Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «رویداد24»
2024-04-25@22:27:01 GMT

پشت پرده افزایش تنش میان اروپا و ایران

تاریخ انتشار: ۲۹ دی ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۲۴۳۵۴۵۲

پشت پرده افزایش تنش میان اروپا و ایران

رویداد۲۴ چندین دیپلمات ناشناس اروپایی مدعی شدند که اخیرا جلسه پرتنشی با همتایان ایرانی در تهران داشته‌اند. بنا به ادعای خبرگزاری رویترز، که با این دیپلمات‌ها گفتگو کرده است، مقامات ایرانی، در جلسه‌ای که با همتایان اروپایی در هشتم ژانویه در تهران داشته‌اند، برخلاف رویه‌های معمول دیپلماتیک، ناگهان از جای خود برخاستند، از اتاق خارج شدند و درب اتاق را محکم بستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



چهار دیپلمات اتحادیه اروپا مدعی شدند دیپلمات‌های بلژیکی، هلندی، دانمارکی، آلمانی، بریتانیایی و فرانسوی، که در اتاق وزارت خارجه ایران حاضر بودند، با بیان اینکه اروپا دیگر آزمایش‌های موشک بالستیکی و طرح‌های ترور ایران را نمی‌پذیرد، خشم همتایان ایرانی را برافروخته‌اند.

یکی از دیپلمات‌ها گفت: «اتفاقات زیادی افتاد، آن‌ها خوششان نیامد، ولی ما احساس کردیم که لازم است نگرانی‌های جدی‌مان را منتقل کنیم.» دیپلمات دیگری مدعی شد: «این نشان می‌دهد که رابطه‌مان دارد پرتنش‌تر می‌شود.»

یک روز بعد از این جلسه، اتحادیه اروپا به خاطر طرح‌های ترور ادعایی ایران در برخی کشور‌های اروپایی، نخستین تحریم‌هایش علیه ایران، پس از امضای توافق هسته‌ای ۲۰۱۵، را اعمال کرد.

در گزارش رویترز دو نکته مهم وجود دارد: نخست آنکه کشور‌های کوچکتر اروپایی، که از سیاست تنش‌زدایی با ایران حمایت می‌کردند، برای اتخاذ اقدامات سختگیرانه بر ایران، از جمله اعمال تحریم‌های جدید، به کشور‌های بزرگتر اتحادیه اروپا، نظر فرانسه و بریتانیا، ملحق شده‌اند. دوم؛ در کنار مسئله ترورها، آزمایش‌های موشکی ایران مطرح شده‌اند و حتی قرار است کشور‌های اروپایی به طور دسته جمعی، در ۲۱ ژاویه، بیانیه‌ای منتشر کنند که در آن آزمایش‌های موشکی و سیاست ایران در منطقه محکوم شود. اگر چه دیپلمات‌های اروپایی ادعا می‌کنند که جرقه این تغییر، در اثر ترورها، زده شد، اما مورد دوم نشان می‌دهد که عواملی فراتر از ترور‌ها در تغییر رفتار اروپا دخیل بوده است.

اما این عوامل چه می‌تواند باشد؟ چند دقیقه پس از اعلام خروج یکجانبه دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، از توافق هسته‌ای، اتحادیه اروپا فورا بوسیله فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، خروج آمریکا را محکوم کرد و بر لزوم استمرار این توافق تاکید کرد. در این مسیر، کشور‌های اروپایی امضاکننده توافق هسته‌ای بعلاوه اتحادیه اروپا، به منظور متقاعد کردن ایران به باقی ماندن در برنامه جامع اقدام مشترک (برجام)، قول دادند که اقداماتی برای دور زدن تحریم‌های آمریکا علیه ایران انجام دهند. راه اندازی سازوکار ویژه SPV برای تسهیل مبادلات تجاری بین ایران و اروپا، در کانون این اقدامات بود که هنوز هم تاریخ دقیق و مشخصی برای عملیاتی شدن آن وجود ندارد.

