Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «افکارنيوز»
2024-04-25@22:31:49 GMT

کسب درآمد ثابت ارزی با کمک مهندسان ایرانی

تاریخ انتشار: ۳۰ دی ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۲۴۴۰۱۱۴

 بار‌ها به نقش نافذ تولید در توسعه اقتصادی تاکید شده، اما در این میان به حوزه خدماتی به عنوان یکی دیگر از مولفه‌های برجسته در توسعه و شکوفایی اقتصادی کشور توجه کمتری شده است.

صادرات خدمات در دهه‌های اخیر به یکی از ارکان اصلی توسعه اقتصادی کشور‌ها تبدیل شده است و در حال حاضر بسیاری از کشور‌ها و جوامع توسعه یافته و اقتصاد‌های نوظهور جهان با تقویت توانمندی خود در بخش خدماتی و صادرات آن، به موفقیت‌های ارزنده بسیاری نائل شده‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با نیم نگاهی بر اعداد و ارقام منعکس شده در رسانه‌ها، به روشنی ضریب رشد و افزایش صادارت بخش خدمات در سالیان اخیر، محرز خواهد شد.

آنچنان که گزارش‌های موجود نشان می‌دهد، میزان صادرات خدمات در کشور‌های در حال توسعه در سال ۲۰۱۴ نسبت به سال ۱۹۹۰ میلادی (در یک دوره زمانی ۱۴ ساله) نزدیک به ۱۰ برابر افزایش داشته و برای اقتصاد‌های پیشرفته جهان این میزان از افزایش ضریب صادرات خدماتی، رشد دو برابری اقتصاد را در پی داشته است.

برآورد‌های انجام شده حاکی از این واقعیت است که سهم کشور‌های در حال توسعه جهان از بخش صادرات خدمات از سه درصد در سال ۱۹۷۰ میلادی به حدود ۲۰ درصد در سال ۲۰۱۴ ارتقا یافته است.

در کشور ایران، در ۲۵ سال اخیر، رشد صادرات بخش خدمات با افزایش نزدیک به ۷ برابری همراه شده که در نوع خود قابل توجه به نظر می‌رسد.

یکی از مولفه‌های تأثیرگذار در افزایش توان خدماتی ایران به تلاش همه جانبه دستگاه‌های ذی‌ربط پس از جنگ تحمیلی برای عمران و آبادانی کشور معطوف می‌شود.

از دیگر سو با افزایش کمی و کیفی مراکز علمی و دانشگاهی پس از پیروزی انقلاب اسلامی نیرو‌های انسانی زبده و نخبه بسیاری در این حوزه تربیت و آموزش دیده‌اند و مجموع این دو مولفه، کشور ایران را از حیث خدماتی از توانمندی‌های برجسته بسیاری برخوردار کرده است.

از نقش تعیین کننده نیروی انسانی در ارتقای توان خدماتی کشور تا قرابت آن با سیاست‌های اقتصاد مقاومتی

یکی از ارکان اصلی و به تعبیر دیگر ستون فقرات حوزه توانمندی خدماتی کشور به توانمندی نیروی انسانی، باز می‌گردد.

نیروی انسانی نقشی تعیین کننده و برجسته در افزایش ضریب توانایی خدماتی کشور ایفا می‌کند و به تبع این توانمندی، بستری برای صادرات خدمات به نحو مطلوب تری هموار خواهد کرد.

به تعبیری با استفاده حداکثری از ظرفیت توانمندی خدماتی کشور، می‌توان در توسعه فرصت‌های شغلی موفق‌تر از گذشته عمل کرد و در سایه این موفقیت، از بار سنگین بیکاری در جامعه کاسته خواهد شد و با برنامه‌ریزی دقیق و اصولی حتی در عرصه صادرات خدمات می‌توان دستاورد‌های اقتصادی ارزنده‌ای را برای کشور به ارمغان آورد.

یکی از ویژگی‌های برجسته حوزه خدماتی به مقاومت پذیری آن در برابر تلاطمات و شوک‌های اقتصادی معطوف می‌شود و این خصوصیت ویژه برای اقتصاد کشور در پی مقاومت پذیری هر چه بیشتر است که یک امر و اصل ضروری و حیاتی به شمار می‌رود.

