Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «رکنا»
2024-03-29@02:38:47 GMT

سود روزشمار، ماه شمار شد

تاریخ انتشار: ۲ بهمن ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۲۴۶۶۱۱۳

رکنا: از دیروز نخستین گام بانک مرکزی برای اصلاح نرخ‌های سود بانکی به صورت عملی آغاز شد. به‌طوری که از نخستین روز بهمن ماه پرداخت سود روزشمار متوقف و محاسبه ماه شمار جای آن را گرفت.

پیش از این شورای پول و اعتبار دریک‌هزار و دویست و شصت و دومین جلسه خود که در بیستم آذرماه امسال برگزار شد تصویب کرد که معیار پرداخت سود سپرده‌های سرمایه‌گذاری کوتاه‌مدت عادی از روزشمار به ماه‌شمار تغییر یابد؛ به گونه‌ای که حداقل مانده حساب در ماه مبنای محاسبه سود سپرده‌های مزبور باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بدین ترتیب بانک مرکزی به عنوان پیشنهاد دهنده این مصوبه به شبکه بانکی 10 روز مهلت داد تا از اول بهمن ماه نحوه محاسبه سود سپرده‌های کوتاه مدت خود را تغییر دهند. بر این اساس تمام حساب‌های سپرده کوتاه‌مدت فارغ از مقطع افتتاح سپرده، از تاریخ اول بهمن‌ماه سال‌جاری و صرفاً برای دوره‌های زمانی پس از تاریخ مذکور، مشمول تغییر در نحوه محاسبه سود مطابق فرمول نرخ سود ضرب در تعداد روزهای ماه ضرب در کمترین مانده طی ماه خواهند شد.

مبنای پرداخت سود چه سپرده‌هایی تغییر کرد

درحال حاضر مصوبه شورای پول و اعتبار تنها سپرده‌های کوتاه مدت را شامل می‌شود که دراین بخش فقط حداقل مانده این نوع سپرده‌ها تغییر کرده است. براین اساس سایر شرایط و ضوابط سپرده‌های کوتاه‌مدت عادی نظیر حداکثر نرخ سود علی‌الحساب (در حال حاضر ۱۰ درصد) و شرط حداقل مانده جهت بهره‌مندی از سود سپرده به مدت یک‌ماه ممتد مانند گذشته به قوت خود باقی است و صرفاً مبلغ مبنای محاسبه سود از حالت حداقل مانده روزانه به حالت حداقل مانده ماهانه تغییر یافته است.

اما سایر سپرده‌های بانکی نظیر سپرده‌های سرمایه‌گذاری بلندمدت و کوتاه‌مدت ویژه همچنان به قوت خود باقی است و تغییرات فوق سپرده‌های سرمایه‌گذاری بلندمدت را شامل نمی‌شود.

ترکیب سپرده‌های بانکی تغییر کرده است

درماه‌های اخیر تحولاتی که در بخش‌های واقعی اقتصاد ایران به خصوص بازار ارز و نوسانات آن اتفاق افتاد باعث شد تا ترکیب سپرده‌های بانکی تغییر کند.

درحالی که همواره تمایل سپرده گذاران در سال‌های اخیر برای بهره‌مندی از حداکثر سود بانکی به سمت سپرده‌های بلندمدت بوده است، اما از ابتدای سال‌جاری تا پایان مهرماه تمایل مردم برای افتتاح سپرده‌های کوتاه مدت بیشتر شده است. درواقع تلاطماتی که در بازار ارز و کالا رخ داده مردم را به سمت سرمایه‌گذاری سوق داده است که از نقدشوندگی بالاتری برخوردار باشند تا درکوتاه‌ترین زمان و در صورت نیاز سپرده خود را به دارایی‌های دیگر مانند ارزو طلا تبدیل کنند. پس از نوسانات و جهش ارزی به‌طور قطع بخشی از سپرده‌های بانکی و به‌طور عمده سپرده‌های بلندمدت یا از بانک‌ها خارج شده یا به سپرده‌های کوتاه مدت تبدیل شده‌اند تا از بازارپرنوسان ارز و طلا سود بیشتری به دست آورند.

