در گذشتهای نه چندان دور، طلاق عملی بود که موجب سرشکستگی و شرمندگی والدین زوجین میشد، به طوریکه در بسیاری از موارد برخی زوجین زندگی خود را با وجود مشکلات فراوان به دلیل احساس ترس، گناه و مسئولیت ادامه میدادند؛ هرچند که با گذشت زمان نه تنها این نگاه تغییر کرد بلکه نرخ و آمار طلاق افزایش یافت.
به گزارش ایسنا، این روزها برگزاری «جشن طلاق» یکی از رسومات بیگانهای است که در ایران و توسط برخی زوجین به عنوان مراسم لاکچری و خاص برگزار میشود.
صاحبنظران حوزه خانواده درباره برگزاری این جشنها نظرات متفاوتی دارند. طاهره همیز، کارشناس و مشاور خانواده چندی پیش در این رابطه با بیان اینکه جامعه عفیف اسلامی ایران مراسمهای مرتبط با جشن طلاق را تأیید نمیکند، به ایسنا گفته بود: این نوع جشنها معمولاً توسط خانوادههایی برگزار میشود که مراسمهای ازدواجشان را با تجملات افسارگسیخته و اسراف شروع کردهاند. زمانیکه رفتارهای ابتدایی هر کاری با فعالیتهای اشتباه آغاز شود طبیعتاً با رفتارهای اشتباه نیز به پایان میرسد.او همچنین افزایش دشمنی، احساس بدبینی نسبت به اطرافیان، مسدود شدن راه بازگشت زوجین به زندگی و ایجاد احساس بغض و کینه را از آثار برگزاری جشنهای طلاق دانسته و اظهار کرده بود: برگزاری جشنهای طلاق راه بازگشت مجدد زوجین به زندگی را برای همیشه کور میکند چراکه میان همه افراد و افکار عمومی اینطور اعلام شده که آنها از یکدیگر جدا شدهاند و فرد از ترس افکار عمومی به سمت همسر خود باز نمیگردد، همچنین از طرفی دیگر این مراسمها موجب ایجاد احساس انتقام و انتقامجویی میشود.
در همین راستا دکتر طیبه حاجی محمدیزدی، کارشناس و مشاور خانواده نیز گفته بود که «برگزارکنندگان جشنهای طلاق همیشه با تکیه بر موضوع جشن نسبت به برگزاری آن اقدام میکنند، به عبارت دیگر این افراد به دلیل فرار از فشارهای بعد از طلاق به جشن درباره این موضوع روی میآورند اما این جشنها هیچگاه نمیتواند عذابها و رنجهای وارد شده بر زوج طلاق گرفته را از ذهن و یاد آنها پاک کند».
اگرچه اکثر کارشناسان حوزه خانواده برپایی جشنهای طلاق را اقدامی مثبت قلمداد نمیکنند، اما یک جامعهشناس درباره برگزاری جشنهای طلاق معتقد است که نباید با نگاه منفی به آن اندیشید.
مصطفی مهرآئین در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه برگزاری جشنهای طلاق گونهای از مناسک تشخص است، میگوید: برخی افراد برای متمایز کردن خود از دیگر افراد جامعه مراسمها و رفتارهایی از خود بروز میدهند تا از این طریق بتوانند به خود تشخص ببخشند. باید به مناسک به مثابه نمایش چیز دیگری نگاه کرد، این جشنها مناسکی برای سبک کردن بار اتفاق "طلاق" است و نباید با نگاه منفی به آن اندیشید.
وی با بیان اینکه مبنای روابط عاشقانه و عاطفی "رابطه" است، میافزاید: طلاق نیز جزئی از روابط عاطفی است که میتواند محیطی برای بازتولید روابط عاشقانه ایجاد کند، لذا نباید به برگزاری جشنهای طلاق نگاه منفی داشت. فرآیند روابط عاشقانه و ازدواج مراحل متعددی مانند آشنایی قبل از ازدواج، گفتوگو، با هم بودنها، مجادلات و درنهایت جدایی دارد، این مراحل نشان میدهد که در این روابط احساساتی وجود دارد لذا طلاق و جشنهای مربوط به آن بهانهای برای نمایش این مسائل است.