با این اوصاف، می‌توان مدعی شد که توسعه ضریب صادرات خدمات از کشور به بازار‌های هدف در کشور‌های خارجی، با سیاست‌های اقتصاد مقاومتی (به عنوان استراتژی و نقشه راه اصلی و جامع اقتصادی کشور) نزدیکی دارد و باید برای تقویت و افزایش هر چه بیشتر این توانمندی، تلاش وافر و فزآینده تری را لحاظ کرد.

برخورداری از نیروی تحصیل کرده مهندس، بستری مناسب برای دستیابی به درآمد ارزی ثابت در کشور محسوب می‌شود

چندی پیش، محسن مهرعلیزاده، از فعالان سیاسی و عضو اتاق بازرگانی ایران در گفت‌وگو با رسانه‌ها، در تشریح و توصیف این ظرفیت بالقوه و کارآمدی آن برای اقتصاد کشور، اظهار کرد: وجود نیرو‌های متخصص مهندس ایرانی، بستر مناسبی را برای توسعه صادرات خدمات در کشور مهیا ساخته و با تکیه بر پتانسیل موجود در این حوزه می‌توان درآمد ثابت ارزی مناسبی را برای کشور تأمین کرد.

وی افزود: نیروی انسانی متعدد، متخصص و کارشناس در این حوزه، بخصوص در عرصه‌های راه‌سازی، سرمایه‌ای ویژه و ارزنده برای کشور به شمار می‌رود.

مهرعلیزاده معتقد است، حذف قوانین دست و پاگیر و جایگزین سازی آن با قوانین ثابت و پایدار از ضروریاتی است که برای حصول موفقیت در این عرصه (صادرات خدمات)، الزامی به نظر می‌رسد.

رشد فرهنگی و اجتماعی و اعمال اصلاحات مقتضی، لازمه توسعه صادرات خدماتی کشور

چندی پیش، ابوالحسن خلیلی، عضو اتاق بازرگانی تهران در گفت‌وگو با رسانه‌ها با اشاره به نقش برجسته و تعیین کننده صادرات خدمات در اقتصاد‌های پویا و توانمند اظهار کرد: در اقتصاد‌های توانمند دنیا، خدمات سهم وسیع، متنوع و گسترده‌ای را به خود اختصاص داده است.

بنابر اظهارات این عضو اتاق بازرگانی تهران، برنامه چهارم و پنجم نقش قابل توجهی برای بخش خدمات قائل شده که البته حصول موفقیت در این عرصه، به گونه‌ای است که خروجی آن به یک درآمد ثابت ارزی منتهی شود و تحقق این امر، مستلزم پیش نیاز‌های خاص خود است که رشد فرهنگی و اجتماعی جامعه از نمونه‌های آن به شمار می‌رود.

وی افزود: استفاده بهینه از فضای مجازی، مثالی مطلوب و سازنده به شمار می‌رود، حوزه‌ای که در طول سالیان اخیر، تلاش شده با بهره‌گیری حداکثری از آن، در وقت و زمان مردم، مدیریت مطلوب تری لحاظ شود.

خلیلی گفت: دولت تلاش کرده با اتکای به این ظرفیت، خدمات عرضه شده از سوی خود را بهبود بخشد که این تلاش‌ها و برنامه ریزی‌ها در قالب خدمات الکترونیکی در حوزه‌های گوناگون بروز داشته است.

این عضو اتاق بازرگانی تهران معتقد است، علی رغم حصول موفقیت‌های بسیار در این عرصه، همچون بسیاری از دیگر بخش‌های اقتصادی کشور، موانعی وجود دارد که باید این موانع و نارسایی‌ها با اعمال اصلاحاتی در بخش‌های بیمه ای، مالی و غیره مرتفع شده و بهبود یابد.

وی افزود: در کشور ایران، بخش‌های مختلفی وجود دارد که از قابلیت صادرات خدمات برخوردار است که متاسفانه در طول سالیان گذشته آنچنان که باید در بهره‌وری حداکثری از این ظرفیت‌ها موفق نبوده‌ایم و به تعبیر دیگر ضریب حصول موفقیت با عمق توانمندی‌ها و پتانسیل‌های موجود در کشور، همخوان به نظر نمی‌رسد.

