Web Analytics Made Easy - Statcounter

هدف اتحادیه اروپا از راه اندازی سازوکار مالی اینستکس، تسهیل تجارت شرکت های اروپایی با ایران نیست؛ بلکه این اتحادیه به دنبال نمایش استقلال بین المللی خود از آمریکاست. محدود بودن این سازوکار به غذا و دارو، ابهام در نحوه همکاری سایر کشورها و تبدیل اینستکس به ابزاری جهت فشار به فعالیت های موشکی و منطقه ای ایران، ۳ ابهام مهمی است که عملکرد این سازوکار را مختل می‌کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اگر اروپا به دنبال تسهیل تجارت با ایران است، باید در کنار رفع این ابهامات، دامنه اقدامات خود را گسترش دهد و مسیری دیگر را طی نماید.

گروه بین الملل بازارنیوز: بعد گذشت بیش از ۸ ماه از تصمیم آمریکا برای خروج یکجانبه از توافق هسته ای با ایران، سه کشور اروپایی آلمان، فرانسه و انگلیس در تلاشی برای جلوگیری از فروپاشی این توافق، در ۳۱ ژانویه سازوکار مالی اینستکس را جهت حفظ تجارت با ایران ثبت کرده اند.

مستقر کردن سازوکار اینستکس در واکنش به فشارهای آمریکا و تحریم های این کشور علیه ایران بوده است. این سازوکار نشانه ای از نارضایتی قدرت های اروپایی از یکجانبه گرایی در حال رشد آمریکا در سطح جهان است که در طی مدت کوتاه اخیر از توافقنامه های بین المللی متعددی خارج شده است.

هدف اینستکس نمایش استقلال از آمریکاست نه تسهیل تجارت با ایران

در نتیجه قدرت های اروپایی در حال برداشتن گام هایی برای یافتن اقداماتی جهت ایجاد یک نقش مستقل برای خود در عرصه بین المللی هستند. در همین زمینه گمانه زنی ها از امکان تشکیل یک ارتش اروپایی و همچنین تقویت نقش یورو در پرداخت ها بین المللی به عنوان جایگزین دلار آمریکا مطرح شده است.

به همین ترتیب، می توان پی برد اگرچه اینستکس ابتدائاً ماهیت اقتصادی دارد، اما پیامدهای سیاسی آن برای اتحادیه اروپابیشتر اهمیت دارد. لازم به یادآوری است که یک دهه قبل از اینکه ایران با گروه ۵+۱ در زمینه مسائل هسته ای، توافق کند، سه کشور اتحادیه اروپا مذاکراتی را با ایران آغاز کرده بودند. بنابراین اروپایی ها توافق هسته ای را مستقل از تبعات منفی لغو آن، یک ابتکار اروپایی می دانند.

۳ مسئله مهمی که می تواند عملکرد اینستکس را مختل کند

با این حال با وجود اهمیت بالای سیاسی اینستکس، حداقل ۳ مسئله مهم وجود دارد که ممکن است در آینده عملیاتی شدن آن را مختل کند و این سؤال را ایجاد کند که آیا این سازوکار عملیاتی خواهد بود یا نه. این مسائل اساسی بدین شرح است:

۱. طبق بیانیه رسمی سه کشور اروپایی، اینستکس برای فروش مواد غذایی، دارو و تجهیزات پزشکی به ایران استفاده خواهد شد. این در حالی است که ایران انتظار دارد که هرگونه اقدامی که از سوی اروپایی ها قرار است انجام شود، باید همه جنبه های تجاری کشور را پوشش دهد؛ حتی آن هایی که به طور یکجانبه از سوی آمریکا تحریم شده اند.

۲. هنوز مشخص نشده است که آیا شرکت های اروپایی یا غیر اروپایی مایل به پیوستن به اینستکس و فعالیت در قالب این سازوکار برای تجارت با ایران هستند یا نه. اگر جواب منفی باشد، ممکن است تا حد زیادی اثربخشی اینستکس کاهش یابد.

۳. در عین اینکه سه قدرت اروپایی تلاش می کنند تا اینستکس یک جنبه قابل قبولی از حفظ روابط خود با ایران باشد، آن ها به ایران در مورد مسائل مربوط به موشک ها و فعالیت های منطقه ای فشار می آورند.

موفقیت اینستکس در گروه گسترش دامنه اقدامات اروپا

به این ترتیب این نگرانی وجود دارد که اروپایی ها ممکن است بخواهند از اینستکس به عنوان یک اهرم فشار استفاده کنند تا ایران را مجبور به رعایت این مسائل کنند. این اقدام بدون شک با واکنش منفی ایران مواجه خواهد شد که ممکن است منجر به شکست کلیّت سازوکار اینستکس شود.

باتوجه به نکات فوق، هنوز بسیار زود است نتیجه گیری شود که اقدام جدید اروپایی ها می توند یک ابزار مؤثر برای حفظ توافق هسته ای با ایران باشد. با این حال برای بهبود روابط تجاری ایران و اروپا لازم است سه عضو اصلی اروپا دامنه اقدامات خود را گسترش دهند و تمامی موارد تحریمی و غیرتحریمی را در سازوکار مالی خود پوشش دهند. همچنین باید سایر کشورهای اروپایی را نیز تشویق به حضور و فعالیت در قالب این سازوکار مالی نمایند.