با گذشت چند ماه از بازگشت تحریم‌های آمریکا، انگیزه و عزم اروپایی‌ها برای مقابله با تحریم‌ها ظاهرا کمتر شده است. چرا که آن‌ها معتقدند ایران از برجام خارج نخواهد شد. یک دیپلمات اروپایی در توجیه عدم مشارکت برخی طرف‌های اروپایی در نشست ضدایرانی ورشو، ضمن ابراز اطمینان از عدم خروج ایران از برجام، گفته اروپایی‌ها مایل نیستند ایران را به سوی پرتگاه هل دهند. این دیپلمات، با بیان اینکه حضور در نشست لهستان خطرات آشکاری دارد، به رویترز گفت: «در عین اینکه ما فکر نمی‌کنیم که ایران از توافق هسته‌ای خارج خواهد شد، ما نباید آن‌ها را به سوی پرتگاه هل دهیم و یک مسابقه تسلیحاتی در خاورمیانه را تعمیق کنیم.»

در حالی که برخی ناظران منتظر رونمایی از سازوکار ویژه اروپایی برای تسهیل تجارت میان ایران و اروپا هستند، اروپایی‌ها، به موازات تلاش برای رونمایی از SPV، خود را برای صدور یک بیانیه مشترک علیه برنامه موشکی و فعالیت‌های منطقه‌ای ایران و نیز اعمال تحریم‌های جدید بر تهران در روز‌های آینده آماده می‌کنند. بنا به گفته منابع اروپایی، اختلاف در اتحادیه اروپا بر سر این است که از دو اقدام - رونمایی از SPV و صدور بیانیه محکوم‌کننده- کدام یک زودتر اعلام شود. موگرینی نگران است که شتابزدگی اروپا فروپاشی توافق هسته‌ای را تسریع کند. به همین دلیل، مایل است که اول SPV اعلام شود و سپس بیانیه وزرای خارجه اروپا علیه ایران صادر شود.

نکته دیگر آنکه اعلام تاسیس سازوکار ویژه در ماه جاری میلادی هم صوری خواهد بود. این سازوکار قرار است در ماه جاری اعلام شود، اما تا چندین ماه دیگر عملیاتی نخواهد شد.

برخی محافل آمریکایی نزدیک به دولت ترامپ سعی می‌کنند این شائبه را مطرح کنند که تهدید و اعمال تحریم، محاسبات ایران را تغییر می‌دهد. به عنوان نمونه، ری تکیه، پژوهشگر ارشد اندیشکده متنفذ شورای روابط خارجی، اخیرا، طی یادداشتی در وبگاه پولیتیکو مدعی شد: «آمریکا، از توافق هسته‌ای ناقص ایران خارج شد و تحریم‌هایی بر ایران تحمیل کرد که تقریبا یک میلیون بشکه از صادرات نفت آن را از بازار خارج کرد و اقتصادش را فلج کرد. اما با این حال، آمریکا با هیچ پاسخ تلافی‌جویانه‌ای از جانب ایران مواجه نشده است. جمهوری اسلامی ایران پایبندی‌اش به توافق هسته‌ای را حفظ کرد و احتمالا در مدت ریاست‌جمهوری ترامپ هم همین کار را انجام خواهد داد.»

اگر چه اروپایی‌ها تاکنون حرفی از تاثیر تحریم‌ها بر محاسبات ایران نزده‌اند، اما به طور غیر مستقیم این مسئله را مطرح می‌کنند که گفتگو‌ها و تعاملات دیپلماتیک با ایران نتیجه‌بخش نبوده است. یک مقام عالیرتبه اتحادیه اروپا، با اشاره به ناکامی گفتگو‌ها میان ایران و اتحادیه اروپا در چندین حوزه، گفته فرانسه، بریتانیا و آلمان و نیز دیگران از ایران ناامید شده‌اند. همزمان با این ناامیدی، اروپایی‌ها اعمال تحریم‌های جدید علیه ایران را بررسی می‌کنند. بنابراین، شاید بتوان گفت که اروپا هم به همان نتیجه‌ای رسیده است که تکیه آن را مطرح می‌کند؛ یعنی به جای گفتگو و تعامل با ایران، باید برای تغییر محاسبات این کشور، خصوصا در حوزه برنامه موشک‌های بالستیکی و فعالیت‌های منطقه‌ای، فشار اعمال کرد.

عامل دیگری که ممکن است در تغییر رفتار اروپا تاثیرگذار باشد، فقدان اعتماد به نفس اروپایی‌ها در مقابله با تحریم‌های آمریکا است. پس از اعمال تحریم‌های آمریکا علیه ایران، باوجود تاکید کشور‌های اروپایی بر استمرار برجام، تقریبا همه شرکت‌های بزرگ اروپا از ترس تحریم‌ها، کارشان را در ایران تعطیل کردند و از ایران خارج شدند.

