Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ساعت24»
2024-04-25@10:12:04 GMT

رشدقیمت مسکن چرا تدبیر نمی‌شود؟

تاریخ انتشار: ۳ بهمن ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۲۴۸۸۰۷۴

رشدقیمت مسکن چرا تدبیر نمی‌شود؟

ساعت24-مخالفت دولت با طرح مجلس درباره مالیات بر عایدی مسکن در حالی است که قیمت مسکن روز به روز در حال افزایش است و دولت با این اقدام، امید مستاجران برای خریدخانه را از بین می برد.

 مجلس شورای اسلامی طرحی را در دست بررسی داشت که تصویب آن موجب می شد خریدوفروش های سوداگرایانه و دلالی در بازار مسکن به شکل موثری محدود شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با این وجود، دولت با این طرح مخالفت و از مجلس درخواست کرد بررسی طرح را متوقف و از دستور کار خارج کند. 

حامد مظاهریان معاون سابق مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی در نشست خبری نخستین نمایشگاه مسکن، شهرسازی درباره مالیات بر عایدی مسکن (CGT) با بیان اینکه دولت رسما با بررسی این طرح در مجلس شورای اسلامی مخالفت کرده، گفت: دولت طی نامه ای به مجلس درخواست کرده تا این طرح مسکوت بماند و قرار است وزارت اقتصاد لایحه ای در این خصوص در چند ماه آینده پس از بررسی و تصویب در هیئت وزیران، به مجلس تقدیم کند.

مظاهریان علت مخالفت دولت با این طرح را دو دلیل «عدم اخذ مالیات بر عایدی از سایر بازارهای موازی با بازار مسکن» و «وجود دوره رکود در بازار مسکن» دانست و اخذ مالیات از عایدی مسکن را مختص دوره های رونق بازار مسکن عنوان کرد.

اگرچه معاون سابق مسکن و ساختمان وزارت راه وشهرسازی به طور کامل حذف شدن این نوع مالیات از برنامه های دولت برای سیاستگذاری در بخش مسکن و حفظ تعادل در این بازار را رد نکرد، اما با توجه به طولانی بودن پروسه طراحی و تدوین لایحه ای در این حد تخصصی و میان بخشی که چندین دستگاه در آن دخالت دارند، می توان برای تدوین چنین لایحه ای نیز زمان طولانی متصور بود.

«قانون مالیات بر خانه‌های خالی» در انتظار CGT؟

با توجه به اینکه قانون مالیات بر خانه های خالی در ابتدای سال ۹۴ در ذیل ماده ۱۶۹ مکرر اصلاح قانون مالیات های مستقیم تصویب و ابلاغ شد، اما همچنان با گذشت حدود ۴ سال از ابلاغ آن، این قانون نتوانسته شکل اجرایی به خود بگیرد؛ احتمال می رود که این وضعیت برای تهیه لایحه و تصویب و تبدیل شدن آن به قانون مالیات بر عایدی مسکن هم پیش بیاید. 

مالیات بر عایدی مسکن چه دردی از مستاجران دوا می‌کند؟

به گفته کارشناسان نگاه سرمایه‌ای به کالای مسکن از جمله دلایل افزایش قیمت مسکن و کاهش قدرت خرید اقشار جامعه است.

ریسک پایین و سود بالای بخش مسکن، سبب شده است انگیزه برای دلالی و تقاضاهای سوداگرایانه در بازار مسکن زیاد باشد.

افرادی با خرید مسکن درصدد کسب سودهای باد آورده و یک شبه برای خود هستند، این افراد تولیدی در این حوزه انجام نمی‌دهند؛ اما هرساله با معاملات مکرر و یا احتکار، موجب افزایش قیمت مسکن و التهابات بازار می‌شوند. این شرایط باعث به هم خوردن توازن از حوزه‌های مولد اقتصادی به سمت بخش‌ غیرمولد و سوداگرایانه مسکن شده است.