کاهش تبعات تحریم‌ها با تکیه بر صادرات خدمات/ ارزش ۵۰۰ میلیون دلاری صادرات خدمات در هشت ماهه امسال

محمد رضا مودودی، سرپرست سازمان توسعه تجارت درباره فرصت‌ها و ظرفیت‌های موجود در بخش صادرات خدمات گفت: با تکیه بر این ظرفیت بالقوه، می‌توان تبعات و پیامد‌های منفی تحریم‌ها را کاهش داد و کنترل کرد.

وی افزود: بنابر آمار رسمی موجود، در هشت ماهه امسال، ارزش صادرات بخش خدمات از کشور ایران، حدود ۵۰۰ میلیون دلار برآورد شده است.

آنچنان که سرپرست سازمان توسعه تجارت می‌گوید:حدود ۱۳۰۰ میلیارد تومان مشوق صادراتی برای صادرات غیر نفتی در نظر گرفته شده که ۴۰۰ میلیارد تومان از این میزان مشوق، به حوزه خدمات فنی و مهندسی اختصاص یافته است.

وی معتقد است، در این عرصه، اعمال مولفه‌هایی همچون افزایش رقابت پذیری برای کمک و حمایت از بخش خصوصی ضروری به نظر می‌رسد.

مودودی در تشریح این موضوع می‌گوید: به عنوان نمونه باید در صادرات خدمات فنی و مهندسی در بازسازی راه‌ها و محور‌های مواصلاتی کشور افغانستان، توجه هر چه بیشتری لحاظ شود و حصول شایسته این امر، منوط به افزایش سرمایه بانک‌های عامل همچون بانک توسعه صادارت است و باید در این عرصه با همگرایی و هم افزایی فزآینده تری پیش رفت.

مروج حسینی، دبیرکل کانون عالی انجمن‌های صنفی کارفرمایی ایران در گفت‌وگو با خبرنگار  گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، اظهار کرد: برای توسعه خدمات فنی و مهندسی، باید یک قالب و پلت فرم منظم و مدون تنظیم شود تا در این چارچوب، هر فردی جایگاه خویش را به درستی بداند و بدون تردید باید نقش آفرینی بخش دانشگاهی کشور نِمود و بروز بیشتری داشته باشد.

وی معتقد است، یکی از دلایل اصلی فقدان توسعه خدمات فنی و مهندسی در حوزه صادرات را (به میزان کافی و به فراخور پتانسیل‌ها و استعداد‌های موجود) باید در نبود برنامه‌ای یکپارچه و تعریف و طراحی نقشه راهی مشخص و منسجم جستجو کرد.

علیرضا کدخدایی، رئیس انجمن صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی نیز در گفت‌وگو با خبرنگار  گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، در این خصوص می‌گوید: توسعه خدمات فنی و مهندسی یک فعالیت فرابخشی محسوب می‌شود و متاسفانه در حال حاضر شاهد این نارسایی هستیم که هر بخش، به‌صورتی جداگانه به فعالیت‌های خود مشغول است و یکپارچگی لازم در تصمیم گیری‌ها وجود ندارد.

امیدواریم با تعریف و طراحی برنامه ریزی‌های اصولی‌تر، صادرات خدمات در کشور ایران با رشد و قوام هر چه بیشتری همراه شود که قطع به یقین، خروجی این انسجام در اشتغالزایی هر چه بیشتر، رونق اقتصادی افزون‌تر و شتاب فزاینده‌تر شکوفایی و توسعه اقتصادی این مرز و بوم، متجلی خواهد شد.

 

منبع: افکارنيوز

کلیدواژه: جهان رشد اقتصاد ایران جنگ تحمیلی انقلاب نیروی انسانی بیکاری جامعه اقتصاد کشور درآمد فرهنگی و اجتماعی دولت تجارت دلار رقابت بخش خصوصی سرمایه مهندسان ایرانی صادرات درآمد ارزی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.afkarnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «افکارنيوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۴۴۰۱۱۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شاهکار مهندسان ایرانی در آسیا/ تعظیم سریلانکا به توان فنی ایران

ابوالفضل ظهره‌وند، کارشناس مسائل بین‌الملل با بیان اینکه لازم است اتکای دیپلماسی ایرانی را بر صدور خدمات فنی و مهندسی استوار کرد، گفت: دولت سیزدهم توجه جدی به تقویت گروه‌های فنی-مهندسی دارد و انتظار می‌رود وزارت خارجه این موضوع را در حد گسترده‌تری دنبال کند تا بسترهای مورد نیاز برای صدور خدمات فنی-مهندسی علاوه بر آسیا به آفریقا و آمریکای لاتین ایجاد شود.