مضاف بر این، داستان سازوکار ویژه اروپا طولانی شده و زمان دقیق عملیاتی شدن آن و نحوه کار آن هم هنوز معلوم نیست و حتی اگر اجرایی شود قدرت محدودی خواهد داشت. چندی پیش برخی محافل دیپلماتیک اروپایی گفته‌اند که این سازوکار ممکن است شامل فروش نفت ایران نشود و فقط به موارد بشردوستانه، مثل محصولات کشاورزی و دارو، محدود شود. بنا به ادعای وبگاه پولیتیکو، برخی دیپلمات‌های آمریکایی تلاش‌های اروپایی برای نجات برجام را مسخره می‌کنند و می‌گویند دیر یا زود توافق هسته‌ای فرومی‌پاشد.

منبع: رویداد24

کلیدواژه: رویداد24 برجام تحریم نشست ضدایرانی ورشو توافق هسته ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.rouydad24.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «رویداد24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۴۳۵۴۵۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بورل: تحریم‌ها ایران را نمی‌ترساند

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در جلسه پارلمان اروپا ایران را به گسترش تنش‌ها در منطقه متهم کرد اما اشاره کرد که تحریم‌ها به تنهایی، پاسخ کارآمدی به اقدامات ایران نیست.

به گزارش مشرق، «جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، امروز در جلسه عمومی پارلمان اروپا در استراسبورگ درباره پاسخ ایران به اقدامات متجاوزانه رژیم صهیونیستی طی حملات پهپادی و موشکی گسترده به اهدافی در اراضی اشغالی، گفت: حمله ایران علیه اسراییل در ۱۳ آوریل بی‌سابقه بود. هیچ گاه، پیشتر اتفاق نیفتاده بود. اولین باری است که ایران به طور مستقیم از خاک خود اسراییل را با صدها پهپاد و موشک هدف قرار می‌دهد.

بورل در ادامه اشاره کرد که حمله ایران به اهدافی در اراضی اشغالی، پس از حمله رژیم صهیونیستی علیه ساختمان کنسولگری ایران در دمشق رخ داد که اتحادیه اروپا آن را محکوم کرده بود.

بورل اقدام متقابل ایران را که تهران آن را پاسخی «مشروع» به اقدامات متجاوزانه رژیم صهیونیستی و در چارچوب بند ۵۱ منشور سازمان ملل تلقی کرده بود، «نشان‌دهنده وخیم‌تر شدن شرایطی بسیار متشنج در منطقه دانست.»

او در ادامه گفت: ما، همگی حمله ایران را محکوم کرده و تعهدمان نسبت به امنیت اسراییل را اعلام کردیم. درباره گسترش تحریم‌های موجود علیه ایران اتفاق نظر وجود دارد.

بورل با دفاع از سیاست‌های تحریمی اتحادیه اروپا علیه ایران گفت: تحریم‌ها ابزار مهمی هستند و ما از آن‌ها برای فرستادن پیام مهمی به ایران درباره فعالیت‌های آن در زمینه اشاعه تسلیحات کشتار جمعی با هدف ثبات‌زدایی در منطقه، استفاده کرده‌ایم.

او افزود: اگرچه، باید بدانیم که تحریم‌ها به تنهایی یک سیاست نیستند. تحریم‌ها ابزاری برای اتخاذ یک سیاست هستند. تحریم‌ به خودی خود، ایران را نمی‌ترساند. این باید پس از سال‌ها تحریم بین‌المللی مشخص باشد. ایران به همراه کره شمالی، کشورهایی هستند که بیشترین تحریم‌ها علیه آن‌ها اعمال شده است. تحریم‌ها به تنهایی نمی‌توانند خطر گسترش تنش‌ها را برطرف کنند و باید جایی برای دیپلماسی در نظر گرفت. اقدام دیپلماتیک باید از اهمیت برابری برخوردار باشد.

«حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه ایران، روز گذشته، در واکنش به اظهارات بورل درباره تصمیم کشورهای اتحادیه اروپا برای اعمال تحریم‌های بیشتر علیه برنامه موشکی و پهپادی ایران گفت: مایه تاسف است که اتحادیه اروپا در ایجاد محدودیت‌ غیرقانونی بیشتر علیه ایران سریع تصمیم می‌گیرد، فقط به این دلیل که ایران از حقش برای دفاع از خود در برابر تجاوزات گستاخانه رژیم اسرائیل استفاده کرده است.