اخذ مالیات از عایدی املاک می تواند تقاضای سوداگرایانه در بازار مسکن را کنترل کرده و انگیزه سوداگران از معاملات مکرر یا احتکار مسکن به امید افزایش سود در هر بار خرید و فروش را از بین ببرد.بنابراین با خروج خریدهای سوداگرایانه از بازار مسکن، ضمن کاهش التهابات قیمتی، خریداران واقعی گزینه های بیشتری برای انتخاب در اختیار خواهند داشت. 

معاونت پژوهش سازمان مالیاتی: درآمد ۶ هزار میلیارد تومانی دولت از مالیات بر عایدی مسکن

بسیاری از کارشناسان اقتصاد مسکن معتقدند تأخیر در قانونی شدن و سپس اجرای قانون مالیات بر عایدی مسکن می تواند موجب از دست رفتن حجم گسترده ای از درآمدهای مالیاتی برای دولت شود. بر اساس تحقیقی که معاونت پژوهش سازمان امور مالیاتی در ابتدای دی ماه منتشر کرد، عدم اجرای مالیات بر عایدی مسکن می تواند ۶ هزار میلیارد تومان از درآمدهای دولت بکاهد. با این رقم می توان بسیاری از پروژه های عمرانی متوقف را احیا کرد. به عنوان نمونه، راه آهن چابهار ـ زاهدان ـ بیرجند با ۴ هزار میلیارد تومان عملیاتی می شود.

کارشناس اقتصاد مسکن: اظهارات مظاهریان عملا به معنی مخالفت دولت با CGT است

وحید عزیزی کارشناس اقتصاد مسکن در گفت وگو با خبرنگار مهر درباره توقف بررسی طرح مالیات بر عایدی مسکن در مجلس به درخواست دولت علی رغم تصویب آن در کمیسیون اقتصادی و احتمال بالای تصویب آن در کمیسیون عمران مجلس، اظهار داشت: معاون پارلمانی دولت به مجلس نامه زده است که ما با طرح مذکور مخالفیم و قرار است دولت تا چند ماه آینده برای این موضوع لایحه بدهد ولی این به معنای از دستور کار خارج شدن طرح در کمیسیون اقتصادی نیست و صرفا نشان دهنده موضع دولت است چون در گذشته هم طرح هایی بوده که دولت با بررسی آنها مخالفت کرده ولی در مجلس تصویب شده است ولی بعید است از دولت چنین لایحه ای به مجلس ارسال شود.

آخوندی با مالیات بر عایدی مخالف بود ولی اسلامی موافق است

وی ادامه داد: به نظر می رسد  یکی از دلایل تغییر معاون مسکن و ساختمان در وزارت راه و شهرسازی، تفاوت دیدگاه وزیر با وی در خصوص مالیات بر عایدی مسکن باشد.

عزیزی افزود: معاون سابق مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی دو نظریه در این خصوص داشت یکی اینکه باید مالیات بر عایدی از همه بازارها اخذ شود نه صرفا بازار مسکن؛ دیگر اینکه در دوره رکود مسکن نباید از عایدی بر مسکن مالیات گرفت.

پاسخ به دو ایراد وارده از سوی دولت به CGT

وی یادآور شد: در خصوص اینکه باید همه بازارهای موازی مسکن نیز در تعادل باشند، شکی نیست اما راهکار تعادل بخشی به بازارهای موازی مانند بازار ارز، مالیات بر عایدی نیست؛اقدامات دیگری لازم است و اخد مالیات بر عایدی در مرتبه های چندم اقدام قرار می گیرد. بازارهای دیگر با CGT اصلاح نمی شود. نمونه آن این است که دیدیم که بانک مرکزی با یک راهکار ساده مثل کنترل تراکنش های خرید و فروش های ارز و دستگاه های پوز سوداگران ارز، توانست ۳ تا ۴ هزار تومان از قیمت ارز بکاهد.

