Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ساتین»
2024-04-20@03:31:38 GMT

چرا سهام سیمانی ها این روزها مثبت هستند؟

تاریخ انتشار: ۱۳ بهمن ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۲۵۹۱۱۸۰

چرا سهام سیمانی ها این روزها مثبت هستند؟

هفته نامه سهامدار در جدیدترین شماره خود به بررسی جامع صنعت سیمان در بازار سرمایه پرداخته است که در ادامه بخش “بنیادی” آن آورده شده است.

از سیمان چه می‌دانید؟

سیمان گردی نرم و جاذب آب است که در به هم چسباندن قطعات معدنی نقش مهمی ایفا می‌کند. این ماده از ترکیبات پخته و گداخته شده اکسیدهای کلسیم، سیلسیم، آلومینیوم و آهن به دست می‌آید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سیمان پیش از آن که به شکل نهایی برسد دانه‌های سبز و تیره رنگی است؛ در این مرحله کلینکر نامیده می‌شود. پس از آسیاب شدن کلینکر با مقداری سنگ گچ تیپ‌های متخلف سیمان به دست می‌آید. اولین شرط برای به وجود آمدن یک کارخانه سیمان نزدیکی به معادن مواد اولیه سنگ آهک و خاک رس می‌باشد. به دلیل وجود فراوان معادن نام برده در کشورما، تعدد کارخانه‌های سیمان در ایران قابل توجه است و کشورهای عراق و افغانستان به دلیل دور بودن از معادن مذکور بهترین گزینه صادراتی سیمان برای ما به شمار می‌روند.

نگهداری بازارهای صادراتی به هر سختی

افزایش نرخ ارز اولین مولفه تاثیرگذار مستقیم در افزایش صادرات به شمار می‌رود، در کنار آن تعامل و روابط حسنه با کشورهای همسایه ، عقد قرارداد و پیمان‌های اقتصادی می‌تواند شرایط صادرات را تسهیل کند. در نیمه نخست سال جاری صادرات سیمان ۷ درصد افزایش یافته است. صادرات دو محصول سیمان و کلینکر به ترتیب ۳ میلیون و ۸۰۲ هزار تن و ۳ میلیون و ۸۴۱ هزار تن بوده است، این ارقام به ترتیب ۱۴ و ۷ درصد نسبت به سال ۹۶ افزایش داشته‌اند. اما روند کلی صادرات طی چند سال اخیر نشان از کاهش دارد.

افزایش هزینه‌های حمل و نقل دریایی یکی از موانع بر سر راه صادرات به مناطق دور به شمار می‌رود؛ از طرفی کشورهای همسایه پول حاصل از خرید سیمان را به ریال پرداخت می‌کنند و موضوع پیمان سپاری ارزی که به تازگی بیان شده یکی از مشکلات تسویه حساب با کشورها به شمار می‌رود در نتیجه زمینه‌های کاهش درآمد صادراتی فراهم آمده است.

صادرات سیمان طی سال‌های اخیر هر سال با بحران جدیدی رو به رو بوده است؛ در سال‌های ۹۳ تا ۹۶ حضور داعش در عراق و وضع عوارض صادراتی بر سیمان ایران باعث گردید تا شرکت‌های سیمانی در حاشیه غربی مشکلات عدیده‌ای درخصوص صادرات تجربه کنند پس از آن نیز در سال جاری روند اقتصادی پیش آمده، وضعیت صادرات را وخیم‌تر کرد. با این وجود تولیدکنندگان سیمان سعی داشته‌اند طی سال‌های گذشته صادرات خود را هر چند کم اما حفظ نمایند.

کدام شرکت‌های بورسی صادرات دارند؟

تعداد عمده‌ای از شرکت‌های سیمانی در بازار سرمایه مشغول به فعالیت هستند.در میان آن‌ها برخی صادرات به کشورهای دیگر را بر عهده دارند؛  میزان صادرات آن‌ها به تفکیک در جدول ذیل آمده است.

