استحکام سازه های خشتی در قیاس با مصالح امروزی بیشتر است
به گزارش ایرنا، محمدحسن طالبیان در نخستین کارگاه بین المللی معماری خشتی در یزد با تبیین برخی چالشها درباره معماری خشتی افزود: هرچند این معماری در بخشی از بافت تاریخی شهر یزد حفظ شده است اما خارج از این بخش، بناهایی با معماری غیر ایرانی احداثشد که نشان از وارد نشدن سازمان نظاممهندسی به موضوع در زمینه صدور مجوزهاست.
وی ادامه داد: دانشگاهها نیز باید در زمینه شناخت، معرفی و ارتقای آگاهی نسبت به استفاده انواع مصالح معماری خشتی تلاش کنند.
وی با یادآوری استحکام بناهایی خشتی در مقایسه با سایر بناها در مقابل سیل و زلزله اظهار داشت: بسیاری از مهندسان امروزی به اشتباه دوام نداشتن بناهای خشتی را دلیلی بر استفاده از سایر مصالح برای ساخت و ساز عنوان می کنند.
وی اضافه کرد: این در حالی است که در زلزله بم و سیل خوزستان، بناهای خشتی نسبت به ساختمانهای جدید آسیب کمتری دیدند و اکثر آسیب به بناهای خشتی نیز به دلیل عدم رعایت برخی نکات فنی در معماری و یکپارچه نبودن این سازهها بود.
معاون سازمان میراث فرهنگی با تأکید بر رفع دغدغهها و مشکلات ساکنان بافت تاریخی متناسب با پیشرفت فناوری اظهار داشت: باید به نیازهای ساکنان این مناطق به پیشرفت فناوری پاسخ داده شود تا در بافت بمانند و ماندگاری آن حفظ شود.
طالبیان همچنین با تأکید بر حفظ بناهای خشتی روستاهای خالی از سکنه گفت: برای رفع این چالشها اقدامات قابل قبولی با تعامل دانشگاهها و پایگاه میراث جهانی انجامشده و در حال تدوین و انعقاد تفاهمنامههایی برای ایجاد مرکز تحقیقات ساختمان هستیم.
وی با یادآوری اینکه معماری خشتی قدمتی به درازای تاریخ در کشور دارد، گفت: برای مثال، دوسوم بنای تخت جمشید از خشت ساختهشده است.
معاون سازمان میراث فرهنگی افزود: در 100 سال اخیر از معماری خشتی غفلت شد و هرچند هنوز در برخی مناطق بناهایی با معماری خشتی ساخته میشود اما این نوع معماری در حال فراموشی است.
وی با تأکید بر ضرورت تعامل کشورها برای حفظ معماری خشتی تصریح کرد: بناهای رهاشده میتوانند بهعنوان الگوی ایجاد کارگاههای آموزشی و اشتغالزایی انتخاب شوند.
نخستین کارگاه بینالمللی «معماری خشتی، شهر میراث جهانی یزد» امروز یکشنبه به مدت یک هفته با رویکرد بررسی مشکلات و چالشهای حفاظت این شهر تاریخی در دانشگاه یزد شروع به کارکرد.
این کارگاه با حضور تعدادی از استادان معماری و شهرسازی کشور برگزار و در پایان به شرکتکنندگان گواهینامه معتبر اعطا میشود.
سکونتگاههای استان یزد 2 هزار و 270 هکتار بافت تاریخی دارد و یزد بهعنوان نخستین شهر خشت خام و دومین شهر تاریخی جهان دارای بافت تاریخی به مساحت عرصه 743 هکتار و مساحت حریم پنج هزار هکتار است که 200 هکتار عرصه آن در 18 تیر 1396 در چهل و یکمین نشست کمیته میراث جهانی سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) در کراکوف لهستان در فهرست میراث جهانی به ثبت رسید.
با توجه به غنای یزد ازلحاظ بناهای تاریخی، فرهنگی تاکنون پنج اثر این استان در فهرست میراث جهانی ثبت شد، که پیش از ثبت جهانی بافت تاریخی یزد، باغهای دولتآباد یزد و پهلوان پور مهریز و قناتهای زارچ و حسنآباد ثبت جهانی شد.
یزد گنجینهای از هنر، فرهنگ و تمدنی ایرانی را در خود دارد که از آن جمله میتوان به بناهای مذهبی، بقعه، مساجد، حسینیهها، زیارتگاههای زرتشتیان، خانههای تاریخی، آبانبارها، باغهای تاریخی، بادگیرها و بازارچهها اشاره کرد.
