Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-23@22:41:49 GMT

ابرهایی که بر کویر نمی‌بارند، زمینی که خشک است

تاریخ انتشار: ۳۰ دی ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۲۴۳۸۱۲۵

ابرهایی که بر کویر نمی‌بارند، زمینی که خشک است

خشکسالی جدی ترین معضل فیزیکی برای کشاورزی در همه جای دنیا است. بارورسازی ابرها می‌تواند این معضل را تا حدودی برطرف کند اما نمی‌تواند کاملا آن را برطرف کند.

به گزارش ایسنا، خشکسالی یا به عبارتی دوره امتداد خشکی می‌تواند از چند ماه تا چند سال باشد.

در واقع از نظرگاه علمی عبارت دقیق‌تر و مناسب‌تر به جای خشکسالی، دوره کم‌آبی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به‌طور کلی، دوره کم‌آبی دوره ممتدی است که طی آن یک منطقه با کمبود در منابع و ذخیره آبی مواجه است.

خشکسالی می‌تواند باعث عدم توازن در میزان آب و در نتیجه آن کمبود آب، نابودی گیاهان، کم شدن شدّت جریان آب برای نیروگاه‌های برق‌آبی، کاهش عمق آب‌های سطحی و خاک مرطوب شود.

خشکسالی جدی ترین معضل فیزیکی برای کشاورزی در همه جای دنیا است و این معضل در خراسان جنوبی که عمده شغل مردم آن کشاورزی است، معضلی به اندازه تمام رنج‌های زندگی این کشاورزان است.

برای مقابله با این پدیده بارور کردن ابرها می‌تواند روشی مؤثر باشد اما کوتاه‌مدت است.

بر اساس گفته کارشناس بارورسازی ابرها در افزایش 15 تا 20 درصدی بارندگی‌ها تاثیرگذار است اما این امر به تنهایی مشکلات آب در استان را حل نمی‌کند.

بارندگی‌های زیر خط نرمال

علیرضا خندان رو، مدیرکل هواشناسی خراسان جنوبی به ایسنا گفت: با خشکسالی‌های پیاپی و 18 ساله در استان مواجه هستیم و به شاخص‌های زیر درصد نرمال رسیدیم.

وی اظهار کرد: میانگین بارندگی‌های استان از ابتدای سال زراعی جاری تاکنون 20 میلی متر بوده است.

مدیرکل هواشناسی خراسان جنوبی با بیان اینکه بارندگی‌ها در استان نسبت به سال گذشته 19 میلی متر افزایش داشته است، گفت: اما این بارندگی‌ها نسبت به بلند مدت 27 درصد کاهش داشته است.

خندان رو با بیان اینکه 100 درصد مساحت خراسان جنوبی در دوره‌ای 10 ساله تحت تاثیر خشکسالی قرار دارد، افزود: تا پایان آذرماه امسال 13 درصد از مساحت استان خشکسالی متوسط، 75 درصد خشکسالی شدید و 12 درصد خشکسالی بسیار شدید داشته است.

مدیرکل هواشناسی خراسان جنوبی ادامه داد: خشکسالی‌ها در استان تاثیر خود را بر کاهش آب‌های زیرزمینی و خالی شدن روستاها از سکنه‌ و حاشیه نشینی شهرها گذاشته و بیشتر قنوات نیز خشک شده است.

خندان رو با اشاره به وضعیت بارندگی در استان طی ماه‌های دی، بهمن و اسفند، خاطرنشان کرد: بارندگی‌های دی ماه در برخی از نقاط استان نرمال و برخی مناطق زیر نرمال، در بهمن‌ماه وضعیت بارندگی استان نرمال و در اسفندماه نیز بارندگی در برخی نقاط نرمال و برخی از نقاط دیگر زیر نرمال است.

وی یادآور شد: خشکسالی در استان از نوع متوسط به بالا است لذا لازم است مردم، مصرف آب و مدیریت مصرف را مدنظر داشته باشند.

افتتاح تصفیه خانه بیرجند

حسین امامی، مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان جنوبی نیز به ایسنا گفت: به زودی تصفیه خانه بیرجند با ظرفیت کامل وارد مدار می‌شود و امیدواریم از سال آینده این تصفیه خانه به بخش خصوصی واگذار شود.

وی اظهار کرد: با توجه به ظرفیت آبی در استان از انتهای سال 92 تاکنون مجوز حفر چاه کشاورزی داده نشده است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان جنوبی با بیان اینکه تنها برای حفر چاه‌های صنعتی، خدماتی، مرغداری و دامپروری مجوز می‌دهیم، گفت: در حال حاضر هیچ چاه جدیدی در استان حفر نمی‌شود و منابع آب موجود را مدیریت می‌کنیم.

امامی افزود: با توجه به مصوبه شورای عالی آب و کارگروه حفاظت آب استان تا پایان برنامه ششم توسعه کسری مخزن آب صفر می‌شود و سفره‌های زیر زمینی به تعادل می‌رسد.

وب با بیان اینکه تا پایان برنامه 20 ساله تمام اضافه برداشت‌ها را جبران می‌کنیم، تصریح کرد: بحث انتقال آب از دریای عمان به استان‌های سیستان و بلوچستان، خراسان رضوی و خراسان جنوبی در مجلس و دولت مطرح و تایید شده است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان جنوبی با بیان اینکه انتقال آب به این سه استان زمان بر است، ادامه داد: برای انتقال آب به سه استان در فاز اول نیاز به اعتباری بالغ بر 30 تا 40 هزار میلیارد تومان است.