البته این استاد دانشگاه در بخش دیگری از صحبتهای خود خاطرنشان میکند: برگزاری جشنهای طلاق میتواند احساس کینه و نفرتی که میان زوجین وجود دارد را نشان دهد، اما باتوجه به اینکه در فرآیند "جدایی" روابط عاشقانه، درد و رنجی احساس میشود لذا یکی از راههای مخفی کردن این درد برگزاری این جشنهاست، از طرفی دیگر این جشنها نشان میدهد که بعد از عمل طلاق همچنان روابط صمیمانه میان زوجین ادامهدار خواهد بود.
مهرآئین با بیان اینکه برگزاری جشنهای طلاق نوعی مراسم سوگواری برای "جدایی" یک رابطه است، ادامه میدهد: این جشنها بیانگر آن است که طلاق به معنای افسردگی، یاس و ناامیدی نیست بلکه میتواند بهانهای برای شروع فصل جدیدی از زندگی زوجین باشد.
این استاد دانشگاه درباره علت برگزاری این نوع جشن در ایران بدون آنکه هیچ پیشینه فرهنگی و تاریخی در کشور داشته باشد، نیز میگوید: کشور ما جزئی از خانواده جهانی است، زمانی که در جهان مراسمهایی به درست یا نادرست مرسوم میشوند، نمیتوان در عصر رسانه و تکنولوژی توقع داشت که در ایران از برگزاری آن چشمپوشی کند.
منبع: تابناک
خبر بعدی:
سند توسعه ای وضعیت زنان و خانواده استان زنجان تدوین شد
زنجان – ایرنا – سند توسعه ای وضعیت زنان و خانواده استان زنجان از سال 1398 تا 1402 با 10 راهبرد کلیدی، 55 فعالیت و 30 عنوان برنامه تدوین و در آن مسائل بانوان از زوایای مختلف بررسی و تحلیل شده است.
به گزارش ایرنا، مشکلات بیکاری جوانان بویژه بانوان، کاهش ازدواج و افزایش طلاق و حضور کمرنگ زنان شهری و روستایی در عرصه های اجتماعی به طور معمول از مشکلاتی بوده است که توسط مسئولان همواره مورد توجه بوده و برای حل معضلات این حوزه ها راهکارهایی ارائه شده و می شود.
اما این بار، سند توسعه ای وضعیت زنان و خانواده استان زنجان توسط کارشناسان برای مدت پنج سال با هدف تهیه و تدوین نقشه راهی مبتنی بر ویژگی های محلی و بومی زنان با در نظر گرفتن اولویت ها برای بهبود کیفیت زندگی زنان و خانواده مبتنی بری تجزیه، تحلیل و پرداختن به عوامل کلیدی موثر و نتایج مورد انتظار تدوین شد.
در هفتمین و آخرین کارگروه تخصصی بانوان و خانواده استان زنجان در سالجاری، برنامه های سال آینده این کارگروه بررسی و این سند و طرح شتابدهی به کسب و کارهای فن آورانه از برنامه های سال 98 خواهد بود در این جلسه تبیین شد.
معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی استان زنجان گفت: همه امور مربوط به زنان و خانواده در ابعاد اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی در استان و شهرستان های آن مبتنی بر عوامل کلیدی اولویت دار شناسایی شده است.
دکتر علیرضا شغلی اظهارداشت: تمرکز سند توسعه ای وضعیت زنان و خانواده استان زنجان بر چند مساله کلیدی شناسایی شده و به عنوان برنامه مکمل در کنار سایر برنامه ها و فعالیت های جاری و توسعه ای دستگاه های اجراییو سازمان های دی ربط قرار گرفته و جایگزین اسناد بالادستی نیست.
وی تاکید کرد: در این سند نرخ بیکاری زنان، نرخ مشارکت اقتصادی، اشتغال و سواد، نرخ سالانه ازدواج و طلاق، نسبت طلاق به ازدواج، عوامل موثر بر طلاق از دیدگاه زنان، نرخ باسوادی، نرخ تحصیلات دانشگاهی زنان، شاخص امید به زندگی، میزان اقدام به خودکشی و شاخص مشارکت مدنی زنان استان در این سند از سال 1377 تا سال 92 بررسی شده است.
معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی استان زنجان گفت: در سند توسعه ای وضعیت زنان و خانواده استان مهمترین چالش های پیش روی توسعه امور زنان و فرصت های مکوجود تجزیه و تحلیل و همچنین علت و معلول بین متغیرهای مهم و تاثیرگذار نیز شناسایی شده است.