رکود در صنعت ساخت و ساز

رکود اقتصادی و در کنار آن کند شدن روند اجرای طرح‌ها و پروژه‌های عمرانی، کاهش کارایی شرکت‌های سیمانی و پایین آمدن سطح ظرفیت فعالیت شرکت‌ها را سبب شده است. تداوم این رکود می‌تواند به عنوان یک ریسک برای تولیدکنندگان سیمان شناخته شود که کاهش تولیدات آن‌ها را در پی خواهد داشت.

شاخص قیمت سیمان از تابستان ۹۵ تا ۹۷ یک روند افزایشی با شیب ملایم را نشان می‌دهد که تاثیرگذارترین مسئله در این خصوص افزایش قیمت ارز به خصوص در سال جاری است. با این وجود این افزایش قیمت به دلیل رکود اقتصادی، آن‌گونه که باید پاسخگوی نیاز تولیدکنندگان نبوده است و آن‌ها خواستار افزایش قیمت در سیمان هستند.

مقایسه وضعیت شرکت‌های سیمانی

فعالیت ۱۰ ماهه ۹۷ سیمانی‌ها نشان می‌دهد در میان شرکت‌های بورسی این حوزه سیمان تهران، خوزستان و ارومیه برآیند تولید، فروش و درآمدی بیشتری از سایرین داشته‌ و در صدر قرار دارند. سیمان کردستان، سبزوار و مازندران نیز کمترین میزان درآمد و تولید و فروش را به خود اختصاص داده‌اند.

سیمان و بورس کالا

آمارهای معاملاتی در بورس کالا نشان می‌دهد از ابتدای سال جاری تنها ۵۶ هزار تن سیمان در بورس کالا عرضه شده است که از این میزان حدود ۲۱ هزار تن تقاضای خرید داشته‌اند. بورس کالا پتانسیل‌های بالایی برای عرضه این محصول دارد و عرضه آن به صورت گسترده می‌تواند به نفع تولیدکننده و مصرف‌کننده تمام شود، هم‌چنین بخش عمده‌ای از معضلاتی که هم‌اکنون گریبان‌گیر این صنعت است با عرضه در بورس کالا قابلیت حل شدن دارد. از آن‌جایی که ایران اولین کشور صادرکننده سیمان در منطقه است و ۲۸ کشور دنیا خریدار سیمان ایرانی هستند، عرضه این محصول در بورس کالا می‌تواند اثرات مثبت قابل ‌توجهی برای تولید کننده و مصرف‌کننده در پی داشته باشد که شفافیت قیمت و عادلانه شدن آن در شرایط رکود پروژه‌های عمرانی از جمله آن‌ها است. هر چند در گفت و گویی که در ادامه خواهید خواند دبیر انجمن صنفی سیمانی‌ها معتقد است هنوز سیمان در بورس کالا عرضه نشده است اما آمار تابلوی معاملات بورس کالا در سال جاری و تا پایان ماه دهم نشان از عرضه و تقاضای پایین این محصول در بورس دارد شاید این عرضه‎‌ها به منظور آماده‌سازی فضا برای ارائه گسترده‌تر سیمان انجام گرفته است.

در فایل پیوست می توانید تحلیل تکنیکال چند سهم از این گروه به همراه تکنیکال شاخص گروه سیمان و مصاحبه‌ای با دبیر انجمن صنفی سیمان را مشاهده کنید. 

دانلود فایل

منبع : با اقتصاد

منبع: ساتین

کلیدواژه: اخبار مهم بورس بورس نیوز تحلیل بورس ایران صف خرید سهام وضعیت بورس امروز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت saten.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ساتین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۵۹۱۱۸۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مردم به جای سرمایه‌گذاری در بانک نفت بخرند!

سید حمید حسینی اظهار داشت: اگر اجازه دهیم مردم نفت خام را خریداری و یا در پروژه‌های نفتی سرمایه‌گذاری کنند، دولت مکلف می‌شود که از محل فروش نفت خام و گاز، ارز را به سرمایه‌گذاران برگرداند.