مقاومتی نیوز/

لینک کوتاه خبر: bzna.ir/000CNK برچسب ها: اینستکس ، اروپا ، امریکا ، تحریم

منبع: بازار نیوز

کلیدواژه: اینستکس اروپا امریکا تحریم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت bazarnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «بازار نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۷۱۶۹۳۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تحریم‌های جدید اروپا تأثیری بر تجارت خارجی ایران نخواهد داشت/ افزایش قیمت کالاهای اساسی گران‌فروشی است

سخنگوی دولت در پاسخ به قدس آنلاین به مصوبه دیروز شورای وزیران خارجه اتحادیه اورپا برای اعمالت حریم های بیشتر و جدید علیه کشورمان در واکنش به عملیات موشکی وعده صادق در پاسخ به تعرض رژیم صهیونیستی علیه مقر دیپلماتیک ایران در سوریه واکنش نشان داد و با تأکید بر اینکه افکار عمومی و جامعه جهانی رفتارم تناقض و پاداش دادن کشورهای غربی به ویژه آمریکا و اروپا به رژیم صهیونیستی در ازای کودک کشی، جنایت جنگی و نسل کشی در غزه را قضاوت می‌کند و می بیند، گفت: این حوادث هم ماهیت رژیم صهیونیستی و هم دول اروپایی و آمریکا را برای مردم جهان آشکار می‌کند.

وی با اشاره به اقدام روز گذشته شورای وزیران اتحادیه اورپا برای اعمال تحریم های جدید علیه ایران تصریح کرد: الحمدللاه ملت ایران با وجود تحریم های شدید طی دو سال اخیر در زمینه تجارات خارجی با ثبت رقم ۱۵۰ میلیارد دلار رکورد زنی کرده که این نشان می‌دهد تحریم ها اثری ندارد و با وجود همه دشمنی‌ها و فشلزها این مسیر رشد ادامه خواهد داشت.

سفرهای رئیس جمهور با نگاه به تحقق شعار سال

علی بهادری جهرمی همچنین یا اشاره به سفر رئیس جمهور به پاکستان و سریلانکا، این سفرها را در راستای سیاست تقویت روابط همسایگی و استفاده از همه ظرفیت ها برای تحقق شعار سال عنوان کرد و گفت: در سفر رییس‌جمهور به پاکستان، ۸ سند همکاری در حوزه‌های مختلف میان مقامات دو کشور امضا شد و افزایش سطح تبادلات اقتصادی و تجاری دو کشور برای رسیدن به ۱۰ میلیارد دلار، هدف‌گذاری شده است.

سخنگوی دولت توسعه و تقویت همکاری‌های امنیتی بین ایران و پاکستان یکی دیگر  از اهداف سفر رئیس‌جمهور به این کشور با توجه به همکاریهای دوجانبه در مبارزه با تروریسم و اشرار و خرابکاری‌ها همسایه عنوان کرد و گفت: با اقدامات دولت هم حجم مبادلات ما با پاکستان افزایش داشته هم سهم سبد صادراتی ما و پاکستان رشد داشته به نحوی که  ششمین مقصد صادراتی ایران بوده که یک رتبه افزایش پیدا کرده و میزان صادرات از ۱.۵ میلیارددلار ۱۴۰۱ به بیش از ۲ میلیارد رسیده که ۳۸ درصد افزایش داشته و حجم مبادلات هم به ۲ میلیارد و ۷۵۴ میلیون دلار رسیده است. ما هدفگذاری حجم تجاری ۱۰ میلیاردی را گذاشته ایم.

وی‌افزود: در سفر سریلانکا نیز علاوه بر امضای تفاهم‌هایی در حوزه‌های کشاورزی، اقتصادی و تجاری، از ابر پروژه چندمنظوره دو سد و نیروگاه و انتقال آب که توسط پیمانکاران ایرانی با اعتبار دولت سریلانکا احداث شده است، افتتاح و بهره‌برداری خواهد شد.

وی خاطرنشان کرد: از توانمندی‌های کشور ما، صادرات خدمات فنی مهندسی است که در گذشته شاهد صادرات پهپادهای کشاورزی، ربات‌های جراحی و… بودیم. به خاطر داشتن توانایی در صادرات خدمات فنی مهندسی، شاهد ساخت پروژه‌های انتقال آب، سدسازی و نیروگاه توسط متخصصان و نخبگان ایرانی در کشور سریلانکا هستیم

رها سازی آب هیرمند باید تداوم داشته باشد

سخنگوی دولت در پاسخ به وسال دیگری در مرود پبگیری حق‌آبه هیرمند بات وجه به افزایش یارشها در فصل بهار هم گفت: دولت از ابتدا پیگیر حقوق مل تایران و حق آبه هیرمند مطابق معاهده ۱۳۵۱ بوده و پس از بارشهای اخیر میزانی از حق آبه رها شده که باید میزان و حجم آن ارزیابی شود و البته این رها سازی باید  استمرار داشته باشد.

