Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش پارسینه، سازمان تأمین اجتماعی روز گذشته با صدور اطلاعیه‌ای ضمن پوزش از آن دسته از بیمه‌شدگانی که مشمول دریافت سبد کالا می‌شوند اما تا این لحظه وجوه مربوط به حسابشان واریز نشده است، اعلام کرد: علی‌رغم تلاش و پیگیری‌های سازمان تأمین اجتماعی برای واریز وجه سبد کالا، متاسفانه بدلیل مغایرت‌های مربوط به شماره حساب دریافت شده و برگشت اطلاعات از سوی بانک‌های عامل، واریزی توسط تعدادی از بانک‌ها به روز دوشنبه موکول شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!
  همچنین رحیم اردلان معاون اداری - مالی سازمان تامین اجتماعی روز گذشته در جمع خبرنگاران با اشاره به آخرین وضعیت واریز مبلغ بسته حمایتی به مشمولان سازمان تامین اجتماعی اظهار کرد: از روز شنبه واریز مبالغ مورد نظر آغاز شده است، اما با توجه به برخی از مشکلات به لحاظ فرمت بانکی تعدادی از واریز‌ها صورت گرفته است که تلاش می‌شود تا پایان ساعت اداری امروز یکشنبه این اتفاق بیفتد. وی همچنین اظهار کرده بود: واریز‌ها از طریق بانک‌های عامل انجام می‌پذیرد و بر اساس آخرین آمار به ۶ میلیون و ۱۵۰ هزار نفر واریز مبلغ بسته حمایتی را خواهیم داشت که این افراد شامل بازنشستگان و بیمه‌شدگان تامین اجتماعی هستند.

معاون اداری - مالی سازمان تامین اجتماعی با تاکید بر اینکه واریز مبلغ بسته حمایتی به سرپرستان خانوار متفاوت است، مدعی شده بود: رقم در نظر گرفته شده بین یک میلیون تا ۳ میلیون ریال است. کل مبلغ دریافتی که از سوی سازمان برنامه و بودجه در اختیار سازمان تامین اجتماعی قرار گرفته است یک هزار و ۴۵۰ میلیارد تومان است که این مبلغ به حساب بیمه‌شدگان تامین اجتماعی واریز می‌شود.

وی در پاسخ به این سوال که آیا بسته حمایتی و یا رقم در نظر گرفته شده برای آن به افرادی که هیچ‌گونه بیمه اجتماعی و درمانی ندارند واریز خواهد شد یا خیر گفت: در این زمینه سازمان تامین اجتماعی هیچ مسئولیت و تکلیفی را در این بخش ندارد و ما ملزم به واریز مبلغ بسته حمایتی به حساب بیمه‌شدگان تامین اجتماعی هستیم.

معاون اداری - مالی سازمان تامین اجتماعی گفت: بر اساس لیست بیمه‌شدگانی که در اختیار سازمان هدفمندی قرار گرفته است (از ابتدای فروردین ۹۷ تا پایان مهر ماه ۹۷) مبلغ بسته حمایتی انجام می‌گیرد.

اما تسنیم گزارش داده با پیگیری‌ها که صبح امروز خبرنگار اجتماعی اش انجام داده است حاکی از این است که بخش قابل توجهی از مشمولین این تسهیلات هنوز نتواسته‌اند رقم بسته حمایتی خود را دریافت کنند و این در حالی است که تا این لحظه نیز تمهیداتی برای پیگیری این موضوع برای آن‌ها پیش بینی نکرده است.

اگر چه در روز‌های گذشته اعلام شد افرادی که به هر دلیلی از این تسهیلات بهره‌مند نشدند از طریق شماره تماس ۱۴۲۰ پیگیری کنند، اما با توجه به حجم بالای تماس گیرندگان این شماره نیز پاسخگو نیست.