براساس آمار رسمی بانک مرکزی در هفت ماهه امسال (تا پایان مهر ماه) مانده سپرده‌های کوتاه مدت افزایش و حجم سپرده‌های بلندمدت کاهش یافته است.

برپایه این آمارها درپایان مهر امسال، مجموع سپرده‌های بانکی شامل سپرده‌های دیداری و غیردیداری حدود ۱۶۴۹ هزار میلیارد تومان بوده است.

سپرده‌های دیداری که شامل حساب‌های جاری و چک‌های صادر شده می‌شود، تنها سهم 12 درصدی از مانده سپرده‌های بانکی دارد و بخش عمده سپرده‌های بانکی یعنی۸۸ درصد متعلق به سپرده‌های غیر دیداری بوده است. سپرده‌های غیر دیداری نیز عمدتاً شامل سرمایه گذاری‌های مدت دار می‌شوند. در سال ۱۳۹۶، بخش عمده سپرده‌های مدت دار مربوط به سپرده‌های بلندمدت بوده اما در سال ۱۳۹۷ با افزایش حجم سپرده‌های کوتاه مدت بانک‌ها و کاهش سپرده‌های بلندمدت، ترکیب سرمایه گذاری‌های مدت دار تا حدی روبه تغییر بوده است. براساس گزارش بانک مرکزی، حدود ۶۲ درصد سرمایه گذاری‌های مدت دار اشخاص غیردولتی نزد بانک‌ها (معادل ۸۳۲ هزار میلیارد تومان) مربوط به سپرده‌های بلندمدت بوده که در مقایسه با رقم مشابه در پایان سال ۱۳۹۶، حدود ۶ واحد درصد کاهش یافته است.

این درحالی است که از ابتدای سال ۱۳۹۷، مانده سپرده‌های کوتاه مدت در بانک‌ها شروع به افزایش کرده و سپرده‌های بلندمدت با سرعت نسبتاً کمتری کاهش یافته است.

پس از چند ماه متوالی شیب نزولی در مانده سپرده‌های بلندمدت، با ثبات نسبی قیمت دلار در مهرماه ۱۳۹۷، مانده سپرده‌های بلندمدت حدود یک درصد نسبت به شهریور افزایش یافته است.

سود براساس ماهیت سپرده‌ها پرداخت می‌شود

در همین زمینه معاون اقتصادی بانک مرکزی گفت: در روش قبل، سود سپرده بر اساس حداقل موجودی در هر روز محاسبه می‌شد که این روش به محاسبه سود سپرده در هر ماه تغییر کرده است.پیمان قربانی در گفت‌وگو با شبکه خبر، با اشاره به تصمیمات در نظر گرفته شده در خصوص پرداخت سود سپرده به صورت ماهانه به مشتریان سیستم بانکی، اظهارداشت: پرداخت سود سپرده به صورت ماهانه بازگشت به رویه قبلی است و از این پس پرداخت سود سپرده متناسب با ماهیت سپرده‌ها انجام می‌شود.

وی افزود: سپرده‌های کوتاه مدت از سیالیت بیشتری نسبت به سپرده‌های بلندمدت برخوردار است و این در حالی است که در روش قبل سود سپرده بر اساس حداقل موجودی در هر روز محاسبه می‌شد که این روش به محاسبه سود سپرده در هر ماه تغییر کرده است.معاون اقتصادی بانک مرکزی گفت: در صورتی که مشتریان سیستم بانکی تمایل به دریافت سود بالاتر دارند، می‌توانند از محصولات بانک‌ها در قالب سپرده‌های سرمایه‌گذاری یک‌ساله استفاده کنند. اخبار 24 ساعت گذشته رکنا را از دست ندهید

 

حوادث اختصاصی رکنا را اینجا بخوانید:

