Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری فارس: سبحان محمدی دانشجوی ارشد روابط بین الملل دانشگاه تهران طی یادداشتی نوشت: قدرت؛ بنیادی‌ترین مفهوم در روابط بین الملل است و همچنین ماهیت آن را هم در برمی گیرد. در گذشته و تاریخ روابط بین الملل جنبه سخت و عریان قدرت؛ نمود بیشتری داشت چرا که قدرت صرفا با معیارهای مادی و با تکیه بر ابزار و منابعی که برای پیشبرد آن مهم تلقی می‌شد؛ معنا داشت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما در قرن بیستم و با ظهور پارادایم (بُن نِگره )های متضاد در سیاست بین الملل؛ ابعاد جدیدی از قدرت شناسایی و تبیین شد. برای مثال حقوق بین‌الملل که سعی در ایجاد سیستمی مبتنی بر هنجار و قوانین مورد پذیرش عامه کشورها داشت؛ به مرور کارکردی افقی در روابط بین الملل پیدا کرد یعنی حداکثر تاثیر خود را در بین بازیگران اصلی و صاحب قدرت در دنیا داشته است. تا آنجایی‌که " هدلی بول " از نظریه پردازان این رشته معتقد بود که " توازن قدرت ؛ شرط اساسی برای عملکرد حقوق و قانون در روابط و سیاست بین الملل است ".

در حوزه نظری رژیم‌های بین المللی ادامه مبحث نئولیبرالیسم و وابستگی متقابل اقتصادی است که در بعد از جنگ جهانی دوم و تاسیس نهاد های مختلف بین المللی که در کنار دولت ها در امر تصمیم گیری سهیم شدند . با پیچیده‌تر شدن روابط میان بازیگران بین المللی ناشی از اهداف آنها؛ وابستگی متقابل شکل گرفت.

در واقع رژیم های بین المللی مولود همین شرایط پیچیده است؛ شرایطی که صاحبان قدرت در جهان با تمرکز بر جا به جایی سرمایه؛ کالا و خدمات و ایجاد وابستگی؛ هدف کنترل را مدنظر دارند. هر رژیم بین المللی دارای اهداف ؛ اصول ؛ هنجار ؛ قوانین ؛ روند تصمیم گیری و بازیگرانی است که عمدتا دولت ها را شامل میشود . هدف در اینجا به معنای کنترل ؛ اصل هر رژیمی را شامل میشود و اصول آن رژیم نقش پیشبرنده را دارد . هنجار مرتبط با رفتار بازیگران است و قوانین پیوند دهنده اهداف و اصول هستند . روند تصمیم گیری هم موجب اتخاذ رویکردی است که بازیگران را به طرف غایت خود حرکت میدهد .

مدت هاست که در سپهر سیاسی ایران موضوع رژیم FATF (نیروی مُکلف اقدام مالی ) مطرح شده است . البته پذیرش رژیم های مشابه مانند CTBT (پیمان منع جامع آزمایش تسلیحات هسته ای ) و NPT ( پیمان منع گسترش سلاح های هسته ای ) در سالهای گذشته در کشور مسبوق سابقه است و با پذیرش آنها ؛ شاهد تغییر رفتار از طرف غربیها در برخورد با ایران نبودیم و با مطرح کردن ادعاهای خود در سالهای بعد؛ پرونده هسته ای ایران را به جریان انداختند.

در اسناد مربوط به FATF ؛ به 180 حوزه قضایی اشاره شده است که به این نهاد پیوستند یا همکاری دارند و تعهد در این نهاد؛ در سطح وزرا مطرح شده است. این میزان از انباشت حقوقی و سیاسی نشان از توانایی این نهاد برای تنظیم مقررات و استانداردهای علیه پولشویی و تامین مالی تروریسم با تعریفی واحد در حوزه بین الملل دارد.

مطابق با نظریه رژیم ها؛ بعد از پذیرش و تصویب کشورها ؛ مطابق با اسناد موجود؛ کسب و انتقال اطلاعات برای ارزیابی و نظارت و انطباق اقدامات صورت گرفته با استاندارد این نهاد ؛ هدف FATF است.

پذیرش این رژیم توسط ایران در واقع تکه ای از پازل کنترل که آن هم در قالب رژیم نظارت انجام میشود را کامل میکند . OFAC ( دفتر کنترل دارایی های خارجی وزارت خزانه داری آمریکا ) در سال 2017 و در بازنگری تحریم ها ؛ نیاز به اطلاعات گسترده برای شناسایی و مسدود سازی اموال اشخاص و یا نهادهایی را دارد که از نگاه آمریکا حامی تروریست هستند ( این تعریف مورد پذیرش FATF هم هست ) این اطلاعات توسط نهاد FATF مانیتورینگ می شود و طبق اسناد برای روند تصمیم گیری در اختیار اعضا قرار می‌گیرد.