البته اردلان درباره نحوه استفاده از سامانه (پیام دستوری) #۴*۴* وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی برای پیگیری چرایی عدم واریز بسته حمایتی گفت: این سامانه هنوز فعال نشده و به محض اینکه فعال شود، به‌صورت رسمی اعلام خواهد شد.

منبع: پارسینه

کلیدواژه: بسته حمایتی تامین اجتماعی خانوار

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.parsine.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پارسینه» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۴۵۵۵۰۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۱۰ هزار راننده تاکسی بیمه تامین اجتماعی ندارند

به گزارش «تابناک» به نقل از ایسنا، شادی مالکی در مورد گلایه برخی شهروندان نسبت به افزایش بیش از ۴۵ درصدی نرخ کرایه در برخی خطوط تاکسیرانی گفت: براساس مصوبه شورای شهر تهران این اجازه داده شده است که به صورت میانگین تا ۴۵ درصد نسبت به افزایش نرخ کرایه در سال جدید اقدام شود.

وی با بیان اینکه در برخی از خطوط به دلیل متناسب سازی نرخ کرایه و ماندگاری راننده در خط افزایش یافت گفت: از ۶ خط تاکسی که در قالب ۵۹ پایانه تاکسی فعالیت می کنند، صرفا در کمتر از ۵ درصد، نرخ کرایه از ۴۵ درصد بیشتر بوده و حتی در بسیاری از خطوط کمتر از ۴۵ درصد رشد نرخ کرایه را داشتیم که دقت داشته باشید که خطوط تاکسی نیاز به تغییرمهندسی و حتی تغییر مد دارند.

مالکی ادامه داد: طراحی سامانه جامع برخط در سازمان تاکسیرانی در حال طراحی است و کلیه رانندگان تاکسی می توانندنسبت به ارائه خدمات اقدام کنندو نظارت هوشمندی نیز بر آنها می شود که به زودی این مهم در سطح شهر محقق می شود.

وی در مورد وضعیت بیمه رانندگان تاکسی با بیان اینکه تاکسی ها سهم ۱۸ درصدی در چرخه حمل ونقل عمومی تهران دارند بگونه ای که روزانه حدود۳ و نیم میلیون مسافر جابجا می کنند گفت: سال گذشته ۲۲ هزار راننده تاکسی تحت پوشش بیمه تکمیلی قرار گرفتند و حتی در سازمان تمام رانندگان بالای ۷۰ سال سن نیز به ثبت نام شدند چراکه تصورمان بر این بود که ممکن است این افراد به روند ثبت نام و نحوه ثبت نام مطلع نشوند و خودمان راسا آنها را بیمه تکمیلی کردیم.

مالکی ادامه داد: ۱۰ هزار راننده تاکسی در شهر تهران فعال هستند که این رانندگان تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی نیستند و ما به صورت جدی در مورد بیمه تامین اجتماعی این رانندگان پیگیر هستیم و امیدواریم از ظرفیت های دولت بهره ببریم تا این مهم محقق شود.

دیگر خبرها

  • انتقاد از واریز نشدن افزایش حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی
  • اعلام شرایط اعطای وام ضروری به بازنشستگان
  • بیمه فراگیر خانواده ایرانی برای تحقق توسعه پوشش‌های بیمه‌ای در خوزستان
  • اعتراض به کسر از حقوق مستمری بگیران تامین اجتماعی
  • طلب ۶۹۶ میلیارد تومانی تامین اجتماعی از کارفرمایان قمی
  • اعطای وام ضروری به بازنشستگان + شرایط پرداخت
  • جزئیات خدمات درمانی «رایگان» تامین‌اجتماعی به بیمه‌شدگان
  • واریز بخشی از مطالبات مراکز درمانی طرف قرارداد تامین‌ اجتماعی
  • ۱۰ هزار راننده تاکسی بیمه تامین اجتماعی ندارند
  • چتر حمایتی پزشکان یزدی برای درمان بیماران صعب العلاج