امامی با اشاره به تصفیه خانه آب بیرجند، خاطرنشان کرد: با همراهی نماینده ولی فقیه در خراسان جنوبی و استاندار مبلغ 5 میلیارد تومان از محل ماده 10 و 12 مدیریت بحران برای تصفیه خانه آب بیرجند در سال جاری اعتبار گرفتیم اما هنوز تخصیص پیدا نکرده است.

وی با بیان اینکه برای تصفیه خانه آب بیرجند 15 تا 20 میلیارد تومان سرمایه گذاری صورت می‌گیرد، یادآور شد: تا اواسط بهمن ماه امسال مسأله تصفیه خانه حل خواهد شد.

خسارت به باغات کشاورزی

رضا یزدان مهر، رییس اداره مدیریت بحران جهاد کشاورزی خراسان جنوبی نیز به ایسنا گفت: در سال زراعی اخیر خسارت خشکسالی با باغات و مزارع کشاورزان استان مبلغ 480 میلیارد تومان بوده است.

وی اظهار کرد: با توجه به سیلاب ابتدای سال 97 و بر اساس مصوبه دولت مبلغ 100 میلیارد تومان تسهیلات از طریق بانک کشاورزی و بانک ملی بین متقاضیان توزیع می‌شود.

رییس اداره مدیریت بحران جهاد کشاورزی خراسان جنوبی با بیان اینکه تسهیلات سیل با سود 5 درصد و بازه زمانی 10 ساله است، افزود: همچنین برای خسارت‌های خشکسالی طی دو سال اخیر در استان نیز مبلغ 100 میلیارد تومان تسهیلات برای کشاورزان مصوب و پرداخت شده است.

یزدان مهر تصریح کرد: 33 هزار بهره‌بردار بخش کشاورزی استان از تسهیلات خشکسالی با بهره 5 درصد و بازپرداخت 10 ساله برخوردار شدند.

وی خاطرنشان کرد: تاکنون از محل اعتبارات تملک دارایی در سال جاری مبلغ 2 میلیارد تومان و از محل اعتبارات ماده 10 و 12 مدیریت بحران مبلغ 100 میلیارد تومان به استان کمک شده است.

رییس اداره مدیریت بحران جهاد کشاورزی خراسان جنوبی با بیان اینکه در سال زراعی اخیر خسارت خشکسالی با باغات و مزارع کشاورزان استان مبلغ 480 میلیارد تومان بوده است، اظهار کرد: در حال حاضر تعداد 6250 قنات در خراسان جنوبی وجود دارد که آبدهی 32 تا 36 درصد از این قنوات کاهش یافته است.

یزدان مهر یادآور شد: آبیاری تحت فشار، تجهیز اراضی، افزایش کارایی و بهره‌وری زمین، بهروری انتقال آب در مزرعه، بارورسازی ابرها و حفر چاه‌های عمیق از جمله اقدامات دولت برای مبارزه با خشکسالی است.

انتهای پیام

خبرنگار: زهرا حمیدی

دبیر: مرجان طاوسی

منبع: ایسنا

کلیدواژه: خشكسالي

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۴۳۸۱۲۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تقویت ناپایداری‌های جوی در خراسان جنوبی

به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای خراسان جنوبی،کارشناس هواشناسی گفت: بر اساس الگوی نقشه‌ها و خروجی مدل‌های پیش یابی هواشناسی، تا روز پنج شنبه با نفوذ و فعالیت توده هوای ناپایدار در جو استان از سمت غرب شاهد ناپایداری‌ها به صورت وزش تند و بارش پراکنده و رعد و برق خواهیم بود.

زارعی افزود: به تدریج از عصر فردا به ویژه در روز‌های چهارشنبه تا پنج شنبه با تقویت و گسترش ناپایداری‌ها گاهی وزش باد شدید گرد خاک رگبار و رعد برق در مناطق مستعد بارش تگرگ و برخورد صاعقه و وقوع روان آب در برخی نقاط به طور محسوس قابل پیشبینی است به لحاظ دمایی تا صبح فردا روند افزایش دما ادامه دارد و هوا گرمتر می‌شود.

وی گفت: با توجه به  شرایط ناپایدار جوی هشدار سطح زرد در استان صادر شده است.

پرهیز از سفر‌های غیر ضروری، رعابت بر سرعت مطمئنه و قوانین رانندگی، مراقبت از پوشش گلخانه‌ها ،سقف‌های موقت و تابلو‌های تبلیغاتی، عدم صعود به ارتفاعات، خودداری از اسکان و  جایه جایی چرایی دام در حاشیه ی رودخانه‌های فصلی از جمبله توصیه های هواشناسی است.

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

دیگر خبرها

  • خسارت ۱۴۵ میلیارد تومانی بارندگی به کشاورزی خراسان جنوبی
  • پهن شدن فرش صورتی رنگ در باغ‌های خراسان جنوبی
  • پیچیدن عطر گل محمدی از گلستانهای خراسان جنوبی
  • خشکسالی در کمین این استان‌ها
  • تقویت ناپایداری‌ های جوی در خراسان جنوبی
  • تقویت ناپایداری‌های جوی در خراسان جنوبی
  • ۲۰۰ میلیارد تومان برای رفع تنش آبی در طبس ابلاغ شد
  • اصفهک؛ سفری به عمق زیبایی در دل کویر/ روستایی مطرح در سطح جهانی
  • بررسی مدیریت خشکسالی در شورای حفاظت از منابع آبی مازندران
  • بازنگری ۲۱۰ استاندارد ملی در خراسان جنوبی