رژیم ها می‌توانند شبکه ای تاثیر گذار بوده و یا مکمل دیگر اقدامات مرتبط باشند . برای مثال سه موضوع مد نظر OFAC که در تحریم کاتسا به آن اشاره شده است می‌توانند در قالب یک رژیم گسترش یابند. این موضوعات شامل 1- تروریسم ؛ که در FATF در قالب CFT ( مبارزه با تامین مالی تروریسم ) نمود پیدا میکند و نقطه اشتراک کاتسا و FATF محسوب می‌شود ؛ 2- سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و سلاح های متعارف ایران ؛ که در تحریم کاتسا به رییس جمهور آمریکا این اختیار داده شده است که در پاسخ به آزمایشات موشکی ایران به مسدود سازی اموال اشخاص و نهادهایی اقدام کند که به ایران در این مسیر کمک کرده باشند و در FATF تحت عنوان "پاسخگویی به تهدیدات نوظهور "مشخص شده است و 3- حقوق بشر که هم در کاتسا و هم در FATF با تمرکز بر مشخص سازی محدوده افراد مورد نظر برای اقدامات پیشگیرانه پیش بینی شده در صورت پذیرش دستورالعمل های این نهاد را در بر می گیرد.

در مجموع با موشکافی FATF ما شاهد رویکرد جدیدی از تقابل غرب با جمهوری اسلامی ایران هستیم . در استراتژی غرب مثلث تقابل با اعمال رژیم ها تکمیل می‌شود . قدرت سخت که در ابزار و افزار جلوه پیدا می کند و قدرت نرم که با رسانه تجلی می یابد ؛ اکنون ضلع سوم در اعمال قوانین نرم قابل مشاهده است. خروجی این مثلث تقابل؛ بی شک امنیت ایران را مورد هدف قرار داده است تا در صورت سلب آن ؛ گزینه های دیگر هم سهل الوصول باشند.

منبع: فردا

کلیدواژه: کنترل وزارت خزانه داری آمریکا ایران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.fardanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فردا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۷۴۹۲۸۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مدد الهی نظامیان متجاوز آمریکا را در طبس زمین‌گیر کرد

به گزارش خبرگزاری مهر، وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در بیانیه‌ای به مناسبت فرارسیدن پنجم اردیبهشت سال ۱۳۵۹ سالروز شکست نیروهای متجاوز آمریکایی در عملیات طبس اعلام کرد: در حادثه شکست تاریخی حمله نظامی آمریکا در طبس، دست قدرت و مدد الهی، یگان نظامی متجاوز آمریکا را زمین‌گیر کرد.

در بیانیه وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی که روز چهارشنبه پنجم اردیبهشت ۱۴۰۳ انتشار یافته، آمده است: چهل و چهار سال از شکست آمریکا در تعرض و تجاوز متخلفانه نیروهای ویژه رزمی این کشور علیه حاکمیت و تمامیت سرزمینی جمهوری اسلامی ایران در عملیات طبس در روز پنجم اردیبهشت ۱۳۵۹ سپری شده است. با وجود این، همچنان شاهد رفتارهای لجوجانه این کشور در تداوم رویکرد محاسباتی غلط در تعامل با دولت جمهوری اسلامی ایران و ملت بزرگ ایران هستیم.

«اِعمال تحریم‌های ظالمانه و فشار حداکثری آمریکا در ابعاد مختلف از جمله سیاسی، اقتصادی و تبلیغاتی برای ضربه زدن به ثبات و امنیت و اخلال در روند توسعه، پیشرفت و آبادانی ایران ادامه دارد.»

وزارت امور خارجه در این بیانیه افزود: علاوه بر آن، جهان اسلام به خصوص منطقه غرب آسیا نیز در معرض تداوم رویکرد مداخله جویانه آمریکا منبعث از حمایت بی چون و چرای این کشور از جنایات سبوعانه رژیم صهیونیستی اسرائیل قرار دارد. دولتمردان آمریکایی با ادعای به ارمغان آوردن آزادی و دموکراسی و سردادن شعار دروغین دفاع از حقوق بشر، در امور کشورهای مستقل دخالت می‌کنند.