شغلی اظهارداشت: بر اساس تحلیل های به عمل آمده در این سند شاخص های مرتبط با بیکاری و طلاق با تفاوت کمی دارای وضعیت نامناسب تری در مقایسه با کشور بوده و پیش بینی می شود در آینده شیب بیشتری پیدا کند.
وی تاکید کرد: از نظر مشارکت سیاسی نیز تعداد نمایندگان زن در شوراهای اسلامی شهر و روستا نصف میانگین کشوری است و در سایر شاخص ها نیز زنان زنجانی مشابه کشوری و یا حتی در وضعیت بهتری قرار دارند.
معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی استان زنجان گفت: بر اساس تحلیل های انجام شده در سند توسعه ای وضعیت زنان و خانواده، اعتیاد، مشکلات معیشتی خانواده، بیماری های جسمی، روحی و روانی، مرد سالاری و فضای مجازی، رسانه ها و ماهواره و سرمایه کم اجتماعی از مهمترین عوامل تاثیرگذار بر توسعه امور زنان و خانواده در استان زنجان به شمار می رود.
** باید برای اجرای بهتر طرح سند توسعه وضعیت زنان کمک شود
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان زنجان گفت: باید هدف از اجرای هر طرح و تحقیقی مشخص شود و نتیجه آن کارآیی برای حل مشکلات و معضلات پیش رو را داشته باشد.
شهرام طهماسبی اظهار داشت: باید مشکلات احصا شده در حوزه زنان و خانواده در این سند به صورت ریشه ای حل و اقدامات مربوط به آن انجام شود تا اوضاع این قشر از جامعه را ساماندهی کند.
وی افزود: باید همه دستگاه های اجرایی برای اجرایی شدن این سند در استان زنجان کمک کنند.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان زنجان، با بیان اینکه در حال حاضر حضور زنان در کسب و کارهای نویت کمرنگ است، یادآوری کرد: این مهم ناشی از مشکلات خود بانوان است.
طهماسبی ادامه داد: در حال حاضر ایجاد اشتغال به روش سنتی و نسخه قدیمی کارآیی خود را از دست داده و باید به سمت کسب و کارهای نوین حرکت تا مشکل بیکاری در جامعه حل شود.
وی اضافه کرد: در حال حاضر تکنولوژی با سرعت بیشتر از ما جلوتر است که باید نگاه راهبردی تری داشته باشیم تا بتوانیم جمعیت بیکار جامعه را کاهش دهیم.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان زنجان گفت: ابزار کار ورود زنان به کسب و کارهای نوین وجود دارد و باید این مهم به شکل اجرایی درآمده و در این خصوص پیشنهاد ارائه شود.
طهماسبی با تاکید بر اینکه باید دستگاه های اجرایی نیز به سمت کسب و کارهای نوین حرکت کنند، افزود: از این دستگاه ها نیز حمایت می شود و این حمایت مالی نخواهد بود.
** طرح شتاب دهی به کسب و کارهای فن آورانه برای بانوان راه اندازی می شود
رئیس جهاددانشگاهی استان زنجان نیز در ادامه کارگروه تخصصی بانوان و خانواده استان از راه اندازیث طرح شتابدهی به کسب و کارهای فن آورانه برای بانوان و دختران جوان کارآفرین و جویای کار در استان خبرداد و گفت: این طرح سال آینده در زنجان با هدف کمک به کوتاه کردن روندهای راه اندازی و توسعه کسب و کاری نوپا، بالابردن کیفیت محصولات و خدمات، ثبات مالی کسب و کارهای نوپا و شمارکت در فرآیند فشرده توسعه کسب و کارنوپا برای حداکثر 6 ماه و دارا بودن سیلابس آموزشی کسب و کار محور انجام می شود.
کامران جعفری، در حال حاضر جهاددانشگاهی استان زنجان مرکز رشد واحدهای فناور صنایع فرهنگی – خلاق، شتاب دهنده و مرکز نوآوری و شکوفایی را به منظورکسب و کارهای فناورانه و کارآفرین راه اندازی کرده است.
9505/8068
در پی تعویق در تصویب لایحه "پالرمو" رقم خورد| قلههای جدید برای دلار و سکه
کلیدواژه: جشن طلاق جدایی سوگواری
منبع این خبر، وبسایت www.tabnak.ir است و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه این خبر را شایسته تذکر میدانید، خواهشمند است کد ۲۲۷۱۸۱۶۹ را به همراه موضوع به آدرس info@porsyar.com ارسال فرمایید.
با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع مطلب و کاربران است.