به گزارش ایسنا، به نقل از «راهبرد معاصر»؛ رئیس ستاد اطلاع‌رسانی و تبلیغات اقتصادی دولت گفت: ۴۰۰ نفر از مهندسان حوزه سدسازی در سریلانکا  فعالیت می‌کنند و سدی پیشرفته به لحاظ مختصات مهندسی ساخته شده که اثرات خوبی در این کشور داشته است.


وی افزود: این اقدام جمهوری اسلامی ایران در شرایطی است که غرب تلاش می‌کند نشان دهد کشورمان تحریم است، اما می‌توانیم کیلومترها دورتر از خاک خودمان یکی از افتخارات مهندسی را اداره کنیم. افتتاح سد در سریلانکا نمونه‌ای می‌شود از توان صنعت فنی و مهندسی ایران که کارهای بزرگی می‌توانند انجام دهند.


جمهوری اسلامی ایران به لطف انقلاب اسلامی در حوزه‌های مختلف راه سازی، پل‌سازی، مسیرهای ریلی و ... توانمندی‌های بالایی دارد که اقدامات مهندسان ایرانی در سریلانکا نشان می دهد می توانند در سایر کشورها که نیاز به تخصص ایرانیان دارند، خدمات ارائه کنند.

پیش تر نیز شاهد افتتاح پروژه مشابه سریلانکا در تاجیکستان بودیم که سد و تونل آبی به دست نیروهای توانمند فنی و مهندسی ایرانی ساخته شده بود، موضوعی که توانست کمک بزرگی به دولت تاجیکستان برای مهار و استفاده بهینه از آب کند


ابوالفضل ظهره وند، کارشناس مسائل بین‌الملل درباره افتتاح پروژه چندمنظوره سد و نیروگاه «اومااویا» در سریلانکا به دست آیت الله رئیسی، رئیس جمهور کشورمان و موضوع مهم انتقال خدمات فنی- مهندسی ایران به «راهبرد معاصر» گفت: بهره برداری از سد و نیروگاه برقی اومااویا در سریلانکا با افتتاحیه ای که انجام شد، گویای این واقعیت مهم است مهندسان و متخصصان ایرانی در آن سوی مرزها شناخته شده اند و نشان می دهد ایران میان پنج کشور دنیا در زمره برترین سازندگان توربین نیروگاهی جهان قرار دارد.


وی افزود: اینکه ایران بیش از ۹۱ درصد قطعات مورد نیاز صنعت نیروگاهی را بومی سازی کرده و توان فنی ایران در حوزه های شبکه آبیاری، زهکشی، تونل و سد سازی بسیار افزایش یافته سندی است ناظر بر توانایی و ظرفیت گروه های فنی و مهندسی ایران که خوشبختانه امروز توانسته اند چنین پروژه بزرگی را در سریلانکا اجرا کنند.


کارشناس مسائل بین‌الملل عنوان کرد: پیش تر نیز شاهد افتتاح پروژه مشابه سریلانکا در تاجیکستان بودیم که سد و تونل آبی به دست نیروهای توانمند فنی و مهندسی ایرانی ساخته شده بود، موضوعی که توانست کمک بزرگی به دولت تاجیکستان برای مهار و استفاده بهینه از آب کند.


ظهره وند گفت: مصادیق اینچنینی گویای واقعیت مهمی است، اینکه دولت سیزدهم توجه جدی به تقویت گروه های فنی-مهندسی دارد؛ بنابراین انتظار می رود وزارت امور خارجه این موضوع را در حد گسترده تری دنبال کند تا بسترهای مورد نیاز برای صدور خدمات فنی-مهندسی علاوه بر آسیا به آفریقا و آمریکای لاتین ایجاد شود.


وی تصریح کرد: با توجه به اینکه در آفریقا زمینه مساعدی برای انتقال خدمات فنی و مهندسی ایران وجود دارد، از این فرصت باید استفاده شود؛ زیرا کشورهای آسیایی نسبت به آفریقایی توسعه یافته هستند و دسترسی آسان تری نسبت به دریافت خدماتی اینچنینی دارند، بنابراین باید به سمت افزایش انتقال خدمات فنی و مهندسی به آفریقا و آمریکای لاتین که تشنه دریافت چنین خدماتی هستند حرکت کرد.