به گزارش ایلنا، وی در ارزیابی سرمایه‌گذاری مردمی در صنعت نفت افزود: ورود سرمایه‌های مردمی به بخش صنعت نفت از سال ۷۴ تا ۷۵ به بخش پایین‌دست صنعت نفت مخصوصا فراورده‌های ویژه مجاز شد و از آن زمان بخش خصوصی توانست در حوزه روغن، قیر و پارافین و.. در مرحله بعد در حوزه هیدروکربور‌ها و پالایشگاه‌های کوچک ورود کند، اکنون بخش خصوصی در بخش پایین‌دست صنعت نفت حضور دارد و سرمایه‌گذاری کرده و صادرات دارد.

وی افزود: اکنون تعداد زیادی واحد‌های قیرسازی و واحد‌های تصفیه روغن داریم که سالانه ۵۰۰ تا ۶۰۰ هزار تن روغن مصرف شده را دوباره پالایش می‌کنند و به ظرفیت تولید بازمی‌گردانند و به این ترتیب به محیط زیست هم کمک می‌کنند، همچنین بیش از ۱۰۰ واحد هیدروکربوری در کشور داریم که توسط بخش خصوصی سرمایه‌گذاری شده است.

عضو کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی گفت: نه تنها برخی بخش‌های حوزه نفت بلکه در بخش گاز، گاز مایع، توزیع و بسته‌بندی و همچنین چند واحد بزرگ پتروشیمی با سرمایه بخش خصوصی راه‌اندازی شده است، بنابراین بخش خصوصی در بخش پایین‌دست نفت، گاز و پتروشیمی حضور دارد و شکی نیست که مانعی هم برای حضور بخش خصوصی وجود ندارد.

وی درباره امکان استفاده از سرمایه مردم برای توسعه بخش کلان نیز گفت: اکنون اقدماتی در حال انجام است از جمله اینکه در چند سال گذشته بورس انرژی به کمک وزارت نفت اوراق سپرده نفتی را بفروش می‌رساند، یعنی اشخاص می‌توانند به جای اینکه پول خود را در بانک سرمایه‌گذاری کرده و یا ارز بخرند؛ بشکه نفت خریداری کنند و با توجه به اینکه ریالی خریداری می‌کنند؛ می‌توانند به صورت دلاری در بازار بفروش برسانند، همچنین این امکان وجود دارد که اگر به میزان ۷۰۰ هزار بشکه نفت بخرند؛ صادر کنند، بنابراین این بنوعی پیش‌پرداخت خرید نفت است که منابع آن در اختیار شرکت ملی نفت قرار دارد.

حسینی بیان داشت: بورس طرح‌هایی دارد که سهام پروژه‌ها برای تکمیل در بورس عرضه می‌شود و مردم سهام را خریداری کرده و در پروژه سهیم می‌شوند، مثلا پروژه‌ای که ۹۰ درصد اجرا شده و برای تکمیل با کمبود منابع مواجه شده و نیاز به اعتبار دارد؛ ارزش‌گذاری می‌کنند و قیمت فعلی پروژه را محاسبه و اجازه انتشار سهام می‌دهند و مردم سهام را خریداری می‌کنند، این برنامه جدیدی است که اکنون مورد استقبال قرار گرفته است، علاوه بر این سهام پالایشگاه‌ها نیز در بورس معامله می‌شود.

وی توضیح داد: برنامه دیگری که در برنامه هفتم صورت گرفته اجازه داده شده که بخش خصوصی بتواند در بخش بالادست صنعت نفت حضور داشته باشد یعنی اگر بخش خصوصی سرمایه داشته باشد؛ می‌تواند توسعه میدان نفتی و گازی، چاه دست دوم، جمع‌آوری گاز‌های فلر را بعهده بگیرد، یعنی همان اقداماتی که تاکنون دست شرکت ملی نفت بوده را انجام داده و مشارکت کند و با توجه به اینکه بخش خصوصی خود نمی‌تواند این کار را انجام دهد حدود ۱۷، ۱۸ شرکت E&P در کشور شناسایی و راه‌اندازی شده که بخش خصوصی داخلی و خارجی می‌تواند با همکاری با این شرکت‌ها پروژه‌های نفتی را به اجرا برساند، بنابراین بستر‌هایی برای حضور بخش خصوصی فراهم شده است.

