Web Analytics Made Easy - Statcounter

مناسبات استراتژیک میان عراق و روسیه در نتیجه سفر محمدعلی حکیم به مسکو این روزها با توجه ویژه‌ای مواجه شده است.

به گزارش گروه بین الملل قدس آنلاین، سفر اخیر محمد علی حکیم وزیر خارجه عراق به روسیه، سیگنال‌ها و پیام‌های بسیار مهمی در خصوص روند مطلوب مناسبات عراق و روسیه در مرحله کنونی و آینده به دنبال داشته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ناظران اعتقاد دارند سفر حکیم در ابعاد استراتژیک فراتر از چارچوب‌های دیپلماتیک و تبلیغات رسانه‌ای بود و واقعیت هایی را در خود داشت که باید در زمینه منافع و مناسبات مشترک عراق و روسیه و اقدامات متقابل از سوی دو طرف برای تقویت و تثبیت این مناسبات مدنظر قرار گیرد.

واقعیت اول این است که روسیه در روند جنگ عراق ضد گروه‌های تروریستی و تکفیری داعش در کنار این کشور قرار داشت و مانند برخی جریان‌های بین‌المللی و منطقه‌ای دیگر با رویکردهای دوگانه با این موضوع تعامل نکرد. از مصادیق این اقدام می‌توان به تجهیز عراق به سلاح‌های مختلف به ویژه هواپیماهای جنگنده سوخو و هماهنگی‌های اطلاعاتی و امنیتی تأثیرگذار اشاره کرد که نمونه آن تشکیل اتاق چهار جانبه هماهنگی‌های اطلاعاتی در اواخر سپتامبر 2015 میان ایران، عراق، روسیه و سوریه بود.

واقعیت دوم این است که روسیه از مدت‌ها پیش رویکرد سیاسی و استراتژیک مستمری را در همگرایی با محور مقاومت آغاز کرده که عراق نیز بخشی از این محور به شمار می رود. این موضوع تاثیر زیادی در بازدارندگی پروژه های تجاوز طلبانه آمریکایی در منطقه و حفظ موازنه قدرت در عرصه های سیاسی و میدانی به نفع محور مقاومت دارد. شاید بتوان گفت شاخص‌ها و نتایج درگیری‌ها در سوریه و یمن و عراق نشان دهنده این واقعیت است.

موضوع سوم این است که مسکو برخلاف واشنگتن اعتبار قابل توجهی در سیاست‌گذاری‌ها و مواضع و رویکردهای خود به دست آورده است. این موضوع به این معنا است که امکان تعامل مثبت با این کشور و اعتماد به آن وجود دارد، چرا که ائتلاف‌های روسیه همواره با ثبات و رویکرد مشخص دنبال می‌شود و این موضوع تضمین منافع ملی عراق در صورت همکاری با مسکو را بیش از پیش فراهم می‌کند.

بنا بر آنچه که گفته شد درخواست‌های جدی در بغداد از سوی گروه‌های مختلف سیاسی و نخبگان فکری و فرهنگی برای تجدید نظر در مناسبات عراق با آمریکا مطرح شده است. چرا که تجربه اشغالگری آمریکا در عراق و خسارت‌ها و مصیبت‌های ناشی از آن و رویکردهای توسعه طلبانه واشنگتن و اصرار این کشور بر ادامه موجودیت نظامی در عراق و مصیبت‌ها و مشکلاتی که این کشور برای عراق ایجاد کرده، در ذهن مردم و نخبگان عراق حک شده است.

علاوه بر این که در چارچوب سیاست باز و متوازن عراق، تقویت و بهبود مناسبات با روسیه ضروری به نظر می‌رسد. مناسباتی که می‌تواند تمامیت و استقلال کشور را در اولویت‌های اصلی اهداف خود قرار دهد و باعث شود عراق نقش محوری و تاثیرگذار در حل مشکلات منطقه داشته باشد و راه حل‌هایی مناسب‌تر و با هزینه کمتر ارائه دهد.

این موضوع را به وضوح می‌توان در نتایج مذاکرات حکیم با سرگی لاوروف همتای روس وی و سایر مسئولان این کشور مشاهده کرد. وزیر خارجه عراق در مسکو تاکید کرد که باید بحران سوریه حل و فصل شود و قطعنامه‌های بین المللی در این کشور به اجرا گذاشته شود. وی سوریه را دولتی باثبات و دارای تمامیت ارضی کامل معرفی کرد و خواستار بازگشت این کشور به اتحادیه عرب شد. حکیم همچنین تأکید کرد که عراق در هیچ ائتلافی ضد ایران شرکت نخواهد کرد.