ظهره وند با تأکید بر اینکه توان مهندسان ایرانی باید در عرصه رسانه های بین المللی، کشورهای آفریقایی و آمریکای لاتین به بهترین نحو ممکن پوشش خبری داده شود، گفت: در سایه دیپلماسی رسانه ای صدور خدمات فنی–مهندسی از ایران برای دریافت تقاضاهای بعدی از کشورهای آفریقایی و آمریکای لاتین باید به دقیق ترین شکل ممکن اطلاع رسانی شود، لذا لازم است دفاتر خبری و سیاسی ایران برای فعالیت های بعدی و ایجاد تقاضا و دریافت خدمات فنی-مهندسی روی جزئیات پروژه متمرکز شوند.


وی افزود: با تصویربرداری از پروژه و نوع تعامل مهندسان و دولت ایران با کشور مقصد اطلاع رسانی و زمینه های لازم برای تقاضاهای مشابه از سایر کشورها به ایران فراهم شود.


ظهره وند به دستاوردهای اقتصادی صدور خدمات فنی–مهندسی ایران به کشورهای آفریقایی و آمریکای لاتین پرداخت و عنوان کرد: در ازای صدور خدمات فنی- مهندسی می توان به صورت پایاپای مواد اولیه و کالاهای مورد نیاز و طلا وارد کرد. این تعامل به تأمین برخی اقلام مورد نیاز ایران و رشد و توسعه کشورهای هدف با دریافت خدمات فنی–مهندسی از کشورمان منجر می شود.


کارشناس مسائل بین الملل معتقد است: مفهوم دیگر این سیاست حذف دلار از روابط تجاری با برخی کشورها و نه دور زدن تحریم هاست، زیرا تحریم ها آثار منفی خود را به دلیل درون زایی و خوداتکایی اقتصاد ایران از دست داده اند.


وی گفت: با توجه به اینکه بخش اعظم تحریم های ما مرتبط با شبکه نقل و انتقالات پولی است و در تجارت خارجی برای واردات اقلام مورد نیاز باید دلار داشت، این نوع تبادلات می تواند زمینه ساز حذف دلار و کاهش نیاز به دلار در مبادلات تجاری ایران شود.


ظهره وند توضیح داد: توسعه روابط با کشورهای آفریقایی و آمریکای لاتین موجب حذف برخی واسطه ها مانند انگلیس می شود. توسعه روابط با کشورهای آفریقایی و آمریکای لاتین موجب حذف واسطه ها و تقویت ساختار مبادلات تجاری کشور خواهد شد.


وی تصریح کرد: تقویت طرح های انتقال خدمات فنی و مهندسی به کشورهای مختلف زمینه ساز جلوگیری از مهاجرت فارغ التحصیلان و نخبگان، اشتغالزایی و بالا بردن سرانه درآمد مردم می شود. توسعه چنین طرح هایی تزریق خون جدیدی به اقتصاد کشور است، زیرا زمینه های لازم برای رشد و رونق اقتصادی ایجاد می کند.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • پروژه «اومااویا» سریلانکا، نماد توان صادرات خدمات فنی - مهندسی ایران
  • صادرات خدمات فنی و مهندسی با هدف خنثی‌سازی تحریم‌ها افزایش یافت
  • شاهکار مهندسان ایرانی در آسیا/ تعظیم سریلانکا به توان فنی ایران
  • صادرات مرغ با هدف تعادل بازار و ایجاد درآمد ارزی
  • چرا صادرات خدمات سدسازی و نیروگاهی مهم است؟
  • بانک توسعه صادرات درمسیرجهش تولید گام موثر برمی دارد
  • بهره‌برداری از یکی از بزرگترین طرح‌های صادرات خدمات فنی-مهندسی ایران
  • صادرات خدمات فنی و مهندسی در صنعت آب و برق
  • اجرای بزرگ‌ترین پروژه آبی سریلانکا توسط ایران/توسعه صادرات فنی و مهندسی در دستورکار
  • آیا ایران نفت خود را مفت می‌فروشد؟