رشد بیش از ۲۰ برابری واردات خوردو در سال ۱۴۰۲

سخنگوی دولت در پاسخ به پرسشی درباره آخرین وضعیت واردات خودرو، یادآور شد: ممنوعیت واردات خودرو تا پیش‌از دولت به حدود ۶ سال رسیده بود که با مصوبه دولت واردات خودرو آزاد شد. یکی‌از برنامه‌های دولت اصلاح بازار خودرو از طریق حمایت از افزایش تولید خودرو بود که این برنامه همچنان در دستور کار قرار دارد و در سال ۱۴۰۱ تولید خودرو رشد ۴۰ درصدی داشت.

وی افزود: در ادامه برنامه زمان‌بندی دولت برای استفاده از ظرفیت واردات خودرو تدوین و پیگیری و ابتدا واردات خودروهای نو در دولت تصویب شد. در سال ۱۴۰۲ نیز واردات خودرو نسبت به سال ۱۴۰۱ رشد بیش از ۲۰ برابری داشت.
 
دبیر هیئت دولت با بیان اینکه رقم خوبی برای حوزه حمل و نقل در دولت سیزدهم اختصاص داده شده است، تاکید کرد: ۸۰۰ میلیون دلار نیز برای کِشنده و کامیون اختصاص داده شده‌است. ۱۵۰ میلیون دلار برای اتوبوس و مینی بوس و آمبولانس تخصیص داده شده‌است. حدود ۸.۴ میلیارد دلار برای واردات قطعات خودرو و موتور اختصاص داده شده که افزایش ۳۲ درصدی نسبت به سال ۱۴۰۱ داشته است.

بهادری جهرمی تاکید کرد: در مرحله سوم واردات خودروی سواری کارکرده از مناطق آزاد تصویب شد که فرآیندهای اجرایی آن در حال پیگیری است. در حال حاضر آیین‌نامه‌ای که برای واردات خودرو در دولت تصویب شده باشد ولی ابلاغ نشده باشد، نداریم.

نظز دولت دربارهتعطیلی شنبه یا پنجشنبه

سخنگوی دولت در پاسخ به پرسشی درباره افزایش تعطیلات آخر هفته، گفت: موضوعی که در دستور کار مجلس است لایحه دولت است، دولت با بررسی کارشناسی که انجام داد لایحه ای را سال گذشته تقدیم مجلس کرد. پیشنهاد دولت افزایش تعطیلی های انتهای هفته از یک روز به دو روز بود که در لایحه آمده است و نسبت به روز هم پیشنهاد دولت در لایحه روشن است.

وی یادآور شد: نگاه دولت این است که درباره این تصمیم گیری منعطف‌تری داشته باشیم و متناسب با اقتضائات زمانی و فرهنگی و اقتصادی و اجتماعی بتوانیم دست بازتری در انتخاب روز داشته باشیم. پیشنهاد دولت این است که ضمن افزایش تعطیلات هفته به دو روز انتخاب این روزها در اختیار نظرات کارشناسی بخش های مختلف قرار گیرد.

افزایش قیمت کالاهای اساسی گرانفروشی و تخلف است

بهادری جهرمی در پاسخ به سوال دیگری درباره افزایش قیمت کالاهای اساسی در روزهای اخیر هم با تأکید بر اینکه دولت ارز تامین کالاهای اساسی را با نرخ ثابت ۲۸۵۰۰ تومان تامین می‌کند گفت: گرانفروشی به بهانه های دیگر تخلف است.

وی افزود: دستگاه های نظارتیه مچون تعزیرات، سازمان حمایت از مصرف کنندگان و ... مکلف شده اند تا نظارت بر بازار را تقویت و تشدید کنند.

این خبر تکمیل می شود...

آرش خلیل خانه

دیگر خبرها

  • توانمندی‌های تئاتر ایران ناب است/ در حال رایزنی با کشورهای شرق آسیا و اروپا برای اجرا هستیم
  • توافق آلمان و انگلیس برای تقویت همکاری‌های دفاعی
  • آمادگی بندر چابهار برای تسهیل تجارت اقتصادی با کشور تاجیکستان
  • پارلمان اروپایی قواعد سلاح برای غیرنظامیان را تشدید کرد
  • توسعه 16 هکتاری پایانه ترانزیت و صادرات ارس / کریدور سبز برای تسهیل تجارت ایجاد می شود
  • تحریم‌های جدید اروپا تأثیری بر تجارت خارجی ایران نخواهد داشت/ افزایش قیمت کالاهای اساسی گران‌فروشی است
  • آخرین تحولات اوکراین | درخواست کی‌یف از اتحادیه اروپا بعد از کمک آمریکا
  • تحولات اوکراین|توقع کی‌یف از اتحادیه اروپا بعد از کمک آمریکا
  • بی‌میلی اروپایی‌ها برای کمک بیشتر به اوکراین
  • فشار شدید هزینه مسکن بر خانوارهای کم‌درآمد اروپایی