Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار مهر، سید آرش حسینی میلانی صبح امروز در یکصد و بیست و یکمین جلسه صحن علنی شورای شهر تهران در دفاع از کلیات لایحه تعیین نرخ عوارض تردد در محدوده‌های مرکزی شهر تهران گفت: سالیان سال است که تعداد خودروهای شخصی در کلانشهر تهران رو به افزایش است. در سال ۵۷، ۱۰۰ هزار خودرو به شهر افزوده می‌شد ولی هم‌اکنون این رقم به ۴۰۰ هزار خودرو شخصی رسیده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی ادامه داد: از سوی دیگر، روند خروج خودروهای فرسوده طی سال گذشته با مشکلاتی روبه‌رو شده است.

این عضو شورای شهر تهران با تاکید بر اینکه سهم حمل و نقل عمومی باید در شهر تهران افزایش یابد، اظهار داشت: برای مقابله با آلایندگی هوا خودروهای شخصی، باید عوارضی درخصوص تولید آلایندگی و تردد شخصی تعیین شود تا یک نوع بازدارندگی ایجاد شود.

حسینی میلانی با بیان اینکه برای مقابله با آلودگی هوا و رفع آلایندگی چاره‌ای نداریم جز اینکه شهر تهران از شهری خودرومحور به شهری انسان‌محور تغییر رویکرد بدهد، تصریح کرد: ما باید به سمتی برویم که شهروندان تهرانی بجای استفاده از خودروهای شخصی امکان استفاده از حمل و نقل عمومی را داشته باشند. در این رابطه در لایحه تاکید شده که منابع حاصله به توسعه حمل و نقل عمومی و راهکارهای کاهش آلودگی هوا اختصاص یابد.

وی با بیان اینکه در همه کلانشهرهای دنیا طرح کاهش آلودگی در زون‌های مختلفی اعمال می‌شود، خاطرنشان کرد: براساس مطالعات متعددی که توسط شرکت کنترل کیفیت هوا در سال‌های گذشته درباره اثربخشی این راهکار انجام شده و بحث مدیریت تردد مورد تایید قانون هوای پاک و کارگروه ملی کنترل آلودگی هوا است.

سخنگوی کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای شهر تهران با اشاره به گزارش معاونت حمل و نقل و ترافیک درباره آلودگی هوا ابراز داشت: براساس گزارش معاونت حمل و نقل و ترافیک درباره آلودگی هوای تهران در سال ۹۷ نسبت به سال ۹۶، میزان ذرات کمتر از ۲.۵ میکرون - که تاثیرات مهمی بر سلامتی افراد دارند - ۲۱ تا ۴۱ درصد در ساعات صبحگاهی در ایستگاه معرف محدوده مرکزی شهر کاهش یافته است.

حسینی میلانی افزود: براساس گزارش سازمان هواشناسی، اثرات هواشناسی بر کاهش آلودگی هوا حدود ۵۰ درصد بوده و مابقی آن مرتبط به اقدامات شهرداری و از جمله طرح ترافیک، طرح کاهش و گسترش معاینه فنی است.

وی درباره اثرات ترافیکی طرح هم بیان کرد: بر اساس گزارش دریافتی در بحث ترافیکی هفت درصد به سرعت اتوبوس‌های عادی و ۱۲ درصد به سرعت اتوبوس‌های تندرو افزوده شده است و میزان ورود به محدوده طرح ترافیک در ساعات اجرا ۳۸ درصد کاهش یافته است و در کل شبانه‌روز نیز میزان ورود ۲۲ درصد کمتر شده است.

گفتنی است کلیات این طرح با ۱۸ رای موافق و دو رای مخالف تایید شد.

