Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «دانا»
2024-04-20@00:01:36 GMT

طرح جامع و تفصیلی شهرسازی در لرستان باید تعریف شود

تاریخ انتشار: ۲۵ بهمن ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۲۷۴۸۰۰۷

طرح جامع و تفصیلی شهرسازی در لرستان باید تعریف شود

رئیس سازمان بسیج مهندسین پروژه‌های عمرانی لرستان گفت:دغدغه همه ما رسیدگی به موضوعات شهری باشد و اولویت اصلی باید شهرسازی باشد که با مطالعات علمی انجام شده باشد طرح جامع و تفصیلی شهرسازی باید ابلاغ و تعریف شود.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا به نقل از سفیرافلاک احسان کرم رضاپور عصر امروز در حاشیه همایش معماری اسلامی ایرانی در جمع خبرنگاران با بیان اینکه دغدغه‌های مقام معظم رهبری داشتن معماری اسلامی و ایرانی است اظهار داشت:  تقویت معماری ایرانی اسلامی و بومی باید مدنظر باشد و در قالب علمی تعریف و بیان شود تا در ساخت و سازهای شهری استفاده شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

 وی با اشاره به اینکه مخاطبین این همایش مسئولین مرتبط با موضوع و مهندسین معمار و شهرساز استان هستند تا نگاهی به سمت معماری ایرانی و اسلامی داشته باشند افزود: در زمینه معماری ایرانی و اسلامی معماری بومی توجهی در سطح استان نشده و وضعیت لرستان نسبت به استانهای دیگر خیلی عقب است.

 

 رئیس سازمان بسیج مهندسین پروژه‌های عمرانی لرستان بیان کرد: درمنظره شهری استان از تمام سبک های معماری غربی و شرقی و مختلف استفاده شده به غیر از معماری بومی؛ که نیازمند توجه بیشتر است.

 

وی عنوان کرد: معماری بومی اصیل لرستان در مکان های تاریخی همچون قلعه فلک الافلاک، پل های تاریخی، گرداب سنگی به چشم می‌خورد اما چندان مورد توجه مسئولان نیست؛ موضوع مسئولین ما اعتباری و بودجه نیست بلکه موضوع عدم برنامه‌ریزی دقیق در این زمینه است.

 

کرم رضاپور با اشاره به اینکه به نمایش گذاشتن هویت بومی استان می تواند حتی زمینه گردشگری را نیز فراهم کند، خاطر نشان کرد:  پل های تاریخی لرستان قدمتی فراتر از پل‌های اصفهان دارد پس باید تلاش کنیم تا ظرفیت های بالقوه خود را به ظرفیت های بالفعل تبدیل کنیم.

 

وی با تاکید براین امر که استفاده از المان های ارزشی و تاریخی در استان می تواند مفید باشد تصریح کرد: از جمله مشکلات عدم استفاده از المان های ارزشی، نامگذاری اشتباه در نماها، رعایت نکردن طرح جامع شهری است.

 

 رئیس سازمان بسیج مهندسین پروژه‌های عمرانی لرستان با بیان اینکه لرستان در حال جذب گردشگر است و نیازمند رسیدگی به بناهای تاریخی است خاطر نشان کرد: مسابقه المان های ارزشی حدود دو سال پیش با همکاری شهرداری برگزار شد اما شهرداری از این طرح استقبال نکرد که این کار سبب دلسرد شدن شدن نیروها می شود.

 

 وی خاطر نشان کرد: دغدغه همه ما رسیدگی به موضوعات شهری باشد و اولویت اصلی باید شهرسازی باشد که با مطالعات علمی انجام شده باشد طرح جامع و تفصیلی شهرسازی باید ابلاغ و تعریف شود.

 

انتهای پیام/

منبع: دانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۷۴۸۰۰۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جادوی شرق در سمرقند