در بیانیه وزارت امور خارجه تاکید شده است: مقامات دولت آمریکا با پذیرش ننگ ابدی حمایت از نسل‌کُشی و جنایات جنگی رژیم صهیونیستی علیه کودکان معصوم و زنان و مردم مظلوم فلسطین در طول بیش از دویست روز گذشته، اصرار دارند که تمام منافع ملی و حیثیت و اعتبار شهروندان آمریکایی را در خدمت این رژیم کودک‌کُش قربانی کنند.

«کار به جایی رسیده که در آمریکای مدعی رهبری آزادی و دموکراسی در جهان، تجمعات اعتراضی اساتید و دانشجویان و وجدان‌های بیدار مردم آمریکا در حمایت از مردم فلسطین و محکومیت رژیم نژادپرست اسرائیل، به شدت سرکوب می‌شود و معترضان به سیاست اشتباه آمریکا از حق آزادی بیان و تجمع منع و از ادامه تحصیل محروم می‌گردند.»

همچنین در بیانیه وزارت امور خارجه آمده است: رسوایی و بی‌آبرویی امروز آمریکا در مسئله فلسطین کمتر از شکست نیروهای دلتا در طبس نیست؛ چنان که دویست روز پس از کشتار غیرنظامیان و مردم بیگناه فلسطین، انتشار تصاویر کشف گورهای دسته جمعی در بیمارستان‌های نوار غزه، موجب انزجار هرچه بیشتر افکار عمومی دنیا از رژیم اسرائیل و حامی اصلی آن یعنی دولت ایالات متحده شده است.

در بیانیه وزارت امور خارجه تصریح شده است: این در حالیست که آمریکا برای چهارمین بار قطعنامه‌های پیشنهادی در شورای امنیت را که خواستار آتش بس فوری در غزه بودند، وتو کرده و مانع از پایان جنایات جنگی، نسل‌کُشی و پاکسازی نژادی در نوار غزه می‌شود.

«در حادثه شکست تاریخی حمله نظامی آمریکا در طبس، دست قدرت و مدد الهی، یگان نظامی متجاوز آمریکا را زمین‌گیر کرد. در سالگرد این واقعه تاریخی نیز، قوای مسلح جمهوری اسلامی ایران با صلابت در عملیات وعده صادق، پاسخ محکم و بازدارنده‌ای را در چارچوب اصول پذیرفته شده حقوق بین‌الملل بویژه حق دفاع مشروع داده‌اند.»

وزارت امور خارجه در این بیانیه افزود: این اقدام، هشدار قاطعی به حامیان شناخته شده رژیم متجاوز صهیونیستی بود، تا به صلابت و استواری ایران در انجام اقدام متقابل آگاهی یابند. سالگرد شکست مفتضحانه آمریکا در طبس فرصت مغتنمی است تا از دلاورمردی و شجاعت نیروهای مؤمن و مقتدر مسلح و امنیتی و اطلاعاتی جمهوری اسلامی ایران که طی سال‌های پر فراز و نشیب با خنثی کردن توطئه‌های مختلف دشمنان و کوتاه کردن دست متجاوزان، ضامن اقتدار و امنیت جمهوری اسلامی ایران هستند، قددرانی نماییم.

«خدمتگزاران نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران در دستگاه دیپلماسی تحت هدایت هوشمندانه رهبر حکیم انقلاب اسلامی دوشادوش دیگر سربازان ایران عزیز در میدان‌های مختلف دفاع از حاکمیت ملی، تمامیت سرزمینی و منافع ملی جمهوری اسلامی ایران، با سرلوحه قرار دادن اصل عزت، حکمت و مصلحت، در مسیر تحقق پیشرفت و توسعه همه جانبه ایران عزیز گام برمی‌دارند.»

کد خبر 6088123 محمد مهاجرانی

دیگر خبرها

  • عفو بین‌الملل: اسرائیل با استفاده از «مهمات ساخت آمریکا» مرتکب «جنایات جنگی» می‌شود
  • مدد الهی نظامیان متجاوز آمریکا را در طبس زمین‌گیر کرد
  • بایدن لایحه کمک به اوکراین و رژیم صهیونیستی را امضا کرد
  • آمریکا اتهامات جنایی و تحریمی علیه ۴ ایرانی را علنی کرد | جزئیات رویترز از اسامی افراد و شرکت های تحریم شده | تحریم ها در چه حوزه ای است؟
  • ایران؛ ظهور یک ابر قدرت در عرصه بین الملل
  • آمریکا دو شرکت و چهار فرد ایرانی را تحریم کرد
  • تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران
  • آمریکا تحریم‌های جدید علیه ایران وضع کرد
  • آمریکا تحریم‌های مرتبط با ایران اعمال کرد
  • اعمال تحریم های جدید آمریکا علیه ایران