عضو کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی تصریح کرد: پیشنهاد دیگری هم مطرح بود و آن اینکه دولت پروژه‌ها را به شرکت‌های معتبر و قابل اعتماد واگذار کند و این شرکت‌ها در زمان شروع پروژه اوراق مشارکت بفروشند و از محل این منابع پروژه را آغاز کنند قاعدتا وقتی پروژه استارت بخورد و بخشی از آن راه‌اندازی شود؛ می‌توان سهام را به فروش رساند و همین اوراق مشارکت را تبدیل به سهام کرد یعنی وقتی مردم احساس کنند اوراق مشارکتی که خریداری کرده‌اند در یک پروژه‌ای که ارزش افزوده بالایی دارد؛ بکار گرفته شده؛ استقبال می‌کنند.

وی گفت: پروژه‌های نفتی می‌توانند به پروژه‌های سودآور تبدیل شوند و قاعدتا مردم آمادگی پیدا خواهند کرد که اوراق مشارکتی را که خریداری کرده‌اند تبدیل به سهام کنند و در پروژه‌ها شراکت کنند، ضمن اینکه در بورس انرژی هم شرکت نفت از طریق ابزاری برای تامین مالی استفاده می‌کند.

حسینی ادامه داد: پیشنهادات دیگری هم مطرح شد که با توجه به اینکه پیش‌بینی می‌شود حدود ۲۰ میلیارد دلار اسکناس در اختیار مردم باشد که برای حفظ ارزش پول خریداری و نگهداری می‌کنند؛ اگر اجازه دهیم مردم یا نفت خام را خریداری کنند و یا در پروژه‌های نفتی سرمایه‌گذاری کنند و دولت مکلف می‌شود که از محل فروش نفت خام و گاز؛ ارز را به سرمایه‌گذاران برگرداند، این‌ها روش‌های مختلفی است که می‌شود انجام داد.

وی خاطرنشان کرد: در دنیا این اقدامات براحتی از طریق بورس انجام می‌شود یعنی شرکت‌هایی مثل شل، بی‌پی توتال و. شرکت‌های بورسی هستند و هر زمان پروژه جدیدی را معرفی کنند؛ می‌توانند براحتی میلیون‌ها دلار در بورس تامین مالی کنند، اما با توجه به اینکه شرکته‌ای ما هنوز دولتی هستند و بورسی نشده‌اند با این مشکل مواجه هستیم که باید ابزار جدیدی برای حضور مردم و جذب سرمایه بخش خصوصی تعریف کنیم.

عضو کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی همچنین گفت: مثلا شرکت کرسنت به محض اینکه با ایران قرارداد خرید گاز را منعقد کرد سهام پروژه را در بورس عرضه کرد و مردم کل سهام این شرکت را خریداری کردند و از این طریق براحتی توانست منابع مورد نیاز اجرای پروژه را تامین کند بنابراین ما نیز باید به این سمت برویم که نهایتا پروژه‌ها دست بخش خصوصی بیایند و شرکت‌ها از طریق بورس تامین مالی کنند.

دیگر خبرها

  • تراز تجاری منطقه آزاد قشم به مثبت ۳۱۳ میلیون دلار رسید
  • مردم به جای سرمایه گذاری در بانک؛ نفت بخرند!
  • عرضه سهام بیواتانول باشت در بورس
  • افزایش ۶ هزار و ۲۳۱ واحدی شاخص کل بورس
  • شاخص کل بورس تهران در معاملات امروز 6 هزار واحد رشد کرد
  • ۳۲ میلیارد تومان نقدینگی حقیقی‌ها در روز سبز شاخص کل به بازار سهام تزریق شد
  • افزایش بیش از شش هزار واحدی شاخص بورس تهران
  • رشد ۶ هزار واحدی شاخص بورس +جدول
  • رشد ۶ هزار واحدی شاخص بورس در آخرین روز معاملاتی هفته
  • مردم به جای سرمایه‌گذاری در بانک نفت بخرند!