این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه در تمام دنیا مالیات بر عایدی مختص بازار مسکن است، در پاسخ به این ایراد که گفته می شود نباید در دوره رکود بازار مسکن، مالیات بر عایدی گرفت، تصریح کرد: این هم حرف عجیبی است چون رکود فعلی بازار مسکن ناشی از سیاست های غلط وزارت راه و شهرسازی است و وضع مالیات بر عایدی راهکار خروج از رکود است و ما می توانیم دوره های رونق طولانی داشته باشیم.

احتمال تشدید افزایش اجاره بها در تابستان سال آتی

وی با بیان اینکه اگر مالیات بر عایدی مسکن، تصویب و اجرایی نشود، باز هم شاهد افزایش بیشتر قیمت مسکن و در پی آن اجاره بها خواهیم بود، گفت: از آنجایی که تبدیل به قانون شدن این طرح همچنان در هاله ای از ابهام قرار دارد و قانون مالیات بر خانه های خالی هم اجرا نمی شود، امکان تشدید افزایش اجاره بها در تابستان سال آینده وجود دارد.

درآمد دولت از CGT ۹ هزار میلیارد است نه ۶ هزار میلیارد تومان

عزیزی با بیان اینکه در صورت تصویب و اجرای مالیات بر عایدی مسکن، علاوه بر کنترل سوداگری ، درآمد بالایی نصیب دولت خواهد شد، ادامه داد: رقمی که معاونت پژوهش سازمان امور مالیاتی مبنی بر درآمد ۶ هزار میلیارد تومانی دولت از محل این نوع مالیات ذکر کرده، تنها در زمانی است که هر فرد یک واحد مسکونی داشته باشد ولی در پژوهش دقیق تر کمیسیون اقتصادی مجلس، این درآمد تا ۹ هزار میلیارد تومان هم ذکر شده است.

منبع: مهر

منبع: ساعت24

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.saat24.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ساعت24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۴۸۸۰۷۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

صدای میرسلیم هم درآمد: رئیسی تدبیر مناسبی بیندیشد

به گزارش «تابناک» به نقل از ایلنا، سیدمصطفی میرسلیم نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با ایلنا، در پاسخ به این سوال که در روزهای گذشته خبرهایی مبنی بر تذکر رهبری به برخی مسئولان در حوزه گشت ارشاد از سوی عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب منتشر شد که با واکنش‌هایی همراه شد. تحلیل شما درباره این موضوع چیست، گفت:‌ ما با یک موضوع ساده یک‌بعدی مواجه نیستیم. بعضی‌ها فکر می‌کنند که وقتی رهبر انقلاب درباره مسأله حجاب تذکر دادند، یک موضوع ساده اولیه است. در حالی که نه، این یک موضوع پیچیده با طراحی دقیق برای اهداف بسیار مشخصی است که فقط به حجاب برنمی‌گردد، بلکه هدف‌ دشمن، فروپاشی فرهنگی، تهدید کیان خانواده در جمهوری اسلامی و تضعیف نسل آینده است. طراحی به این صورت انجام گرفت که ظرف ۱۰-۲۰ سال آینده، تبدیل به کشوری شویم که نسل جوان آن رو به انقراض است و دیگر قدرتی ندارد تا بتواند از آرمان‌هایش دفاع کند.

هرکسی در مقابل احکام الهی بایستد آدم فاسقی است

وی افزود:‌ راه‌حلی که پیش‌بینی کردند آن است که کانون خانواده تضعیف شود. برای تضعیف کانون خانواده راه‌هایی وجود دارد از جمله این که موضوع بی‌بند و باری و لاابالی‌گری در جامعه رایج شود. از ابزارهای بی‌بندوباری و لاابالی‌گری هم تضعیف حجاب و عفاف است. بنابراین باید خیلی دقیق با موضوع مواجه شد. این موضوعی نیست که به دو تار مویی که مطرح می‌کنند برگردیم، نخیر. امروزه احکام الهی باید محترم شمارده شده و اصلا کسی نمی‌تواند در مقابل احکام الهی بایستد. این توصیه اکید مقام معظم رهبری است که ما باید مراعات کنیم، همه هم باید مراعات کنند. هرکسی در مقابل احکام الهی بایستد آدم فاسقی است. آدمی که با نافرمانی از احکام می‌خواهد خودنمایی کند، چنین چیزی قابل‌قبول نیست و ما باید اهتمام داشته باشیم. کسانی که در این زمینه ناآگاه هستند باید دقت کنند و خودشان را اصلاح کنند. آنهایی هم که سرمنشأ این کار هستند فکر نکنند تا ابد می‌توانند این برنامه‌ها را ادامه بدهند. قطعا گرفتار خواهند شد و به سزای اعمال‌شان رسیدگی خواهد شد.