این مواضع نشان‌دهنده تطابق و توافق مهم و حیاتی بین مواضع بغداد و مسکو و پایتخت های دیگر نظیر تهران و دمشق به شمار می‌رود. این موضوع می‌تواند راه‌حل های عملیاتی و واقعی برای بحران‌های منطقه ایجاد کرده و فرصت اجرای پروژه‌ها و برنامه‌های کاری برای تخریب و به فرسایش کشاندن توانمندی‌های منطقه‌ای را از دشمن بگیرد.

منابع مطلع به روند تحرکات عراق و روسیه می گویند که بغداد و مسکو در حال حاضر در مسئله تامین امنیت مرزهای عراق و سوریه در صورت عقب‌نشینی آمریکا از سوریه و ایجاد نظام امنیتی کامل بین دو کشور و همکاری در زمینه فعالیت‌های انرژی و رسیدن به راهکارهای مشارکت مسکو در تجهیز و آموزش ارتش عراق برای مقابله با توطئه‌های خارجی متمرکز شده‌اند.

میخائیل بوگدانوف معاون وزیر خارجه روسیه و فرستاده ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه در خاورمیانه پیش از این تاکید کرده بود که امکان ایجاد سیستم امنیتی فراگیر در عراق و آموزش یگان‌های نظامی عراق توسط روسیه وجود دارد.

سرگی لاوروف نیز بعد از دیدار با محمد علی حکیم تاکید کرد: ما همکاری نظامی با عراق در زمینه مبارزه با گروه‌های تروریستی داریم و مسکو کمکهای لازم به عراق برای توسعه توانمندی‌های نظامی این کشور را ارائه خواهد کرد. ما می‌بینیم که اوضاع امنیتی عراق بعد از ریشه کن شدن گروه تروریستی داعش بهبود ملموسی پیدا کرده است.

همکاری‌های نظامی و اطلاعاتی بین عراق و روسیه با حضور قدرتمند تعدادی از شرکت‌های بزرگ روسیه در بازار اقتصاد عراق همراه شده است. از جمله این شرکت‌ها می‌توان به شرکت نفتی لوک اویل و شرکت گاز پروم اشاره کرد که از چند سال گذشته فعالیت‌هایی در زمینه سرمایه‌گذاری نفتی در عراق انجام می‌دهند. به این ترتیب روسیه می‌تواند بیشترین تمایل را برای ایجاد امنیت و ثبات در عراق داشته باشد و این کشور را از دایره کشمکش‌های سیاسی و امنیتی و معامله‌های خارجی و داخلی نجات دهد.

لاوروف در این زمینه تأکید کرد که روسیه اهمیت زیادی به افزایش روابط تجاری و اقتصادی و سرمایه گذاری به ویژه در زمینه هیدروکربن با عراق می‌دهد و نتایج بسیار خوبی در این زمینه به دست آورده است تا سطح سرمایه گذاری روسیه در این بخش از 10 میلیارد دلار فراتر رود.

مسکو همچنین به دنبال مشارکت تأثیرگذار در روند بازسازی مناطق و شهرهای تخریب شده در نتیجه اقدامات گروه تروریستی داعش است و معتقد است که عراق بعد از پیروزی‌های اخیر می‌تواند از یک قربانی به یک بازیگر فعال و تاثیرگذار تبدیل شود.

منبع: تسنیم

انتهای پیام

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: روسیه عراق مسکو مناسبات استراتژیک وزیر خارجه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۶۳۷۶۱۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اظهارات گروسی درباره تعطیل شدن بازرسی ها از تاسیسات هسته ای ایران/ احضار سفرای ایران توسط چند کشور اروپایی/ یاوه گویی جدید نتانیاهو درباره ایران/ تکذیب مشارکت عربستان در رهگیری حملات موشکی و پهپادی ایران

بین الملل تابناک: اظهارات گروسی درباره تعطیل شدن بازرسی ها از تاسیسات هسته ای ایران، احضار سفرای ایران توسط چند کشور اروپایی، یاوه گویی جدید نتانیاهو درباره ایران، تکذیب مشارکت عربستان در رهگیری حملات موشکی و پهپادی ایران و دیدار و گفت‌وگوی السودانی با بلینکن در واشنگتن از مهم ترین خبرها و رویدادهای منطقه ای و بین المللی در 24 ساعت گذشته بوده اند.

اظهارات گروسی درباره تعطیل شدن بازرسی ها از تاسیسات هسته ای ایران

 مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با تاکید بر اینکه مدرکی درباره ساخت سلاح‌ هسته‌ای در ایران وجود ندارد، گفت که تنش‌های اخیر نیز خللی بر روند فعالیت‌های نظارتی این سازمان از برنامه هسته‌ای ایران ایجاد نکرده است.

