Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «الف»
2024-03-29@08:52:06 GMT

نقدینگی چطور هدایت می شود؟

تاریخ انتشار: ۳۰ دی ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۲۴۳۸۲۷۶

فارس نوشت: در ادبیات اقتصادی مفهوم پول نقد مشخص است؛ پولی که در حال حاضر برای مبادله در دسترس است و می‌توان برای خرید کالا و خدمات از آن استفاده کرد، اما نقدینگی مفهومی عام‌تر نسبت به این واژه دارد. نقدینگی به مجموع ارزش دارایی‌هایی که درجه نقدشوندگی بالایی دارند اطلاق می‌شود.

به‌عبارتی، نقدینگی به مجموع پول نقد و شبه پول گفته می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

حال باید گفت: شبه پول چیست؟ شبه پول به مجموع دارایی‌های پولی افراد گفته می‌شود که در بانک‌ها سپرده‌گذاری شده و در حال حاضر نمی‌توان از آن استفاده کرد و یا به عبارت ساده‌تر، هرگونه پولی که شما در بانک گذاشته‌اید، اما امکان برداشت از آن به زمان خاصی محدود شده شبه‌پول است. سپرده‌های بلندمدت را می‌توان از این دست دانست.

طبق آمار‌های موجود، نقدینگی در سال ۱۳۷۷ حدود ۱۶.۲ هزار میلیارد تومان بوده است و در سال ۱۳۹۷ به حدود ۱۷۰۰ هزار میلیارد تومان رسیده است که رشد ۱۰۵ برابری (۱۰۵۰۰ درصدی) را نشان می‌دهد. از مجموع نقدینگی‌های فعلی حدود ۵۰۰ هزار میلیارد تومان به خاطر تزریق پول نفت در دوران دولت نهم و دهم بود و ۱۲۰۰ هزار میلیارد تومان دیگر آن به خاطر فعالیت‌های بانک‌ها در دولت یازدهم و دوازدهم است.

آیا نقدینگی هدایت می‌شود؟

واقعیت آن است که نقدینگی فقط یک سند به عنوان بدهکار بودن بانک به اشخاص است. درقبال این سند هیچ چیزی در بانک وجود ندارد. صدور چک توسط شخص را در نظر بگیرید، حال با پدیده صدور چنین برگی توسط بانک مواجه هستیم. درواقع، موجودی که بتوان آن را نقد کرد، در عمل وجود ندارد! به عبارت دیگر، نقدینگی به صورت سپرده در حساب‌های بانکی وجود دارد؛ لذا این مبالغ از بانک و حساب‌های بانکی خارج نمی‌شود، بلکه از یک حساب به حساب دیگر منتقل می‌شود.

در ادبیات اقتصادی دو دیدگاه نسبت به هدایت نقدینگی وجود دارد. گروه اول معتقدند، منظور از هدایت نقدینگی، حرکت آن به سمت بخش حقیقی اقتصاد و یا بخش تولید در اقتصاد است. این مساله از سه طریق تغییر ترکیب سپرده‌های بانکی، تغییر ترکیب دارندگان دارایی و تغییر ترکیب سرمایه‌گذاری‌ها امکان‌پذیر است. گروه دیگر نیز هدایت نقدینگی را تنها در خصوص خلق پول و پول جدید معنادار می‌دانند.

سکه پاشی برای هیچ!

دولت‌ها بالاخص در زمان تورم بالا سعی کرده‌اند با ورود به بازار‌های مختلف و ایجاد مشوق‌های مختلف به جمع آوری و کنترل نقدینگی (شما بخوانید هدایت نقدینگی) بپردازند. پیش‌فروش سکه به‌عنوان ساده‌ترین راهکار جذب نقدینگی از سطح جامعه بوده است که مشاهده نتایج آن نشان می‌دهد که نتیجه‌ای جز هدررفت ذخایر طلای کشور نداشته است.




کارشناسان اقتصادی معتقدند سیاست پیش‌فروش‌سکه پاسخ به تقاضا‌های کاذب است و این امر نه‌تن‌ها نقدینگی را جذب نکرده، بلکه موجب ایجاد نقدینگی بالایی در کشور شد و مردم دچار حس توهم پولی شدند.

واقعیت این است که سد نقدینگی در سیستم اقتصادی کشور شکسته شده و ما با پارچ و لیوان نمی‌توانیم از حجم آن بکاهیم. این مساله می‌تواند مانند ماه‌های گذشته کشور را با بحران تخریبی نقدینگی در بازار‌های مختلف مواجه کند.

هدایت نقدینگی به سمت تولید، راه و روش خاص خود را دارد که تاکنون هیچگاه دولت‌ها به سمت آن نرفته‌اند و تنها سعی کرده‌اند از طریق تزریق سکه و دلار به بازار، هجوم نقدینگی به بازار‌های مختلف را کنترل و نه هدایت کنند.

منبع: الف

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۴۳۸۲۷۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

به این دلیل طلای دست دوم نخرید!

نادر بذرافشان رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران گفت: خرید طلای دست دوم به دلیل نداشتن کد استاندارد امن نیست و به تولیدکنندگان این صنف نیز آسیب وارد کرده است.

به گزارش باشگاه خبرنگاران، رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران افزود: در چند سال گذشته در میان جوانان کشور و حتی دنیا تمایل به سمت خرید بدلیجاتی مانند نقره و حتی استیل بیشتر شده است. اما این خرید سرمایه‌گذاری به حساب نمی‌آید.

وی با تاکید بر اینکه خرید طلا در گذشته به عنوان پشتوانه امن خانواده به حساب می‌آمد خاطر نشان کرد: علاوه بر ارزش و نقدشوندگی بالای طلا، این فلز ارزشمند در دراز مدت ارزش افزوده دارد؛ اما فروش طلای دست دوم تخلف است و باعث آسیب به چرخه تولید طلا شده است.

بذرافشان به مردم توصیه کرد تا از خرید طلای دست دوم جدا خودداری کنند و گفت: مردم می‌توانند با توجه به تنوع اجرتی که در صنعت طلا هست، با حداقل اجرت مصنوعات طلای نو با کد استاندارد خریداری کنند. طلایی که فاقد کد استاندارد باشد قابل پیگیری نیست.

وی تاکید کرد: رویکرد مردم باید تغییر کند و مصنوعات نو خریداری کنند؛ با این شیوه بخش تولید که دچار آسیب‌های اقتصادی و مالی شده تقویت می‌شود و امنیت سرمایه مردم نیز حفظ خواهد شد.

دیگر خبرها

  • حساب بانکی این افراد مسدود می‌شود + جزئیات
  • به این دلیل طلای دست دوم نخرید!
  • ارزیابی ۱۱۵ چهره اقتصادی از عملکرد بانک مرکزی در سال ۱۴۰۲
  • جابه جایی بیش از ۸۱ هزار مسافر توسط ناوگان مسافری استان مرکزی
  • افزایش بیش از ۱۱ هزار واحدی شاخص کل/ حقیقی‌ها نقدینگی تزریق بازار سهام کردند
  • تصمیمات نادرست دولت بورس را سوزاند؟
  • ۶۰۰ تن برنج و شکر تنظیم بازار سمنان ویژه ماه رمضان در حال توزیع است
  • کمک فوری برای درمان دختر یتیمی که دچار سوختگی شده است
  • خروج ۶۱ میلیارد تومانی نقدینگی حقیقی‌های بازار سهام در روز منفی شاخص کل بورس
  • حجم آب سد‌های فارس به ۴۵ درصد رسید