گرایش عمومی مجلس آینده هم گرایش جبهه انقلاب خواهد بود

میرسلیم در ارزیابی خود از ترکیب آینده مجلس دوازدهم که نسبت به مجلس گذشته گفت: هنوز ترکیب قطعی مجلس روشن نشده است برای اینکه تعدادی از نمایندگان در دور دوم انتخاب خواهند شد. لکن می‌شود حدس زد همان گرایشی که در دور اول انتخابات وجود داشت در دور دوم هم وجود خواهد داشت و این مسئله از نظر جامعه‌شناسی تقریبا اثبات شده است. گرایش عمومی مجلس آینده هم گرایش جبهه انقلاب خواهد بود و من امیدوار هستم با تفاهمی که بین نمایندگان برقرار می‌شود، بتوانند با یک مدیریت خوب، مدیریت قوی و بهتر از مجلس یازدهم به مسائل اساسی کشور برسند مخصوصا نسبت به آن مسائلی که در طول ۴ دهه گذشته سهل‌انگاری صورت گرفته و همه هم قابل حل است.

باید از معاملات داخلی که با طلا یا ارز انجام می‌گیرد، جلوگیری شود

وی افزود: به طور مثال از مسائل مهمی که ما با آن مواجه هستیم سقوط ارزش پول ملی است. در حالی که جمهوری اسلامی یک کشور قوی با پشتوانه محکم است، دلیلی ندارد که پول ملی سقوط کند. مگر اینکه یک برنامه‌ریزی به صورت هجوم اقتصادی صورت گرفته باشد تا کشور را از نظر اقتصادی فلج کرده و به زانو دربیاورند. اما پول ما پشتوانه قوی دارد و می‌تواند ثابت باشد. ارزش آن خیلی دقیق و خوب است. باید یک برنامه‌ریزی خوبی در داخل کشور داشته باشیم که معامله ریالی باشد و از معاملاتی که با طلا یا ارز انجام می‌گیرد جلوگیری شود البته جرم هم است و نباید این کار انجام بگیرد.

همه باید نسبت به سرنوشت و آینده کشور غیرت به خرج دهیم

وی تصریح کرد: با توجه به تحریم‌های ارزی که داریم باید ارز موجود را برای موارد کاملا ضروری صرف کنیم؛ موارد دسته دوم و حتی حاشیه‌ای باید کنار گذاشته شود و هیچ تعارفی هم نداریم. باید به آینده کشور فکر کنیم و به خوشایند بعضی‌ها که به دنبال هوا و هوس خودشان هستند نباید اعتنا کرد و همه باید نسبت به سرنوشت و آینده کشور غیرتی به خرج دهیم و سعی کنیم پای آن بایستیم.

شبکه فساد از سهل‌انگاری‌ها و ریخت‌ و پاش‌های ارزی و مالی سوء‌استفاده کرده و دست‌بردار نیست

میرسلیم در پاسخ به این سوال که دولت در مسائل معیشتی شعارهایی داده است که همچنان انتقادهایی نسبت به آن وجود دارد و عملکرد قابل قبولی نداشته است از نظر شما دولت در طول یک سال باقی مانده تا پایان دوره خود باید چه برنامه‌ای را مورد توجه قرار دهد، گفت: این انتقادها، تخریبی است و باید آن را کنار گذاشت. برخی از انتقادها هم از روی دلسوزی انجام می‌گیرد که دولت باید در زمینه‌هایی که به اقتصاد کلان کشور مربوط می‌شود، به آنها توجه کند. اقتصاد کلان کشور مشکلاتی دارد و اگر این مشکلات حل نشود ما نمی‌توانیم راه‌حل‌های پیشرفت را هموار کنیم. نمی‌توانیم تولید را رونق بدهیم. بنابراین مسائل اقتصاد کلان کشور حتما باید حل شود.