 رافائل گروسی که به نیویورک سفر کرده است در جمع خبرنگاران، توضیح داد: بازرسان ما در ایران روز گذشته از سوی دولت این کشور مطلع شدند که تمام مراکز هسته‌ای که ما هر روز بازرسی می‌کنیم بنا به دلایل امنیتی تعطیل است. این مراکز امروز برای ادامه بازرسی‌ها باز شدند اما من تصمیم گرفتم که بازرسان ما تا زمانی که اوضاع آرام نشود بازنگردند؛ بنابراین ما کار خود را از فردا از سر می‌گیریم.

وی با بیان اینکه تنش‌های اخیر تاثیری بر فعالیت‌های آژانس نداشته است، افزود:‌ ما در ایران هستیم و به کارمان ادامه می‌دهیم.

مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی در پاسخ به پرسشی درباره تحولات جدید در برنامه هسته‌ای ایران، برخی ادعاهای سیاسی را تکرار کرد و گفت: ایران از ذخایر اورانیوم غنی‌شده در سطح بسیار بالایی برخوردار است. این به‌ خودی‌خود بدین معنا نیست که ایران دارای سلاح اتمی است.

وی افزود: تا جایی که به آژانس مربوط است - البته باید هنگام اظهار نظرهای عمومی محتاط باشیم - ما هیچگونه اطلاعات یا نشانه‌ای مبنی بر اینکه ایران از برنامه ساخت سلاح اتمی برخوردار است، نداریم. در عین حال ما به طرف ایرانی گفته‌ایم که این سطح از ذخایر مواد اتمی که به لحاظ فنی نزدیک به ساخت سلاح هسته‌ای است، در سطح جهانی پرسش برانگیز است و به همین خاطر از آنها خواسته‌ایم که به طور کامل با ما همکاری کنند.

گروسی ابراز امیدواری کرد که ظرف چند هفته آینده راهی تهران شود و اوضاع را روی ریل قرار دهد.

احضار سفرای ایران توسط چند کشور اروپایی

وزارت‌های خارجه فرانسه، بلژیک و جمهوری چک سفرای ایران را در کشورهای متبوع خود احضار کرده و مخالفت خود را با حمله تلافی‌جویانه ایران علیه مواضع رژیم صهیونیستی، اعلام کردند.

در واکنش به حمله تلافی‌جویانه ایران به مواضع رژیم صهیونیستی، جمهوری چک، فرانسه و بلژیک سفرای ایران را احضار کردند.

وزیر خارجه جمهوری چک در شبکه اجتماعی ایکس (توییتر سابق) اعلام کرد: «امروز تصمیم گرفتم سفیر ایران را احضار کنم.» او همچنین مدعی شد که ایران «با حمله به اسرائیل، تمام خطوط قرمز را زیر پا گذاشته است.»

این در حالی است که حمله اخیر ایران به مواضع رژیم صهیونیستی در سرزمین‌های اشغالی در پاسخ به جنایت اسرائیل در حمله به کنسولگری ایران در دمشق صورت گرفت؛ حمله‌ای که هفت مستشار نظامی ایران را به شهادت رساند.

جمهوری چک به عنوان یکی از اعضای اتحادیه اروپا و ناتو، یکی از متحدان دیرینه رژیم صهیونیستی و اقداماتش در منطقه است و وزیر خارجه این کشور نیز در پیام اخیر خود ایران را به «در خطر انداختن وضعیت امنیتی منطقه» متهم کرد!

وزارت خارجه فرانسه نیز در بیانیه‌ای با بیان اینکه پاریس سعی دارد در همکاری با شرکای خود تنش‌ها را کاهش دهد، اعلام کرد با احضار سفیر تهران، حمله ایران به اسرائیل را با شدیدترین لحن محکوم کرده است.

علاوه بر این، وزیر خارجه بلژیک هم ضمن احضار سفیر ایران در این کشور، در بیانیه‌ای ادعا کرد: «این حمله ثبات و جان مردم منطقه را به خطر انداخته و صلح را دست‌نیافتنی‌تر می‌کند. از همه طرفین می‌خواهم که بیشترین میزان خویشتن‌داری را از خود نشان دهند.»

یاوه گویی جدید نتانیاهو درباره ایران

 بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی در تداوم یاوه گویی‌های خود علیه ایران، خواستار اتحاد جامعه جهانی برای مقابله با تهران شد.