«راز وحشت در لانه سیاه» چیست؟! / زن بی حجاب با مرد مشهدی چه کرد؟! اغفال دخترهای پولدار تهران برای عملی کردن نقشه شیطانی+ عکس پایان مثلث عشقی دختر و پسرهای تهرانی برای یکی مرگ و دیگری چوبه دار همراه داشت دستگیری یک آدم خوار معروف+ عکس خودسوزی پسر 17 ساله تبریزی بعد از نجات از میان شعله های آتش دردسر ارتباط زن 47 ساله مشهدی با پسر 23 ساله / ازدواج آنها جنجال به پا کرد زن عصبانی شوهرش را به خاطر رمز تلفن همراهش به آتش کشید+ عکس جسد حلق آویز شده سرایدار مدرسه ای در غرب تهران پیدا شد ارتباط نامتعارف مرد مشهدی با دوست دوران دبیرستان همسرش / از وقتی که باردار شد همه چیز بهم ریخت قرص های ممنوعه اخلاقی علت مرگ شاه پهلوی بود! +فیلم جنجالی وزیر بهداشت شاه اجرای حکم شلاق اعضای پلید شورای شهر بابل در ملاعام + عکس خودنمایی مادر عروس جشن را برای داماد تهرانی سیاه کرد+ عکس دوستم به حمیرا زنم نظر داشت / حمید راز باغ ورامین را دیر فهمید+ عکس مهم ترین اخبار 24 ساعت گذشته رکنا

منبع: رکنا

کلیدواژه: اقتصاد بازار قیمت دلار اقتصادی بانک مرکزی قربانی طلا بهمن ماه عکس فیلم تهران دختر زن نجات مرد مشهد قتل مردان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.rokna.net دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «رکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۴۶۶۱۱۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

صدور ۲۳۰ هزار فقره چک الکترونیکی در شبکه بانکی

معاون فناوری‌های نوین بانک مرکزی از صدور ۲۳۰ هزار فقره چک الکترونیکی در شبکه بانکی خبرداد.

به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، مهران محرمیان معاون فناوری‌های نوین بانک مرکزی در برنامه سررسید شبکه خبر گفت: چک کاغذی تا سه سال آینده در شبکه بانکی حذف و چک الکترونیکی جایگزین می‌شود، تا کنون ۲۳۰ هزار فقره چک الکترونیکی توسط بانک‌ها صادر شده که ۲۰۰ هزار فقره آن نقد شده است.

وی گفت: در حال حاضر ۱۲ بانک مجهز به سیستم پذیرش چک الکترونیکی هستند و به تدریج همه بانک‌ها به این سیستم مجهز می‌شوند.

وی گفت: چک‌های الکترونیک بانک‌ها فعلا در بانک صادر کننده قابل نقد است،، اما کم کم بانک‌ها شروع می‌کنند و در سایر بانک‌ها نیز نقد پذیر خواهد شد.

محریمان در مورد اعتبار سنجی مشتریان نیز گفت: این امر بر اساس شمول مالی و این که مردم چقدر از خدمات مالی برخوردارند و چقدر از خدمات بانکداری الکترونیکی استفاده می‌کنند، خواهد بود، در حال حاضر به گواه بانک جهانی ایران در زمینه تسهیلات الکترونیکی رتبه خوبی ندارد، اما در سایر موارد بانکداری الکترونیکی رتبه قابل قبولی دارد.

به گفته وی نرخ بهره منفی و نیز نکول وام بانکها، از عوامل افزایش ریسک اعتبار سنجی خرد افراد می‌شود، بنابر این تلاش می‌کنند اقساط وام خود را به موقع پرداخت کنند.

معاون بانک مرکزی با بیان این که قبلا اگر کسی حکم توقیف اموال فردی را می‌گرفت، ۲۰۰ روز طول می‌کشید تا با مراجعه به ۳۰ بانک اموال محکوم را شناسایی کند، اما الان با سامانه سیاق طرف چند ثانیه کلیه دارایی فرد در همه بانک‌ها قابل شناسایی و ضبط شدن است.