کد خبر 4532159 نورا حسینی

منبع: مهر

کلیدواژه: آلودگی هوا شورای شهر تهران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۶۰۸۳۰۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بازگشت آلودگی هوا به پایتخت

به گزارش خبرآنلاین، کیفیت هوای شهر تهران در بیست و هفتمین روز فروردین ماه برای نخستین بار در شرایط نارنجی (ناسالم برای گروه های حساس) قرار گرفت.

ایرنا در خبری نوشت: با توقف سامانه بارشی و همچنین بازگشت تدریجی شهروندان تهرانی از مسافرت های نوروزی و افزایش تردد وسایل نقلیه شخصی در سطح شهر، شاهد کاهش کیفیت هوای تهران هستیم به گونه ای که شاخص لحظه ای کیفیت هوای شهر تهران امروز/ دوشنبه با قرار گرفتن روی عدد ۱۱۹ در شرایط ناسالم برای گروه های حساس قرار گرفت که در این شرایط به کودکان، بیماران قلبی و ریوی و همچنین زنان باردار توصیه می شود از تردد در فضای باز خودداری کنند.

این درحالی است که میانگین کیفیت هوای پایتخت طی ۲۴ ساعت گذشته روی عدد ۷۹ و در شرایط سالم قرار داشت.

بر اساس اطلاعات از ایستگاه های سنجش کیفیت هوای شهر تهران هیچ نقطه ای از پایتخت در وضعیت قرمز (ناسالم برای همه افراد) نیست اما مناطقی همچون پیروزی منطقه (۱۳)، شادآباد منطقه (۱۸) و همچنین شهرداری منطقه ۱۹ در وضعیت ناسالم برای گروه های حساس است و مابقی مناطق کیفیت هوا در شرایط سالم است.

در سال گذشته و براساس روز شمار شاخص آلودگی ۱۰ روز هوای پاک، ۲۳۶ روز هوای قابل قبول، ۱۰۷ روز هوای ناسالم برای گروه‌های حساس و ۱۲ روز هوای ناسالم برای تمامی گروه‌ها در پرونده شاخص آلودگی هوای پایتخت ثبت شده است.

از ابتدای امسال تاکنون، پایتخت نشینان ۵ روز هوای پاک و ۲۱ روز هم هوای سالم استنشاق کردند و بر اساس اطلاعات دریافتی از ایستگاه‌های سنجش کیفیت هوای شهر تهران همه مناطق در وضعیت سالم است.

شاخص کیفیت هوا معیاری برای تعیین روزانه کیفیت هوا و میزان ارتباط آن با سطوح سلامت افراد است که به ترتیب از صفر تا ۵۰ در شرایط پاک یا سبز، ۵۱ تا ۱۰۰ در شرایط قابل قبول یا زرد، ۱۰۱ تا ۱۵۰ در شرایط ناسالم برای گروه حساس یا نارنجی، ۱۵۱ تا ۲۰۰ در شرایط ناسالم برای همه یا قرمز، ۲۰۱ تا ۳۰۰ در شرایط بسیار ناسالم یا بنفش و ۳۰۱ تا ۵۰۰ در شرایط خطرناک یا ارغوانی تعیین شده است.

۴۷۲۳۶

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1895333

دیگر خبرها

  • آلودگی هوا به تهران بازگشت
  • آلودگی هوای تهران برای گروه‌های حساس
  • بازگشت آلودگی هوا به پایتخت
  • کارگروه کاهش آلودگی هوای دزفول تشکیل شد
  • آلودگی هوای خانگی در دوران بارداری بر سلامت جنین تأثیر دارد؟
  • ضرورت تغییر سبد انرژی برای کاهش آلودگی هوای اصفهان
  • تدوین سند کاهش آلایندگی مراکز صنعتی استان اصفهان
  • تایید کلیات مفاد سند «جامع کاهش آلودگی هوای اصفهان»
  • کلیات مفاد سند جامع کاهش آلودگی هوای اصفهان تایید شد
  • تأیید کلیات مفاد «سند جامع کاهش آلودگی هوای اصفهان»