وی افزود: از جمله مسائل اقتصاد کلان کشور این است که ما در مسئله بودجه با کسری مواجه هستیم. این کسری قابل اهتراز است، روش دارد و روش‌های خوبی هم دارد. یک مقداری جرأت عمل می‌خواهد که دولت می‌توانست در سال اول استقرار قویا به این مسأله بپردازد. متأسفانه تأخیر پیدا کردند و فرصت را از دست دادند. امیدواریم که در این یکسال و نیمی باقی مانده از عمر دولت صرف این موضوع شود. برای اینکه اگر یکی از مشکلاتی که به تثبیت ارزش پول ملی برمی‌گردد حل شود، بسیاری از مسائل از جمله تورم، افزایش نقدینگی، بهره بانکی و... که خیلی از این موارد که تابع ارزش پول ملی است، حل خواهد شد. به موازات این کار، یکی از کارهای مهمی که باید صورت بگیرد جلوگیری از فساد است. شبکه فساد از سهل‌انگاری‌هایی که صورت گرفته استفاده کرده و از ریخت‌ و پاش‌هایی که در زمینه ارزی و مالی در کشور وجود داشته سوء‌استفاده کرده و دست‌بردار هم نیست.

رئیسی در فرصت باقی‌مانده تدبیر مناسبی بیندیشد؛ وگرنه همه ما ضرر می‌بینیم

این نمماینده مجلس یادآور شد: ما باید برای به جا گذاشتن راه‌حل‌های منطقی مناسب برای پیشرفت، قطعا جلوی کسانی که در کشور فساد آفریدند را بگیریم. قطعا جلوی فرآیندهای تخریبی و انحرافی را بگیریم تا بتوانیم کارهای مفید و مثبت را به ثمر برسانیم.

میرسلیم در پاسخ به این سوال که آیا شما نیاز به تغییر در کابینه اقتصادی دولت را احساس می‌کنید، گفت: به نظر من همیشه امکان بهبود وجود دارد. نیروهای با تجربه و فهمیده‌ای که قدرت برخورد با شرایط بحرانی را داشته باشند باید در این زمان به کار گرفته شوند. آقای رئیسی باید تدبیر مناسبی در این قضیه بیندیشند تا از فرصت باقی‌مانده بهترین استفاده شود؛ وگرنه مشکلاتی در جامعه پدید می‌آید که ضررش را همه ما خواهیم دید.

دیگر خبرها

  • لزوم بازنگری در زمان اجرای مالیات بر عایدی سرمایه
  • مالیات عایدی بر سرمایه در بازار خودرو چه اثری دارد؟
  • مصوبه جدید مالیاتی مجلس: بورس از مالیات بر عایدی سرمایه معاف شد
  • کارنامه ۴ساله مجلس یازدهم؛ از جهش تولید مسکن تا واردات خودرو
  • مردم عزیز ما در معیشت و مسکن با مشکلات زیادی مواجه هستند که باید برای حل آن تدبیر فوری کرد
  • مجلس مصوب کرد: معافیت بورس از مالیات بر عایدی سرمایه
  • مصوبه مجلس درباره اموال مشمول مالیات بر عایدی
  • اجرای قانون مالیات بر سوداگری در مهار نرخ ارز،مسکن،خودرو و طلا موثر است/مصوبه مجلس به رونق بورس کمک می کند
  • مصوبه جدید مجلس درباره مالیات بر عایدی سرمایه | چه دارایی‌هایی شامل این نوع از مالیات می‌شوند؟
  • صدای میرسلیم هم درآمد: رئیسی تدبیر مناسبی بیندیشد