  نورپردازی رنگارنگ مدرن امروزی جلوه این عناصر را جادوگرانه صد برابر می‌کند. مشتاقانه گوشی خود را درآورده و با کنجکاوی تمام دنبال زاویه‌ای با ثبات می‌گردم که حداکثر قابلیت ممکن را برای انتقال این فضای‌ سحرانگیز داشته باشد. بعد از گرفتن چند عکس همچون ارشمیدوسی که قانون تفاوت وزن در آب و بیرون آن را کشف کرده باشد، مشتاقانه چند عکس و ویدئوی کوتاه را برای خواهرم می‌فرستم. وقتی تلفن به صدا درمی‌آید، از پشت خط متعجبانه و مشتاقانه اظهار می‌کند که:«اینجا چقدر شبیه نقش جهان اصفهان است و چیزی از آن کم ندارد!» وقتی تامل می‌کنم و به فکر فرو می‌روم و خوانده‌های تاریخی‌ام را مرور می‌کنم درمی‌یابم که مدرسه الغ بیگ، قدیمی‌ترین مدرسه این میدان نزدیک به ۲۰۰سال قبل، از میدان نقش جهان ساخته شده است. به خواهرم می‌گویم شاید جمله درست این باشد: «چقدر نقش جهان اصفهان شبیه میدان ریگستان است و نه برعکس.» ریگستانی که نه تنها الگوی میدان نقش جهان بوده است بلکه میدان مظفریه تبریز که از آن مسجد کبود به یادگارمانده است نیز از ایده آن پیروی کرده و تاثیر پذیرفته است.
«میادین شهری ضمن تعریف عملکردهای اجتماعی و ویژگی‌هایی که در اثر مکان‌یابی در شهر پیدا کرده بودند، از ابعاد زیبایی‌شناسی نیز در ساختار کالبدی شهرهای این دوران قابل توجه هستند. ایجاد مجموعه‌هایی از بناهای یادبود حول یک میدان روباز با محور مرکزی و با قابلیتی همچون گذر، از ویژگی‌های معماری و شهرسازی دوره تیموری است که این ویژگی در معماری و شهرسازی دوره صفوی نیز وجود دارد. معماری بومی منطقه آذربایجان ما در سه شیوه معماری ایران ازجمله شیوه آذری در دوره تیموری و اصفهانی در عهد صفوی است و این دو شیوه ویژگی‌های مشترک زیادی ازجمله در ساختار میادین دارند که در شیوه اصفهانی برخی ویژگی‌ها تکمیل شده و در برخی موارد از لحاظ عملکرد میدان بر اساس خاستگاه معماری آن ناحیه، ویژگی‌هایی بدان افزوده شده است. میادین عهد تیموری بیشتر جنبه اجتماعی و فرهنگی داشتند.»
سه مدرسه الغ بیگ، طلاکاری و شیردار، سه ضلع از مستطیلی را که میدان ریگستان نام دارد، پر می‌کنند. مجموعه این میدان، متعلق به معماری تیموری بعد از حیات تیمور گورکانی است. در کتیبه سردر مدرسه الغ‌بیگ، تاریخ هر سه ۸۲۰ هجری قمری هک شده است؛ این تاریخ ۱۳ سال بعد از مرگ تیمور را نشان می‌دهد.گویا عناصر تشکیل‌دهنده میدان ریگستان در قرن نهم هجری یا شانزدهم میلادی به غیر از مدرسه الغ‌بیگ از بین رفته و دو مدرسه دیگر بعداً در این میدان قد برافراشته‌اند. مدرسه الغ‌بیگ مرکز علمی و فرهنگی ماوراءالنهر در زمان تاسیس خود بوده است. دانشمندان مسلمان بزرگی از سراسر سرزمین‌های اسلامی به آنجا رجوع داشته، در آن درس خوانده یا به تدریس در آن اشتغال داشتند. از میان آنان می‌توان به علمایی چون محمد خوافی از خواف خراسان و قاضی‌زاده رومی از بورسا، در اقصای غرب آناتولی اشاره کرد؛ قاضی‌زاده‌ای که خود به همراه استادش غیاث‌الدین جمشید کاشانی رصدخانه الغ‌بیگ را در سمرقند به راه‌ انداخت. از دیگر اخترشناسان معروف، می‌توان به علی قوشچی اشاره کرد یا شاعری چون عبدالرحمان جامی که در این مدرسه حضور داشته است.
مدرسه الغ‌بیگ با الگوی مساجد چهار ایوانی ایرانی ساخته شده است. ابعاد پلان آن مستطیلی به ابعاد ۵۶ در ۸۱ متر است که حیاط مربع شکلی در وسط آن به طول ضلع ۳۰ متر قرار گرفته است. این مدرسه و بناهای دیگر میدان ریگستان که بزرگ‌ترین جاذبه تاریخی- جهانگردی ازبکستان امروز را تشکیل می‌دهد، در دوره اتحاد جماهیر شوروی طی دو مرحله در سال‌های ۱۹۳۲ و ۱۹۶۵ میلادی مورد ترمیم اساسی قرار گرفته است.ریگستان را الگویی بی‌نظیر و درخشان از یک مجموعه معماری شهری دانستند که در زمان احداث خود بناهای متعدد با کارکردهای گوناگون مذهبی و مدنی دور تا دور را در برگرفته بود.
مدرسه شیردار که رو به روی الغ‌بیگ ضلع مقابل مستطیل میدان ریگستان را تشکیل می‌دهد تقریباً یک قرن بعد از مدرسه الغ‌بیگ در قرن هفدهم میلادی ساخته شده است. تو گویی این تکرار آینه‌گون، هماهنگی ذاتی معماری دوره تیموری را به رخ می‌کشد و از برقراری توازنی بین فضاها و حجم‌های متناظر حکایت می‌کند و همچون دو قطب مغناطیس بسیار پرقدرت جاذبه افسانه‌ای و سحرانگیز را در این «میعادگاه»، نامی که اهل سمرقند برای میدان ریگستان انتخاب کرده‌اند، تشکیل می‌دهد.
در ضلع سوم، مدرسه طلاکاری قرار گرفته است. وقتی رو به روی میدان ریگستان می‌ایستی، سمت راست مدرسه الغ بیگ، سمت چپ مدرسه شیردار و در رو به رو مدرسه طلاکاری قرار دارد.«این مدرسه که ساخت آن به دستور امیر سمرقند در سال ۱۶۴۶ میلادی آغاز شد و تا میانه‌های دهه ۱۶۶۰ به درازا انجامید، واپسین سازه‌ای بود که به گِـردایه آثار معماری میدان «ریگستان» افزوده‌ شد.«مدرسه طلاکاری» آینه‌وار بودن میدان را کامل و این میدان را نماد شهر سمرقند کرد. ساخت این مکان به جای کاروانسرای «میرزائی» برای پی‌ریزی یک مدرسه و مسجد جامع پیگیری شده بود. طلاکاری در گوشه شمالی میدان ریگستان جای گرفته و دارای دو طبقه و هشت غرفه است. این بنا دارای یک گنبد بلند فیروزه‌ای است و در زیر گنبد، کاشی‌کاری و گچ‌بری فراوانی به چشم می‌خورد. از این مدرسه در جایگاه مسجد جامع و جایی برای برپایی نماز جمعه بهره‌وری می‌شده‌است.»
میدانی که در سال ۲۰۰۱ میلادی در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شد، توجه گردشگران و جهانگردان بسیاری را از اقصی نقاط جهان به خود جلب می‌کند و به وعده‌گاه رویدادهای فرهنگی،هنری زیادی در این شهر رویایی تبدیل می‌شود.
 