یزد با عناوینی همچون شهر بادگیرها، کار و کاریز و کاهگل، دارالعباده، حسینیه ایران، شهر دوچرخهها، شهر قنات و قنوت و قناعت و شهر آتش و آفتاب شناخته میشود.
7532 / 2047/
انتهای پیام
منبع: جماران
خبر بعدی:
آیت الله مکارم شیرازی: باید جلوی معماری غربی گرفته شود
آیت الله مکارم شیرازی با تاکید بر این که باید جلوی معماری غربی گرفته شود، اظهار کرد: متأسفانه در برخی ساخت و سازها مشاهده میشود که طبق روش و معماری غربی پیش رفته اند؛ معماری ایرانی اسلامی جزو هویت ما است و باید با تمام وجود این سنتها و اصالتها را حفظ کنیم.
به گزارش ایسنا، به نقل از پایگاه اطلاع رسانی دفتر آیت الله مکارم شیرازی، این مرجع تقلید در دیدار وزیر راه و شهرسازی، مسکن را یکی از مهمترین نیازهای مردم در کشور دانست و عنوان کرد: هرچه در این زمینه کمک و سرمایه گذاری شود بجاست.
وی بر لزوم توجه به جنبههای دینی در ساخت و سازها تاکید و تصریح کرد: متأسفانه در برخی ساخت و سازها به زیرساختهای معنوی و دینی توجه نشده است، هزاران واحد مسکونی در یک محل ساخته میشود اما متأسفانه به اندازه کافی مسجد و اماکن دینی و فرهنگی احداث نشده است.
مکارم شیرازی سرمایه گذاری در این زمینه را به دست اندرکاران وزارت راه و شهرسازی توصیه و تاکید کرد: ساخت و سازها باید به گونهای باشد که به لحاظ دینی مشرف بر یکدیگر نباشد تا زمینه برای راحتی بیشتر ساکنان فراهم شود.
وی با تاکید بر این که باید جلوی معماری غربی گرفته شود، اظهار کرد: متأسفانه در برخی ساخت و سازها مشاهده میشود که طبق روش و معماری غربی پیش رفته اند؛ معماری ایرانی اسلامی جزو هویت ما است و باید با تمام وجود این سنتها و اصالتها را حفظ کنیم.
مکارم شیرازی همچنین بر لزوم توجه به مناطق حاشیهای و برنامه ریزی لازم برای توجه به این مناطق و احداث زیرساختهای دینی و فرهنگی تاکید و اظهار کرد: به همان اندازه که به ساخت و سازهای شهری توجه میکنید باید به مناطق روستایی نیز توجه داشته باشید تا سبب مهاجرت روستاییان به شهرها نشود.
وی در ادامه بسیاری از ساخت و سازها را بدون توجه به نیاز مناطق و ناشی از بی نظمی و نبود برنامه مدون دانست و گفت: برجهای زیادی در شهرها ساخته میشود اما بسیاری از اینها خالی از سکنه است، باید دست اندرکاران وزارت راه و شهرسازی و دیگر نهادهای دست اندرکاران به میزان نیاز مناطق و شهرها توجه کنند و بیش از آن اجازه ندهند.
مکارم شیرازی در بخش دیگری از سخنان خود بر لزوم تسریع در روند احداث فرودگاه قم تاکید کرد و افزود: قم موقعیت ویژه ای به لحاظ مذهبی، فرهنگی و دینی دارد و سالانه میلیونها نفر از داخل و خارج به این شهر سفر میکنند.
وی تاکید کرد: سرعت بخشی در روند اجرای این پروژه که بخش قابل توجهی از آن نیز انجام شده، روند عمران و آبادانی قم را سرعت خواهد بخشید.
انتهای پیام
بازی تندروهای ایران در زمین ترامپ و پیامکباران مصلحت نظام| اگر برجام نبود و اگر FATF نباشد
قیمت جدید محصولات سایپا اعلام شد| آغاز مرحله جدید پیشفروش محصولات ایرانخودرو+جدول
کلیدواژه: جشنواره فجر قیمت گوشت 40 سالگی انقلاب بودجه 98 سیل علمی و فرهنگی لهستان ملل متحد یونسکو جشنواره فجر قیمت گوشت 40 سالگی انقلاب بودجه 98 امام خمینی س سید مصطفی خمینی سید احمد خمینی سید حسن خمینی انقلاب اسلامی
منبع این خبر، وبسایت www.jamaran.ir است و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه این خبر را شایسته تذکر میدانید، خواهشمند است کد ۲۲۷۱۸۹۲۵ را به همراه موضوع به آدرس info@porsyar.com ارسال فرمایید.
با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع مطلب و کاربران است.