به گفته محرمیان قوه قضائیه، پلیس راهور، سازمان امور مالیاتی به سامانه سیاق وصل است و بر اساس هوش مصنوعی اعتبار افراد سنجیده و میزان بازپرداخت وام بانک بر این اساس پرداخت می‌شود.

معاون بانک مرکزی همچنین از سامانه‌های نوین بانک مرکزی برای مقابله برخط با تراکنش‌های شبکه قمار و جلوگیری از سایر جرایم بانکی خبر داد و گفت: تلاش می‌کنیم شبکه شتاب بانکی ایران به شبکه میربانک روسیه متصل شود تا هم بازرگانان و هم گردشگران به این کشور بتوانند تراکنش‌های مالی را به راحتی انجام دهند.

معاون بانک مرکزی در مورد امکان استفاده از سامانه املاک و اسکان برای احراز هویت محل سکونت مشتری بانک، گفت: در مرحله اول برای صدور دسته چک، احراز هویت با ثبت در این سامانه انجام می‌شود، در مورد ثبت تراکنش ثبت کارت بانکی در سامانه شاپرک به صورت هشدار برای احراز سکونت عملیاتی شده، ولی فعلا اجباری نیست.

محرمیان در مورد ریال دیجیتال نیز گفت: در حال حاضر تراکنش‌های بانکی مردم در بستر الکترونیک انجام می‌شود، ولی پول در بانک قرار دارد، ریال دیجیتال همان اسکناس است که فاقد فیزیک اسکناس است، اما همه اطلاعات آن در گوشی موبایل مشتری است. اسکناس را نمی‌توان نصف کرد، اما در ریال دیجیتال ارقام ریز هم ثابل پرداخت است. طرح ریال دیجیتال اول در جزیره کیش به شکل آزمایشی اجرا می‌شود و در موارد دیگر در جا‌های دیگر هم اجرا خواهد شد.

معاون بانک مرکزی در باره تجمیع کارت‌های بانک‌ها نیز گفت: از سال ۹۹ این طرح شروع شده و یک شرکت خدمات PSP در بانک تجارت و چند بانک دیگر این طرح را شروع کرده و در تعدادی کارتخوان هم اجرا می‌شود، ولی به زودی کارت‌های بانکی جمع آوری می‌شود و هم اطلاعات بانکی در گوشی تلفن همراه افراد جمع خواهد شد، برای خرید به مغازه مراجعه کرده و کافی است قفل گوشی باز شود و بارکد خوان مقابل گوشی قرار گیرد، پول کالای خریداری شده جابه جا می‌شود.

محرمیان در مورد وثیقه الکترونیکی برای وام نیز خاطرنشان کرد، وثیقه الکترونیکی الان هم اجرا می‌شود، برای عموم مردم دریافت تسهیلات با توثیق الکترونیکی انجام خواهد شد.

دیگر خبرها

  • صدور ۲۳۰ هزار فقره چک الکترونیکی در شبکه بانکی
  • نرخ بهره بین بانکی به ۲۳.۶۲ درصد رسید + جدول
  • نرخ جدید سود سپرده های بانکی در سال جاری + جزئیات
  • نرخ حق الوکاله سپرده های مدت دار بانک کشاورزی در سال ۱۴۰۳ اعلام شد
  • نرخ حق‌الوکاله سپرده‌های مدت دار بانک کشاورزی در سال 1403 اعلام شد
  • سود بانکی سال ۱۴۰۳ چقدر است؟/ بیشترین سود سپرده در کدام بانک پرداخت می‌شود
  • بهترین ابزار مهار نوسان اخیر ارزی، اوراق گواهی بود
  • ادعای یک خبرنگار اقتصادی؛ استقلال را به بانک زیان‌ده دادند!
  • بیشترین سود سپرده در کدام بانک پرداخت می‌شود /سود 100 میلیون سپرده چقدر است؟
  • حساب بانکی این افراد مسدود می‌شود (+ جزئیات)