امیرعبداللهیان همچنین گفت: اتحادیه اروپا نباید از توصیه واشنگتن برای رضایت رژیم جنایتکار اسرائیل پیروی کند. در حالی که رژیم اسرائیل به نسل‌کشی فلسطینیان با ارتکاب جنایات جنگی ترکیبی و حملات موشکی و ایجاد قحطی ادامه می‌دهد، واکنش اتحادیه اروپا به آن، تقریبا، چیزی بیش از کلمات توخالی نیست. اتحادیه اروپا باید مسئولانه عمل کرده و رژیم اسرائیل را تحریم کند.

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا بیان کرد: زمان دیپلماسی و حداکثر تلاش‌های دیپلماتیک برای اقدام به آرام کردن وضعیت است. زمان درخواست از همه برای ایفای نقش فرارسیده است. اتحادیه اروپا و کشورهای عضو آن با بازیگران مهم در تماس هستند، چراکه اتحادیه اروپا کانال‌های ارتباطی با تمامی طرفین را باز نگه می‌دارد.

او در بخش دیگری از اظهاراتش درباره جنگ غزه، بدون محکومیت جنایات جنگی رژیم صهیونیستی علیه فلسطینیان طی حملات کورکورانه آن به غزه، با کلی‌گویی مطرح کرد: غزه کانون تنش‌های منطقه است. تمامی بهت و حیرتی که منطقه و سراسر جهان را فراگرفته، از آن نشات می‌گیرد.

بورل افزود: ما باید با در نظر داشتن تمامی درگیری‌هایی که آن‌جا رخ می‌دهد، تعهد مطلق‌مان به دفاع و موجودیت اسراییل، همچنین هزینه انسانی درگیری‌هایی که آن‌جا رخ می‌دهد، بتوانیم در منطقه صلح و ثبات ایجاد کنیم.

او با تاکید بر اهمیت راهکار «دو دولتی» برای حل‌وفصل مسلئه فلسطین گفت: صدای اروپا باید صدای منطق باشد که تلاش می‌کند رنج انسانی را کاهش دهد و به دنبال صلحی پایدار باشد که از نظر ما، تنها از طریق روندی سیاسی حاصل می‌شود که به راهکار دو دولت منجر می‌شود.

حملات کورکورانه رژیم صهیونیستی به غزه در پی عملیات «طوفان الاقصی» توسط حماس در ۷ اکتبر که با هدف ادعایی «نابودی حماس» انجام شده، تاکنون موجب کشته شدن بیش از ۳۴ هزار نفر از فلسطینیان، از بین رفتن ۶۰ درصد از زیرساخت‌های حیاتی این منطقه و آواره شدن ۸۵ درصد از مردم آن شده است.

محاصره انسانی غزه موجب شده است کمبود شدید مواد غذایی، آب آشامیدنی، دارو و تجهیزات پزشکی احتمال بروز فجایع انسانی، از جمله قحطی، گرسنگی و شیوع بیماری‌های واگیردار افزایش پیدا کند. رژیم صهیونیستی در حملات خود اهداف غیرنظامی مانند مدارس، مساجد، کلیساها، پناهگاه‌ها و بیمارستان‌ها را نیز هدف قرار داده است.

منبع: ایسنا

دیگر خبرها

  • فضاسازی تبلیغی پارلمان اروپا علیه عملیات «وعده صادق»
  • گفت و شنود/ به سه دلیل!
  • صدور ترور و خشونت به جهان/کارکرد واقعی اتحادیه اروپا چیست؟
  • دست خالی غرب در برابر ایران | وقتی تیغ تحریم دیگر نمی‌بُرد!
  • ببینید | دفاع جانانه برخی از نمایندگان اتحادیه اروپا از ایران
  • دفاع برخی از نمایندگان اتحادیه اروپا از ایران
  • بورل: درباره ایران باید جایی را برای دیپلماسی در نظر گرفت
  • بورل: تحریم‌ها ایران را نمی‌ترساند
  • آخرین تصمیمات درباره افزایش تعطیلات آخر هفته | پاسخ ایران به تحریم‌های جدید اتحادیه اروپا | آخرین وضعیت حقابه هیرمند
  • اتحادیه اروپا باید رژیم اسرائیل را تحریم کند