منابع:
۱-گالینا،آ،پوگا چنگووا،پاییز ۱۳۸۷، شاهکارهای معماری آسیای میانه سده‌های چهاردهم و پانزدهم میلادی ترجمه سید داوود طبایی.
۲-صفار، پریسا و کاظم زاده رائف، محمدعلی،۱۴۰۰،سیری در تجارب کالبدی میادین شهری ایران و ترکستان در دوران تیموری و صفوی (نمونه موردی: میدان ریگستان و میدان نقش جهان)، هشتمین کنفرانس ملی پژوهش‌های کاربردی در مهندسی عمران، معماری و مدیریت شهری،تهران،https://civilica.com/doc/۱۳۳۱۸۳۰.
۳ -«مراکز دیدنی سمرقند».سایت اطلاع‌رسانی کشورهای مستقل همسود.بایگانی‌شده ازاصلی در۱۱ دسامبر ۲۰۲۱. دریافت‌شده در ۴ ژوئن.

 محمدرضا محمدى‌نجات - مستند ساز و پژوهشگر

دیگر خبرها

  • سپاه نهادی مکتبی در جهت اهداف و آرمان‌های والای انقلاب اسلامی است
  • فولکس واگن های ارزان می آید؟
  • همه ایرانی‌ها‌ دارای ‌پرونده سلامت ‌می‌شوند
  • وزیر بهداشت: همه ایرانی‌ها دارای پرونده سلامت می‌شوند
  • جادوی شرق در سمرقند
  • انجام همه اقدامات اداری برای تامین مسکن خبرنگاران استان اصفهان
  • شاخصه‌های هنر انقلاب در دانشگاه درست تعریف نشده است
  • معماری شهر آفتاب بوشهر متناسب با نمای بومی اجرا می‌شود
  • ادامه رایزنی اداره کل راه و شهرسازی سیستان و بلوچستان با نیرو‌های مسلح برای ساخت واحد‌های طرح نهضت ملی مسکن
  • رژه مقتدرانه ارتش جمهوری اسلامی در لرستان