکش که در آن تسلیحاتی اعطایی برای اوکراین قرار دارند، محافظت کند.

اوکراین از قبل دست کم سه سامانه پاتریوت شامل یک سامانه که از آمریکا دریافت کرده و دو سامانه دیگری که آلمان به آن داده را در اختیار داشته است.

کی‌یف همچنین ساماه‌های پدافند هوایی متعلق به شوروی سابق همچون اس-۳۰۰ و اس-۲۰۰ نیز دارد. مقام‌های اوکراینی ادعا کردند از یک نسخه به روز رسانی شده سامانه اس-۲۰۰ استفاده کرده تا یک بمب‌افکن توپولف ۲۲ام۳ روسیه را بر فراز منطقه استاوروپل سرنگون کنند.

رسانه‌های غربی گزارش کردند بسته کمک‌های تسلیحاتی جدید آمریکا برای اوکراین که روز شنبه در مجلس نمایندگان تصویب شد احتمالا شامل موشک‌های رهگیر برای سامانه‌های پدافند هوایی خواهد شد.

این در حالی است که خبرگزاری آسوشیتدپرس نوشت تا روز دوشنبه هنوز هیچ یک از اعضای اتحادیه اروپا که مالک سامانه پاتریوت هستند سیگنال واضحی درباره اینکه بخواهند تعداد بیشتری از این سامانه را در اختیار اوکراین قرار دهند، نفرستادند.

هانکه بروینز اسلات، وزیر امور خارجه هلند در نشست وزرای خارجه و دفاع اتحادیه اروپا گفت هلند «در حال حاضر هر نوع امکانی را برای کمک به اوکراین بررسی می‌کند» و در واکنش به یک ابتکارعمل آلمان برای کمک به تقویت دفاع هوایی اوکراین و خرید پهپادهای بیشتر حمایت مالی می‌کند.

اسلات در پاسخ به این سوال که چرا خود هلند تمایلی به ارسال سامانه‌های پاتریوت خود برای اوکراین ندارد، گفت: «ما مجددا بررسی می‌کنیم که آیا ‌می‌توانیم انبارهای خود را از آن چه که هنوز باقی مانده خالی کنیم یا خیر اما این کار دشوار خواهد بود.»

ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو چند روز پیش اظهار کرد این ائتلاف نظامی «نقشه‌ای از تونمندی‌های موجود در سراسر ائتلاف را ترسیم کرده و سامانه‌هایی هستند که می‌تواند در اختیار اوکراین قرار دهد.» او اما از کشورهای صاحب پاتریوت که می‌توانند به اوکراین کمک کنند نام نبرد.

ساخت پاتریوت‌ به زمان زیادی نیاز دارد. برخی تخمین‌ها نشان می‌دهند که ساخت یک سامانه پاتریوت به دو سال زمان نیاز دارد بنابراین کشورهای صاحب این سامانه تمایلی به دست کشیدن از آنها و آسیب‌پذیر کردن خود ندارند. آلمان ۱۲ عدد از این سامانه را قبلا داشته که تا کنون سه سامانه را به اوکراین داده است.

پال جانسون، وزیر دفاع سوئد هم در پاسخ به این سوال که آیا کشور او چنین سامانه‌هایی را به اوکراین عرضه خواهد کرد، گفت: «من این احتمال را رد نمی‌کنم، اما در حال حاضر ما بر کمک‌های مالی تمرکز کرده‌ایم.» او گفت سوئد سامانه‌های دیگری برای اوکراین ارسال خواهد کرد که می‌توانند «تا حدودی از فشار نیاز به پاتریوت‌ها» کم کنند.

منبع: خبرگزاری ایسنا

دیگر خبرها

  • آخرین تحولات اوکراین | درخواست کی‌یف از اتحادیه اروپا بعد از کمک آمریکا
  • گروسی: ایران به دنبال دستیابی به سلاح هسته‌ای نیست
  • تحولات اوکراین|توقع کی‌یف از اتحادیه اروپا بعد از کمک آمریکا
  • بی‌میلی اروپایی‌ها برای کمک بیشتر به اوکراین
  • پولیتیکو: ۳ دولت اخیر آمریکا در مقابل ایران ناکام شدند
  • ترامپ اوکراین را بخشی از روسیه می‌داند
  • ظریف: ترامپ از من چند بار دعوت به مذاکره کرد، ولی ما اجازه نداشتیم/ آمریکایی‌ها هم در برجام علاقمند به سرمایه‌گذاری در ایران بودند
  • جزئیات جدید از مذاکرات ایران و آمریکا به روایت ظریف
  • جزئیات جدید از مذاکرات ایران و آمریکا به روایت ظریف: ترامپ برای مذاکره از من دعوت کرد
  • افشاگری ظریف از دعوت ترامپ برای مذاکره + جزئیات