به گزارش سی ان ان، نتانیاهو در بیانیه‌ای که در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) منتشر کرده، بدون اشاره به حمله رژیم صهیونیستی به کنسولگری ایران در دمشق که ناقض قوانین بین‌الملل است مدعی شد: جامعه بین‌المللی در برابر تجاوز ایران که صلح جهانی را تهدید می‌کند، یکپارچه بایستد.

نخست وزیر رژیم صهیونیستی در ادامه ادعاهای بی‌اساس خود، افزود: ایران به طور مستقیم و از طریق نیروهای نیابتی خود، حماس و دیگران، در حال انجام یک کارزار تجاوزکارانه تمام‌عیار است که نه تنها (رژیم) اسرائیل، بلکه کل خاورمیانه را تهدید می‌کند.

تکذیب مشارکت عربستان در رهگیری حملات موشکی و پهپادی ایران 

عربستان هر گونه مشارکت خود در رهگیری حملات موشکی و پهپادی ایران به فلسطین اشغالی را تکذیب کرد.

 منابع آگاه در گفت‌وگو با «العربیه» هر گونه مشارکت عربستان در رهگیری حملات موشکی و پهپادی ایران به فلسطین اشغالی را تکذیب کردند.

منابع مطلع شامگاه دوشنبه به العربیه گفتند هیچ سایت رسمی عربستان اظهاراتی مبنی بر مشارکت این کشور در رهگیری حملات اخیر ایران منتشر نکرده است.

پیش‌تر برخی منابع خبری رژیم صهیونیستی با انتشار اخباری و منسوب کردن آن به یک پایگاه خبری رسمی سعودی مدعی شدند عربستان در ائتلاف دفاعی اخیری که برای مقابله با حملات ایران شکل گرفته، ایفای نقش داشته است.

دیدار و گفت‌وگوی السودانی با بلینکن در واشنگتن

نخست‌وزیر عراق امروز با وزیر امور خارجه آمریکا در واشنگتن دیدار و گفت‌وگو و در مورد مسایل مربوط به تشکیل کمیته هماهنگی میان بغداد و و همچنین مسایل اقتصادی و تجاری رایزی کرد.

«محمد شیاع السودانی» نخست وزیر عراق و «آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه عراق امروز در واشنگتن با یکدیگر دیدار و درباره راه‌اندازی توافق چارچوب راهبردی مشترک و همچنین تشکیل کمیته هماهنگی میان عراق و آمریکا رایزنی کردند.

علاوه بر این، تعدادی از پرونده‌های مختلف از جمله در بخش اقتصادی و فرصت‌های سرمایه‌گذاری شرکت‌های آمریکایی در عراق روی میز مذاکره دو طرف بود.

السودانی تأکید کرد توافق چارچوب راهبردی مانند یک نقشه راه برای گسترش روابط آینده عراق و آمریکا است.

آنتونی بلینکن در دیدار نخست وزیر عراق گفت:«خرسندیم که می‌بینیم عراق در پرونده‌های اقتصادی، سرمایه‌گذاری و انرژی به موفقیت می‌رسد. با محمد السودانی دیدار مثمر ثمری داشتیم.»

 

دیگر خبرها

  • ادعای رسانه آمریکایی: روسیه قصد دارد آمریکا را ضعیف کند
  • روابط دوستانه ایران و روسیه زمینه ساز تقویت مناسبات است
  • روابط دوستانه ۲ کشور زمینه ساز تقویت مناسبات است
  • دو کشوری که حمله ایران به اسرائیل را محکوم نکردند علیه آمریکا متحد می شوند
  • اتحاد روسیه و چین علیه آمریکا پس از حمله ایران به اسرائیل
  • دیدار سفیر جمهوری اسلامی ایران‌ در ترکیه با وزیر امور خارجه
  • دیدار سفیر جمهوری اسلامی ایران‌ در ترکیه با امیرعبداللهیان
  • سفر معاون وزیر خارجه ایران به مسکو
  • اظهارات گروسی درباره تعطیل شدن بازرسی‌ها از تاسیسات هسته‌ای ایران/ احضار سفرای ایران توسط چند کشور اروپایی/ یاوه گویی جدید نتانیاهو درباره ایران/ تکذیب مشارکت عربستان در رهگیری حملات موشکی و پهپادی ایران
  • اظهارات گروسی درباره تعطیل شدن بازرسی ها از تاسیسات هسته ای ایران/ احضار سفرای ایران توسط چند کشور اروپایی/ یاوه گویی جدید نتانیاهو درباره ایران/ تکذیب مشارکت عربستان در رهگیری حملات موشکی و پهپادی ایران